В Україні відзначили 101-у річницю визволення Києва від більшовиків

В Україні відзначили 101-у річницю визволення Києва від більшовиків

У Києві згадали українсько-польське братерство зброї та відзначили 101-шу річницю звільнення столиці від Червоної армії. Захід організовано Збройними силами України за сприяння Українського інституту національної пам‘яті.

На зображенні може бути: одна або кілька осіб, люди стоять та просто неба

Урочисті заходи відбулися 10 травня біля пам’ятника «Старшинам Армії УНР – уродженцям міста Києва», що на подвір’ї храму ікони Божої Матері «Неопалима Купина» (вул. Маршала Малиновського, 6-а ) та на могилі вояків Війська Польського на Байковому цвинтарі. На обох локаціях почесну варту несли Збройні Сили України та військово-історичні реконструктори в одностроях Армії УНР та Війська Польського.

На зображенні може бути: 2 людини

«Сподіваюсь, що сьогоднішні урочистості – це започаткування нової традиції вшанування українсько-польського братерства зброї. Сьогодні, як і століття тому, Україна протистоїть Москві і захищає не лише свої кордони, але й захищає Європу. Українське військо останнім боронилося проти червоної Москви, наші вояки як тоді, так і сьогодні ствердили право українського народу на власну самостійну державу», – зазначив у своєму виступі Перший заступник Голови Українського інституту національної пам’яті Максим Ярмистий.

На зображенні може бути: 3 людини, люди стоять та просто неба

«Українське військо існувало сто років тому, це було регулярне військо, з яким рахувалися інші держави, зокрема наші союзники на заході. Цей українсько-польський військовий союз показує, що наше прагнення і наш погляд на захід - це не щось нове, не те що з'явилося після 1991 року, а це наш одвічний рух», – зазначив співробітник Українського інституту національної пам'яті Павло Подобєд.

На зображенні може бути: одна або кілька осіб та просто неба

Шану воякам Армії УНР та Війська Польського віддали представники Збройних Сил України, Українського інституту національної пам’яті, Державної служби з етнополітики та свободи совісті, представники громадськості, православне та римо-католицьке духовенство.
На зображенні може бути: 3 людини, люди стоять та просто неба

Автор світлин: Костянтин Поліщук

Більше світлин з події можна переглянути на фейсбук сторінці Благодійний фонд "Героїка"

Довідково: У ніч з 21 на 22 квітня 1920 року у Варшаві був укладений договір між Українською Народною Республікою та Польською державою про спільну боротьбу проти більшовиків. Невдовзі після підписання угоди почалися активні бойові дії проти Червоної армії, українцям та полякам вдалось звільнити значні території на правому березі Дніпра і 8 травня увійти до Києва. Вже 9 травня на Хрещатику відбувся урочистий українсько-польський парад.