В Україні вшанували пам’ять жертв Голодомору 1932-1933 років

В Україні вшанували пам’ять жертв Голодомору 1932-1933 років

23 листопада, в четверту суботу листопада, в Україні та світі вшановували пам’ять жертв Голодомору 1932-1933 років. Меморіальні заходи відбулися в столиці та в різних куточках України.

Хвилиною мовчання вшанували пам’ять загиблих під час Голодомору-геноциду офіційні особи держави та сотні киян, які  прийшли до Національного музею Голодомору-геноциду. Перед цим тут пройшла поминальна служба за загиблими від голоду за участі представників різних релігій.

На церемонії виступив Президент України Володимир Зеленський. Він назвав Голодомор геноцидом і наголосив, що цей злочин не можна ні забути, ні пробачити, порівнявши втрати України у 1932-1933-му із втратами України в Другій світовій війні.

Після промови Президент з дружиною, а також Прем’єр-міністр та Голова Верховної Ради України поставили символічні свічки до пам’ятника дітям-жертвам Голодомору-геноциду. Такі ж свічки пам’яті поставили Президент України 2005-2010 років Віктор Ющенко з дружиною, представники Світового конгресу українців, Гарвардського комітету з вшанування пам’яті жертв Голодомору-геноциду 1932-1933 років, Українського інституту національної пам’яті, представників дипломатичного корпусу та від усіх регіонів України включно з Кримом.

Сотні людей мали можливість запалити свічки-лампадки, закуплені для цієї нагоди Українським інститутом національної пам’яті. У цьому допомагали волонтери Національного альянсу. Вшаувати пам'ять загиблих від голоду прийшло багато відомих особистостей, серед яких ексміністр культури Євген Нищук, художник Анатолій Гайдамака, режисер Олесь Янчук, акторка Наталя Сумська, лідер гурту "Антитіла" Тарас Тополя, співачка Тіна Кароль та інші.

Після церемонії Національний музей Голодомору-геноциду запросив присутніх на спеціальний музичний вечір сестер Тельнюк «У пошуках зерна істини». У композиції прозвучали пісні на вірші Тараса Шевченка, Павла Тичини, Євгена Маланюка, Богдана-Ігоря Антонича, Василя Стуса, Ліни Костенко, Оксани Забужко. А в Національному музеї літератури України Анжеліка Рудницька та "Територія А" провели традиційну акцію «Свічка пам'яті».

Вшанувати пам’ять жертв Голодомору-геноциду прийшли люди і на Михайлівську площу до відомого пам’ятника, відкритого у 1993 році. Тут свічками-лампадками було викладено величезний хрест, що сягав пам’ятника княгині Ользі. А вікна Головного управління Національної поліції у місті Києві були підсвічені жовтим і блакитним світлом.

 Меморіальні заходи відбулися по всій Україні. У кафедральному соборі Володимира й Ольги в анексованому Сімферополі парафіяни Православної церкви України разом з архієпископом Климентом провели жалобну панахиду за загиблими під час Голодомору в Україні 1923–1933 років.

Також о 16:00 тисячі українців взяли участь в акції «Запали свічку пам’яті». Фото свічок а вікні виставляли і в соцмережах як нагадування, що жах Голодоморів не має повторитися ніколи, і хто досі несе за це моральну відповідальність.

У ХХ сторіччі українці пережили три голодомори: 1921-1923, 1932-1933 і голод 1946-1947 років. Утім, наймасштабнішим був Голодомор 1932-1933 років. Спланований сталінським режимом геноцид був покликаний зламати волелюбний дух українців і перетворити Україну на сировинний придаток комуністичної радянської імперії. Це був небачений за своїм цинізмом і жорстокістю соціальний експеримент, наслідки якого ми відчуваємо й досі. За даними науково-демографічних експертиз, загальна кількість людських втрат від Голодомору 1932–33 років становить майже 4 мільйони осіб, а втрати українців у частині ненароджених становлять понад 6 мільйонів.​

У листопаді 2006 року Верховна Рада визнала Голодомор 1932-1933 років геноцидом українського народу. Також це на міждержавному рівні визнали 15 держав-членів ООН і держава Ватикан.