Відкриття меморіальної дошки до 5-річчя звільнення міст сходу України

Відкриття меморіальної дошки до 5-річчя звільнення міст сходу України

У Слов'янську, до 5-річчя звільнення міст сходу України, у приміщенні міськвиконкому було урочисто відкрито дошку пам'яті жителям міста, що загинули від терористів за свободу і незалежність країни.

“Загибель воїна-героя не має означати забуття. Його подвиг повинен бути одвічно в пам'яті, в піснях українського народу. Сьогодні наші наші воїни не просто творять історію, вони є частиною цієї історії. За п'ять років російсько-української війни наше місто втратило п'ятьох земляків”, - сказав під час урочистої промови на відкритті дошки заступник міського голови Юрій Підлісний. Він також зауважив, що напередодні 5-річчя визволення міст східної України Слов'янськ зазнав ще одної втрати — житель селища Билбасівка Слов'янського району, старший матрос Майборода Сергій Григорович.

На пам'ятній дошці імена п'ятьох слов'янців:

  • капітана ЗСУ Ігоря Гришина,
  • солдата ЗСУ Андрія Роменюка,
  • старшого сержанта ЗСУ Миколи Колосовського,
  • матроса ЗСУ Романа Напрягло,
  • старшини служби цивільного захисту Олега Бойцова.

Пам’ятний стенд розміщений поруч зі стендом на якому є імена 63 бійців, загиблих в боях за звільнення міста навесні та влітку 2014 року.

Після відкриття меморіальної дошки, присутні вшанували хвилиною мовчання пам'ять воїнів, що загинули під час захисту державного суверенітету та державної цілісності України та поклал квіти до дошки.

Мати загиблого Романа Напрягло звернулася до аудиторії та закликала:

“Хтось говорить, що це не наша війна. Мовляв, це війна олігархів або цього комусь захотілося. Закликаю Вас усвідомити що це наша з Вами війна”.

Присутній на заході заступник голови Українського інституту національної пам'яті Володимир Тиліщак подякував родичам загиблих військовослужбовців за те, що виховали мужніх синів України які захистили, ціною власного життя, суверенітет нашої країни і допомогли Слов'янську повернути мирне небо.

Нагадаємо, що цього року Україна відзначає 5-річчя звільнення міст сходу України. 5 липня 2014 року ЗСУ звільнили Слов'янськ і Краматорськ, розблокувавши гору Карачун, яка розташована між цими містами, і де протягом всієї окупації цього місця українські військові утримували свої позиції.
Гасло цьогорічної інформаційної кампанії – «Вертаємо своє!». Український інститут національної пам’яті підготував інформаційну соціальну рекламу. В основу білбордів, сітілайтів та метролайтів лягла робота харківського художника Нікіти Тітова. Дизайн розробила студія графічного дизайну WARTA.

У якості для друку та поширення матеріали можна завантажити за посиланням.

Для соціальних мереж можна завантажити тут.

Детальну програму заходів до вшанування річниці можна переглянути тут.