Видання Інституту національної пам’яті представлені на найбільшому у світі книжковому ярмарку

16 жовтня у Франкфурті-на-Майні розпочав роботу найбільший у світі 71-й Франкфуртський книжковий ярмарок. За сприяння Українського інституту книги на ярмарку презентовано стенд Українського інституту національної пам’яті.

На ярмарок було відібрано 16 видань, які презентують головні теми, над якими працює Інститут: повернення історичної пам’яті про Голодомор, Другу світову війну, Чорнобильську трагедію, Майдан та анексію Криму, сучасну російсько-українську війну. 

Це, зокрема: 

  • книги про Голодомор «Репресовані» щоденники». Голодомор 1932-1933 років в Україні» та «Людяність у нелюдяний час», брошури «Holodomor 1932-1933. Communist genocide in Ukraine», «Спротив геноциду» та «Ukraine 1932-1933. Genocide By Famine» (остання - українською, англійською, французькою, іспанською та арабською мовами); 

  • міфи Другої світової у книзі «The War&Myth. Unknown WWII»; 

  • читанка «Щоб не забули. Пам’ять про тоталітаризм у Європі», 

  • збірки документів про злочини радянських спецслужб, видані у співпраці з Інститутом історії НАНУ та Центральним галузевим архівом СБУ «Горе переможеним. Репресовані міністри Української революції» та «Чорнобильське досьє КГБ. Суспільні настрої. ЧАЕС у поставарійний період», 

  • три книги про Майдан - «Майдан від першої особи. 45 історій Революції гідності», «Майдан від першої особи. Мистецтво на барикадах» та «Майдан. Простір творчості». Каталог вставки;

  • дві книги про Крим та анексію півострова - «Наш Крим: неросійські історії українського півострова» та «People of the «Grey Zone»: witnesses of the Russian annexation of Crimea 2014»;

  • дві книги про сучасну російсько-українську війну - брошура «2014; початок російсько-української війни» та збірник спогадів «Дівчата зрізають коси».

Чотири книги з анотаціями: брошура «Ukraine 1932-1933. Genocide By Famine», «Чорнобильське досьє КГБ», «Дівчата зрізають коси» та англомовне видання «People of the «Grey Zone» увійшли до великого каталогу українських видань, представлених на Франкфуртському книжковому ярмарку.

 

«Це уже четвертий факт презентацій наших видань на світовому рівні лише з початку цього року. В березні наші книги були в експозиції Лондонського книжкового ярмарку, у травні вони презентувалися в рамках Празького книжкового ярмарку, в Музеї Берлінської стіни була презентація  англомовного видання книги Олени Халімон та Анни Андрієвської «Люди «сірої зони». Ми відбирали книги, орієнтуючись, з одного боку, на знакові для нас теми, які мало відомі широкому загалу, як Голодомор, Друга світова. З іншого боку, ми хочемо розповісти правду про те, що було і лишається актуальними темами у світовому контексті: аварія на ЧАЕС, наш Майдан, анексія Криму, російсько-українська війна. Дуже хочеться, щоб світова спільнота вивчала нашу історію за першоджерелами, а не крізь призму російської пропаганди. Сподіваємося, що Франкфуртський ярмарок стане для цього серйозним поштовхом», - зазначила Перший заступник Голови Українського інституту національної пам’яті Аліна Шпак. 

Цього року на Українському національному стенді представлені 28 видавництв та інших організацій — найбільша кількість за роки участі у ярмарку (майже удвічі більше, ніж торік). Традиційно проходитимуть читання, зустрічі з читачами, літературні презентації та обговорення. 

Заплановано, зокрема, презентацію німецького перекладу книжки колишнього бранця Кремля, режисера Олега Сенцова «Жизня» («Leben») за участю автора, дискусія «П’ять років боротьби», презентацію есе англійською Understanding Ukraine («Незрозуміла Україна»).

Програма Національного стенду нараховує 16 різнопланових подій. У них, зокрема, беруть участь Андрій Курков, Володимир Єрмоленко, Карл Шльогель, Вахтанг Кебуладзе, Юрій Андрухович, Таня Малярчук, Сергій Жадан, Мирослав Маринович, Алім Алієв, Гаська Шиян, Марілуїза Бек, Ірена Карпа та інші.

Загалом у виставці, яка проходитиме 16-20 жовтня, беруть участь 7450 експонентів із 104 країн; буде організовано 50 подій.