Яким має бути «музей війни»? Експерти обговорили візії розвитку Музею України у Другій світовій війні

У понеділок, 20 травня, у Національному музеї історії України у Другій світовій війні відбувся круглий стіл на тему «Музей війни в часі війни: перспективи розвитку Національного музею історії України у Другій світовій війні» за участі експертів з музейної справи та меморіалізації, істориків і профільних державних службовців.

Обговорення стосувались візій того, яким має бути Музей війни в часі війни. Адже сучасний музейний світ перебуває на етапі переосмислення своїх місії, призначення, ролі. З початком російської агресії проти України, а згодом і широкомасштабної війни ми чимдалі більше переусвідомлюємо й історичні події, зокрема періоду Другої світової війни. Національний музей історії України у Другій світовій війні також постав перед викликами сьогодення.

Генеральний директор Національного музею історії України у Другій світовій війні Юрій Савчук зауважив, що це вже не перше обговорення переосмислення концепту та переозначення цілей діяльності музею в експертному середовищі.

«Вся наша діяльність після повномасштабного вторгнення публічна. Ми намагаємось максимально інформувати про наші дії та кроки. Музей веде активний діалог в експертному середовищі доказом чого є ось це сьогоднішні круглий стіл», - зауважив Савчук. Також він додав, що музей розпочав шлях змін у 2015 році і наразі це процес трансформації триває. 

Історикиня Олена Стяжкіна зазначила, що важливим буде виокремити в майбутній візії музею важливість дитячих програм.

«Діти може мали б і не готуватись до війни, але тепер мають. Можна не боятись того, що частина цього музею буде про дітей для дітей та мовою дітей. Так мало хто робить, бо ж “ніколи знову”. Це той виклад, який ми маємо бачити, якщо говорити чесно, яким буде наше майбутнє», – зазначила дослідниця.

Своєю чергою воєнний історик та радник Міністра у справах ветеранів Василь Павлов зауважив, що у всіх країнах світу військово-історичні музеї, окрім наукової та культурно-просвітницьких функцій також виконуює інформаційно-мобілізаційну функцію і це також треба враховувати при переозначені Музею історії України у Другій світовій війні.

Голова Українського інституту національної пам’яті Антон Дробович відзначив, що початок російсько-української війни у 2014 році вплинув на процеси переосмислення Другої світової війни, зокрема й у музейних просторах.

«Держава цілеспрямовано здійснила дії для того, щоб змінити візуальне сприйняття війни, мову говоріння про Другу світову, хронологію говоріння про Другу світову. Все це з однієї дуже простої причини, щоб цей публічний та візуальний дискурс став чесніший», – пояснив Дробович.

Посадовець додав, що ексклюзивний погляд на події Другої світової, який намагався вибудувати Радянський Союз неприпустимий.

Резюмуючи обговорення круглого столу генеральний директор Юрій Савчук подякував учасникам дискусії за небайдужість до теми переосмислення музею на тлі глобальних викликів російсько-української війни.

Трансляцію заходу можна подивитись за посиланням.