“За Україну з вогнем завзяття”! У Запоріжжі презентували музичний альбом “Пісні Української революції”

У Запорізькій обласній філармонії, концертному залі імені Глінки, 21 серпня, вперше відбувся концерт-презентація музичного альбому “Пісні Української революції” гурту “Хорея Козацька”. 

На початку заходу начальник Південно-Східного міжрегіонального відділу Управління забезпечення реалізації політики національної пам'яті в регіонах Українського інституту національної пам'яті Ігор Кочергін наголосив, що цей мистецький проєкт є спробою показати сучасній аудиторії пам'ять про добу Української революції 1917-1921 років.  

“Український інститут національної пам'яті приділяє велику увагу питанню популяризації історії України ХХ століття. Сьогоднішній концерт — це спільний проект Інституту, присвячений 100-річчю Української революції 1917-1921 років. Пісні, які звучатимуть сьогодні зі сцени це правдиві свідчення про епоху національного відродження”, — розповів Ігор Кочергін.  

Присутній на заході очільник Департаменту культури Запорізької обласної адміністрації Владислав Мороко подякував Українському інституту національної пам'яті за мистецький проект та наголосив на важливості таких проєтків для популяризації історії України.  

Фронтмен гурту “Хорея козацька”, народний артист України Тарас Компаніченко пояснив, пісні, які увійшли до аудіо-альбому як найкраще передають дух тієї доби, адже вони були популярними в різних осередках країни — на великих сценах, серед військових, студентів, музикантів тощо. 

“Твори, що увійшли до альбому “Пісні Української революції” - це частка моєї тридцятилітньої праці пошуку правдивих музичних пам'яток про ту, унікальну своїм національним пробудженням епоху. Усі твори були активно співанні на великих і малих сценах України в часи 1917-21 років. Їх співали на воєнних позиціях, на шикуванні військ. Вони співалися кобзарями, артистами-бандуристами, оперними співаками, просвітянськми, військовими студентськими хорами, Українською Республіканською Капелою та Українським Національним Хором. Багато творів були забуті і не звучали в Україні протягом століття”, - сказав Тарас Компаніченко. 

Звертаючись до аудиторії Тарас Компаніченко пояснив, що українська пісенна культура минулого століття настільки багата, що не потребує осучаснених, нав'язаних замінників типу “Поручиків Галіциних”.   

На концерт у філармонії зійшлися представники різних поколінь, однак у душевній камерній атмосфері їх поєднала українська пісня. Шаленими оваціями глядачі зустріли марш про український стяг, підспівували разом з гуртом пісні “за Україну з вогнем завзяття”, запорозький марш “Гей, за наш рідний край” та український національний гімн “Ще не вмерла Україна”.

 

Пісні, що звучали зі сцени Запорізької філармонії — це музичні артефакти доби перших визвольних змагань 1917-1921 років. Вони були віднайдені в музичних установах, серед старожилів, серед краєзнавців, істориків і відтворені в студійних умовах для того щоб люди могли зрозуміти культуру того часу, її смислове наповнення.  

Нагадаємо, що “Пісні Української революції” — це спільний проект Українського інституту національної пам'яті, народного артиста Тараса Компаніченка та гурту “Хорея козацька”, присвячений 100-річчю Української революції 1917-1921 років. 

Серед авторів текстів та композиторів творів — класики української культури: Павло Тичина, Христя Алчевська, Олександр Олесь, Роман Купчинський, Ярослав Ярославенко, Михайло Гайворонський, Олександр Конинський та інші.