«Локальна пам'ять»: заходи до Дня вшанування жертв тоталітаризму та інші новини з регіонів

«Локальна пам'ять»: заходи до Дня вшанування жертв тоталітаризму та інші новини з регіонів

Пам`ятні заходи з вшанування Праведників світу, жертв сталінського терору та депортації кримськотатарського народу, а також інші новини з регіонів у тридцять четвертому інформаційно-новинному дайджесту про діяльність міжрегіональних відділів Української інституту національної пам'яті "Локальна пам'ять".

16 травня поблизу села Халявин Чернігівського району, біля пам’ятного знаку на місці масового поховання жертв політичних репресій комуністичного тоталітарного режиму 1937–1938 років, проведено обласний жалібний захід.

У меморіальній церемонії взяли участь перший заступник голови Чернігівської обласної ради Ніна Лемеш, начальник управління Департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю Чернігівської обласної державної адміністрації Ігор Жирнов, керівник апарату Чернігівської РДА Тетяна Куриленко, начальник управління культури і туризму Чернігівської міської ради Олександр Шевчук, представники місцевої влади, УІНП, громадськості.

Отець Миколай відправив заупокійну літію за всіма жертвами політичних репресій, учасники жалобного заходу вшанували їх пам’ять хвилиною мовчання, поклали квіти та лампадки до пам’ятного знаку.

Фото: Північно-східний відділ УІНП


18 травня в Чернігові з нагоди Дня боротьби за права кримськотатарського народу та Дня пам’яті жертв геноциду кримськотатарського народу проведено обласний меморіальний захід

У заході взяли участь голова облдержадміністрації Анна Коваленко, керівництво обласної та міської рад, представники громадської організації «Кримська громада» та інших громадських об’єднань, духовенства, Українського інституту національної пам’яті, військовослужбовці Державного науково-дослідного інституту випробувань і сертифікації озброєння та військової техніки, учасники російсько-української війни.

Учасники меморіального заходу хвилиною мовчання вшанували пам’ять жертв геноциду кримськотатарського народу — депортації 1944 року та сучасного російського окупанта. Були урочисто підняті Державний прапор України та прапор кримськотатарського народу, Академічний народний хор Чернігівського обласного філармонійного центру виконав гімн України та гімн кримськотатарського народу.

Днем раніше, 17 травня, співробітники УІНП виступили у обласному молодіжному центрі, де розповіли про геноцид кримськотатарського народу учням загальноосвітніх шкіл. 

«Звинувачення кримськотатарського народу в так званій «зраді» на користь нацистської Німеччини є безсоромною та підлою брехнею російського червоного імперіалізму. Загальновідомо, що найбільше на бік нацистів перейшло саме етнічних росіян. Проте, це звичайно жодним чином не говорить про зраду російського народу. Справжня причина геноциду кримських татар полягає в тому, що сталінський режим, невдоволений підсумками Другої світової війни, виношував агресивні плани, аби отримати доступ до проток Босфор й Дарданелли та встановити контроль над територією Туреччини, де кримські татари мали етнічних родичів. Тому радянське керівництво розглядало їх як потенційно нелояльних і «зачищало» територію Криму», — пояснив регіональний представник УІНП в Чернігівській області Сергій Горобець.

Фото: Чернігівська ОДА


У селі Новоселівка Зіньківської територіальної громади Полтавського району демонтували пам’ятник одному із організаторів Голодомору 1932-1933 рр. Григорію Петровському

«Скульптура сталінського поплічника, який був серед організаторів Голодомору 1932-1933 рр., який штучним голодом вбивав мільйони українських селян відтепер є експонатом  «Парку радянського періоду». Дякую за всебічне сприяння щодо виконання закону «Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки»  заступниці голови Полтавської облдержадміністрації Катерині Рижеченко, також Зіньківському  міському голові  Сергію Максименку, який допоміг з демонтажним обладнанням та директору Путивльського державного історико-культурного заповідника Сергію Тупику, котрий подбав про виділення коштів на транспорт і пальне», — сказав регіональний представник УІНП в Полтавській області Олег Пустовгар.


На Полтавщині вшанували пам'ять Героя України, заслуженої майстрині народної творчості, вишивальниці Віри Роїк.

20 травня на будівлі міської школа мистецтв «Мала академія мистецтв» імені Раїси Кириченко урочисто відкрили меморіальну дошку Вірі Роїк. В заході взяли участь полтавські музейники, викладачі та учні Полтавської міської школи мистецтв «Мала академія мистецтв» імені Раїси Кириченко. 

«Ідея створення нового місця пам’яті, присвяченого діячці української національної культури об’єднала усіх учасників нашої комісії», - прокоментував подію регіональний представник УІНП в Полтавській області Олег Пустовгар.

Того ж дня у Полтавському краєзнавчому музеї імені Василя Кричевського відбулось спецпогашення конверту «Віра Роїк. 1911-2010». У заході взяли участь заступник голови Полтавської облдержадміністрації Катерина Рижеченко, доцент кафедри журналістики Полтавського національного педагогічного університету імені В.Г. Короленка Гліб Кудряшов, керівник Полтавської дирекції АТ «Укрпошта» Юрій Набасов, голова Полтавської обласної організації Національної спілки художників України Юрій Самойленко.

Водночас, на малій батьківщині вишивальниці, у Лубнах, бібліотека імені Володимира Малика створила просвітницьке відео «Серцем вишита дорога» й організувала  флешмоб «Рушникова симфонія Віри Роїк», а краєзнавчий музей ім.Гната Стеллецького - тематичну онлайн виставку.

Фото: Північно-східний відділ УІНП


19 травня у Харкові відкрилася виставка «Злам на Сході. Життя змінюється», приурочена до 30-ї річниці об’єднання Німеччини.

Фотохроніка тих подій, плакати та фрагменти Берлінського муру експонуються просто неба, біля ходу до Північного корпусу Харківського національного університету ім. В.Н. Каразіна.

У відкритті виставки взяли участь Почесний консул Німеччини у Харкові Тетяна Гавриш, керівниця Північно-Східного відділу УІНП Марія Тахтаулова  в. о. ректора ХНУ Віль Бакіров, заступник Харківського міського голови Костянтин Лобойченко, директорка Департаменту культури і туризму Харківської обласної державної адміністрації Людмила Терещенко, студенти та викладачі, громадськість.

 «Буквально за кілька місяців Україна буде святкувати 30-річчя здобуття незалежності. Так само як і мешканці східної Німеччини у 1990, ми у 1991, здобули свободу, демократію. Але дуже швидко піднесення та святкова ейфорія змінилась спочатку на задумливе а що далі? А згодом й на ностальгію там за східною німецькою булкою, тут – ковбасою за 2.20.» – заявила Марія Тахтаулова, зауваживши, що «незважаючи на усі складнощі проміжні висновки таки оптимістичні. Німеччина зуміла об'єднатися ставши сьогодні однією з найпотужніших країн Європейського Союзу. Впевнена, що й ми, українці, незабаром скажемо життя змінюється у спільній родині європейських народів».

Почесний консул ФРН у Харкові Тетяна Гавриш зазначила, що навіть через 30 років після об’єднання Німеччини країна досі долає  наслідки зведення Берлінського муру.

«З 1991 по 1997 роки федеральний уряд інвестував понад 1 млрд марок у відновлення інфраструктури у колишній НДР. Лише 30% підприємств у Східній Німеччині було визнано рентабельними, решта – збанкрутували. Інвестиції продовжуються, федеральний уряд підтримує культурні зміни, і різниця все одно залишається», – розповіла консул.

Фото: Північно-східний відділ УІНП


13 травня відбувся Всеукраїнський онлайн марафон «Українці-рятівники. Марафон історій», організований Музеєм історії України у Другій світовій війні спільно з Українським інститутом національної пам’яті.

Начальник Південно-східного відділу Ігор Кочергін виступив з інформацією про перебіг Голокосту на Дніпропетровщині у 1941–1944 рр., виділив загальне та особливе. Розповів кілька історій порятунку євреїв місцевими мешканцями, зокрема про Яна Ходоровського (1918–2007), який визнаний Праведником народів світу у 1993 р. і входить до польського та українського списків рятівників.


15 травня 2021 р. в парку Будівельників у  Кривому Розі відбулося відкриття пам’ятника Головному отаману Холодного Яру, командиру Степової дивізії Костю Пестушку.

На відкритті пам’ятника були присутні військові 17 танкової бригади ім. Костянтина Пестушка, ветерани російсько-української війни, члени міської організації ПЛАСТ, учні шкіл та вишів, бібліотекарі, музейні співробітники та почесні гості, зокрема дослідник історії повстанського руху Роман Коваль, керівник «Хореї козацької» Тарас Компаніченко, лідер гурту «Тінь сонця» Серій Василюк.

Під час відкриття начальник Південно-Східного відділу Ігор Кочергін зазначив, що українським воїнам буде легше боронити українську землю від загарбника, коли у них за спиною будуть стояти пам’ятники борцям за незалежність України.

Фото: Південно-східний відділ УІНП


16 травня на території Меморіалу жертвам Голодомору та політичних репресій у Дніпрі відбувся захід до Дня пам’яті жертв політичних репресій, організований Дніпровським товариством політв’язнів та репресованих.

У заході взяли участь члени товариства політв’язнів та репресованих, представники Дніпропетровської обласної державної адміністрації, волонтери та учасники російсько-української війни. Після завершення мітингу відбувся концерт-реквієм на якому виступав український співак Петро Ткаченко та гурт Дніпровського товариства політв’язнів та репресованих.

Співробітник Південно-східного відділу УІНП Станіслав Дуб наголосив, що громадськість має чітко усвідомлювати головні причини репресій в Україні. Адже колосальні жертви стали можливими лише в умовах окупації українських земель комуністично-тоталітарним режимом, а отже, розбудова українських демократичних інституцій, розвиток громадянського суспільства унеможливить повторення подібних трагедій.

А вже 18 травня в конференц-залі Дніпропетровської державної адміністрації до Дня пам’яті жертв політичних репресій проведено круглий стіл.

На заході були присутні представники Дніпропетровської державної адміністрації, представники Громадської ради при Дніпропетровській ОДА, представники кримськотатарської громади міста Дніпро, жертви радянської каральної системи та члени їхніх родин.

Співробітник Південно-східного відділу Станіслав Дуб розповів про діяльність Українського інституту національної пам’яті (УІНП) у напрямку увічнення пам’яті жертв політичних репресій.

Фото: Південно-східний відділ УІНП


18 травня  в приміщенні бібліотеки ім. Маккейна відбувся урочистий захід, присвячений Дню пам’яті жертв геноциду кримськотатарського народу.

На заході були присутні представники Дніпропетровської ОДА, Дніпровської міської ради, мусульманської громади, Українського інституту вивчення Голокосту ТКУМА, музею «Пам’ять єврейського народу», Православної церкви України, громадськості, бібліотечні співробітники.

Начальник Південно-східного відділу Ігор Кочергін зауважив, що слід долати трагічний досвід минулого і спільно будувати Українську державу, яка буде домом для всіх народів, які живуть в Україні.


19 травня відбулася Всеукраїнська науково-практична конференція «Проблеми формування громадянського суспільства в Україні: 30 років незалежності» в онлайн форматі.

В роботі конференції взяли участь науковці та співробітники Дніпропетровського державного університету внутрішніх справ, Національної академії Національної гвардії України, Національної академії педагогічних наук України, Управління дотримання прав людини Національної поліції України, Дніпровського національного університету ім. О. Гончара, Донецького державного університету внутрішніх справ, Київськго університету ім. Б. Грінченка.

Начальник Південно-східного відділу Ігор Кочергін виступив з доповіддю «Національна пам’ять як важливий елемент у формуванні громадянського суспільства».


13 травня в Миколаєві відбувся всеукраїнський науковий форум "Енергонезалежність України без втрати природної та історичної спадщини"

На запрошення організаторів начальник Південного міжрегіонального відділу УІНП Сергій Гуцалюк взяв участь у заході. У форумі також були представлені енергетики, науковці, історики, екологи, інші фахівці з різних регіонів України, представники влади всіх рівнів.


 14 травня 2021 року в Одесі відбулися памятні заходи до Дня пам'яті праведників світу 

В урочистій церемонії покладання квітів також взяли участь представники органів державної влади, місцевого самоврядування, представники релігійних конфесій та громадськості, а також начальник Південного міжрегіонального відділу УІНП Сергій Гуцалюк. 

Фото: Південний відділ УІНП


16 травня відбувся поминальний захід і молебен на 2-му Християнському цвинтарі біля братської могили та пам’ятника розстріляним у 1930-1940-х роках.

Начальник Південного міжрегіонального відділу УІНП Сергій Гуцалюк долучився до церемонії покладання квітів та вшанування пам'яті. У заході також взяли участь представники духовенства, органів влади, громадських організацій та громадськість.

На заході були присутні репресованні одесити: Павло Отченашенко та Олекса Різників (двічі репресований). Представники духовенства звершили поминальну молитву за душі жертв політичних репресій.

Фото: Південний відділ УІНП


Пам'ятник Героям, які воювали та загинули за єдину Україну відкрили у селі Мирне Біляївської ОТГ Одеської області.

Начальник Південного міжрегіонального відділу УІНП Сергій Гуцалюк на запрошення громади села взяв участь в урочистому відкритті пам'ятника.

Ініціатива спорудження пам'ятника належить отцю Василю (Єдину), настоятелю місцевого Храму Успіння пресвятої Богородиці Православної церкви України та односельцям-фронтовикам, які боронили Україну від окупанта.

Фото: Південний відділ УІНП


Одеса традиційно долучилася до Всеукраїнського вшанування жертвами депортації кримськотатарського народу, що розпочалася 18 травня 1944 року, коли радянська влада весь кримськотатарський народ оголосила "колабораціоністами". 

Виступаючи перед одеситами, начальник Південного міжрегіонального відділу УІНП Сергій Гуцалюк заявив: "Депортація кримських татар, розпочата 18 травня 1944 року, – один із найяскравіших прикладів злочинів радянського режиму, вчинених ним під час Другої світової війни. Але сьогодні у Криму той же агресор, який продовжує ту ж саму політику. За таких умов, вшанування на загальнодержавному рівні пам’яті жертв депортації кримськотатарського народу та демонстрація солідарності в боротьбі за відновлення їхніх прав є дуже важливим для сьогодення. Пам’ятаймо, Крим – це Україна!"

Одесити вшанували пам'ять кримських татар і долучилися до намазу, який провів мула.


19 травня в Одесі Український інститут національної пам’яті провів експертний круглий стіл, де обговорили питання, пов’язані з провалом російського експансивного проєкту в Україні “русская вєсна”.

В обговоренні причин, наслідків і перспектив повторення гібридної широкомасштабної агресії проти нашої держави взяли участь: керівник Південного міжрегіонального відділу УІНП Сергій Гуцалюк, представник Уповноваженого ВРУ з прав людини у південних областях Олександр Остапенко,  координатор групи “Інформаційний спротив” Олександр Коваленко, представник Одещини у Міністерстві у справах ветеранів України Олександр Голопотелюк, політолог Оксана Строганова, а також експерт групи "2 травня" Володимир Саркісян. 

Учасники “круглого столу” дійшли до висновку, що найсприятливіші умови для широкомасштабної окупації України для Росії - залишилися в минулому. Агресор продовжує використовувати в якості основної цільової аудиторії в Україні  людей, що ностальгують за радянським минулим. 

Крім того, експерти обговорили історичні передумови, аналоги гібридної агресії Російської Федерації проти держав, що ставали жертвами цієї агресії раніше, а також можливість моделювання подальшого розвитку тиску на нашу країну.


14 травня у Вінниці відбувся фінальний етап проведення обласного конкурсу відеонарисів "Європейські сюжети історії Вінниччини", який приурочений до Дня Європи.

Для переможців та призерів конкурсу, начальник Центрального міжрегіонального відділу Богдан Галайко, презентував найновіші видання Українського інституту національної пам'яті. Очільник відділу зауважив на важливості проведення таких конкурсів, задля дослідження та популяризації історії Поділля та усієї України. Також, пан Богдан підкреслив високий рівень підготовлених учнівських робіт.

Фото: Олексій Серветнік


14 травня начальник Центрального міжрегіонального відділу Богдан Галайко взяв участь у вечорі пам`яті жертв комуністичних тоталітарних репресій у смт. Тиврів Вінницької області.

Захід організовано ГО «Тиверці» за співпраці з Вінницьким молодіжним центром «Квадрат», відділом українознавства Вінницької академії неперервноі освіти та Центральним міжрегіональним відділом УІНП.

Фото: Центральний міжрегіональний відділ УІНП


20 травня до Центрального міжрегіонального відділу УІНП завітав у гості професор кафедри всесвітньої історії Вінницького державного педагогічного університету імені Михайла Коцюбинського та голова ГО "Подільська спадщина" Павло Кравченко.

В ході зустрічі, начальник відділу Богдан Галайко та головний спеціаліст відділу Олексій Серветнік розповіли про діяльність та ключові напрямки роботи Українського інституту національної пам’яті, важливі напрацювання усієї команди Інституту та презентували низку найновіших видань УІНП.

Павло Кравченко висловив свою підтримку команді УІНП, розповів про задуми стосовно реалізації політики національної пам'яті в регіоні. Під час спілкування було окреслено перспективи майбутньої співпраці.

Фото: Центральний міжрегіональний відділ УІНП