«Локальна пам'ять»: демонтаж більшовицького погруддя та інші новини з регіонів

«Локальна пам'ять»: демонтаж більшовицького погруддя та інші новини з регіонів

Пам`ятні заходи демонтаж більшовицького погруддя, випускний майбутніх моряків та презентації видань УІНП, а також інші новини з регіонів у тридцять шостому інформаційно-новинному дайджесту про діяльність міжрегіональних відділів Української інституту національної пам'яті "Локальна пам'ять".

3 червня у Козацькому кафедральному соборі святої великомучениці Катерини Православної церкви України в Чернігові проведено панахиду за воїнами, які в травні цього року віддали своє життя за нашу країну, а також за всіх загиблих у боях за незалежність України.

Організаторами стали Український інститут національної пам'яті та Чернігівська єпархія ПЦУ за сприяння Міністерства у справах ветеранів України.

Співробітник Північно-Східного міжрегіонального відділу УІНП Сергій Горобець розповів про загиблих у травні 2021 року українських захисників.

Панахиду відправив секретар Чернігівської єпархії ПЦУ отець Роман. Він помолився за кожного з загиблих воїнів, які в травні цього року віддали своє життя за нашу країну, та всіх загиблих Героїв в боях за незалежність України, за видужання всіх поранених воїнів, за всіх живих Захисників України.

« У травні цього року на фронті війни з російським агресором віддали життя за Україну три солдати, два сержанти, один офіцер. Найстаршому – 42, наймолодшому – 22. Один полеглий у Луганській області, решта – на Донеччині. Ворог здійснив 286 обстрілів у травні – це трохи менше, ніж у квітні (315), але цілком на рівні весни минулого року. 14 воїнів отримали в травні поранення. Молимося за їхнє видужання. Вічна пам’ять полеглим за Україну!», - зауважив співробітник УІНП Сергій Бутко.

Фото: Північно-східний відділ УІНП


7 червня відбулося засідання Координаційної ради з питань національно-патріотичного виховання за участі представників Українського інституту національної пам'яті. 

Очолювала засідання заступниця голови Чернігівської обласної державної адміністрації Олена Думи.

Серед питань, які обговорювалися було невиконання Новгород-Сіверською міською радою норм Закону України «Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки». Мова йде про відмову демонтажу зображень Леніна і Сталіна на водонапірній вежі в центрі міста. 

Олена Дума запропонувала додатково опрацювати це питання, звернувши особливу увагу представників правоохоронних органів на невиконання Закону України.

Фото: Північно-східний відділ УІНП


2 червня у Сумському державному педагогічному університеті імені А. С. Макаренка відбувся науково-методичний семінар «Подолання історичних міфів у вивченні історії».

Тематика доповідей на семінарі була дуже широкою – від проблем декомунізації та топонімічної політики до використання онлайн-технологій з метою подолання історичних міфів.

Заступник голови Українського інституту національної пам’яті Володимир Тиліщак із доповіддю на тему: «Політика пам’яті і подолання історичних міфів», а очільниця Північно-східного відділу УІНП Марія Тахтаулова виступила з доповіддю на тему «Міський символічний простір як інструмент формування міфу про «велику вітчизняну війну» (на прикладі Харкова)».

Також представники УІНП передали бібліотеці університету актуальні видання Інституту.

Фото: Північно-східний відділ УІНП


3 червня біля меморіалу загиблим захисникам України, що на подвір'ї Іоано-Богословського храму Харкова, відбулася панахида за усіма воїнами, які загинули смертю хоробрих у травні 2021 року.

Відправив службу настоятель Іоано-Богословського храму отець Віктор Маринчак. Полеглих згадали поіменно, розповіли про їхнє життя, службу та обставини загибелі.
Вшанувати українських воїнів, які загинули у боях з російськими окупантами, прийшли їхні рідні, курсанти Харківського національного університету Повітряних Сил імені Івана Кожедуба, представники громадськості, працівники засобів масової інформації.

Захід проведено спільними зусиллями Харківської єпархії ПЦУ, Північно-східного міжрегіонального відділу Українського інституту національної пам’яті, Міністерства у справах ветеранів та ГО "Всеукраїнське об'єднання рідних зниклих безвісти та загиблих захисників України".

Фото: Північно-східний відділ УІНП


Пам’ятник більшовику Андрію Чумаку у селі Великі Сорочинці Миргородського району на Полтавщині демонтували і передали до Державного історико-культурного заповідника у Путивлі. 

«Важливо, що нарешті Великі Сорочинці очищено від комуністичної окупаційної спадщини. Адже це козацьке село має славетну історію і його мешканцям є чим пишатися», - заявив співробітник УІНП Олег Пустовгар, нагадавши, що Андрій Чумак, памятник, якому демонтували був один з найближчих соратників організатора Голодомору 1932-33 року Павла Постишева.


Видання Українського інституту національної пам’яті  «Дівчата зрізають коси» про долі жінок, які брали участь у російсько-українській війні презентували в Полтаві.

Авторка-упорядниця книги та воєнна кореспондентка Євгенія Подобна взяла участь у творчі зустрічі, яку влаштувала Полтавська обласна бібліотека для юнацтва імені Олеся Гончара.

«Знайти їх (героїнь книги - ред.) було дуже легко, тому що під час роботи, коли я їздила знімати репортажі на війну, ми з ними швидко знайомилися і ти розумієш, що ставлення до жінок-військових абсолютно  дике: якщо ти чоловік – то герой, якщо жінка - м’яко кажучи, ні. Я вирішила це виправити і дати їм голос - розповісти про себе, свою війну, свій побут. Це жінки, які захищали нас на Сході України, це жінки абсолютно різних професій: артилеристки, снайперки, є дівчата, які працювали з мінометів, є одна дівчина кухар. І це 25 історій про їхню війну. Про те, щоїх мотивувало туди піти, як складалися їх взаємини з чоловіками», - розповіла упорядниця книги.

Фото: Полтавська обласна бібліотека для юнацтва імені Олеся Гончара


9 червня в музеї АТО міста Дніпро відбулась зустріч з викладачами та учнями шкіл Першотравенська та Петропавліки.

Захід підготовлений співробітниками музею АТО, а також ГО «Родини героїв «Гордість Дніпра»»  за ініціативи заступника директора Дніпропетровського національного історичного музею ім. Д. Яворницького Валерії Лавренко.

Начальник Південно-східного відділу Ігор Кочергін розповів присутнім про Український інститут національної пам’яті та особливості реалізації політики національної пам’яті в Придніпровському регіоні, а також наголосив на необхідності збереження національної пам’яті та формуванні активної громадянської позиції. Для вказаних шкіл був переданий комплект видань УІНП. 

Фото: Південно-східний відділ УІНП


10 червня в Дніпропетровському національному історичному музеї ім. Д. Яворницького відкрилася банерна виставка «Наказано не знати: українські археологи в лещатах тоталітаризму», яка була підготовлена Українським інститутом національної пам’яті у 2020 році. 

Захід підготовлений Дніпропетровським національним історичним музеєм ім. Дмитра Яворницького за ініціативи ст. наукового співробітника відділу радянської історії Дмитра Романчука.

Начальник Південно-східного відділу Ігор Кочергін серед іншого сказав, що виставка покликана привернути увагу до однієї з табуйованих в Совєтському Союзі тем – репресіям українських археологів, які здійснили важливі наукові відкриття.

Фото: Південно-східний відділ УІНП


28 травня начальник Центрального міжрегіонального відділу Українського інституту національної пам`яті Богдан Галайко з робочим візитом відвідав село Уладівку Вінницької області.

На запрошення директора Уладівської середньої школи Олександра Масного очільник відділу взяв участь у заході «30 років незалежності України. Боротьба триває».

В рамках зібрання відбувались прямі включення з випускниками школи, які ділились своїми переживаннями про події 1989-1991 року, як тоді сприймалось питання відновлення незалежності України, їх участь у «Революції на граніті».

Богдан Галайко у своєму виступі наголосив на тяглості боротьби за українську державність впродовж останніх сто років. Підкреслив, що цьогоріч ми б мали відзначати 103 річницю незалежності, адже слід виводити нашу новітню історію від Української Народної Республіки.

Також, на площі перед школою, вражають пам`ятник Тарасу Шевченку, меморіальні дошки місцевим воякам Армії УНР та повстанським отаманам, що боролись з більшовицько-московськими окупантами 100 років тому, виставка плакатів Інституту про визначних діячів Української революції 1917-1921 рр.

Фото:  Центральний відділ УІНП


3 червня, у Спасо-Преображенському кафедральному соборі ПЦУ Вінниці відбулось поминальне богослужіння за загиблими героями російсько-української війни, що загинули у травні 2021 року.

Панахиду за загиблими захисниками України звершив митрополит Вінницький і Барський ПЦУ Симеон. Згодом, усі присутні згадали загиблих українських воїнів.

Участь у вшануванні взяли начальник Центрального міжрегіонального відділу Українського інституту національної пам’яті Богдан Галайко та головний спеціаліст відділу  відділу Олексій Серветнік.

Після поминального богослужіння, біля меморіальної дошки, що встановлена на території Спасо-Преображенського кафедрального собору усі присутні вшанували пам'ять героїв-вінничан і жителів області, які загинули на фронті російсько-української війни, починаючи з 2014 року.

Організаторами панахиди стали Центральний міжрегіональний відділ Українського інституту національної пам’яті,  Вінницько-Барська єпархія ПЦУ  та відділ Міністерства у справах ветеранів України у Вінницькій області.

Фото: Вінницько-Барська єпархія ПЦУ


10 червня за ініціативи Центрального міжрегіонального відділу Інституту, відбулася онлайн-лекція історика Івана Хоми «Євген Коновалець: маловідомі факти військово-політичної діяльності». 

Спікер - Іван Хома, кандидат історичних наук, доцент кафедри історії, музеєзнавства і культурної спадщини Національного університету «Львівська політехніка».Під час лекції, спікером було проаналізовано останні місяці служби Євгена Коновальця в Армії УНР, пошуки ним шляхів об'єднання українських еміграційних сил.

Модератором лекції виступив начальник  Центрального міжрегіонального відділу УІНП Богдан Галайко.


11 червня у Вінницькому державному педагогічному університеті імені Михайла Коцюбинського відбулася ХХХІІ Всеукраїнська Наукова історико-краєзнавча конференція "Вінниччина у роки Другої світової війни" (до 80-річчя початку німецько-радянської війни).

Участь у роботі конференції взяли начальник Центрального міжрегіонального відділу Українського інституту національної пам'яті Богдан Галайко та головний спеціаліст відділу Олексій Серветнік.

З вітальним словом до учасників конференції звернулися проректор Вінницького державного педагогічного університету імені Михайла Коцюбинського Сергій Гусєв, декан факультету історії, права і публічного управління Юрій Зінько та начальник  Центрального міжрегіонального відділу Українського інституту національної пам'яті , кандидат історичних наук Богдан Галайко.

"Необхідність розвінчування советських та російських міфів про Другу світову війну, наразі, особливо у контексті новітньої російсько-української війни, є надзвичайно важливим процесом. Це є протидією російській агресії та інформаційній пропаганді Росії!  Маємо усвідомлювати, що міфи Другої світової стали зброєю у сучасній війні супроти України!" - зауважив у виступі Богдан Галайко.

Фото: Олексій Серветнік


У Луцьку та Рівному було презентовано видання Українського інституту національної пам`яті  "Волонтери: сила небайдужих".

Презентувала видання авторка-упорядниця Наталка Позняк-Хоменко. До презентації книги долучались герої видання - волонтерки Тамара Горіх-Зерня та Анжеліка Рудницька. 

«Ця книга – нагадування усім нам про те, якими ми можемо бути, якщо об’єднані спільною справою і спільними цінностями, серед яких одна з найголовніших – зберегти Україну», - зазначила авторка книги Наталка Позняк-Хоменко.

Фото: Історія.Район


Південний міжрегіональний відділ Українського інституту національної пам’яті за підтримки Департаменту освіти і науки Одеської облдержадміністрації на базі Veterans HUB ODESA провели круглий стіл на тему “30 років Незалежності України: досягнення та виклики”.

В роботі заходу взяли участь також співробітники Одеського обласного центру патріотичного виховання та організації дозвілля дітей та молоді, члени Ініціативної групи щодо утворення Молодіжної ради при Одеській обласній державній адміністрації, члени Регіональної дитячої ради при Одеській ОДА, а також експерти – науковці.

Зокрема, учасники засідання обговорили проблему виховання молоді на тлі зміни тих обставин, в яких опинилася наша держава. Експерти дійшли до висновку, що сучасна молодь має сприймати своє місце в державі, не в якості просто народонаселення, а з позицій справжніх громадян, використовуючи громадянське суспільство, як інструмент впливу на владу.

“Нині складаються обставини, коли молоді не треба проходити щаблі якогось там комсомолу, піонерії і так далі, щоби реалізуватися в тому самому політичному сегменті. Як і нинішня влада, яка використовує лише власний потенціал, креативність і наполегливість - можна не лише себе реалізувати в Україні, але й реалізовувати Україну в світі. Ми мусимо не організовувати й направляти молодь, а виховувати в них тверезе ставлення до свого минулого і формувати критичне мислення задля побудови нового майбутнього не в орбітах чужих інтересів, а використовуючи власні проєкти і бачення”, - підкреслив начальник Південного міжрегіонального відділу Українського інституту національної пам’яті Сергій Гуцалюк.


Новий багатосерійний анімаційний художній проект “ Історії Одеського лиману” розпочинає свою реалізацію за підтримки Українського інституту національної пам’яті. Проєкт вже переміг у відбірному конкурсі Українського кінофонду “Аудіовізуальне мистецтво” і тепер перебуває на стадії остаточного підписання угоди та робочої реалізації.

1 червня в Одесі керівник проєкту “Яскрава країна” Ольга Обласова, а також директор творчої студії “Південний Артпростір” Анатолій Майстренко зустрілися зі співробітниками Південного міжрегіонального відділу Українського інституту національної пам’яті, а також за допомогою інтерактиву залучили до обговорення режисера проєкту Павла Майстренка.

Учасники зустрічі обговорили деталі реалізації проєкту, склали чіткі алгоритми роботи, а також питання залучення до реалізації відомих українських митців.


Робоча група з питань реалізації проєкту Меморіалу Небесній Сотні та воїнам, загиблим у зоні проведення АТО/ООС ухвалила рішення про відкриття першої черги Меморіалу пам'яті Героїв Небесної Сотні до Дня Незалежності.

В роботі засідання, 3 червня  взяли участь представники міської влади, Національної гвардії, Департаменту праці та соціальної політики Одеської міської ради, Одеського обласного центру комплектування та соцпідтримки, Міністерства у справах ветеранів України, ветеранських організацій. Начальник Південного міжрегіонального відділу УІНП Сергій Гуцалюк також взяв участь у засіданні.

Під час роботи обговорили важливі моменти реалізації проєкту. Український інститут національної пам’яті надав повний список Героїв Небесної сотні. Також уточнену інформацію по скисках надали ЗСУ, НГУ, ДПСУ, НП, СБУ. Учасники засідання звірили та уточнили прізвища загиблих військових та добровольців.


В Одесі відбулася VІІІ Міжнародна наукова конференція “Південь України: етноісторичний, мовний, культурний та релігійний виміри”.

Конференція приурочена 30-річчю незалежності України та 25-й річниці Конституції України та тривала протягом 4-5 червня 2021 р. в форматі онлайн та офлайн. В рамках роботи відбулися круглий стіл та секційні засідання. У роботі конференції взяли участь провідні науковці з України, Румунії, Молдови, Литви Німеччини, молоді вчені, аспіранти, бібліотекарі, краєзнавці та інші.

Український інститут національної пам’яті став одним із співорганізаторів заходу. 

“Проведення конференції такого рівня на сьогодні є дуже значимою та актуальною в науковому просторі. Це чудова нагода для дослідників і науковців з різних країн, не тільки обмінятися досвідом, новими напрацюваннями, досягненнями, відкриттями, а й отримати позитивні враження та натхнення для подальших наукових досліджень” - зазначив у вітальному слові начальник Південного міжрегіонального відділу УІНП Сергій Гуцалюк.


Урочистий випускний вечір в Ізмаїльському військово-маорському ліцеї відбувся 5 червня на алеї Дружби народів. Випускникам були вручені документи про закінчення навчального закладу, а також грамоти, які ліцеїстиі заслужили завдяки своїй завзятості, знанням та досягненням.

У заході взяли участь заступник міського голови Ізмаїла Сергій Баткілін, начальник Південного міжрегіонального відділу Українського інституту національної пам'яті Сергій Гуцалюк, котрий передав для ліцеїстів комплект останніх видань Інституту.

Директор ліцею Наталія Стогнієнко розповіла присутнім про історію ліцею, його випускників та їх досягнення, про співпрацю з іншими установами і структурами, про плани ліцею на майбутнє.

Фото: The Izmail Times


4 червня начальник Південного міжрегіонального відділу УІНП Сергій Гуцалюк зустрівся з радником Командуючого Військово-морських сил Збройних сил України Олександром Сиваком.

Під час зустрічі обговорили можливі напрямки співпраці та взаємодії, розглянули можливість використання ресурсів Інституту у діяльності українського флоту. Також Сергій Гуцалюк передав комплект видань Інституту до військового флоту.


8 червня 2021 року в кафедральному соборі Різдва Христового Православної Церкви України в Одесі відбулась традиційна щомісячна панахида за українськими воїнами, які віддали життя за Батьківщину в травні 2021 року.

Вже за традицією співорганізаторами спільної молитви виступили Український інститут національної пам'яті, Міністерство у справах ветеранів України, Православна Церква України, Veterans HUB Odesa.

Чин панахиди звершив протоієрей Ярослав Бугринець.

Помолитися та віддати шану загиблим Героям прийшли матері загиблих, співробітники Південного міжрегіонального відділу Українського інституту національної пам'яті, представники ГО “Veterans HUB ODESA”, викладачі та курсанти Одеського університету внутрішніх справ, учасники АТО, ветерани та небайдужі одесити.

4 червня пам'ять українських військових також вшанували у Доброславі.

Фото: Південний відділ


8 червня начальник Південного міжрегіонального відділу Українського інституту національної пам’яті Сергій Гуцалюк зустрівся з представником МЗС України в Одесі Сергієм Орловим та співробітниками його офісу.

Під час зустрічі обговорили напрямки співпраці та взаємодії, окреслили плани майбутньої роботи. Під час зустрічі С.Гуцалюк передав учасникам зустрічі англомовні видання Інституту - “Дівчата зрізають коси” та “Війна і міф”.