«Локальна пам'ять»: передача архіву з Австралії та інші новини з регіонів

«Локальна пам'ять»: передача архіву з Австралії та інші новини з регіонів

Повалення пам'ятника Свердлову на Полтавщині, відкриття виставки присвяченій історії Конституції на Вінниччині, військово-патріотична гра "Джура" на Одещині та передача архівних матеріалів з Австралії на Волині, а також інші новини з регіонів у тридцять восьмому інформаційно-новинному дайджесту про діяльність міжрегіональних відділів Української інституту національної пам'яті "Локальна пам'ять".

16 червня Оперативне командування «Північ» отримало видання Українського інституту національної пам’яті.

Військовослубовцями передали брошури «2014: початок російсько-української війни», книги Ірини Реви «Воїни Дніпра: цінності, мотивації, смисли», комплекти паперових моделей військової техніки періоду Української революції 1917-1921 років, комплекти другої серії артплакатів «Визначні діячі Української революції 1917-1921 років»; настільний календар на 2021 рік «Українські жінки ХХ століття» разом із їх електронними версіями.

Презентував і передав всю цю книжкову продукцію регіональний представник Українського інституту національної пам’яті у Чернігівській області Сергій Бутко, в межах співпраці ОК «Північ» та УІНП. Нагадаємо, що між установами був підписаний відповідний Меморандум про співробітництво.

Книги, плакати та інші матеріали для поповнення бібліотечного фонду особисто прийняв командувач військ ОК «Північ» генерал-майор Валерій Залужний, який подякував Інституту та відзначив важливість таких заходів для національно-патріотичної роботи. Він також передав для чернігівського представництва Північно-Східного міжрегіонального відділу Інституту національної пам’яті примірники фотоальбому Збройних Сил України «Сильніші разом».

Фото: ОК "Північ"


17 червня у Чернігові в Центрі перепідготовки та підвищення кваліфікації працівників органів державної влади, органів місцевого самоврядування, державних підприємств, установ і організацій регіональний представник Українського інституту національної пам’яті Сергій Бутко виступив з лекцією для державних службовців та представників місцевого самоврядування із проблематики практичного застосування положень законодавства з національної пам’яті.

«Декомунізація, яка почалася з 2015 року як державна політика, є тільки створенням умов для успішного відновлення та збереження національної пам’яті Українського народу. Ми тільки в процесі написання власної історії, повертаємо із забуття українських героїв, події та жертви. Це необхідно послідовно та постійно робити в кожній громаді», — підкреслив Бутко, ілюструючи це чисельними прикладами в області.

Також представник УІНП попередив посадовців, щодо необхідності уважно слідкувати за унеможливленням вільно чи невільно спроб пропаганди в публічному просторі в регіоні не тільки комуністичної, а також і нацистської символіки.


22 червня у Чернігові вшанували пам’ять жертв Другої світової війни в Україні.

Участь у меморіальному заході до Дня скорботи і вшанування пам’яті жертв війни в Україні в обласному центрі взяли заступник голови Чернігівської облдержадміністрації Олена Дума, заступники голови Чернігівської обласної ради Ніна Лемеш та Дмитро Блауш, заступник Чернігівського міського голови Сергій Фесенко, регіональний представник Українського інституту національної пам’яті в Чернігівській області Сергій Бутко.

Вони поклали квіти до братської могили загиблих воїнів Другої світової війни та вшанували хвилиною мовчання всі жертви Другої світової війни 1939-1945 років, полеглих в боях за перемогу над нацизмом, визвольного руху та жертв нацизму.

Фото: Північно-східний відділ УІНП


17 червня у полтавському Свято-Успенському кафедральному соборі Православної Церкви України панахидою вшанували 29 воїнів, які полягли на російсько-українському фронті навесні 2021року. Серед них уродженці Полтавщини Юрій Опришко і Віктор Городніченко. Також молитовно згадали уродженця Полтави, бійця батальйону «Айдар» Миколу Чепігу, який загинув у червні 2014 року.

Панахиду відслужив головний капелан Полтавської єпархії ПЦУ, ієромонах Іоан (Луценко). Вшанували Героїв курсанти й викладачі Полтавського військового коледжу сержантського складу Інституту телекомунікацій та інформатизації ім. Героїв Крут, представники громадськості, співробітники Полтавського обласного відділу Міністерства у справах ветеранів України, Полтавського обласного військового територіального центру комплектування та соціальної підтримки.

Регіональний представник УІНП в Полтавській області Олег Пустовгар поіменно згадав усіх загиблих українських захисників цієї весни. 

Фото: Олександр Лазарєв


З ініціативи Полтавського офісу Північно-східного міжрегіонального відділу Українського інституту національної пам’яті в селищі Градизьк Кременчуцького району відкрили меморіальну дошку голові Ради Міністрів УНР Борису Мартосу.

На меморіальній дошці зафіксовані важливі віхи громадсько-політичного шляху уродженця Градизька.

«Меморіальну дошку виготовлено коштом Градизької територіальної громади. Дякую її очільникам за підтримку ініціативи Інституту нацпам’яті. Це гарний приклад виконання не на словах, а на ділі органом місцевого самоврядування Закону України «Про правовий статус та вшанування борців за незалежність України у 20 столітті». На Полтавщині триває пошанування знакових постатей перших визвольних змагань за незалежність від білої і червоної Росії», - прокоментував подію регіональний представник УІНП в Полтавській області Олег Пустовгар. 

Меморіальну дошку встановили на фасаді Градизького Будинку культури. Захід присвятили 142-річчю з дня народження Бориса Мартоса та 30-й річниці відновлення незалежності України. В урочистій церемонії відкриття взяли участь депутати Градизької ОТГ,учнівський колектив, громадськість.

Фото: Північно-східний відділ УІНП


У Полтаві вдруге організували благодійний Мстиславівський марафон. Організатори з Харківсько-Полтавської єпархії Православної Церкви України мали на меті зібрати гроші для порятунку хати, в якій народився і виріс патріарх Мстислав та привернути увагу полтавців до постаті учасника Української революції 1917-21 років.

Вперше марафон провели у 2019 році. Цьогоріч цю благодійницьку ініціативу священики ПЦУ, громадські діячі і меценати відновили. Переможців Архієпископ Афанасій нагородив грамотами, медалями та пам’ятними сувенірами. Найкращі бігуни також отримали подарунки й від Полтавського офісу Північно-східного міжрегіонального відділу Українського інституту національної пам’яті.

«Полтавці бігли на таких дистанціях: 300м, 1 км та 3 км., сплативши за участь благодійний внесок від 100 гривень на реставрацію будинку патріарха Мстислава. Ми надали організаторам книгу про волонтерів російсько-української війни та набори плакатів «Військова еліта Української революції 1917-21». Сподіваємося, наша просвітницька продукція поглибить історичні знання серед прихильників здорового способу життя. Як відомо, в юності майбутній Патріарх Мстислав служив хорунжим полку імені Костя Гордієнка й у 3-й Залізній дивізії Армії Української Народної Республіки,і навіть - особистим ад’ютантом Симона Петлюри», - сповістив регіональний представник УІНП в Полтавській області Олег Пустовгар.

Фото: Північно-східний відділ УІНП


У селі Калинівка Семенівської селищної ради на Полтавщині демонтували пам’ятник Якову Свердлову. Заходи з демонтажу виконав виконком Семенівської селищної ради та, зокрема, Калинівський старостат.

Регіональний представник УІНП в Полтавській області Олег Пустовгар нагадав, що у 2016 році у межах декомунізаційних процесів згідно з розпорядженням облдержадміністрації з ініціативи архієпископа Полтавського і Кременчуцького ПЦУ Федора вулицю Якова Свердлова у Полтаві перейменували на честь шанованого православного святого Паїсія Величковського.


17 червня за ініціативою Західного міжрегіонального відділу Українського інституту національної пам’яті відбувся онлайн-семінар  «Масові розстріли в тюрмах НКВД у 1941 році». У ньому взяли участь 16 істориків та краєзнавців Києва, Львівщини, Волині, Рівненщини, Тернопільщини, Івано-Франківщини, Чернівеччини, Вінниччини, Харківщини, Одещини, Дніпра.

"Щороку напередодні 22 червня відбувається вшанування пам’яті жертв нацизму після початку німецько-радянської війни. Сьогоднішні виступи істориків засвідчили, що несправедливо забувають згадувати десятки тисяч жертв розстріляних в’язнів НКВС, які відбувалися із 22 червня у багатьох містах Західної України, а також і по всій Україні до кінця 1941 року," – наголосила організатор, головний спеціаліст Західного міжрегіонального відділу УІНП Леся Бондарук.

Вона зазначила, що цей семінар – це перша можливість зібрати фахівців із усієї України, щоб обговорити місця розстрілів та проблеми меморіалізації, надалі будуть нові зустрічі та робочі проекти.

Повний запис онлайн-семінару доступний на YouTube Українського інституту національної пам’яті.


18 червня у Луцьку відбулася урочиста передача особистого архіву відомого українського громадського діяча в Австралії Михайла Чигрина.

Матеріали свого чоловіка Михайла Чигрина його дружина Марічка Галабурда-Чигрин нещодавно надіслала представниці Українського інституту національної пам’яті на Волині Лесі Бондарук. Після ознайомлення з архівом Михайла Чигрина Леся Бондарук офіційно передала його у Волинський обласний краєзнавчий музей. 

«У цьому архіві чимало важливих експонатів з історії України і Волині. Зокрема, збереглися листи його першого кохання – Лідії Кушнірук із 1935 до 1943 років. У них, поміж романтичними словами і мріями закоханої дівчини, чимало важливої історичної інформації про події, які вона бачила на Волині. Є розповідь про розстріл в’язнів Луцької тюрми, репресії польської та радянської окупантів та інше. Є також щоденник Михайла Чигрина, який він вів із 1939 року. Є його документи, атестати з навчання, листи до друзів, книжка спогадів про своє життя, упорядкована дружиною – Марією Галабурдою-Чигрин. Особливо багато є фотографій з різних періодів його життя. Серед них зустрічаємо у фото учнів та викладачів Луцької гімназії у 1 червня 1933 р., зустріч М.Чигриним патріарха УГКЦ Йосипа Сліпого у 1968 р. в Сіднеї та багато інших", - розповіла співробітниця УІНП.

Також вона зазначила, що всі ці матеріали у Фонді Михайла Чигрина у Волинському обласному краєзнавчому архіві стануть основою для різних експозицій з історії Волині та волинської діаспори.

Фото: Західний відділ УІНП


21 червня 2021 року, начальник Центрального міжрегіонального відділу Інституту Богдан Галайко взяв участь у жалобних заходах з вшанування пам’яті жертв Голодомору-геноциду, зокрема освяченні хреста і пам'ятного знаку на місці масового поховання мешканців села Озаринці Вінницької області, вбитих  голодом протягом 1932-33 рр. московсько-більшовицьким тоталітарним режимом.

 У своєму виступі Б.Галайко подякував представникам Озаринської громади за відновлення національної пам'яті українського народу, переосмислення трагічних та героїчних сторінок минулого. Підкреслив важливість такої роботи в умовах сучасної російсько-української війни, яка точиться за свідомість кожного українця, за збереження нашої ідентичності та існування Української держави.

Богдан Галайко також поспілкувався з головою Могилів-Подільської районної ради Іваном Телеватюком та заступником голови Могилів-Подільської територіальної громади Михайлом Слободянюком, представниками церковних громад села, членами військово-історичного клубу «Дністер», громадськими активістами краю, презентував присутнім проєкти і видання Українського інституту національної пам’яті, роботу Центрального міжрегіонального відділу Управління забезпечення реалізації політики національної пам’яті в регіонах.

Фото  Центральний міжрегіональний відділ УІНП


22 червня у приміщенні Вінницької ОДА відбулася презентація фотовиставки, присвяченої історії боротьби військовослужбовця Національної гвардії України Віталія Марківа.

За ініціативи Національної Гвардії України, фотовиставка під назвою «Історія боротьби за справедливість військовослужбовця Національної гвардії України старшини Віталія Марківа» мандрує містами України. Експозиція нараховує 60 світлин  за участі Марківа, його друзів, побратимів та рідних. Виставка розповідає про життєвий шлях, участь у російсько-українській війні головного сержанта Національної гвардії України Віталія Марківа. Презентував експозицію світлин командир 40-го полку імені полковника Данила Нечая НГУ (м. Вінниця), полковник Володимир Джула.

Участь у заході взяли співробітники обласної державної адміністрації, військовослужбовці Національної гвардії України, представники ЗМІ та громадськості. Від Інституту участь прийняли начальник Центрального міжрегіонального відділу УІНП Богдан Галайко та головний спеціаліст відділу Олексій Серветнік.

Центральний міжрегіональний відділ УІНП


До 130-річчя з дня народження Євгена Коновальця - полковника Армії УНР, командира Січових Стрільців, команданта УВО, першого голови ОУН відбулася онлайн-зустріч українських істориків присвячена маловідомим або ж невідомим фактам військово-політичної життя і діяльності Євгена Коновальця.

В заході взяли участь:  доцент Національного університету «Львівська політехніка» Іван Хома, старший науковий співробітник Інституту археографії та джерелознавства ім. М.Грушевського НАН України Михайло Ковальчук, завідувач відділу «Музей Української революції 1917-1921 рр.» Національного музею історії України Олександр Кучерук. Модератор - начальник Центрального міжрегіонального відділу Українського інституту національної пам`яті, кандидат історичних наук Богдан Галайко

Переглянути відеозапис розмови можна на офіційному YouTube-каналі Українського інституту національної пам’яті.


24 червня в академічній залі Вінницького обласного краєзнавчого музею відбулося засідання круглого столу «З історії конституційного розвитку в Україні», до 25-річчя з Дня прийняття Конституції України.

У заході взяли участь 12 науковців, а саме представники Вінницького державного педагогічного університету ім. М. М. Коцюбинського, Українського інституту національної пам'яті, Вінницької академії безперервної освіти, фахівців Центру історії Вінниці, Державного архіву Вінницької області, Вінницького обласного краєзнавчого музею, Вінницької обласної універсальної наукової бібліотеки ім. К. А. Тімірязєва. 

Модератором заходу виступила завідуюча науково-дослідницьким відділом новітньої історії Вінницького обласного краєзнавчого музею Лариса Семенко.

Від Інституту участь взяли начальник Центрального міжрегіонального відділу Богдан Галайко та співробітник відділу  Олексій Серветнік. Зокрема, очільник відділу запропонував до обговорення тему "Сучасна Українська держава - правонаступниця УНР".

У часі обговорення, мова йшла про причетність видатних земляків-подолян до конституційних процесів та генези правової культури - від часів Великого князівства Литовського і козацької доби, до розвитку державницької думки у добу Української революції 1917-1921-х рр., новітнього часу. Про історію впровадження Магдебурзького права на Поділлі, Конституції Пилипа Орлика, конституційній та законотворчій діяльності доби Української революції 1917- 1920-х рр., процесів сучасного державотворення, опису архівних і фондових колекцій документів та матеріалів, пов'язаних з історією вітчизняної правової науки.

 Також під час заходу відбулася демонстрація документальних кадрів кінохроніки «Прийняття Конституції України», презентації виставок за матеріалами Вінницького обласного краєзнавчого музею: «Державотворчі традиції на Вінниччині» та з фондів обласної наукової бібліотеки: «Конституція України: із глибини віків до сьогодення».

Фото: Центральний міжрегіональний відділ УІНП


17 червня 2021 року відбулося чергове судове засідання щодо спроб повернути вулиці Інглезі та проспекту Небесної сотні декомунізовані назви – 25-ої Чапаєвської Дивізії та Маршала Жукова.

Позивачем у справі виступила обласна організація політичної партії "Європейська солідарність", відповідачами – Одеська міська рада та Історико-топонімічна комісія при виконкомі Одеської міськради.

На засіданні були присутні адвокати сторони позивача, депутат Одеської міської ради Жанна Мандриченко та відповідача, проте представник Історико-топонімічної комісії при виконавчому комітеті Одеської міської ради до зали суду вкотре не з’явився.

Український інститут національної пам’яті, в особі керівника Південного міжрегіонального відділу Сергія Гуцалюка взяв участь у судовому засіданні як третя особа.

“Хочу нагадати, що Харківська міська рада вже тричі програвала судовий процес щодо перейменування проспекту Петра Григоренка на маршала Жукова. Тому не треба сподіватися нашим опонентам, що суди бодай потенційно можуть ігнорувати норми Закону України "Про декомунізацію”. Ми ж і надалі будемо захищати державні інтереси”, - наголосив Сергій Гуцалюк, коментуючи судове засідання.

З метою ознайомлення сторін з матеріалами справи судове засідання було перенесено на пізніший строк у визначений судом день.


17 червня у приміщенні Одеської обласної ради представники влади, громадські діячі, кримські татари Одеси та всі бажаючі залишили свої побажання для жителів Криму на національному стязі кримськотатарського народу.

“Прапор був пошитий у Донецькій області. Напередодні він уже побував у Києві та Львові, а після Одеси він поїде до Дніпра. Загалом охопить 10 міст України.” - зазначив ініціатор акції в Одесі, голова ГО “Кримські татари Одещини” Февзі Мамутов.

Співробітники Південного міжрегіонального відділу УІНП Сергій Гуцалюк та Уля Громович також долучилися до написання послання кримчанам. 

“За нашу і вашу свободу! Слава киримли! Слава Україні!” - такий напис залишив начальник Південного міжрегіонального відділу УІНП Сергій Гуцалюк на кримськотатарському прапорі.

Після того, як усі побажання будуть зібрані, прапор запустять на півострів з адміністративного кордону Криму з материковою частиною України 26 червня – на День національного прапора кримськотатарського народу.

Фото: Південний відділ УІНП


В оперативному командуванні “Південь” Український інститут національної пам’яті презентував проєкт “Війна і міф”

В рамках співпраці та взаємодії з ОК “Південь” 18 червня 2021 року начальник Південного міжрегіонального відділу УІНП Сергій Гуцалюк провів зустріч-бесіду до Дня скорботи та вшанування пам'яті жертв війни в Україні та презентував військовослужбовцям відеопроєкт Українського інституту національної пам’яті «Війна і міф», який покликаний зруйнувати поширені радянські міфи про Другу світову війну.

Нагадаємо, що відповідно до Указу Президента України від 17 листопада 2000 року № 1245/2000, з метою всенародного вшанування пам’яті українців, загиблих під час війни 1941–1945 років, їх подвигу та жертовності, щороку 22 червня в нашій державі відзначається День скорботи і вшанування пам’яті жертв війни в Україні.

Фото: Південний відділ


22 червня на Одещині відбулося урочисте відкриття фіналу ІІ обласного етапу Всеукраїнської військово-патріотичної дитячо-юнацької гри "Сокіл" ("Джура").

У відкритті взяли участь начальник Південного міжрегіонального відділу УІНП, отаман змагань Сергій Гуцалюк, керівник ГО "Veterans HUB ODESA ", голова суддівської колегії Олександр Голопотелюк, генерал-майор ЗСУ, заступник командира ОК «Південь» Андрій Соколов, представники Департаменту освіти і науки Одеської обласної державної адміністрації, таборова старшина та громадськість.

"Цьогоріч вперше в ІІ обласному етапі Гри беруть участь представники роїв середнього шкільного віку. Загалом 20 роїв (зі старшими), разом 260 учасників" - зазначив отаман табору "Джури" Сергій Гуцалюк.

Фото: Південний відділ