«Локальна пам'ять»: презентація видань УІНП у Вінниці та інші новини з регіонів

«Локальна пам'ять»: презентація видань УІНП у Вінниці та інші новини з регіонів

Презентація видань УІНП у Вінниці, робота з молоддю в Одесі та Полтаві, а також інші новини з регіонів у сорок дев`ятому інформаційно-новинному дайджесту про діяльність міжрегіональних відділів Української інституту національної пам'яті "Локальна пам'ять"

21 вересня регіональний представник УІНП Сергій Бутко в Чернігівській області та представники ГО "Українська ініціатива" передали ОК "Північ" Сухопутних військ ЗСУ видання на воєнну тематику. 

Видання були надані «Українській Ініціативі» для поширення в рамках Меморандуму про співпрацю з ДП «Центр захисту інформаційного простору України». За кілька днів до цієї події на прохання ОК «Північ» представник Українського інституту національної пам’яті передав для військових частин додаткові комплекти артплакатів «Визначні діячі Української революції 1917-1921 років».


23 вересня в Чернігівській центральній міській бібліотеці імені М.М. Коцюбинського відбулася презентація видань військового історика Михайла Жирохова серії «Поле бою – Донбас»: «Савур-могила», «Іловайська операція», «Дебальцівська операція», «Оборона Донецького аеропорту».

«На сьогоднішній день у нас дуже мало досліджень історії війни на Донбасі. Є великий пласт так званих окопних мемуарів, але вони не дають повної картини для розуміння тієї чи іншої операції. Мої книги – науково-популярні видання. Вони написані доступною мовою для пересічного громадянина, що далекий від військової справи. Це необхідно читачу для розуміння для чого розроблялася та чи інша операція, що планувалося досягти і чого досягли», — наголосив автор книги

Регіональний представник УІНП в Чернігівській області Сергій Бутко зауважив, що серія книг «Поле бою – Донбас» Михайла Жирохова дає цілісне уявлення про цілу низку важливих подій російсько-української війни.


З ініціативи полтавського офісу Північно-східного міжрегіонального відділу Українського інституту національної пам’яті (УІНП) у селі Кирияківка Броварківського старостинського округу Градизької селищної ради Полтавської області демонтували  пам’ятний знак на честь місцевих більшовицьких ватажків Бутиріна О.А. та Бреславського І.О.

Градизьку громаду очистили від незаконного пам’ятника після звернення регіонального представника УІНП в Полтавській області Олега Пустовгара на гарячу лінію Кабінету міністрів. Як зазначено у офіційних відповідях начальника загального відділу Градизької селищної ради Фелікса Швидкого та Броварківського старости Вікторії Білої, знак був символікою тоталітарного режиму, тож  зусиллями  старостату  здійснили демонтаж.


Викладачі  Полтавського педагогічного університету імені Володимира Короленка спільно з регіональним представником УІНП на Полтавщині розповіли студентам-істориками про очільника Директорії УНР Симона Петлюру.

Професорка Людмила Бабенко розповіла студентам про полтавський період життя Симона Петлюри, а регіональний представник Українського інституту національної пам’яті в Полтавській області Олег Пустовгар розповів студентам про меморіалізацію пам’яті Симона Петлюри у Полтаві, зокрема тривалу просвітницьку роботу громадських та державних інституцій з деміфологізації його постаті.

Світлини: пресслужба ПНПУ


У Харкові за участі Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України  Епіфанія відкрили меморіальну дошку Героям Небесної Сотні та загиблим у теракті біля Палацу Спорту 22 лютого 2015 року. Меморіал встановлено за ініціативи ГО "Допомога родинам загиблих в АТО та ООС" на кошти меценатів. Північно-Східний відділ УІНП виступив співорганізатором події.

«Це дуже знаково, що ми відкриваємо дошку на фасаді храму Святого Іоана Богослова. Тут вже є меморіал загиблим в АТО/ООС.  Саме сюди ми приходимо раз на місяць, щочетверга, помолитися за загиблих героїв, які полягли на фронті російсько-української війни. Тепер є пам'ятний знак  загиблих Героїв Небесної Сотні. Такий меморіал є надзвичайно важливим для того, щоб ми пам’ятали тих, хто віддав своє життя за незалежність України», - прокоментувала подію керівниця Північно-східного міжрегіонального відділу УІНП Марія Тахтаулова.

Меморіальну дошку встановили на фасаді храму Святого Іоана Богослова. На ній вибито імена трьох харків’ян - Героїв Небесної Сотні: Євгена Котляра, Юрія Паращука, Владислава Зубенка, а також наших земляків, які загинули в теракті біля Палацу спорту: Дані Дідика, Ігоря Толмачова, Миколи Мельничука, Вадима Рибальченка. На урочистому відкритті були присутні рідні та близькі загиблих героїв, представники обласної влади та ЗМІ, депутати, громадськість. 

Фото: Північно-східний відділ УІНП


22 вересня у Харківському національному університеті Повітряних Сил імені Івана Кожедуба відбувся круглий стіл “Україна у Великій Північній війні 1700 – 1721 рр. (до 300-річчя завершення)”.

У заході взяла участь керівниця Північно-східного відділу УІНП Марія Тахтаулова. Вона презентувала спільний виставковий проєкт Інституту та Державного історико-культурного заповідника «Поле Полтавської битви»  «Мазепа. Karl ХІІ. Пётр І. Топ -10 міфів ru.пропаганди».

Курсанти та науковці переглянули фрагменти відеоекскурсії та обговорили міфи, які існують навколо цієї теми.


20 вересня на запрошення представників коледжу керівник Південного міжрегіонального відділу УІНП Сергій Гуцалюк та співробітниця відділу Уляна Громович провели зустріч-бесіду зі студентами першого курсу спеціалізація "Право" Фахового коледжу Міжнародного гуманітарного університету.

Співробітники Інституту розповіли студентам про діяльність та проєкти Українського інституту національної пам’яті, а також презентували для першокурсників ролики проєкту “Південь без міфів” : концепція "Новоросії" та проєкту “Діалоги про війну” “Що таке війна?”.

Фото: Південний відділ УІНП


23 вересня до Південного міжрегіонального відділу Українського інституту національної пам'яті завітали командири однієї з частин, що дислокуються в передмісті Одеси.

Співробітник Південного офісу Інституту Олександр Городилов передав військовим комплект видань УІНП а також плакати з визначними діячами українського війська. Командир військової частини полковник Олександр Козловський подякував Інституту за співпрацю і пообіцяв продовжувати її.


18 вересня 2021 року, начальник Центрального міжрегіонального відділу Українського інституту національної пам'яті Богдан Галайко відвідав VeteranHub Вінниця.

"Маю нагоду привітати сьогодні VeteranHub Вінниця з першим роком відкриття. У сучасній російсько-українській війні ідейні переконання та мотивація наших захисників грають немало важливу роль. Сподіваюся й на подальшу плідну співпрацю задля спільної мети" - зазначив Богдан Галайко

З нагоди першої річниці відкриття закладу, очільник відділу презентував для директора  VeteranHub Вінниця Ігоря Гемби настільну гру "УПА - відповідь нескореного народу"  та інші видання Інституту.


18-19 вересня відбувся VI військово-реконструкторський міжнародний фестиваль «Жива історія: Вервольф. 1943-1944 рр.»  на території Історико-меморіального комплексу пам'яті жертв нацизму (смт Стрижавка Вінницького району) філії Вінницького обласного краєзнавчого музею.

Під час фестивалю, для відвідувачів заходу презентовали виставки Українського інституту національної пам’яті «Українська Друга світова» та «УПА – відповідь нескореного народу».

"Маємо спільними зусиллями розвінчувати історичні міфи ворожої пропаганди. У центрі уваги експозицій – передусім Україна й роль українців у світовій війні. І найголовніше: внесок українського народу в перемогу над нацизмом, на всіх фронтах: від Атлантики до Тихого океану. На інформаційно-просвітницьких стендах «УПА – відповідь нескореного народу» відвідувачі мали можливість дізнатись більше про героїчну сторінку національно-визвольної боротьби Українського народу,  в тому числі діяльності УПА на Вінниччині" - підкреслив начальник відділу Богдан Галайко.

Фото: Центральний відділ УІНП


У середу, 22 вересня у Veteran Hub Вінниця відбулася презентація нового видання УІНП – книги Наталки Позняк-Хоменко «Волонтери: сила небайдужих», за участю авторки та однієї з героїнь видання - керівниці волонтерської групи «Бойові бджоли» Лариса Полулях.

Вінницька зустріч із читачами продовжить серію презентацій книги в регіонах, яку організовує Український інститут національної пам’яті. Раніше такі ж презентації відбулися в Дубровиці, Рівному, Луцьку, Володимирі-Волинському, Києві, Харкові. Модератором заходу виступив начальник Центрального міжрегіонального відділу УІНП Богдан Галайко.

«У книзі зібрані неймовірні історії про те, як у 2014-2015 році тисячі українців, об’єднавшись, підставили надійне плече нашій армії, не лише одягнувши-нагодувавши-озброївши бійців, але й давши їм головне – сенс боротьби, відчуття, що тебе не кинуть і тобі є за що воювати. Для багатьох волонтерів це стало сенсом життя і вони досі продовжують тримати свій «фронт». Адже війна триває», - говорить авторка книги Наталка Позняк-Хоменко.

Окрім цього, протягом дня, авторка книги презентувала видання в прямому ефірі радіо «ТАКТ», ТРК «Вінниччина», UA: Суспільне.

 Фото: Олексій Серветнік


22 вересня у приміщенні Ветеранського простору у Вінниці, співробітники Центрального міжрегіонального відділу УІНП Богдан Галайко та Олексій Серветнік взяли участь у презентації відеоролика на підтримку створення меморіальної зони поховань вояків УГА у Вінниці.

Ролик створено ветеранами російсько-української війни і подано на конкурс від Міністерства у справах ветеранів під назвою «Відновлюємо історичну справедливість : вшановуємо захисників незалежної України – вояків Української Галицької Армії», що має на меті створення меморіального парку загиблих вояків УГА та інтерактивного історичного сайту.

Принагідно, для учасників заходу та ЗМІ, співробітниця Інституту Наталка Позняк презентувала видання УІНП "Волонтери: сила небайдужих" та подарувала примірник для Ветеранського простору.

Фото: Олексій Серветнік


22 вересня під час робочого візиту до Вінниці співробітниці УІНП, авторки книги "Волонтери: сила небайдужих" Наталки Позняк-Хоменко відбулась презентація видання для викладачів та студентів факультету історії та міжнародних відносин Донецького національного університету імені Василя Стуса.

"Історикам та міжнародникам факультету була представлена потужна лекція, яка пронизувала наскрізь нашу минувщину, теперішнє та майбутнє, демонструючи студентству важливу роль сили особистості, водночас із дійсно народним рухом, які водночас характеризують українське волонтерство як явище" - зазначила завідувачка кафедри історії України професорка  Надія Темірова

Фото: Факультету історії та міжнародних відносин ДонНУ імені Василя Стуса