«Локальна пам'ять»: Декомунізація на Полтавщині та Одещині та інші новини з регіонів

«Локальна пам'ять»: Декомунізація на Полтавщині та Одещині та інші новини з регіонів

Співпраця з військовими на Чернігівщині, декомунізація на Полтавщині та Одещині, а також інші новини з регіонів у п`ятдесят шостому інформаційно-новинному дайджесту про діяльність міжрегіональних відділів Української інституту національної пам'яті "Локальна пам'ять".

12 листопада у Чернігові в Оперативному командуванні «Північ» Сухопутних військ Збройних Сил України під час командирського інформування з національно-патріотичної підготовки регіональний представник Українського інституту національної пам’яті в Чернігівській області Сергій Бутко, презентував брошуру «1920: на захисті Європи від більшовизму», видану Інститутом, і передав примірники військовим.

Також він виступив перед старшими офіцерами на тему «Другий зимовий похід армії УНР – героїчна спроба визволення України від більшовиків (до 100-річчя Другого зимового походу армії УНР, селі Базар Житомирської області)».

Фото: Північно-східний відділ УІНП


У селі Рудиків Миргородського району Полтавської області перейменовано вулицю на честь радянської космонавтки Валентини Терешкової, яка підтримувала окупацію Криму Російською Федерацією. 

Переймування здійснене третью сесією Гадяської міської ради з ініціативи ГО “Світанок” та полтавського офісу Північно-східного відділу УІНП. Рішення громади вулицю перейменовано на “Лісова”. 

«Гадяч лишається єдиним містом в Україні (за винятком окупованих Криму і ОРДЛО), де не відбулася декомунізація топоніміки. У Гадячі під дію декомунізаційного закону підпадає понад 30 топонімів», - прокоментував регіональний представник УІНП в Полтавській області Олег Пустовгар.

Також готуються до перейменування вулиць названих на честь Терешкової чотири села Фонтанської ОТГ та одне село Савранської селищної громади на Одещині. 

“Вкотре закликаємо всю решту місцевих громад позбутися в місцевій топоніміці прізвища Терешкової. І тут, на жаль, політики з проросійського табору відіграють не останню роль, роздмухуючи скандали, мовляв Терешкова не комуністка, а перша особа жіночої статі, що побувала в космосі. І тут я в котре закликаю не піддаватися на такі політичні спекуляції, бо Терешкова - не лише працювала на керівних посадах в КПРС, але й очолювала Президію Верховної Ради СРСР. А це вже прямо підлягає під дію Закону України про засудження комуністичного та націонал-соціалістського (нацистського) режимів. Більше того, саме Терешкова, вже в якості депутата Держдуми РФ, голосувала 2014 року і за введення російських військ в Україну (а це збройна агресія проти нашої країни), так і за анексію Автономної Республіки Крим”, - заявив керівник Південного міжрегіонального відділу Українського інституту національної пам’яті Сергій Гуцалюк.


15 листопада 2021 року, начальник Центрального міжрегіонального відділу Інституту, кандидат історичних наук Богдан Галайко , від імені голови Українського інституту національної пам’яті Антона Дробовича, передав підписаний примірник договору про співпрацю з Вінницьким державним педагогічним університетом імені Михайла Коцюбинського ректору установи, доктору педагогічних наук, професору Наталії Лазаренко.

Між Інститутом та університетом вже налагоджена спільна робота. У 2020 році, Центральним міжрегіональним відділом Інституту та Історичним факультетом Вінницького державного педагогічного університету імені Михайла Коцюбинського було реалізовано семінар-тренінг для освітян та працівників закладів культури Вінниччини «Декомунізація свідомості» - «Декомунізація - Дерадянізація - Деколонізація».

Цьогоріч, Інститут долучився до роботи VI Всеукраїнського науково-теоретичного семінару "Хронотоп радянського: історико-теоретичний погляд" із циклу "Повсякдення: візії та смисли", який відбувся на базі Історичного факультет ВДПУ; також спільно із нашими інституціями було організовано та проведено ХХХІІ Всеукраїнську наукову історико-краєзнавчу конференції "Вінниччина в роки Другої світової війни" (до 80-річчя початку німецько-радянської війни) та ХХХІIІ Всеукраїнську наукову історико-краєзнавчу конференцію "Вінниччина: минуле і сьогодення" (до 30-ї річниці проголошення Акта незалежності України, до 100-річчя професора І.Г. Шульги).

Також, викладачі Історичного факультету Університету активно долучаються до роботи круглий столів, інформаційно-просвітницьких бесід з тематики відновлення та збереження національної пам'яті Українського народу.

Принагідно, для ректора Вінницького державного педагогічного університету імені Михайла Коцюбинського, професора Наталії Лазаренко було презентовано добірку найновіших видань Інституту.


19 листопада 2021 року, у Вінниці відбулися урочисті заходи до Дня Гідності та Свободи.

На площі Майдан Небесної Сотні, біля монументу "Дерево Свободи", керівництво області та міста, мешканці та гості, вшанували пам'ять загиблих Героїв, котрі віддали свої життя, задля майбутнього України.

До вшанування долучились начальник Центрального міжрегіонального відділу Інституту Богдан Галайко та головний спеціаліст відділу Олексій Серветнік.

Фото: Центральний міжрегіональний відділ УІНП