«Локальна пам'ять»: Вшанування жертв Дробицького яру та інші новини з регіонів

«Локальна пам'ять»: Вшанування жертв Дробицького яру та інші новини з регіонів

Вшанування жертв Дробицького Яру у Харкові, заходи до 90-річчя Григора Тютюнника на Полтавщині, презентація мальопису УІНП для військових Чернігівщини, а також інші новини з регіонів у п`ятдесят восьмому інформаційно-новинному дайджесту про діяльність міжрегіональних відділів Української інституту національної пам'яті "Локальна пам'ять".

9 грудня у чернігівському Центрі перепідготовки та підвищення кваліфікації працівників органів державної влади, органів місцевого самоврядування, державних підприємств, установ і організацій відбулася традиційна міжнародна науково-практична конференція «X-ті «Розумовські зустрічі»

У форумі взяли участь співробітники Українського інституту національної пам’яті Сергій Бутко та Сергій Горобець, зокрема у панельних дискусіях: «Україна за тридцять років незалежності: що далі», «Європейська освіта в Україні – історичний досвід», «Презентації та обговорення: ініціативи «Спільна спадщина» й історико-краєзнавчих досліджень Богдана Волошинського», «Сучасна освіта на рівні вимог до підвищення кваліфікації управлінських кадрів у публічному управлінні України – виклики та завдання сьогодення», «Україна – країна територіальних громад: перший рік діяльності органів місцевого самоврядування за умов що змінилися».


6 грудня на честь 30-річчя створення Збройних Сил України Український інститут національної пам’яті передав примірники мальопису «Оборона Замостя. Легенда про лопату» військам Оперативного командування «Північ» Сухопутних військ ЗСУ. Цю почесну місію здійснили співробітники чернігівського представництва Північно-Східного міжрегіонального відділу Інституту.

Пізніше, під час командирського інформування з національно-патріотичної підготовки в ОК «Північ», регіональний представник Інституту в Чернігівській області Сергій Бутко презентував це видання: «Це перший мальопис створений Українським інститутом національної пам'яті. У коміксі, автори якого Володимир Поліщук і Ігор Кромф, розповідається про події оборонних боїв за Замостя 1920 року, в ході радянсько-польської війни, коли українські та польські союзні війська розгромили більшовицьку Першу кінну армію Будьонного».


10 грудня Чернігівська міська центральна бібліотека імені М. М. Коцюбинського спільно з представниками Українського інституту національної пам’яті Сергієм Бутком та Сергієм Горобцем провели для випускників ЗОШ №35 правопросвітницький захід на тему: «Права людини: вчора і сьогодні. Українська Гельсінська Група: 45 років від дня заснування» з нагоди Міжнародного Дня прав людини.

«Людство на шляху утвердження прав і свобод людини пройшло тернистий шлях, крок за кроком обмежуючи всевладдя держави, поширюючи принцип рівноправності на все більше коло осіб та відносин між ними. Часто саме боротьба за права людини, за нові й нові ступені свободи ставала каталізатором змін у суспільно-політичному житті тієї чи іншої країни, вела до нового осмислення ролі людини в її відносинах з суспільством та державою», - зазначив співробітник Українського інституту національної пам’яті Сергій Бутко. 

Також школярам продемонстрували відео презентацію «Українська гельсінська група у схемах і персоналіях», відеоролик «Вони знали, що підписують собі вирок», підготовлений Українським інститутом національної пам’яті до 45-річчя заснування Української Гельсінської групи та запропонували ознайомитися з книгами виставки «Права людини: історико-правовий аспект».

Фото: Північно-східний відділ УІНП


У селі Шилівка Зіньківської міської територіальної громади з нагоди 90-річчя від дня народження вшанували пам'ять свого земляка - видатного письменника, лауреата Шевченківської премії Григора Тютюнника.  

Низку заходів проведено у Шилівському закладі загальної середньої освіти (ЗЗСО) І-ІІІ ступенів імені Григорія і Григора Тютюнників: літературний квест, інсценізацію фрагменту українського весілля з роману «Вир», круглий стіл присвячений творчості Тютюнника, літературні читання присвячені творчості братів Тютюнників. Для наймолодших школярів влаштували екскурсію «Дитячі роки Григора Тютюнника.

Також у музеї Шилівської школи відбувся онлайн-семінар для вчителів української мови та літератури.  А з ініціативи Полтавського офісу Північно-східного міжрегіонального відділу УІНП біля приміщення колишньої земської школи, де навчалися брати Тютюнники, відбулися урочистості за участі представників місцевої влади, діячів культури та освіти.

Фото: Шилівський ЗЗСО І-ІІІ ступенів ім. Григорія і Григора Тютюнників.


14 грудня у Харкові, на меморіальному комплексі «Дробицький Яр», відбулися меморіальні заходи за участю керівників міста та області, представників громадськості, членів дипломатичного корпусу та народних депутатів.

У цей день, вісімдесят років тому, німецький комендант Харкова наказав усім євреям міста переселитися до бараків у районі ХТЗ. Звідтіля їх виводили в Дробицький Яр групами по кілька сотень людей і розстрілювали.

У покладанні квітів до меморіалу жертвам Голокосту взяла участь очільниця Північно-східного міжрегіонального відділу УІНП Марія Тахтаулова.

Фото: Північно-східний відділ УІНП


15 грудняначальник Південного міжрегіонального відділу УІНП Сергій Гуцалюк спільно з представниками ГО "Побратими Нерубайщини" провів зустріч-бесіду з військово-патріотичного виховання з учнями школи села Холодна Балка.

Поговорили з учасниками про сучасну війну за Незалежність України, повсякдення на війні, особистий досвід та дали відповідь на усі запитання учнів. Також Сергій Гуцалюк передав видання Українського інституту національної пам'яті до бібліотеки школи та презентував для учасників зустрічі проєкт "Діалоги про війну".

"Тема сучасної російсько-української війни є актуальною для українського суспільства. В умовах збройної агресії проти нашої держави ми маємо захищатися, відстоювати незалежність, права людини, демократичні цінності, за які ми боролися під час Революції Гідності" - зазначив С. Гуцалюк.

Фото: Південний відділ УІНП


Співробітники Південного міжрегіонального відділу УІНП передали до Патрульної поліції Одеської області серію арт-плакатів «Визначні діячі Української революції 1917-1921 років», в яку увійшло 10 постерів із зображеннями діячів, які стояли біля витоків української армії.

Після цього був започаткований проєкт "Пам’ятаємо минуле, пишаємося сьогоденням", у якому розповідається про визначних діячів Української революції. 


15 грудня у Книгарні "Є" у місті Вінниці відбулося засідання круглого столу "Уроки Української революції 1917-1921 рр.: що ми здобули?".

Участь у заході взяв начальник Центрального міжрегіонального відділу УІНП Богдан Галайко, зазнайомивши учасників заходу з діяльністю Центрального міжрегіонального відділу Інституту, зокрема, відновлення і збереження національної пам'яті, подій Української революції 1917-1921 рр. на Поділля та в Україні загалом.

"Сто років тому українці здобули свою державність та побудували збройні сили. Так, нажаль, з багатьох причин тоді ми не змогли вистояти супроти московсько-більшовицьких окупантів. Сьогодні, Україна не має  права повторювати власні помилки -  ми повинні розбудовувати сильну і незалежну Українську державу" - зауважив Богдан Галайко.
 
Фото: Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю Вінницької ОДА.

16 грудня начальник Центрального міжрегіонального відділу Богдан Галайко та головний спеціаліст відділу Олексій Серветнік взяли участь в презентації Стратегії розвитку комунального закладу «Вінницький обласний молодіжний центр «Квадрат» на 2022-2024 рр., який є партнером УІНП.

"За більш ніж два роки співпраці Центрального міжрегіонального відділу Інституту та "Квадрату", нами було реалізовано чимало спільних ініціатив. Бажаємо молодіжному центру нових цікавих проєктів, реалізації творчих задумів, зокрема перенесення досвіду діяльності на рівень кожної громади Вінницької області. Сподіваємось на активну співпрацю й в подальшому!" - підкреслив у своєму слові Богдан Галайко. 

16 грудня до офісу Центрального міжрегіонального відділу Інституту завітав директор Державного архіву Вінницької області, д.і.н., професор Юрій Легун.

Під час спілкування було підведено проміжні підсумки співпраці міжрегіонального відділу Інституту та обласного архіву у 2021 році, окреслено перспективні напрями партнерства у наступному році. 

Принагідно, керівник регіонального представництва Інституту Богдан Галайко презентував пану Юрію перший історичний мальопис УІНП "Оборона Замостя. Легенда про лопату" присвячений обороні польського міста Замостя польсько-українськими військами 29-31 серпня 1920 року від московсько-більшовицьких окупантів.