Апеляційний суд визнав законним перейменування п’яти топонімів Києва

В четвер, 22 квітня, Шостий апеляційний адміністративний суд задовольнив апеляційні скарги Українського інституту національної пам’яті, Київської міської ради, Всеукраїнського об’єднання “Свобода” та підтвердив законність перейменування низки вулиць Києва. 

Йдеться про перейменовані рішенням Київської міської ради від 7 липня 2016 року № 559/559:

  • вулицю Баумана на Януша Корчака у Шевченківському районі,

  • вулицю Кутузова на Генерала Алмазова,

  • вулицю Суворова на Михайла Омеляновича-Павленка,

  • провулок Кутузова на провулок Євгена Гуцала (усі три – у Печерському районі),

  • проспект Московський на Степана Бандери в Оболонському та Подільському районах.

"Ми послідовно наголошуємо, що рішення Київської міської ради щодо цього перейменування було законним та було прийнято із дотриманням необхідних процедур громадського обговорення. Воно мало на меті увічнити пам’ять про ряд історичних постатей, в тому числі тих, які визнані Законом борцями за незалежність України. Окремо хотів би наголосити, що діалог щодо складних тем минулого має базуватися на глибокому вивченню історії нашої країни та відбуватися у академічному чи іншому цивілізованому форматі, а не постійно підмінятися політичними чи ідеологічними спекуляціями", – зауважив голова Українського інституту національної пам’яті Антон Дробович. 

 Інтереси Українського інституту національної пам’яті в адміністративному провадженні представляв адвокат В`ячеслав Якубенко. Повний текст судового рішення невдовзі буде опублікований на Єдиному державному реєстрі судових рішень. 

 Довідково

Нагадаємо, що 28 січня  2021 року Окружний адміністративний суд міста Києва ухвалив рішення у адміністративній справі  № 826/17079/16 за позовом громадської спілки «Громадський контроль та порядок» про скасування рішення Київської міської ради від 07.07.2016 року № 559/559 «Про перейменування вулиць, проспектів та провулків у місті Києві», яким депутати перейменували п’ять топонімів міста Києва. 

Український інституту національної пам’яті публічно заявив про намір направити апеляційну скаргу на вказане рішення ОАСК й підтримати Київську міську раду в намірі відстояти законне рішення громади міста, оскільки ОАСК не взяв до уваги постанову Шостого апеляційного адміністративного суду від 09.12.2019, якою суд скасував рішення ОАСК від 25 червня 2019 року, предметом розгляду якого було те ж саме рішення Київради.