Фестиваль «Історія.UA» у Сєвєродонецьку. Підсумки та фото

П'ятий ювілейний фестиваль «Історія.UA» відгримів 22 липня 2019 року на Луганщині. Жителі Сєвєродонецька, Лисичанська, Рубіжного, Попасної, Слов'янська та інших населених пунктів України з'їхалися до Сєвєродонецька, аби відзначити разом 5-річчя звільнення міст сходу українськими військовими від російських найманців.

Учасники лекторію офіцери ОЦ ЦВС ОТУ «Північ»

«З фестивалем «Історія.UA» ми приїжджаємо на схід вдруге. Вперше ми відправилися до Запоріжжя. Цього ж разу осередком проведення фестивалю обрали Сєвєродонецьк. Обрали не випадково, адже це місто з-поміж інших населених пунктів Луганщини та Донеччини у 2014 році українськими військовими було звільнене від російських найманців. Гаслом фестивалю, який є найголовнішим пунктом нашої інформаційної кампанії до 5-річчя звільнення міст, є «Вертаємо своє». – відзначив Голова Українського інституту національної пам’яті Володимир В’ятрович.

«Вертаємо своє» – це і про повернення територій, і людей, і свободи на наші землі силами наших воїнів, добровольців, волонтерів, кожного, хто щодня допомагав армії і в тилу працював для перемоги. Сьогодні ми згадуємо ці недавні події, щоб вшанувати вибір відданих Україні чоловіків і жінок. Адже тільки там, де пам’ятають загиблих, будуть ті, хто захищає живих». – додав Володимир В’ятрович.

Зранку і до вечора на відвідувачів чекали лекції, презентації, майстер-класи. У перервах між заходами кожен охочий міг узяти привезені Українським інститутом національної пам'яті видання.

Кілька видань Українського інституту національної пам'яті залишили для Сєвєродонецької міської публічної бібліотеки, співробітницям якої ми вдячні за надане приміщення та допомогу в організації.

Презентація проекту «2014: початок російсько-української війни» за участі авторів, співробітників Українського інституту національної пам’яті Романа Кулика та Максима Майорова

Презентація видань за усноісторичними проектами Українського інституту національної пам'яті – «Дівчата зрізають коси» та «Майдан від першої особи. Регіональний вимір» (1, 2 частина) за участі координаторки усноісторичних проектів Тетяни Ковтунович

Журналістка, фундаторка інформаційної агенції «Голос Криму» Олена Халімон презентувала книгу «Люди «сірої зони» про російську анексію і репресії на українському півострові, яку вона написала спільно з іншою кримською журналісткою Анною Андрієвською.

Михайло Скрипкін – учасник лекційної частини фестивалю, житель Лисичанська, отримав кілька книг. Михайло відзначив: «Завдяки нашим захисникам люди вже давно забули, що таке війна і живуть мирним життям, а ці спогади, що ввійшли до видань, які сьогодні тут презентуються, дають можливість згадати, якою ціною здобутий цей мир».

Сюжет Телеканалу UA: Донбас про Фестиваль Історія.UA у Сєвєродонецьку, Луганська область.

Історик, координатор проекту «LIKBEZ. Історичний фронт» Кирило Галушко розвінчував міфи, які роками множилися навколо питань про походження назви України та меж її території.

Учасники майстер-класу із пошуку в архівах «Бази даних: від бідона до інтернету», який провів керівник академічних програм Центру досліджень визвольного руху Володимир Бірчак довідалися про те, як працювати зі знайденими документами, про боротьбу з чорними археологами, про електронний архів визвольного руху, де оцифровано понад 25 000 документів.

Насамкінець першої частини фестивалю Голова Українського інституту національної пам’яті, історик Володимир В’ятрович прочитав лекцію на тему: «Як домовитися з минулим. Що таке і навіщо потрібна політика національної пам’яті?».

Паралельно фестивалю офлайн, онлайн відбувался безперервна ткілька годинна трансляція марафону доповідей наших лекторів: Аліни Шпак, Романа Кулика, Максима Майорова, Тетяни Ковтунович, Олени Халімон, Кирила Галушка, Володимира Бірчака, Володимира В'ятровича.


За допомогу в організації такого формату дякуємо Кризовому медіацентру «Сіверський Донець»

Увечері на всіх чекав великий концерт за участі грузинського актора та естрадного співака, великого друга України Вахтанга Кікабідзе та потужних українських гуртів «Фіолет» та «ТНМК».

Вахтанґ Кікабідзе з 2008 року не відвідує з концертами Росію. Як він сам говорить – це його позиція. Вахтанґ Кікабідзе за цей час жодного разу не погодився на гастролі в РФ 
Ціього дня він привітав жителів Сєвєродонецька з 5-річчям звільнення міста від російських найманців і щиро потішиться тому, що українці завжди добиваються свого. Вертають свої території і своїх людей. Він побажав, щоб і Крим та інші наші землі ми незабаром забрали у ворога.

З особливим теплом і радістю слухачі зустріли артистів.

Сергій Мартинюк, фронтмен гурту «Фіолет»

Гурт «Фіолет»

Гурт «Фіолет»

 

Ведучий вечора – поет, громадський діяч Юрій Руф

Гурт «ТНМК»

Гурт «ТНМК»

Фагот, гурт «ТНМК»

Фоззі, гурт «ТНМК»

Український інститут національної пам'яті дякує Сєвєродонецькій міській раді та Сєвєродонецькій міській публічній бібліотеці за допомогу в організації фестивалю «Історія.UA».

Детальніше про фестиваль за посиланням.

Враження команди Інституту від Сєвєродонецька

Як живе звільнене місто нині

Фото – Аліна Карбан