Голова УІНП Антон Дробович прочитав лекцію для Дипломатичної академії

7 квітня 2021 року відбулася онлайн-лекція «Історична пам'ять у сучасних міжнародних відносинах», яку прочитав голова Українського інституту національної пам'яті Антон Дробович для #IntellectualClubDAU Дипломатичної академії України імені Геннадія Удовенка при Міністерстві закордонних справ.

Лекція стала продовженням співпраці УІНП із Дипакадемією. Дещо раніше співробітники інституту Павло Подобєд та Віталій Огієнко стали спікерами спеціалізованого курсу професійного навчання посадових осіб дипломатичної служби, які готуються до роботи в закордонних дипломатичних місіях.

Одна з ключових тез лекції голови УІНП для дипломатів полягала в тому, що слід докладати зусиль для відновлення національної пам'яті і про травматичні події минулого, а не лише про перемоги. Тому що неосмислена травма може призвести до суперечностей, конфліктів і суспільного напруження.

«Народи, які ховають правду, не здатні чесно подивитися у своє минуле і визнати помилки, стають вразливими і схильними до авторитаризму й тоталітаризму», – зазначив Антон Дробович.

У лекції голова УІНП проаналізував поняття ідентичності і політику національної пам'яті Ізраїлю, Німеччини, Росії, Польщі.

Говорячи про ситуації, коли історичними фактами маніпулюють на міжнародній арені задля досягнення політичних цілей, Антон Дробович зауважив, що потрібно «не лише невтомно викривати фейки, а й діяти проактивно – чітко, чесно і переконливо розповідати правду, важливі історії минулого, які дають змогу сформувати цілісне й адекватне уявлення про важливе минуле».

У рамках співпраці з Дипакадемією співробітники Українського інституту національної пам'яті підготували курс «Дипломатія історичної пам'яті».