Інститут провів Історичний майданчик на «Via Carpatia 2023»

Інститут провів Історичний майданчик на «Via Carpatia 2023»

13–15 жовтня 2023 року в Івано-Франківську відбувався Міжнародний форум Центральної та Східної Європи «Via Carpatia 2023». На нього завітали працівниці Українського інституту національної пам’яті Олена Охрімчук, Наталія Слобожаніна і Ганна Байкєніч, які взяли участь у дискусіях форуму на актуальні теми, а також розповіли про проєкти, присвячені сучасній російсько-українській війні та героїзму українців у боротьбі за незалежність і територіальну цілісність.

«Ще з 2014 року Інститут надавав великого значення проєктам, присвяченим збереженню пам’яті про сучасну війну. Це видання і виставки, запис усної історії і відеоматеріалів», – сказала Ганна Байкєніч під час дискусії «Діалоги крізь століття про війну та окупацію», представляючи серію відео уроків «Діалоги про війну».
Наталія Слобожаніна провела оглядові екскурсії виставкою «Фактор свободи. Мазепинці. Петлюрівці. Бандерівці» і презентувала набір паперових моделей військової техніки періоду Української революції 1917–1921 років «Броня та крила трьох стихій: Українське військо в небі, на землі та на морі».

Олена Охрімчук своєю чергою презентувала їх разом із артплакатами «Військова еліта» військовому оркестру 10-ої Гірсько-штурмової бригади «Едельвейс». Йому вдалося створити неперевершену атмосферу на локації, де відбувався історичний майданчик Інституту в межах книжкової толоки «Слово у війні».

Довідково.

Via Carpatia – щорічний Міжнародний форум Центральної та Східної Європи, започаткований 2018 року. Форум – масштабна подія, яка складається з фестивалів, концертів, виставок, майстер-класів та інших заходів за участі українських та закордонних виконавців і учасників. Науково-практична частина містить конференцію «Коло Вінценза», де лідери думок, представники державної влади, органів місцевого самоврядування мають можливість обговорити проблеми розвитку Карпатського регіону, політичні, культурні, екологічні та інші актуальні питання.