«Локальна пам'ять»: археологічні відкриття в Одесі та інші новини з регіонів

«Локальна пам'ять»: археологічні відкриття в Одесі та інші новини з регіонів

Презентація довідника на Чернігівщині, відкриття виставок у Харкові та Дніпрі, круглий стіл на Вінниччині, археологічні відкриття Одеси а також інші новини з регіонів у сорок четвертому інформаційно-новинному дайджесту про діяльність міжрегіональних відділів Української інституту національної пам'яті "Локальна пам'ять".

16 серпня в Чернігівській облраді відбулась презентація довідника Сергія Соломахи «Чернігівщина: 30 років незалежності України. Керівна еліта»

«Важливо знати і пам’ятати поіменно тих, завдяки кому відбувалися ключові політичні процеси на території Чернігівщини на більш ніж 30-річному шляху трансформації Української РСР у незалежну Україну, визначалося в минулому і формується в наш час політичне обличчя регіону. У довіднику згадуються імена 943 політичних діячів та керівників виконавчої та представницької влади Чернігівщини», — наголосив автор видання Сергій Соломаха.

Видання буде передано у бібліотеки та навчальні заклади Чернігівської області.

Фото: Чернігівська обласна рада


13 серпня у Харківському історичному музеї імені Миколи Сумцова відбулося відкриття виставки «Нью-Йорк – Іловайськ: Вибір» пам’яті Маркіяна Паславського. 

Герой виставки – офіцер американської армії, який пройшовши Майдан, і прийнявши українське громадянство, пішов захищати Україну у якості рядового солдата і загинув за неї під Іловайськом. 

«Я щиро сподіваюсь, що у нашій країні більшість громадян усвідомлюють, що нині живуть у найкращий час для української державності. Саме завдяки жертовності таких як Маркіян Паславський і тисяч наших захисників ми сьогодні маємо можливість створювати, відвідувати такі виставки і взагалі працювати над розбудовою власної держави», – прокоментувала під час відкриття начальниця Північно-східного відділу УІНП Марія Тахтаулова.

Над створенням виставки “Нью-Йорк – Іловайськ: Вибір” працювала команда Національного музею Революції Гідності разом із Музеєм української діаспори та родиною Паславських, яка передала до фондів цих інституцій особисті речі Маркіяна. Виставка починається з роздумів загиблого героя, зібраних у книжці “Заклик діяти: слова Маркіяна Паславського” – одному з видань Музею Майдану. Самі ж експонати висвітлюють основні періоди його життя. Експозиція не лише показує життєвий шлях і вибір Маркіяна, а й оповідає про іловайську трагедію. 

 Тривалість виставки: 13 серпня – 26 вересня 2021 року. Графік роботи виставки: вівторок – неділя, з 09:30 до 17:00. Вхід вільний.

Фото: Північно-східний відділ УІНП


18 серпня, до 30-річчя незалежності в приміщенні музею «Літературне Придніпров’я» у Дніпрі відкрилася виставка "Їх слово волею озвалось". 

Організатором заходу став Дніпропетровський національний історичний музей ім. Д.Яворницького. Виставка присвячена неформальним виданням: газеті “Слово” і альманаху ”Пороги”, які видавалися протягом 1989-1992 років у колишньому Дніпропетровську. 

Також презентовали коментований каталог неформальної преси, виданий Дніпропетровською обласною універсальною науковою бібліотекою спільно з ДНІМ ім. Д. Яворницького.

На відкритті виставки виступили авторка виставки та каталогу, співробітниця музею "Літературне Придніпров’я" Світлана Мартинова, причетні до створення газети і альманаху Анатолій Шкляр, Борис Ковтонюк, Сергій Ковика-Алієв та інші, директорка Дніпропетровської обласної універсальної наукової бібліотеки Надія Титова

Начальник Південно-східного відділу Ігор Кочергін у своєму виступі наголосив на тому, що такого роду неформальна преса доносила правдиву інформацію про події в Україні та регіонах і стала своєрідним кілком в тілі радянського авторитарного режиму.

Фото: Південно-східний відділ УІНП


В Одеському історико-краєзнавчому музеї, до Дня Незалежності, відкрилася фотовиставка “Одещина в Незалежній Україні”.

На виставці представлені фотографії найбільш вагомих і знакових подій від першого підняття Державного Прапора над Одесою - до переведення сюди бази ВМС України після окупації Криму.

Участь в створенні експозиції взяв і Південний міжрегіональний відділ Українського інституту національної пам’яті.

“Вік нашої держави поки що дозволяє стверджувати, що всі ми були учасниками цих подій. До деяких ми ставилися як до миттєвостей, значення яких усвідомлюємо з роками, а дещо переживали із захопленням. Саме такою і є вся історія. Її немає сенсу переписувати чи вигадувати, переставляти акценти чи особливо тлумачити. І наш Інститут працює над тим, щоби всі історичні процеси були деміфологізовані, такі, як ці світлини”, - заявила на відкритті співробітник УІНП Уляна Громович.

Фото: Південний міжрегіональний відділ УІНП


Більше тисячі артефактів від епохи Античності до нещодавніх часів знайдено на Приморському бульварі Одеси.

Нині вчені-археологи під керівництвом професора Андрія Красножона консервують місце цьогорічного розкопу. За інформацією вчених, крім безлічі артефактів, безцінною інформацією є й стратиграфічний розріз, що свідчить про те, що найбільш багатий культурний шар сконцентрований саме в районі нинішнього пам'ятника Дюку а також напівциркульних будинків.

Пошуково-дослідні роботи продовжаться на цьому місці наступного сезону, в разі, якщо держава й місто нададуть відповідні дозволи. Знайдені артефакти свідчать зокрема про османський період в житті міста а також масштаб Гаджибея-Ходжабея, який раніше знецінювався російською та радянською історіографією.


19 серпня у Вінницькій обласній універсальній бібліотеці відбувся круглий стіл "Тридцять років незалежності України: досягнення, проблеми, перспективи".

Начальник Центрального міжрегіонального відділу Богдан Галайко виступив із доповіддю "Сучасна Українська держава - правонаступниця УНР", а також привітав усіх з Днем Незалежності.

У круглому столі взяв участь вінничанин, відомий історик, депутат першого скликання Верховної Ради Арсен Зінченко. Також виступили краєзнавець Валерій Рекрут, завідувач відділу українознавства Вінницької академії неперервноі освіти Володимир Лазаренко, викладач Вінницького національного аграрного університету Дмитро Ковальов, доцент Ірина Світлак, директор Вінницького місцевого центру з надання безоплатної допомоги Наталія Смішна, професор Вінницького торговельно-економічного інституту Ольга Мельничук, заступник директора Центру історії Вінниці Сергій Гула, співробітники бібліотеки.

Богдан Галайко наголосив на тисячолітній традиції української державності, важливості питання правонаступності сучасної України щодо УНР. Якщо говорити про новітній час, то 22 січня 1918 року була проголошена незалежність УНР, а у серпні 1991 року вона була відновлена.

Тому сьогодні важливо розуміти історію боротьби за українську державність, відновлювати національну пам`ять та працювати над розбудовою та утвердженням сучасної Української держави.

Фото: Богдан Галайко.