"Локальна пам'ять": Археологічні знахідки в Одесі та інші новини з регіонів

"Локальна пам'ять": Археологічні знахідки в Одесі та інші новини з регіонів

Засідання топонімічної комісії в Чернігові, виставка військової історії у Вінниці, неочікувані археологічні відкриття на Одещині, а також інші новини з регіонів у сорок першому інформаційно-новинному дайджесту про діяльність міжрегіональних відділів Української інституту національної пам'яті "Локальна пам'ять".

У Чернігові, 13 липня, відбулося засідання комісії з питань міської топонімії, охорони та збереження історико-культурного середовища  Чернігова, в якому взяли участь регіональні представники УІНП на Чернігівщині Сергій Бутко та Сергій Горобець. 

Члени комісії проголосували за перенесення братської могили воїнів Червоної армії зі скверу ім. Попудренка в центрі міста.

Також комісія підтримала пропозицію перенести братську могилу з території Валу на міське кладовище «Яцево», в сектор поховань Другої світової війни, та проголосувала за перенесення з території Валу пам’ятного знаку «Місце колишнього будинку Чернігівського міськкому партії. Звідси в серпні 1941 р. 186 робітників і службовців міста Чернігова вийшли в ліси області для організації партизанської боротьби з німецько-фашистськими загарбниками».

Знайшла підтримку в членів комісії пропозиція громадськості про встановлення пам’ятника Левку Лук’яненку, який свого часу мешкав у Чернігові. 

Фото: Північно-східний відділ УІНП


15 липня у Великому та Малому виставкових залах Вінницького обласного краєзнавчого музею відкрилася виставка "Зброя та військове спорядження: від давнини до сучасності", що репрезентує раритетну зброю та військове спорядження з фондових зібрань Національного музею історії України (288 предметів) та Вінницького обласного краєзнавчого музею.

Презентувала виставку директор Вінницького обласного краєзнавчого  музею Катерина Висоцька. Участь у презентації взяли представники влади, науковці, музейні працівники Вінниці та Києва, громадські активісти, ЗМІ.

Від Інституту, з вітальним словом до присутніх звернувся співробітник Центрального міжрегіонального відділу Олексій Серветнік, який привітав усіх з цією подією, наголосивши на важливості та актуальності виставки, висловив вдячність організаторам, зауваживши, що серед експонатів є матеріали виставки УІНП "Воїни. Історія українського війська".

Виставка приурочена до 30-тої річниці Незалежності України. Вона відбулася за підтримки Міністерства культури та інформаційної політики України,  Вінницької обласної державної адміністрації, Українського інституту національної пам'яті, Департаменту гуманітарної політики облдержадміністрації. Експонуватиметься виставка з 16 липня до 5 грудня 2021 року. 

Фото: Олексій Серветнік


9 липня співробітниця Південного міжрегіонального відділу УІНП Уляна Громович провела зустріч-бесіду з військовослужбовцями Оперативним Командування ЗСУ “Південь”.

Співробітниця УІНП прочитала лекцію про визначного військового діяча Армії УНР, організатора Одеської гайдамацької дивізії, одного з організаторів військової спецслужби Державного Центру УНР в екзилі Всеволода Змієнка та презентувала анімаційний відеоролик “Всеволод Змієнко — український генерал з Одеси”, виготовлений PIVDEŃ ARTBOOK.

“Одеса має пам'ятати своїх героїв. Всеволод Змієнко народився в Одесі, все життя служив Україні та був одним з перших, хто в 1917 році почав формувати в Одесі національні збройні сили. Коли Україну захопили більшовики, Всеволод Юхимович боронив Польщу від радянської навали. І навіть коли йому довелося емігрувати до Варшави, одеський генерал продовжував боротися за визволення України” - зазначила під час виступу Громович.

Фото: Південний відділ УІНП


Керівник Південного міжрегіонального відділу Українського інституту національної пам’яті Сергій Гуцалюк взяв участь в урочистостях з нагоди 219 річниці заснування селища Антоново-Кодинцеве, нині відоме, як Доброслав

“Нам дуже приємно мати справу з такими громадами, як є в Доброславі і, зокрема з Людмилою Прокопечко, яка очолює тут владу. Справа в тім, що ці люди відчувають час, як ніхто інший. Тут без примусу згори відбулася вперше на Одещині декомунізація. І цей процес тривав без скандалів, оскільки було досягнути громадського консенсусу. Тут вперше на Одещині меморіально відзначили жертв Голодоморів, Героїв АТО/ООС і так далі. Нині це квітуче, сучасне містечко, рівню якого можуть позаздрити більшість міст в нашому регіоні”, - зазначив у своєму виступі посадовець.

Зауважиом, що місцева парафія Православної Церкви України вперше серед інших долучилася до ініціативи Українського інституту національної пам’яті і Митрополита Київського Епіфанія щомісячно молитися за душі загиблих захисників України.


Під час археологічних розкопок на Приморському бульварі Одеси виявили люльки та скляні пляшки з османськими відзнаками. 

Зазначимо, що археологічні дослідження в цій локації відбуваються вперше. Дослідників насамперед цікавлять Османська та Литовська епоха. 

"Цікаво те, що розкопки в часі співпали з публікацією фантастичної пропагандистської оповіді Путіна про те, що це "Дике поле" і Катерина тут заснувала Одесу в чистому полі, а відтак Росія нам подарувала ці землі... Ось і живі, так би мовити контраргументи, не з книжок, не з байок пропагандистів, а археологічні дослідження. І ми, коли говоримо про Ханську Україну, то підкреслюємо те, що Османська імперія, що тут панувала і Кримське ханство нам, українцям, надавали тут, сучасною мовою - національно-культурну автономію. І це в той час, як Москва вогнем і мечем руйнувала Січ", - прокоментував розкопки керівник Південного міжрегіонального відділу УІНП Сергій Гуцалюк.

Фото: Південний відділ УІНП