«Локальна пам'ять»: декомунізація на Полтавщині та інші новини з регіонів

«Локальна пам'ять»: декомунізація на Полтавщині та інші новини з регіонів

Декомунізація на Полтавщині, методичні семінари для вчителів та музейників на Кіровоградщині, Хмельниччині та Одещині, а також інші новини з регіонів у сорок сьомому інформаційно-новинному дайджесту про діяльність міжрегіональних відділів Української інституту національної пам'яті "Локальна пам'ять".

З ініціативи Полтавського офісу Північно-східного міжрегіонального відділу Українського інституту національної пам’яті (УІНП) у Зіньківській громаді Полтавського району усунено з топоніміки символіку комуністичного тоталітарного режиму. 

«У селі Левченки перейменовано вулицю Фрунзе на «Пасічна», а у селі Матяші вулицю Куйбишева на «Лугова». Обидва села належать до Удовиченківського старостинського округу та підпорядковані Зіньківській міській раді», - поінформували в Полтавському офісі Північно-східного відділу УІНП.

Як повідомив міський голова Зінькова Сергій Максименко, рішення «Про перейменування об’єктів топоніміки» ухвалила 8-ма (позачергова) сесія Зіньківської міської ради. Сесії передували загальні збори мешканців сіл, на яких обговорили варіанти назв. Саме на думку селян і орієнтувалися депутати під час ухвалення нових назв.

«Відповідно до підпункту «є» пункту 4 частини першої статті 1  Закону «Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки» до символіки комуністичного тоталітарного режиму віднесено назви вулиць, у яких використані імена осіб, які обіймали керівні посади в комуністичній партії. Валеріян Куйбишев — член Політбюро ЦК ВКП(б). Міхаїл Фрунзе — військовий комісар, уповноважений Реввійськради в Україні, теж член  Політбюро ЦК КП(б)У. Отож, назви вулиць Фрунзе у селі Левченки та Куйбишева у селі Матяші підлягали обов’язковому перейменуванню», - наголосив Олег Пустовгар.


7 вересня на Соборній площі Дніпра біля меморіального знаку на честь полеглих бійці УНР відбувся мітинг-реквієм.

Організаторами заходу стали Південно-східний відділ УІНП, Січеславська Просвіта та Дніпровське товариство політв’язнів та репресованих.

На заході були присутні представники Громадської ради при Дніпропетровській обласній адміністрації, Дніпровської міської ради, Православної церкви України, громадські активісти, журналісти та учасники російсько-української війни.

Згадували про 52 українських повстанців розстріляних більшовиками наприкінці серпня – на початку вересня 1921 року в тодішньому Катеринославі.

Начальник Південно-східного відділу УІНП Ігор Кочергін наголосив, що останні триста років загроза для української державності надходила з півночі: «Боротьба триває, лише спільними зусиллями українців можна здолати зовнішні загрози, наше єднання заради спільної справи – це найкраще вшанування пам’яті українських героїв»

Священик Православної церкви України отець Дмитро Поворотний відслужив панахиду за полеглими українськими повстанцями та за героями російсько-української війни, які загинули у серпні 2021 року.

Фото: Південно-східний відділ УІНП


8 вересня в Кіровоградському обласному інституті післядипломної педагогічної освіти ім. Василя Сухомлинського»  відбулася зустріч з вчителями Кіровоградської області.

В межах навчання за програмою підвищення кваліфікації педагогічних працівників суспільствознавчих дисциплін начальник Південно-східного відділу УІНП Ігор Кочергін виступив перед вчителями міста Кропивницького та Кіровоградської області з темою: «Населені пункти Південно-східної України козацької доби». Серед іншого Ігор Кочергін розкрив механізми символічного присвоєння простору Південної України, які використовувала Російська імперія та шляхи подолання залишків постколоніальної свідомості у населення України на сучасному етапі.

Під час виступу була презентована колективна монографія «Нариси з історії освоєння Південної України XV–XVIII ст.», видана за сприяння Інституту, у якій висвітлюються різні аспекти історії поселень регіону в XV–XVIII ст. та механізми.


8 вересня в хабі «Мистецтво і Розвиток 2.0» Кропивницького відбувся дискусійний круглий стіл «Деколонізація публічного простору від слідів імперського минулого».

У круглому столі взяли участь представники громадських та партійних організацій Кропивницького, викладачі, музейні співробітники, історики, краєзнавці. 

Модератором круглого столу виступив старший викладач кафедри теорії і методики середньої освіти Кіровоградського обласного інституту післядипломної педагогічної освіти ім. Василя Сухомлинського» Юрій Митрофаненко.

На круглому столі обговорювали особливості привласнення Російською імперією південноукраїнського простору в межах імперського проекту «Новоросія». Начальник Південно-східного відділу УІНП Ігор Кочергін наголосив на необхідності верифікації історичних даних щодо заснування міст південно-східної України з метою очищення їх від російських міфів щодо освоєння південноукраїнських земель. 


3 вересня в Кафедральному соборі Різдва Христового Одеської єпархії Православної Церкви України відбулася традиційна панахида за українськими воїнами, що полягли в серпні 2021 року, захищаючи Україну від російської навали.

Цього разу панахида була об’єднана з вшануванням пам’яті учасників Українського національно-визвольного руху, які належали до Одеського повстанського комітету та стали жертвами політичного терору більшовицької влади.

63 українці були страчені у ніч на 4 вересня 1921 року згідно постанови колегії ОГНК від 2 вересня 1921 року

Об’єднану панахиду відслужили настоятель собору отець Теодор Оробець, та клірики храму - отець Ярослав Бугринець та отець Олексій Пегасін.

Окрім співробітників Українського інституту національної пам’яті Сергія Гуцалюка, Уляни Громович і Олександра Городилова, на заході були присутніми представник Мінветеранів в Одеській області, керівник Veterans HUB ODESA Олександр Голопотелюк, волонтер і парамедик Оксана Харітонова, вчений-історик, доцент кафедри історії України Одеського технічного університету Олександр Шишко (що виступив ініціатором вшанування пам’яті жертв більшовистського терору) та інші громадяни.

Нагадаємо, впродовж серпня на сході України полягло дев’ятеро захисників України: Ярослав Семеняка, Олексій Кайданович, Артем Мазур, Василь Островський, Юрій Михайлов, Олександр Аксьонов, В’ячеслав Пітько, Андрій Вискребець та Роман Задорожний.

Разом з цим панахиду за загиблими українськими захисниками провели напередодні в містечку Доброслав на Одещині. Там ініціативу Українського інституту національної пам’яті підтримує місцева влада.

Фото: Південний відділ УІНП


8 вересня на запрошення керівництва ОТГ начальник Південного міжрегіонального відділу УІНП Сергій Гуцалюк взяв участь у роботі круглого столу з питань національно-патріотичного виховання та презентував для учасників проєкти та матеріали Українського інституту національної пам'яті.

"Найважливішою громадянською рисою особистості є сформованість національної свідомості, патріотичних почуттів до рідної землі та свого народу. Тому сьогодні необхідно виховувати почуття національної гідності й гордості за свою Батьківщину, що формувалися віками." - зазначив під час виступу С. Гуцалюк.

У круглому столі взяли участь працівники освіти, культури, Овідіопольського ТЦК та СП, а також селищна голова Лідія Савєльєва.


На запрошення керівництва гімназії керівник Південного міжрегіонального відділу УІНП Сергій Гуцалюк разом з побратимами провели зустріч з учнями гімназії на тему тему Другої світової війни та сучасної російсько-української війни за Незалежність.

Досить примітно, що саме учні гімназії №7 несуть Вахту Пам’яті біля меморіалу Невідомому матросу на Посту №1 в парку Шевченка.

“Зараз, як і в роки Другої світової війни, Україна воює з агресором. Сьогодні це Росія, яка посягає на нашу територіальну цілісність, намагається зруйнувати міжнародну систему безпеки і потенційно загрожує миру у всій Європі. Вже сім років ми захищаємо рідну землю, боронимо своє право вільно обирати майбутнє і розбудовувати свою державу. Для нас це війна за свободу, цивілізованість, демократію та європейські цінності проти імперських амбіцій підступного агресивного сусіда” - зазначив Сергій Гуцалюк.


 

Участь у зустрічі з гімназистами також взяли очільник Veterans Hub Odesa Олександром Голопотелюком, заступник начальника загону радіорозвідки з морально-психологічного забезпечення в/ч А3438 майор Андрій Тур, інженер технічної частини в/ч А3438 - Тарас Мироненко.

Фото: Південний відділ УІНП


9-10 вересня 2021 року, начальник Центрального міжрегіонального відділу УІНП Богдан Галайко взяв участь у всеукраїнському семінарі для музейних працівників «Сучасний музей та його роль у суспільстві як інституції пам`яті», що відбувся у Шепетівці на Хмельниччині.

 Богдан Галайко обговорив з присутніми тематику декомунізації в Україні, мотиваційні та правові підстави, регіональні особливості очищення публічного простору від спадщини совєтського комуністичного режиму. Окремо було відзначено на важливості проведення сьогодні декомунізації свідомості громадян нашої держави та роль музейників у цій роботі.

Захід відбувся на базі Музею пропаганди, колишньому музеї Островського, як яскравому прикладу того, як працювала совєтська пропаганда.


В межах робочого візиту до Шепетівки Хмельницької області начальник Центрального міжрегіонального відділу Богдан Галайко зустрівся з першим заступником Шепетівської РДА Олександром Мельником.

Під час розмови було обговорено питання реалізації державної політики відновлення та збереження національної пам`яті українського народу на Шепетівщині. Принагідно Богдан Галайко презентував видання та проєкти Інституту, що можуть бути корисними для використання в поточній діяльності.

Фото  Центральний відділ УІНП