"Локальна пам'ять": демонтаж пам'ятника Фрунзе на Полтавщині та інші новини регіонів

"Локальна пам'ять": демонтаж пам'ятника Фрунзе на Полтавщині та інші новини регіонів

Демонтаж пам'ятника Фрунзе на Полтавщині, передпоказ серіалу про учасників російсько-української війни в Одесі, лекції для нацгвардійців в Харкові та інші новини з регіонів у сімнадцятому інформаційно-новинного дайджесту про діяльність міжрегіональних відділів Української інституту національної пам'яті "Локальна пам'ять".    

Неподалік селища Диканька Полтавської області демонтували пам’ятник воєначальнику Червоної армії Михайлу Фрунзе. Це був останній пам'ятник радянському діячу в Україні. 

«Вдячний новообраному голові Диканської ОТГ Сергію Давиденку, який оперативно відрегував на наше звернення. Місцева влада нарешті  виконала підпункт «д» пункт 4 частини першої статті 1 Закону України «Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки».  Михайло Фрунзе - військовий комісар, уповноважений Реввійськради в Україні і командувач більшовицькими збройними силами України та Криму, один з основних воєначальників окупаційної Червоної армії під час  війни більшовицької ленінської Росії проти УНР. Належав до Політичного бюро ЦК КП(б)У. Керував боротьбою проти українських повстанців.  Відповідно до, до символіки комуністичного тоталітарного режиму віднесено пам’ятники, присвячені подіям, пов’язаним з діяльністю комуністичної партії, із встановленням радянської влади на території України або в окремих адміністративно-територіальних одиницях, переслідуванням учасників боротьби за незалежність України у XX столітті», - прокоментував подію Олег Пустовгар

Примітно у 2016 році у межах декомунізаційних процесів розпорядженням  облдержадміністрації вулицю Фрунзе - одну із найдовших центральних вулиць Полтави перейменовано на Європейську. Ця назва символізує європейський вектор розвитку України.

Фото: Північно-східний відділ УІНП


У Полтаві урочисто відкрили пам’ятну дошку Євгену Коновальцю з нагоди сторіччя створення Української військової організації (УВО). Розмістили її на фасаді будівлі полтавської ЗОШ №34 Полтавської міської ради.

Регіональний представник Українського інституту національної пам’яті  в Полтавській області Олег Пустовгар висловив сподівання, що дошка «виконає не лише функцію інформаційну як позначення, на честь кого названо цей бульвар, але і матиме місію патріотичного виховання молоді».

Присутні переглянули інформаційно-просвітницький ролик до 100-річчя УВО, створений цьогоріч УІНП спільно з Bober Film Studio.

Фото: інформагенція Міністерства оборони  «АрміяІнформ».


У Полтавському краєзнавчому музеї імені Василя Кричевського відбулась презентація арт-плакатів «Визначні діячі Української революції 1917 - 1921 років».

Презентація вібувалась в межах урочистого заходу «Славних батьків гідні діти», що організований Полтавським обласним відділом Міністерства ветеранів України та громадським військово-цивільним об'єднанням «Бойове братерство України» спільно з Північно-східним міжрегіональним відділом Українського інституту національної пам’яті (УІНП).

«До нової серії арт-плакатів Інституту нацпам’яті увійшло 10 постерів із зображеннями діячів, які сто років тому стояли біля витоків Української армії, а саме: Всеволода Змієнка, Володимира Сальського, Віктора Павленка, Олександра Греківа, Харитини Пекарчук, Романа Дашкевича, Леоніда Ступницького, Олександра Загродського, Миколи Юнаківа та Гната Стефаніва», - наголосив регіональний представник УІНП в Полтавській області Олег Пустовгар.

Він вручив арт-плакати військовикам, співробітникам облвідділу міністерства ветеранів, краєзнавчого музею та курсантам Полтавського військового коледжу сержантського складу Інституту телекомунікацій та інформатизації імені Героїв Крут.

Фото: Полтавський краєзнавчий музей імені Василя Кричевського


17 грудня, у приміщенні Вінницького обласного молодіжного центру «Квадрат» відбувся семінар з теми «Безпека інформаційного простору». Основними питаннями для обговорення стали: інформаційна безпека у соціальних мережах, медіа грамотність, інформаційна політика національної пам'яті України

Начальник Центрального міжрегіонального відділу Інституту Богдан Галайко розповів про ключові напрямки роботи Інституту, популяризацію історії України, інформаційні кампанії, які започатковував УІНП та маніпуляції історією, що використовує ворожа російська сторона.

Фото: Олексій Серветнік


17 грудня начальник Центрального міжрегіонального відділу Богдан Галайко провів робочу зустріч із начальником штабу-заступником начальника Вінницького зонального відділу Військової служби правопорядку полковником ЗСУ Ігорем Коваленком.

В рамках зустрічі, співробітник Інституту презентував видання з тематики сучасної російсько-української війни, Перших та Других Визвольних змагань, зокрема набір арт-плакатів «Видатні діячі Української революції 1917-1921 рр.» та «Військова еліта УНР».

Також, в контексті розмови було обговорено перспективи майбутньої співпраці.

Фото: Центральний міжрегіональний відділ


Північно-Східний міжрегіональний відділ Українського інституту національної пам'яті організував цикл лекцій для військовослужбовців однієї з частин Національної гвардії України.

6, 13 та 14 грудня перед воїнами виступав доцент кафедри історії України Харківського національного університету імені Василя Каразіна, кандидат історичних наук Денис Журавльов.

Дві лекції він присвятив історії українського козацтва, і ще одну – непростій долі дредноута «Воля», флагмана флотів українських державних утворень 1917-1918 рр.

Окрім того, начальниця Північно-східного відділу УІНП Марія Тахтаулова розповіла нацгвардійцям про діяльність Інституту, представила та подарувала бібліотеці військової частини книги та серію арт-плакатів "Визначні діячі Української революції 1917-1921 рр.".

Фото: Північно-східний відділ УІНП


13 грудня 2020 року на запрошення керівництва Інституту Військово-Морських Сил НУ "ОМА" начальник Південного відділу УІНП Сергій Гуцалюк разом з бойовим побратимами з ветеранського руху Одеси, провів зустріч з курсантами на тему боротьби Українського народу за незалежність у XX-XXI ст.

"Боротьба українського народу за незалежність тривала багато століть. Національна пам'ять українців зберігає спомини про подвиги та жертовність наших пращурів на цьому важкому, политому українською кров'ю шляху, що лише наприкінці ХХ ст. призвів до проголошення незалежності України і створення власної самостійної держави", - зауважив під час виступу Сергій Гуцалюк.

Під час зустрічі курсантам були презентовані та передані комплекти артплакатів "Видатні діячі Української революції 1917-1921 років".

Також 14 грудня було передано комплекти арт-плакатів "Видатні діячі Української революції 1917-1921 років" для військових частин Південного територіального управління Національної Гвардії України.

Фото: Південний міжрегіональний відділ УІНП


У Кримськотатарському культурному центрі Одеси, за ініціативою Південного міжрегіонального відділу УІНП, відбулась зустріч-лекція з істориком, науковим співробітником Інституту Сходознавства ім. А. Кримського НАН України та викладачем гуманітарного факультету Стамбульського університету Олександром Середою.

Історик розповів про свою наукову роботу щодо вивчення османських джерел стосовно історії Південної України, і Одещини зокрема, які він досліджував у Стамбульському архіві, взаємовідносин між українцями та киримли у минулому на цій території. Також він подарував Кримськотатарському культурному центру Одеси дві свої наукові праці: "Османсько-українська дипломатія в документах XVII-XVIII ст." та "Османсько-українське степове порубіжжя в османсько-турецьких джерелах XVIII ст."

"Олександр Середа - один з тих небагатьох дослідників, хто володіє староосмансьокою мовою. Багато матеріалів автора, які публікуються, виходять у світ вперше. Книги О. Середи відкривають нове розуміння українсько-османських столітніх взаємовідносин і підштовхують задуматись над багатьма історичними процесами і явищами, проаналізувати їх під кутом зору, який руйнує стереотипи", - зауважив на початку зустрічі начальник Південного відділу УІНП Сергій Гуцалюк.

Фото: Південний міжрегіональний відділ УІНП


В Одесі ексклюзивно показали нові епізоди документального серіалу «Крутий Заміс» ветеранів АТО, які стали підприємцями.

12 грудня в ГО «Veterans HUB ODESA» відбулася презентація другого сезону серіалу «Крутий Заміс» від студії DocNoteFilms. Стрічка присвячена ветеранам АТО, які, повернувшися до цивільного життя, започаткували власний бізнес. Кожна серія проєкту – це історія одного з ветеранських бізнесів, і головний герой – його власник.

Аудиторія побачила дві серії нового сезону проєкту: «одеську», присвячену органічній фермі «Ліхтенфельд», засновником якої є ветеран Олександр Доброжанський та «миколаївську», присвячену ресторану Veteran Point та його співвласнику Олексію Губському.

Проєкт представляли режисер «Крутого Замісу» Костянтин Кляцкін, автор ідеї та продюсер Сергій Малярчук та оператор-постановник Павло Липа. На презентації був присутній герой «одеської» серії Сергій Гуцалюк - керівник Південного міжрегіонального відділу Українського інституту національної пам’яті. На показ також завітали представники ветеранської спільноти та журналісти.

Презентація відбулася за організаційної та інформаційної підтримки Південного міжрегіонального відділу Українського інституту національної пам'яті та Veterans HUB ODESA.

"Дуже важливо, що серіал "Крутий Заміс" доступно й зрозуміло розповідає соціуму про ветеранів, а ветеранам показує приклади, як можна реінтегруватися у мирне життя. Він приклад того, як можна започаткувати власну справу, змінити щось у своєму житті, знайти себе та своє місце у світі та займатися улюбленою справою, також цей проект є важливим джерелом усної історії сучасної війни за Незалежність України" - зазначив під час обговорення Гуцалюк.

Перший сезон пройшов навесні 2020 року на «5 каналі», а також восени на регіональних каналах «Суспільного». Він складався з 8 серій про київських ветеранів. А в другому серіал розповідає про життя 10 підприємців з усієї України, які брали участь в російсько-українській війні.

Фото: Південний міжрегіональний відділ УІНП