«Локальна пам'ять»: Демонтаж пам'ятника Суворову в Полтаві та інші новини з регіонів

«Локальна пам'ять»: Демонтаж пам'ятника Суворову в Полтаві та інші новини з регіонів

Демонтаж пам'ятника Суворову в Полтаві, співпраця співробітників з медіа та інші новини з регіонів у шістдесят другому інформаційно-новинному дайджесту про діяльність міжрегіональних відділів Української інституту національної пам'яті "Локальна пам'ять".

На честь 200-річчя від дня народження фольклориста та етнографа, члена Кирило-Мефодіївського товариства Опанаса Марковича 8 лютого у Чернігові біля його могили громадськістю та владою проведено пам’ятний захід.

Заупокійну літію відправив протоієрей Роман Кіник. У заході взяли участь просвітяни, співробітники Національного архітектурно-історичного заповідника «Чернігів стародавній», Чернігівського обласного історичного музею імені Василя Тарновського, Чернігівського літературно-меморіального музею-заповідника Михайла Коцюбинського, представники органів державної влади, місцевого самоврядування та громадськості поклали квіти до могили Опанаса Марковича.


У Полтаві демонтували пам’ятник військовому діячу Російської імперії Олександрові Суворову.  Раніше цей монумент, що стояв на подвір’ї Київського військового ліцею імені Івана Богуна. Восени минулого року пам’ятник перемістили до Полтавського музею важкої бомбардувальної авіації – філії Національного військово-історичного музею України як експонат.

«Лише на Полтавщині, у різних громадах налічується 27 назв вулиць, провулків, площ на честь цього діяча Російської імперії й ката українського та польського народів», - сповістив регіональний представник УІНП у Полтавській області Олег Пустовгар. Він висловив сподівання, що демонтаж у обласному центрі пам’ятника Суворову пришвидшить процеси деколонізації топоніміки по всій Полтавщині.


Полтавські телеканали «Місто+» та «Центральний» продемонстрували в своєму етері цикл документальних фільмів спільного виробництва УІНП та «Історичної правди» присвячений шістдесятникам Івану Дзюбі, Михайлині Коцюбинській та Надії Світличній.  

Стрічки розповідають про долі трьох людей з одного середовища київських шістдесятників, які після «великого погрому» мали різні життєві траєкторії.


9 лютого начальник Центрального міжрегіонального відділу УІНП Богдан Галайко взяв участь в етері радіо "Такт".

Співробітник УІНП розповів детальніше про Волинського губернського комісара УНР, учасника Першого Зимового походу Армії УНР та начальника Подільської губернії УНР, уродженця смт Муровані Курилівці Федора Сумнєвича. 15 лютого виповнюється 137 років з дня його народження.