«Локальна пам'ять»: демонтаж погруддя Леніна на Полтавщині та інші новини з регіонів

«Локальна пам'ять»: демонтаж погруддя Леніна на Полтавщині та інші новини з регіонів

 

Демонтаж погруддя Леніна на Полтавщині, заходи з нагоди Кримського походу Болбочана в Вінниці та Чернігові,  а також інші новини з регіонів у тридцять другому інформаційно-новинному дайджесту про діяльність міжрегіональних відділів Української інституту національної пам'яті "Локальна пам'ять".

26 квітня в Чернігівському обласному молодіжному центрі відбулася онлайн-гутірка на тему «Чорнобиль. До та після» до 35 роковин Чорнобильської трагедії.

Під час заходу обговорили значення катастрофи на ЧАЕС для людства, наскільки постраждала від аварії Чернігівщина та якою була реакція на трагедію радянського керівництва, зокрема КДБ та інших спецслужб.

«Чернігівщина розташована поруч із Чорнобилем — 40 км від 4-го реактора до адміністративного кордону. Майже вся територія регіону в різній мірі зазнала радіоактивного впливу, 7 районів області, а це 246 населених пунктів, де проживає більше 110 тис. людей, віднесені до забруднених територій. В області постраждали від Чорнобильської катастрофи понад 227 тисяч людей, у тому числі майже 160 тисяч дітей. З них понад 5 тисяч людей стали інвалідами, а більше 14 тисяч є учасниками ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС. Статистика початку 2021 року повідомляє: в регіоні проживає 64,8 тисячі осіб, які мають пільги, пов’язані з наслідками Чорнобильської трагедії, 8 тисяч із них — ліквідатори. Ось такі масштаби трагедії…», — розповів регіональний представник УІНП у Чернігівській області Сергій Бутко.

Фото: Північно-східний відділ УІНП


27 квітня в Чернігівському обласному молодіжному центру проведено онлайн-гутірку до 103-ї річниці визволення Криму українською армією від більшовиків.

Під час заходу обговорили не лише перебіг подій походу Армії УНР на Крим у 1918 році, а й постаті командувача операцією – Петра Болбочана, а також згадали «чернігівський вимір» цього походу. .

 «Варто також згадати і «чернігівський вимір» цієї перемоги. У Кримському поході армії УНР серед інших брали участь Анатолій Волкович-Григорович, уродженець с. Жукотки, нині Чернігівського району, панотець армії УНР, а на час операції був, говорячи сучасною мовою, капеланом Кінного полку імені кошового отамана К. Гордієнка; у тому полку служив і Опанас Гордієнко, уродженець с. Кудрівка, нині Сосницького району, сотник армії УНР; Юрій Добриловський, уродженець м. Ічня, полковник медичної служби армії УНР, на час визволення Криму головний лікар 2-го Запорозького полку та чимало інших…», — зауважив регіональний представник УІНП в Чернігівській області Сергій Бутко.


У селі Удовіченки Зіньківської територіальної громади Полтавського району демонтували пам’ятник Владіміру Ульянову (Лєніну) і перевезли до філії Державного історико-культурного заповідника у Путивлі «Музей монументального мистецтва тоталітарної доби «Парк радянського періоду» в Спадщанському лісі.

 «Це був передостанній пам’ятик Леніну на Полтавщині, останній бюст знаходиться так само в межах Зіньківської територіальної громади на території санаторію «Сосновий бір» в селі Власівка. Голова УІНП Антон Дробович надіслав листа головлікарю закладу Миколі Безпалому щодо необхідності вжити заходів із демонтажу пам’ятника Леніну», — розповів регіональний представник УІНП в Полтавській області Олег Пустовгар.

Нагадаємо, нещодавно з ініціативи Північно-східного відділу УІНП на Полтавщині демонтовано і перевезено до «Парку радянського періоду» три пам'ятники комуністичного тоталітарного режиму: у селі Лобачі Решетилівської ОТГ - бюст болгарському комуністові Георгію Димитрову; у селі Левенцівка Чутівської ОТГ - бюст більшовицькому письменнику Максиму Горькому,а у селі Радочини Омельницької ОТГ демонтовано п'ятиметровий пам'ятник Карлу Марксу.

Фото: Північно-східний відділ УІНП


Кафедра української літератури Полтавського національного педагогічного університету імені Володимира Короленка долучилися до урочистих заходів з нагоди 150-річчя від дня народження Лесі Українки.

Полтавські науковці влаштували  «Лесині читання». З огляду на карантинні обмеження наукові читання  відбулися  у режимі. У заході взяли участь співробітник Північно-східного відділу УІНП Олег Пустовгар, викладачі та студенти журналістського,  історичного та психолого-педагогічного факультетів, вихованці комунального закладу «Полтавська обласна Мала академія наук учнівської молоді».

Фото: Північно-східний відділ УІНП


27 квітня у Харківській обласній державній адміністрації відбулася робоча нарада з підготовки до святкування 30-ї річниці Незалежності України, Дня державного прапора та 25-ї річниці Конституції.

Участь у нараді взяла очільниця Північно-східного відділу УІНП Марія Тахтаулова. У межах запланованих заходів вона запропонувала  вшанувати пам'ять тих, хто боровся за незалежність України у ХХ столітті, а також повідомила про підготовку тематичної виставки до ювілейної дати.

Фото: Північно-східний відділ УІНП


27 квітня начальник Центрального міжрегіонального відділу УІНП Богдан Галайко з робочим візитом відвідав місто Могилів-Подільський Вінницької області.

В рамках візиту, співробітник Інституту взяв участь у круглому столі «Національно-патріотичне виховання в краї: стан та перспективи», організований ГО «Військово-історичний клуб «Дністер» та Могилів-Подільською районною радою.

Також, для представників територіальних громад було представлено освітні можливості проєктів Українського інституту національної пам`яті та видання Інституту й арт-плакати «Видатні діячі Української революції 1917-1921 рр.».

Для працівників місцевих територіальних громад, відповідальних за гуманітарну сферу та громадських активістів Б. Галайко провів семінар  щодо збереження місць пам’яті Української революції 1917-1921 рр., вшанування пам’яті борців за незалежність України у XX столітті, увічнення пам’яті полеглих героїв сучасної російсько-української війни та вшанування ветеранів АТО/ООС. 

У часі відвідин, начальник Центрального міжрегіонального відділу зустрівся з начальником відділу гуманітарної сфери Могилів-Подільської райдержадміністрації Юрієм Мельником та з головою Могилів-Подільської районної ради Іваном Телеватюком, обговорили перспективи співпраці та спільні заходи, питання реалізації державної політики з відновлення національної пам’яті, підвели попередні підсумки виконання законодавства з очищення публічного простору від символіки комуністичного тоталітарного режиму на території району.

Фото: Центральний відділ УІНП


22 квітня відбулася онлайн-зустріч "Звільнення Криму від загарбників". Організатором заходум виступив Вінницький обласний молодіжний центр "Квадрат"

 Участь у заході взяли начальник Центрального міжрегіонального відділу УІНП Богдан Галайко, український історик Сергій Громенко, начальник відділу у Вінницькій області Мінветеранів України Володимир Сироватко.


Одеське телебачення продовжує трансляцію просвітницьких роликів, створених Українським інститутом національної пам'яті в рамках проекту "Український південь".

Зокрема трансляції ведуться в ефірі популярного в Одесі "7 каналу". Також ролики розповсюджуються в контенті популярних Телеграм-каналів.

"Ми дуже раді, що одеситам подобається таке викладання історії. Бо бачимо кількість схвальних відгуків про ролики, а також пропозиції на тему, що б варто було ще відзняти. Ми все чуємо і розуміємо", - заявив керівник Південного міжрегіонального відділу УІНП Сергій Гуцалюк.


В Одесі залучили архівні установи до пошуку імен та обставин масових розстрілів в "катівні НКВС" в районі 6-го кілометру Овідіопольської дороги 1937-1938 рр.

Таке рішення ухвалили учасники міжвідомчої робочої групи з питань увічнення жертв війни та політичних репресій, похованих у районі 6-го км Овідіопольської дороги в м.Одесі.

В роботі засідання крім керівника Південного регіонального відділу Українського інституту національної пам'яті Сергія Гуцалюка взяли участь інші учасники робочої групи, а також співробітники архівів Управління СБ України в Одеській області, МВС в Одеській області, Державного архіву Одеської області.

Учасники засідання вирішили проаналізувати всі наявні документи, що можуть допомогти з пошуку прізвищ репресованих, а також пов'язаних з їх смертю подій.

"Робота рушила. Дякуємо кандидату філологічних наук, доценту ОНУ імені Мечникова Лідії Ковальчук за ініціативу з архівними пошуками, бо, насамперед, ми маємо не лише представити собі масштаби репресій в ті роки, але й скласти соціальний портрет репресованих. Є надія, що з часом ми зможемо більш конкретно і предметно говорити про ці речі", - підсумував засідання Сергій Гуцалюк.


27 квітня на запрошення керівництва Оперативного командування "Південь" начальник Південного міжрегіонального відділу УІНП Сергій Гуцалюк прочитав лекцію для військослужбовців на тему "2014 р. Як і чому провалилась "русская весна" в Одесі?".

Під час лекції С.Гуцалюк звернув увагу на передумови та перебіг подій 2 травня 2014 року, а також чітко окреслив причини провалу "русской весни" в Одесі.

“2 травня виповнюються сьомі роковини подій в Одесі, коли ціною десятків людських життів було зупинено повзучий наступ “русской весни”. Довкола тих подій досі тривають політичні спекуляції, але потрібно пам'ятати, що вони стали кривавим розв'язком провокацій, розгорнутих весною 2014 року проросійськими силами в Одесі ” - підсумував по завершенню лекції С. Гуцалюк.