"Локальна пам'ять": демонтаж радянської символіки на Полтавщині та інші новини з регіонів

"Локальна пам'ять": демонтаж радянської символіки на Полтавщині та інші новини з регіонів

Просвітницькі гутірки на Чернігівщині, робота зі студентами у Вінниці та Харкові, демонтаж ліпнини радянської символіки на Полтавщині та інші новини з регіонів у двадцять третьому інформаційно-новинному дайджесту про діяльність міжрегіональних відділів Української інституту національної пам'яті "Локальна пам'ять". 

15 лютого у Чернігові в обласному молодіжному центрі проведено гутірку на тему «Герої чужої війни» за участі військовослужбовців однієї з частин Оперативного командування «Північ» Сухопутних військ Збройних Сил України.

Організаторами заходу виступили Український інститут національної пам’яті, Чернігівський обласний молодіжний центр за сприяння Чернігівської облдержадміністрації та ОК «Північ».

 

 

«День вшанування учасників бойових дій на території інших держав Україна встановила для тих, хто виконував свій воїнський обов’язок виключно в часи існування СРСР. Українські миротворці 29 травня святкують Міжнародний день миротворців, встановлений ООН», — пояснив співробітник Північно-східного міжрегіонального відділу УІНП Сергій Бутко, додавши, що «учасники бойових дій на території Афганістану та інших держав у лавах Збройних Сил СРСР є жертвами політики комуністичного режиму».

Фото: Північно-східний відділ УІНП


16 лютого у Чернігівському обласному молодіжному центрі проведено гутірку «Тризуб – символ твоєї свободи» до 29-ї річниці затвердження постановою Верховної Ради тризубу як Малого Державного Гербу України.

Організаторами заходу стали Український інститут національної пам’яті, Чернігівський обласний молодіжний центр за сприяння Чернігівської облдержадміністрації. Участь в гутірці взяли учні Чернігівському колегіуму №11.

«З постанням нашої держави — Української Народної республіки в листопаді 1917 року, та проголошення її незалежності 22 січня 1918 року гостро стало питання щодо державного гербу. Яким він має бути? 25 лютого 1918 року на засіданні Малої Ради Української Центральної Ради був затверджений саме тризуб як герб УНР. Він переміг всі інші пізніші символи. Звертає увагу, що під час Української революції 1917-1921 років було випробувано кілька моделей національної державності. Проте, тризуб непохитно залишався. Впродовж всіх наступних буремних подій 20-го століття він був символом нашої свободи, соборності, боротьби за державну незалежність. Тому цілком природно, що після відновлення самостійної держави вже 19 лютого 1992 року парламент затвердив «тризуб як малий герб України, вважаючи його головним елементом великого герба України». З 2014 року тризуб символізує також непохитну волю нашого народу збройно відстояти у війні з російським агресором свободу і незалежність», — повідомив співробітник Північно-східного міжрегіонального відділу УІНП Сергій Бутко.

Фото: Північно-східний відділ УІНП


18 лютого Чернігівський обласний молодіжний центр провів студійне обговорення в прямому ефірі теми «Народження української свідомості» до дня Герої Небесної Сотні.

Організаторами заходу стали Український інститут національної пам’яті, Чернігівський обласний молодіжний центр за сприяння Чернігівської облдержадміністрації.

«Ці життя були віддані за святу справу – за свободу України й за нашу з вами гідність. Хіба можуть бути даремними жертви Героїв Небесної Сотні, як і жертви тисяч наших воїнів, що захищають вже сьомий рік всіх нас від російської агресії, і жертви борців за волю України впродовж століть?», - пояснив співробітник Північно-східного міжрегіонального відділу УІНП Сергій Горобець. 

Фото: Північно-східний відділ УІНП


Начальниця Північно-Східного відділу Марія Тахтаулова напередодні Дня Героїв Небесної сотні прочитала онлайн лекцію для студентів.

Лекцію про події значення подій семирічної давнини та історії харків’ян, які стали Героями Небесної Сотні - Юрія Паращука, Євгена Котляра та Влада Зубенка прослухали майбутні історики з Харківського національного університету імені Василя Каразіна та Харківської гуманітарно-педагогічної академії.


З нагоди 100-літнього ювілею видатного українського письменника Володимира Малика у  Полтавській обласній універсальній науковій бібліотеці відбувся  вечір-спомин «Любив і вчив любити Вітчизну».

Захід відвідали журналісти, регіональний представник Українського інституту національної пам’яті в Полтавській області Олег Пустовгар, краєзнавці, члени Полтавської  обласної організації Національної спілки письменників України, бібліотекарі.

Для  відвідувачів бібліотеки підготували виставку книг Малика. Присутні на вечорі переглянули  буктрейлер про книгу "Черлені щити".

Головною подією заходу  стали презентація  бібліографічного покажчика «Володимир Кирилович Малик. До 100-річчя від дня народження» та спогади про письменника. Ними поділився  син Володимира Малика, Олександр Сиченко.

«100-річчя від дня народження співця української історії Володимира Малика (справжнє прізвище Сиченко) з ініціативи Українського інституту національної пам’яті, згідно з Постановою ВР про пам’ятні дати та ювілеї цьогоріч відзначається на державному рівні. З - під пера письменника вийшла низка  історичних творів, він зажив слави як автор популярних  історико-пригодницьких романів (тетралогія «Таємний посол», «Князь Кий», «Черлені щити» та ін.). Народився (справжнє прізвище Сиченко) у селі Новосілки Київської області.  Водночас його життя і творчість нерозривно пов’язані з містом Лубни на Полтавщині. Саме тут він працював вчителем української мови і літератури та повністю присвятив себе письменницькій діяльності. Саме у Лубнах письменник Малик завершив свій земний шлях і похований», – прокоментував подію Олег Пустовгар.

Фото: Північно-східний відділ УІНП


У Полтаві до 165-ої річниці від дня народження видатної української освітянки Софії Русової відбувся захід «Знайомство з Софією Русовою».

Організували просвітницьку акцію Північно-східний міжрегіональний відділ УІНП, креативна агенція «Феєрверк мрій» та громадська молодіжна організація «Сокіл».

Захід відбувся у будинку, де на початку ХХ століття мешкала в Полтаві родина Русових.

У межах заходу регіональний представник УІНП в Полтавській області Олег Пустовгар презентував календар УІНП на 2020 рік «Українські жінки ХХ століття», березнева сторінка котрого присвячена якраз Софії Русовій.


У Градизьку Кременчуцького району демонтували ліпнини з радянською символікою на місцевому будинку культури.

Регіонального представника УІНП в Полтавській області Олег Пустовгар зауважив, що протягом 2020 року на Полтавщині демонтували близько десяти комуністичних символів і п’ять пам’ятників. Їх відвозять у спеціалізований музей «Парк радянського періоду» в Путивлі, що на Сумщині.

Також співробітник Інституту закликав відповідальних осіб невідкладно усунути іншу комуністичну символіку в ргіоні: стеллу «Комсомольськ» на в’їзді  до міста Горішні Плавні, стеллу «Куйбишеве» на в’їзді до селища Вишневе неподалік Оржиці, а також герби СССР з фасадів Південного вокзалу м.Полтава, будинків культури селища Більськ неподалік Котельви, селища Рашівка неподалік Гадяча.

Фото: Північно-східний відділ УІНП


Видання Українського інституту національної пам'яті передали в північні райони Одещини. 

Колишня районна бібліотека Саврані поповнилася виданнями та агітматеріалами Українського інституту національної пам'яті. Стало це завдяки співпраці між Південним міжрегіональним відділом УІНП та активістами місцевих ветеранських організацій, що виявили інтерес до такої співпраці.

"Відтепер, коли фонди бібліотек поповнюються вкрай важко, а інтерес до історичної та аналітичної літератури в контексті збройної агресії проти нашої держави зростає - така співпраця є вкрай важливою", – заявив співробітник Південного відділу УІНП Олександр Городилов під час передачі матеріалів.

Фото: Південний відділ УІНП


У переддень Дня Героїв Небесної Сотні, у Центрі культури, мистецтв та розвитку творчих здібностей Доброславської ОТГ відкрилася експозиція "Люди свободи". 

Першими відвідувачами виставки стали учні місцевої школи. Продовженням заходу став перегляд фільму "Зима, яка нас змінила". Організатором заходу виступила голова Доброславської ОТГ Людмила Прокопечко а також Південний міжрегіональний відділ УІНП.

"Мені вкотре приємно відзначити, що співпраця нашого інституту з ОТГ - один з пріорітетів нашої діяльності. І тут варто зазначити, що флагманом такої співпраці є саме Доброславська ОТГ, яка не лише виступає модератором нашої співпраці з населенням, але й сама ініціює тематичні заходи",– прокоментував відкриття виставки керівник Південного міжрегіонального відділу УІНП Сергій Гуцалюк.

Фото: Південний відділ УІНП


16 лютого 2021 р. у Вінницькому обласному молодіжному центрі «Квадрат» відкрилась виставка картин Героя Небесної сотні, Героя України уродженця м.Жмеринки Вінницької області Валерія Брезденюка.

У заході взяли участь голова Вінницькой обласної ради В’ячеслав Соколовий, перший заступник голови Вінницької ОДА Наталя Заболотна, родичі Героїв Небесної Сотні, представники громадськості та ЗМІ.

 Начальник Центрального міжрегіонального відділу Українського інституту національної пам’яті Богдан Галайко виступаючи на відкритті наголосив на важливості збереженні пам’яті про події та учасників Революції Гідності, зокрема Героїв Небесної Сотні.

«Революція Гідності - один з переломних етапів української історії. На жаль, чимало вимог Майдану не втілені у життя і сьогодні. Сім років триває російсько-українська війна, відповідно й боротьба за майбутнє української держави. Саме пам’ять про Майдан, наших Героїв, патріотичне виховання молодого покоління дає віру у перемогу в майбутньому та утвердження міцної Української держави» - зазначив Богдан Галайко.

Фото:  Центральний міжрегіональний відділ УІНП


17 лютого 2021 року у актовій залі Вінницького технічного коледжу для студентів та співробітників закладу була презентована виставка Українського інституту національної пам’яті  «Українська революція 1917 – 1921: регіональний вимір».

Участь у презентації взяли заступник директора Вінницького технічного коледжу Ніна Шевчук, начальник Центрального міжрегіонального відділу Інституту Богдан Галайко, головний спеціаліст відділу Олексій Серветнік, головний спеціаліст департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю Вінницької ОДА Олена Василишина та головний спеціаліст департаменту Олександр Швець.

Принагідно, для закладу, Богдан Галайко презентував актуальні видання Інституту з тематики Української революції 1917 – 1921 рр. та подій Революції Гідності 2013-2014 рр.

Фото: Олексій Серветнік


17 лютого 2021 року у Вінницькому гуманітарно-педагогічному коледжі, до Дня пам'яті Героїв Небесної Сотні, для студентів та викладачів закладу був проведений інформаційно-просвітницький захід.

Участь у заході взяли начальник Центрального міжрегіонального відділу Українського інституту національної пам’яті Богдан Галайко та головний спеціаліст відділу Олексій Серветнік, заступник директора Вінницького обласного молодіжного центру "Квадрат" Андрій Мельничук.

Для студентів, Богдан Галайко провів інформаційно-просвітницьку бесіду про причини, перебіг, результати Революції Гідності 2013-2014 рр., уродженців Вінниччини - Героїв Небесної сотні Валерія Брезденюка, Максима Шимка та Леоніда Полянського. Принагідно, для директора коледжу Костянтина Войцехівського були презентовані видання Інституту з тематики Революції Гідності.

А вже 18 лютого начальник Центрального міжрегіонального відділу Інституту розпочав серію інформаційно-просвітницьких бесід для студентів закладів освіти міста Вінниці до Дня Героїв Небесної Сотні. Захід відбувся у приміщенні Вінницького обласного молодіжного центру "Квадрат".

Фото: Олексій Серветнік


18 лютого 2021 року, на площі Майдан Небесної Сотні у Вінниці відбулась акція вшанування Героїв Небесної Сотні.

Організаторами заходу виступили Центральний міжрегіональний відділ Українського інституту національної пам'яті УІНП. Центр,  Вінницький обласний молодіжний центр "Квадрат" та КЗВО "Вінницький гуманітарно-педагогічний коледж".

До акції долучилися студенти Вінницького гуманітарно-педагогічного коледжу та Вінницького торговельно-економічного інституту. Учасники заходу вшанували хвилиною мовчання загиблих Героїв Революції Гідності. відбулось урочисте покладання квітів до монументу Небесній Сотні "Дерево Свободи".

Фото: Центральний відділ УІНП