«Локальна пам'ять»: День єднання та інші новини з регіонів

«Локальна пам'ять»: День єднання та інші новини з регіонів

День єднання у різних областях України та інші новини з регіонів у шістдесят третьому інформаційно-новинному дайджесту про діяльність міжрегіональних відділів Української інституту національної пам'яті "Локальна пам'ять".

У День єднання, на Красній площі у центрі Чернігова, зібралися ветерани, представники органів влади та громадськості та звичайні жителі міста

Захід розпочався урочистим підняттям Державного Прапор України та виконанням Державний Гімн. Регіональний представник Українського інституту національної пам'яті у Чернігівській області Сергій Бутко у своєму виступі закликав українське суспільство до єднання.

Фото: Північно-східний відділ УІНП


14 лютого в Обласному історико-меморіальному музеї-заповіднику П. Куліша «Ганнина Пустинь», який знаходиться в селі Оленівка Ніжинського району Чернігівської області, відбулося вшанування пам’яті видатного діяча культури Пантелеймона Куліша в 125-у річницю від дня його смерті.

Заупокійну літію відправив керуючий Чернігівською єпархією Православної Церкви України архієпископ Чернігівський і Ніжинський Євстратій. Учасники заходу мали змогу почути музичні твори у виконанні народного артиста України Тараса Компаніченка, прослухати презентацію академіка Олеся Федорука книги П.Куліш «Переклади та переспіви. Том 1. Шекспіровські твори», яка була подарована почесним гостям заходу. Всі бажаючі мали змогу ознайомитися з виставкою видань першого історичного роману українською мовою «Чорна рада» з приватних колекцій та експозиційними залами Обласного історико-меморіального музею-заповідника П.Куліша «Ганнина Пустинь».

Фото: Північно-східний відділ УІНП


15 лютого, до Дня вшанування учасників бойових дій на території інших держав, на Полтавському обласному радіо «Лтава» транслювали передачу за участю співробітника Північно-східного міжрегіонального відділу Українського інституту національної пам’яті (УІНП) Сергія Бутка на тему «Герої чужої війни».

Зокрема співробітник УІНП зазначив, що дана дата стосується лише тих людей, які були змушені брати участь в збройних конфліктах на територій інших держав за часів СРСР, тоді, як українські миротворці мають окреме свято 29 липня.


 

16 лютого біля Полтавської ОДА відбулась акція з нагоди Дня єднання, де підняли найбільший прапор області. 

В акції взяли участь т.в.о. голови Полтавської ОДА Дмитро Лунін, перший заступник голови Полтавської обласної ради Олександр Лемешко, регіональний представник Українського інституту національної пам’яті в Полтавській області Олег Пустовгар, громадськість, депутати обласної, районної та міської рад, працівники місцевих органів влади, підприємств, установ та організацій, ветерани російсько-української війни, ліцеїсти, представники релігійних конфесій. 

Учасники заходу спільно з пісенно-танцювальним ансамблем «Полтава» обласної філармонії виконали Гімн України, а також Духовний гімн «Молитва за Україну» (Боже, великий єдиний, нам Україну храни»). 

Фото: Північно-східний відділ УІНП


16 лютого, з нагоди відзначення Дня єднання, у Харкові, на флагштоці Сергіївського майдану, урочисто підняли Державний прапор України.

У заході взяв участь голова Харківської ОДА, керівництво обласної та міської рад, представники державних установ, громадських об’єднань, національно культурних товариств, курсанти Харківського університету Повітряних Сил імені Івана Кожедуба. Біля флагштока хор ХНАТОБ «Схід Opera» виконав Гімн України.

До урочистостей долучилися і співробітники Північно-східного міжрегіонального відділу УІНП.

Фото: Харківська ОДА


У селищі Вільшани Харківського району відбувся захід для місцевих молодіжних організацій.
 
Зі вступним словом звернувся заступник начальника Управління у справах молоді і спорту Харківської ОДА Едуард Павленко. Начальниця Північно-східного відділу УІНП Марія Тахтаулова виступила з ознайомчою лекцією про історичні витоки Дня Соборності України та розповіла про бій під Крутами. Також передала до відділу освіти, культури, молоді та спорту Солоницівської селищної ради видання УІНП для поповнення місцевих шкільних бібліотек. Перед слухачами виступила Ірина Голубєва з презентацією діяльності "Пласту" на Харківщині.

16 лютого відбулося засіданні Консультативної ради з охорони культурної спадщини при Департаменті культури і туризму Харківської ОДА.В ньому взяли участь очільниця Північно-східного міжрегіонального відділу УІНП Марія Тахтаулова та головний спеціаліст Едуард Зуб.

Серед іншого, обговорювалося питання про заборону будівництва багатоповерхівки на території першого харківського концтабору, влаштованого більшовиками у травні 1919-го, та надання цьому місцю статусу пам’ятки.


11 лютого відбувся вебінар, присвячений начальнику Генерального штабу армії Української народної республіки Євгену Мишковському, за участі учнів шкіл та коледжів Донецької області, бібліотекарі.

У виступі на тему «Євген Мишковський – начальник генерального штабу армії УНР» начальник Південно-східного міжрегіонального відділу УІНП Ігор Кочергін розповів про його біографію та бойовий шлях в період Української революції 1917–1921 рр.


17 лютого в Дніпропетровській обласній державній адміністрації відбулося відкриття виставки до Дня Героїв Небесної Сотні та Революції Гідності.

Начальник Південно-східного відділу Інституту Ігор Кочергін виступив з короткою промовою, в якій висловив думку, що «Революція Гідності – це важливий елемент державного будівництва. Учасники Майдану представляли ту частину суспільства, якій було не байдуже, що відбувалося в країні. Вони були готові відповідати на виклики сучасності, боронити свободу, права, гідність. Не просто за це боротися, а й помирати».


16 лютого з нагоди відзначення Дня єднання, курсанти та працівники Одеського державного університету внутрішніх справ провели урочисте шикування біля пам’ятника Тараса Шевченка.

До привітань приєднався начальник Південного міжрегіонального відділу Українського інституту національної пам'яті Сергій Гуцалюк.

Він зазначив, що молодь, яка обрала собі шлях правоохоронців в цей непростий час має всі шанси переломити ті тенденції, що складалися навколо колишньої міліції. Тепер хлопці та дівчата мають не лише студентський-курсантський досвід, але й досвід захисту України. А це вже інше ставлення до держави.

Фото: Південний відділ УІНП


11 лютого 2022 у Військовій академії (м. Одеса) відбулося освячення храму на честь святого праведного Петра Багатостраждального (Калнишевського)

До урочистої церемонії долучилася головний спеціаліст Південного міжрегіонального відділу Українського інституту національної пам’яті Уляна Громович, яка зазначила, що Петро Калнишевський - людина трагічної долі, яка близько чверті століття провела у засланні, проте до кінця життя залишалася вірна своїм переконанням. Він - останній кошовий отаман Війська Запорозького Низового, видатний державний, культурний та релігійний діяч, який власним коштом спорудив і відремонтував багато православних храмів. Він - борець, гідний наслідування.


12 лютого в Роздільній Одеської області співробітники Південного міжрегіонального відділу Українського інституту національної пам'яті на запрошення керівництва Територіальної громади провели семінар-практикум для освітян.

Зокрема, вчителям шкіл Роздільнянської громади презентували видання Інституту, розповіли про діяльность УІНП загалом та Південного відділу зокрема, а також ознайомлення з доктринальними програмами декомунізації та деколонізації України.

Фото: Південний відділ УІНП


17 лютого 2022 року, у Вінницькому обласному краєзнавчому музеї відбулося засідання круглого столу "Революція Гідності: вимір української ідентичності" (до Дня Героїв Небесної Сотні).

Участь у заході взяли родичі загиблих Героїв-вінничан Валерія Брезденюка, Максима Шимка, Леоніда Полянського, учасники Революції Гідності, представники влади, науковці, освітяни, музейні працівники та ЗМІ.

 З темою виступу "Від Євромайдану до Революції Гідності" до присутніх звернувся начальник Центрального міжрегіонального відділу Інституту, Богдан Галайко.
 
"Майдан – став символом свободи та піднесення українського духу, продовженням Української національно-визвольної революції та Визвольних змагань ХХ ст. Герої Небесної сотні стали уособленням людської, громадянської та національної відваги й самовідданості, а Україну у світі почали сприймати як державу з власною самобутністю, історією, гідністю, здатну захищати свій суверенітет" - зауважив Богдан Галайко.

17 лютого 2022 року, в рамках співпраці Українського інституту національної пам'яті та Вінницького державного педагогічного університету імені Михайла Коцюбинського, до Дня рідної мови, для студентів Історичного факультету та факультету права, публічного управління та адміністрування співробітник Центрального міжрегіонального відділу Інституту провів інформаційно-просвітницьку бесіду "Мова як чинник державотворення". 
 
Принагідно, Олексій Серветнік зазнайомив викладачів та студентів закладу з діяльністю та основними напрямками роботи УІНП.

18 лютого на базі Хмельницького національного університету організоване засідання онлайн-круглого столу "Революція Гідності : події, рефлексії, наслідки", за участі регіональних представників УІНП:  Ігоря Кочергіна та Станіслава Дуба (Дніпро), Олега Пустовгара (Полтава) та Богдана Галайка (Вінниця).

"Майдан – став символом свободи та піднесення українського духу, продовженням Української національно-визвольної революції та Визвольних змагань ХХ ст. Герої Небесної сотні стали уособленням людської, громадянської та національної відваги й самовідданості, а Україну у світі почали сприймати як державу з власною самобутністю, історією, гідністю, здатну захищати свій суверенітет" - зауважив Богдан Галайко.


18 лютого на площі Майдан Небесної Сотні відбулась всеукраїнська акція "Ангели пам'яті" до вшанування Дня Небесної Сотні.

Учасники акції розмістили маленьких янголів на "Дереві Свободи". До участі долучилися співробітники Центрального міжрегіонального відділу Інституту.

Фото: Центральний міжрегіональний відділ УІНП