«Локальна пам'ять»: документальне кіно на Волині та інші новини з регіонів

«Локальна пам'ять»: документальне кіно на Волині та інші новини з регіонів

Документальний театр та кіно на Волині, робота над дослідження братської могили жертв НКВС в Одесі, а також нові туристичні маршрути на Миколаївщині у сорок третьому інформаційно-новинному дайджесту про діяльність міжрегіональних відділів Української інституту національної пам'яті "Локальна пам'ять".

Співробітниця Західного міжрегіонального відділу УІНП Леся Бондарук стала науковими консультантом історичного документального фільму про УПА на Волині. 

 На початку липня кінорежисер студії "Pravda PRO" Сергій Шараєвський підписав угоду про співпрацю з Суспільним телебаченням України щодо створення фільму "Українським підпіллям на Волині". Уже відзняті перші інтерв’ю з істориками і краєзнавцями в Луцьку, Рівному, смт. Колки, найближчим часом планується відрядження у Харків для запису спогадів учасників подій. 

"У документальному серіалі ми плануємо крізь долі маловідомих широкому загалу повстанців розповісти про боротьбу за незалежність України. У фільмах будуть використані розсекречені архівні документи радянських спецслужб і спогади учасників боротьби, експертні оцінки подій істориків, спробуємо реконструювати частину подій за допомогою сучасних технологій. Ми розкажемо про антинацистський фронт УПА, боротьбу з червоними окупантами, героїзм і мужність жінок, які діяли в УПА, бойову звитягу повстанців, трагедію політичних в’язнів комуністичного режиму. Свідомо поки що не називаємо імен. Але сподіваємося, що завдяки нашому фільму, вони стануть відомими в Україні", - зазначила співробітниця Західного міжрегіонального відділу УІНП.

Фото: Західний відділ УІНП


У Луцьку команда незалежного театру «ГаРмИдЕр» проводить резиденцію документального театру. Проект "НЕпровінційні творці НЕзалежності" підтримав Український культурний фонд.

На першому етапі усім охочим громадянам запропонували назвати своїх героїв вистави, яких розглядає і оцінює група експертів, до якої увійшла представниця Українського інституту національної пам’яті Леся Бондарук.

Ті, хто запропонував цих героїв, були запрошені до майстерні театру, де з 22 по 26 липня спільно з акторами створили сценарій документальної вистави. Їхню працю знову оцінювала група експертів. Зараз тривають останні доопрацювання і стартуватимуть репетиції акторів. Прем’єра запланована на 22 серпня. Згодом до вистави підготують титри англійською мовою, її покажуть Україні та за її межами.

Фото: Західний відділ УІНП


Міжвідомча робоча група з питань увічнення пам’яті жертв війни та політичних репресій, похованих у районі 6-го км Овідіопольської дороги в Одесі ухвалила рішення щодо залучення фахівців з Польщі аби максимально об’єктивно вивчити масштаб братської могили жертв політичних репресій на спецоб'єкті НКВС

За словами керівника Південного міжрегіонального відділу УІНП Сергія Гуцалюка, що взяв участь у засіданні, розслідування має бути максимально об’єктивним.

На жаль, на сьогодні ми не маємо жодного документального підтвердження кількості розстріляних там наших земляків. Добре, що ми тут не залишаємось одні і влада і представники національно-культурних товариств, що зацікавлені в пошуці правди. докладають всих зусіль, щоби віднайти правду. І тут важливо те, що будь-які роботи з вивчення рештків людей ми маємо розпочати з максимально широкої документальної бази”, - заявив Сергій Гуцалюк.

Нагадаємо, що міжвідомчу робочу групу з питань увічнення пам’яті жертв війни та політичних репресій, похованих у районі 6-го км Овідіопольської дороги в Одесі створено за розпорядженням Одеського міського голови у складі істориків, краєзнавців, архівістів, музейників, представників влади та національних товариств.

Фото: Південний відділ УІНП


Південний міжрегіональний відділ УІНП спільно з компанією "ЕКО-Березань" розробляють туристичну мапу південно-західної частини Миколаївщини.

Громадські екологи планують створити еко-курорт "Єдисан" в міжріччі Тилігульського та Березансько-Сосицького лиманів, аби використовувати з рекреаційною метою унікальний клімат і природні ресурси регіону.

Представники УІНП консультують екологів з історичних питань, зокрема теорій про перебування в цій місцині грецького історика Геродота, апостола Андрія Первозванного та історію скіфів і ногайськиї єдисанських татар.

Співробітник Українського інституту національної пам'яті Олександр Городилов в ефірі радіо "Суспільне: Миколаїв" розповів про заперечення істориками російського пропагандистського наративу про "Дике поле" в цих краях, ногайців, козаків і історичні легенди про цей край:

"Коли ви чуєте російські фейки про "Дике поле", то насамперед згадайте Геродота, який описував тут скіфів. Потім, коли вам говоритимуть про відсутність міст - звертайте увагу на те, що кочівники-ногаї, які контролювали більшість цих земель постійно мігрували, втім міста Ханської України на цих теренах розвивали саме українці й молдовани. А руїни Одеса, Ольвії, апокрифи про проповідь у Скіфії Апостола Андрія лише доводять те, що цивілізація на цих землях завжди розвивалася", - розповів на радіо Олександр Городилов.

Фото: Південний відділ УІНП