Локальна пам'ять: Міжнародна конференція у Вінниці та інші новини з регіонів

Локальна пам'ять: Міжнародна конференція у Вінниці та інші новини з регіонів

Міжнародна науково-практична конференція у Вінниці, відкриття меморіальної дошки в Полтаві та робоча зустріч з представниками української даркфолк сцени на Одещині  у десятому інформаційно-новинного дайджесту про діяльність міжрегіональних відділів Української інституту національної пам'яті "Локальна пам'ять".

29-30 жовтня 2020 року у місті Вінниці відбулась VІІ Міжнародна науково-практична конференція "Усна історія: теорія і практика досліджень на сучасному етапі". 

У зв’язку з карантинними обмеженнями, пленарне та секційні засідання конференції відбулись у онлайн-режимі на платформі Zoom. До участі в конференції долучилось панад 40 науковців з різних міст України, Польщі та Чехії.

Пленарне засідання відкрила директорка Вінницької обласної універсальної наукової бібліотеки Лариса Сеник.

До участі в конференції долучились співробітники Центрального міжрегіонального відділу УІНП Богдан Галайко та Олексій Серветнік.

Начальник Центрального міжрегіонального відділу Богдан Галайко звернувся до усіх учасників з вітальним словом, побажав плідної праці та ефективних результатів роботи конференції.

"Усно-історичні розвідки є надзвичайно важливими сьогодні, особливо в контексті новітньої російсько-української війни", - наголосив Галайко.

Також він презентував видання Інституту, які стосуються усної історії та наголосив, що робота УІНП у цій царині буде продовжуватися.

Переглянути відеозапис конференції можна на сторінці Вінницької обласної універсальної наукової бібліотеки у мережі Facebook.

Фото: Олексій Серветнік


У Хоролі Полтавської області, на фасаді спеціалізованої школи І-ІІІ ступенів №1 відкрили меморіальну дошку військовому діячу, генерал-поручнику Армії УНР Сергію Дядюші.

Урочисту церемонію відкриття влаштували відділ культури Хорольської райдержадміністрації й Північно-східний міжрегіональний відділ Українського інституту національної пам’яті.

Відкриття дошки супроводжували делегація від Хорольського райвійськкомату на чолі з місцевим військовим комісаром, підполковником Дмитром Чернецем та почесна варта від цієї установи.В урочистостях взяли також участь представники Інституту, заступник голови Хорольської РДА Дмитро Кудря, керівник апарату райдержадміністрації Ірина Штейнберг, начальник відділу культури РДА Ірина Гунько, в.о. начальника відділу освіти молоді та спорту РДА Тетяна Поклад. Музичним тлом церемонії відкриття стала пісня Українських січових стрільців "Червона калина".

«Вшанування його пам'яті спростовує фейки російської пропаганди про те, що визвольний рух у 17-21 роках базувався лише на діяльності сільських отаманів. Насправді в Армії УНР було дуже багато кадрових військових, які служили в російській імператорській армії і які, коли настав слушний момент, пішли виборювати незалежність України. Відкриття меморіальної дошки, крім історичної місії, має інші, не менш важливі. Це не лише створення нового місця пам’яті, а й важливий виховний момент у сенсі патріотичного виховання учнів хорольського краю, у тому числі і учнів цієї школи», - висловив думку співробітник УІНП Олег Пустовгар.

Світлини: Хорольська РДА


Начальник Південного міжрегіонального відділу УІНП Сергій Гуцалюк провів робочу зустріч з творчим одеським даркфолк дуетом “Casa Ukrania” - Леонідом Ждановим та Натою Гриценко, які через свою творчість популяризують історію південної України.

Під час зустрічі гості презентували музичний альбом "Забуті клейноди Півдня", присвячений воїнам старосвітським, минулих епох і сучасної війни за Незалежність України. Альбом створений в колаборації Casa Ukrania з миколаївським проєктом “Wiseword.Nidaros”.

"Уявлення про південну Україну як про споконвічно “зросійщену” не тільки не відповідає дійсності, але й нахабним чином перекреслює багату козацьку історію цих земель. Існування Чорноморського козацького війська з видатними кошовими отаманами Сидором Білим, Захарієм Чепігою, Антіном Головатим; соляний промисел на лиманах і козацькі хрести на місцевих кладовищах ― маловідомі сторінки літопису українського Півдня, цікавість до яких нам хотілося би пробудити" - зазначив під час зустрічі Леонід Жданов.

Детальніша інформація та треки альбому: http://khatacomb.com/ua/zabuti-kleynody-pivdnya/

Фото: Сергій Гуцалюк