"Локальна пам'ять": польсько-українська виставка "За нашу і вашу свободу" та інші новини з регіонів

"Локальна пам'ять": польсько-українська виставка "За нашу і вашу свободу" та інші новини з регіонів

Польсько-українська виставка у Вінниці, панахида за загиблими у Полтаві, лекція для військових у Одесі та інші новини у дванадцятому інформаційно-новинного дайджесту про діяльність міжрегіональних відділів Української інституту національної пам'яті "Локальна пам'ять".

10 листопада начальник Південно-східного міжрегіонального відділу УІНП Ігор Кочергін відвідав Дніпровський державний аграрно-економічний університет.

Відбулася зустріч з директором університетського музею Андрієм Шевченко, який показав експозицію і розповів про наміри переформатування музею на підставі нової концепції, яка створюється. Обговорили умови і можливості подальшого співробітництва в методичному та інформаційному напрямку.

Під час зустрічі з проректором Петром Охматом домовилися про необхідність підписання договору про подальшу співпрацю УІНП та університету. Начальник Південно-східного відділу передав для музею видання (каталоги виставок та іншу літературу) УІНП.

Фото: Південно-східний відділ УІНП


12 листопада в Одесі Південний міжрегіональний відділ УІНП відвідав видатний український історик, доктор історичних наук, професор Тарас Чухліб.

Відбулася робоча зустріч, під час якої історики, разом з співробітниками УІНП визначили основні напрямки популяризації історії України у південних областях України.

Видатного науковця ознайомили зі збереженим Сотниківським цвинтарем Одеси, де поховані місцеві козаки, а також разом з Відділом історії козацтва на Півдні України, Українським гайдамацькім з'єднанням провели Zoom-конференція, де презентували нові видання одеських вчених а також видання УІНП.

Фото: Південний відділ УІНП


8 листопада, в одній з військових частин Збройних Сил України під Одесою, з дотриманням всіх норм карантину та безпеки

Український інститут національної пам'яті організував лекцію "Українські визвольні змагання в Одесі 1917-1920". Лекцію підготував та прочитав кандидат історичних наук Володимир Полторак.

Керівник Південного міжрегіонального відділу УІНП Сергій Гуцалюк перед заходом зазначив, що тема лекції зазнала дуже великих спекуляцій як імперською Росією, так і радянською, тому український стрижень тих подій так довго замовчувався.

"Нам ще дуже багато треба розповісти і показати, аби загальне уявлення про Одесу тих часів в свідомості одеситів і гостей міста відповідало історичній правді. Люди знають все про Котовського чи Мішку Япончика, але мало хто собі уявляє, як Одеса підтримувала тоді саме українських гайдамаків... І ми мусимо про це розповідати", - заявив Гуцалюк.

Фото: Південний відділ УІНП


У Полтавському національному педагогічному університеті імені В. Г. Короленка завершили експонування виставки Українського інституту національної пам’яті «Українське військо:1917-1921рр.». Її демонстрували для студентів історичного факультету цього навчального закладу.

 Виставка – це 20 документальних інформаційних постерів, які розповідають про те, як виникла армія УНР і формувалася у вирі щоденної боротьби молодої держави за своє існування, про її легендарних командирів, найважливіші військові формації і бойові операції 1917–1921 років, роди військ, однострої і відзнаки. Як розповіла студентам-історикам завідувачка кафедри історії України, професорка, заслужений працівник освіти України Людмила Бабенко, на стендах представлено увесь контекст зародження, формування і становлення українського війська у 1917-21 рр.

«Маємо на меті донести правду про військові звитяги українців під час Перших визвольних змагань у ХХ ст. за незалежність України - Української революції 1917-21 рр. Вкрай важливо, що цільова аудиторія цього показу - це студенти-історики, майбутні педагоги, яких незабаром чекає важлива місія патріотичного виховання учнівської молоді. Вдячний ректорату педагогічного вишу за дієву співпрацю у царині популяризації нашої минувшини засобами виставкових історичних проєктів», - прокоментував  регіональний представник Українського інституту національної пам’яті в Полтавській області Олег Пустовгар.

Фото: ПНПУ імені В.Г. Короленка


Український інститут національної пам'яті (УІНП) спільно з творчою майстернею Bober Film Studio присвятили новий історичний ролик «І повіє вогонь новий з Холодного Яру» учасникам масового селянського антибільшовицького руху, який сто років тому охопив практично всю Україну. Новий відеопродукт показали полтавські телеканали «Центральний», «ІРТ» і «Місто+» в межах офіційної угоди про інформаційну  співпрацю між менеджментом телеканалів та УІНП.

«Довгий час радянська пропаганда намагалася переконати, що українські селяни щиро прийняли російсько-більшовицьку владу, а опиралися змінам лише «куркулі та бандити». Насправді в лавах повстанців проти російсько-більшовицьких окупантів воювало понад 100 тисяч українців. І лише регулярна Червона армія та червоний терор проти мирного населення, яке більшовики використовували як заручників, змогли подолати цей спротив», - каже регіональний представник УІНП в Полтавській області Олег Пустовгар.


У Димитрівську поминальну суботу, 7 листопада в Полтавському кафедральному Свято-Успенському соборі Православної церкви України (ПЦУ) панахидою вшанували полеглих під час російсько-української війни. Полтавці пом’янули воїнів, які загинули у вересні й жовтні цього року. Організували захід Північно-східний міжрегіональний відділ Українського інституту національної пам'яті (УІНП), Полтавська єпархія ПЦУ. Панахиду відправив архієпископ Полтавський і Кременчуцький ПЦУ Федір.

Очільник єпархії під час літії пом’янув імена кожного з вісьмох загиблих воїнів російсько-української війни. До вшанування долучилися курсанти Полтавського військового коледжу сержантського складу Військового інституту телекомунікацій та інформатизації імені Героїв Крут, віряни й капелани ПЦУ, співробітники Полтавського обласного відділу Міністерства у справах ветеранів України. Протягом поминальної служби курсанти та прихожани храму тримали у руках портрети восьми загиблих у вересні й жовтні Героїв.

«Нині у ЗМІ нерідко надибуємо маніпуляцію, що, начебто, на російсько-українському фронті з липня тримається «режим тиші». Але насправді факти свідчать про протилежне. Командування Операції Об’єднаних сил офіційно зафіксувало у вересні  60 обстрілів українських позицій й десять поранень захисників України, загинули  п’ятеро. У жовтні не було жодного дня без обстрілів (офіційно зафіксовано 97), четверо наших воїни зазнали поранень та бойових травмувань, а троє військовослужбовців загинули. Замовчувати посилення російської ворожої активності, ігнорувати реальні смерті воїнів неможливо. Збережімо про загиблих Героїв російсько-української війни, що триває, світлу пам’ять», - звернувся до присутніх регіональний представник УІНП в Полтавській області Олег Пустовгар.

Фото: Сергій Пустовіт, "Укрінформ"


11 листопада 2020 року, у приміщенні Вінницького обласного молодіжного центру «Квадрат» відбувся круглий стіл «Останні бої регулярної Армії УНР на Поділлі (до 100-річчя подій Української революції 1917-1921 років)».

Участь у обговоренні взяли начальник Центрального міжрегіонального відділу УІНП Богдан Галайко, заступник начальника Управління інституційного забезпечення політики національної пам'яті УІНП Павло Подобєд, доцент кафедри всесвітньої історії Вінницького державного педагогічного університету імені Михайла Коцюбинського Віталій Тучинський, заступниця директора Центру історії Вінниці з музейно-виставкової роботи Олеся Коваль, заступник директора Центру історії Вінниці з науково-просвітницької роботи Сергій Гула, директор загальноосвітньої школи с. Уладівки, Літинського району Вінницької області Олександр Масний.

Фото: Центральний відділ УІНП


13 листопада 2020 року на Європейській площі у місті Вінниці, з нагоди національного свята Незалежності Польщі, Генеральним консульством Республіки Польща у співпраці з Центром історії Вінниці було урочисто відкрито виставку «За нашу і вашу свободу. Польсько-український союз 1920 р. Братство зброї перед лицем більшовицької агресії».

Участь у заході взяли консул Польщі у Вінниці Дамян Цярціньскі, заступник голови Вінницької облради Михайло Кременюк, заступник міського голови Вінниці Андрій Очеретний, директор Державного архіву Вінницької області Юрій Легун.

На запрошення Генерального консульства Республіки Польща у Вінниці участь в урочистостях взяв начальник Центрального міжрегіонального відділу Інституту Богдан Галайко. Принагідно, пану консулу було презентовано набір арт-плакатів «Визначні діячі Української революції 1917-1921 рр.» та збірник документів «УПА та ВІН у боротьбі з тоталітаризмом. 1945-1947» від Українського інституту національної пам’яті.

Виставка створена фондом «Свобода і Демократія» і розповідає про політичне та військове співробітництво Симона Петлюри та Юзефа Пілсудського. Також, у середмісті Вінниці відбулись заходи ініційовані Центром розвитку і партнерства «Полонія», які мали на меті ознайомити мешканців та гостей міста з польською культурою та традиціями.

Фото: Олексій Серветнік