«Локальна пам'ять»: повернення історичних назв на Полтавщині та інші новини регіонів

«Локальна пам'ять»: повернення історичних назв на Полтавщині та інші новини регіонів

Ініціатива з повернення історичної назви населеному пункту на Полтавщині, відкриття освітнього центру в Одесі та визначення орієнтирів співпраці УІНП та влади Житомирщини, а також інші новини з регіонів у сороковому інформаційно-новинному дайджесту про діяльність міжрегіональних відділів Української інституту національної пам'яті "Локальна пам'ять".

2 липня у Козацькому кафедральному соборі святої великомучениці Катерини ПЦУ в Чернігові проведено панахиду за воїнами, які в червні цього року віддали своє життя за нашу країну, а також за всіх загиблих у боях за незалежність України.

Організаторами заходу стали Український інститут національної пам'яті, Чернігівська єпархія ПЦУ, Кафедральний собор святої великомучениці Катерини ПЦУ, Козацька православна громада Храму святої великомучениці Катерини за сприяння Міністерства у справах ветеранів України.

Начальник відділу в Чернігівській області Міністерства у справах ветеранів України Володимир Мироненко розповів про загиблих українських захисників у червні 2021-го року. 

Панахиду відправили капелан військової частини 3082 Національної гвардії України отець Євген та капелан 1-ї окремої танкової Сіверської бригади протоієрей Антоній. Вони помолилися за кожного з загиблих воїнів, які в червні цього року віддали своє життя за нашу країну, та всіх загиблих Героїв в боях за незалежність України, за видужання всіх поранених воїнів, за всіх живих Захисників України.

 «Протягом червня 2021 року російські окупанти вчинили 196 обстрілів по позиціях Збройних Сил України на Донеччині та Луганщині. Тобто майже 7 обстрілів щодня. Ще 16 разів зафіксовано інші порушення «режиму припинення вогню» – прольоти ворожих безпілотників. Із них 7 збито, а інші подавлено засобами РЕБ. Два українські воїни загинули, дев’ять – отримали бойові поранення. Молимося за видужання поранених Захисників України. Вічна пам’ять полеглим. Вони загинули за всю Україну і кожного з нас», - зазначив регіональний представник УІНП на Чернігівщині Сергій Горобець.

Фото: Північно-східний відділ УІНП


На Полтавщині ініціювали повернення селу Голобородько на його початкової назви — Новоселівка. 

Зазначається, що ініціативу повернення селу історичної назви погоджено Полтавською обласною та  Пирятинськими міською та районними радами.

«Важливо, що це питання підтримане територіальною громадою на громадських слуханнях. Назва «Голобородько» однозначно підпадає під дію Закону України «Про засудження комуністичного і націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки». За інформацією Українського інституту національної пам’яті , після окупації УНР більшовицькою Росією  село Новоселівка неподалік Пирятина  перейменували в «Голобородько» на честь Івана Голобородька - діяча, що встановлював радянську комуністичну владу на території України, керівника червоного партизанського загону у 1918 році, секретаря комсомольської організації Пирятинського повіту», - прокоментував регіональний представник УІНП в Полтавській області Олег Пустовгар.


У Полтаві відбулася урочиста церемонія нагородження переможців відкритого архітектурного конкурсу на спорудження пам’ятника українському державному, військовому та політичному діячу, Голові Директорії, Головному отаману військ Української Народної Республіки Симонові Петлюрі. 

Нагадаємо, переможців конкурсу обрали 1 червня. Ними стали київські архітектори Сергій та Михайло Швеці-Машкари та народний художник України Анатолій Кущ. Також ведуча церемонії оголосила й імена лауреатів 2 і 3 премій. Це скульптор Віктор Липовка, архітектор Андрій Данилейко та  архітекторка Наталія Башинська й скульптор Олексій Пергаменщик.

Голова Полтавської облдержадміністрації Олег Синєгубов та голова обласної ради Олександр Біленький вручили їм премії і грамоти. 

«Славний уродженець Полтави Симон Петлюра – видатний борець за державну незалежність, знакова фігура української історії, нашого державотворення, гордість Полтави і всієї України. Даю вам слово, що пам’ятник на його честь також буде відповідним», - звернувся до учасників урочистостей переможець конкурсу Анатолій Кущ.

Фото: Полтавська ОДА


 

Полтавський офіс Північно-східного міжрегіонального відділу УІНП провів зустріч з місцевими ЗМІ щодо порушення “декомунізаційних законів” у Карлівці.

 «Понад рік тому, 8 липня 2020 року у Карлівці  стався кричущий прецедент. Було грубо порушено Закон України «Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки». На  стадіоні ФК «Карлівка» за участі в.о.  міського голови Олега Стовбуна та інших представників місцевої влади відновили раніше демонтований пам’ятник першому секретарю ЦК КПУ Миколі Підгорному», - нагадав регіональний представник Українського інституту національної пам’яті (УІНП) в Полтавській області Олег Пустовгар.

Він також повідомив журналістам, що у офіційному листі за підписом очільника УІНП Антона Дробовича, скерованому правоохоронцям зазначено, що відповідно до закону пам’ятник підлягає невідкладному демонтажу.

Наразі Кобеляцька місцева прокуратура провадить досудове розслідування за фактом встановлення у місті Карлівка пам’ятника члену ЦК КПРС Миколі Підгорному.

Фото: Північно-східний відділ УІНП


7 липня голова Українського інституту національної пам'яті Антон Дробович та начальник Центрального міжрегіонального відділу УІНП Богдан Галайко з робочим візитом відвідали Житомир.

В часі візиту було проведено робочу зустріч з головою Житомирської обласної ради Володимиром Федоренком, в рамках якої було обговорено питання реалізації державної політики національної пам'яті українського народу в Житомирській області, перспективи майбутньої співпраці Українського інституту національної пам'яті та Житомирської обласної ради.

Також посадовці взяли участь у роботі круглого столу за участі представників Житомирської обласної ради, Житомирської обласної державної адміністрації, науковців, представників громадськості. Було обговорено пропозиції щодо належного відзначення пам'ятних подій та вшанування видатних особистостей, пов'язаних з поліським краєм, активізацію роботи Житомирської обласної комісії з реабілітації жертв совєтського тоталітарного режиму, відновлення роботи обласної колегії редакції "Реабілітовані історією".

Фото: УІНП


7 липня, в свято Різдва Іоанна Предтечі, Український інститут національної пам’яті разом з Одеською єпархією Православної Церкви України провели молебень за загиблими протягом червня захисниками України.

Панахиду очолив настоятель Кафедрального собору Різдва Христового отець Теодор Оробець, а співслужили йому клірики храму - протоієреї Ярослав Бугринець і Андрій Волошин.

Присутні спільно помолилися за упокій душ загиблих захисників України.Звертаючись до присутніх на панахиді, отець Теодор Оробець зазначив символізм поєднання дат - Різдва Іоана Предтечі, що загинув, захищаючи віру і правду та подвиг солдат, що за мир в Україні, тобто за ближнього свого і правду.

Фото: Південний відділ УІНП


 

В Одесі відкрили освітній центр Setstud. Головна мета центру - індивідуальний підхід, інтерактивність викладання, гейміфіковані платформи та навчання не з примусу, а в задоволення.

Під час відкриття центру також відбулася передача ключів від мультирежимного чат-боту одеським освітянам. В заході взяли участь викладачі університетів, учителі одеських шкіл, батьки з дітьми, чиновники та громадські активісти.

 

“Саме історія України дає нам неоціненний досвід, який був здобутий попередніми поколіннями українців в мирний час і в часи боротьби за незалежність. І сьогодні в умовах російської агресії знання історії дозволить не потрапити під маніпулятивний вплив радянських та російських міфів. І добре, що є такі освітні компанії, як Setstud, які сприяють покращенню освітнього рівня молоді”, - зазначила під час виступу співробітниця Південного міжрегіонального відділу УІНП Уля Громович.

Фото: Південний відділ УІНП