"Локальна пам'ять": презентація книги "Герої Крут і Полтава" та інші новини з регіонів

"Локальна пам'ять": презентація книги "Герої Крут і Полтава" та інші новини з регіонів

Вшанування пам'яті бою під Крутами, продовження співпраці з військовими, традиційні молебні за загиблими захисниками у російсько-українській війни та інші новини регіонів у двадцять другому інформаційно-новинному дайджесту про діяльність міжрегіональних відділів Української інституту національної пам'яті "Локальна пам'ять". 

4 лютого, традиційно у перший четвер місяця, в Чернігові у Козацькому кафедральному соборі Святої великомучениці Катерини Православної церкви України проведено панахиду за воїнами, які в січні цього року віддали своє життя за нашу країну, а також за всіх загиблих у боях за незалежність України.

«Захисники України на фронті російсько-української війни на Донбасі ціною власного життя та здоров’я захистили нашу країну, забезпечили їй спокійне та безпечне життя, можливість зосередитися на розв’язанні інших проблем. Троє Героїв загинуло, Десятеро поранено. Ворог здійснив 166 обстрілів за січень — бої велися кожного дня. Спасибі вам за все. Вічна пам’ять загиблим Захисникам України! Успішного видужання пораненим бійцям!», — заявив представник УІНП в Чернігівській області Сергій Бутко.

На панахиді були присутні голова правління ГО «Єдина родина Чернігівщини» Микола Шанський, учасники бойових дій в російсько-українській війні Володимир Мироненко, Юрій Потійко, директор Чернігівського літературно-меморіального музею-заповідника Михайла Коцюбинського Юрій Коцюбинський.

Фото: Північно-східний відділ УІНП


4 лютого представник УІНП в Чернігівській області Сергій Бутко прочитав лекцію на тему «Зима, що змінила Україну (до Дня Героїв Небесної Сотні)» під час заняття із національно-патріотичної підготовки для військовослужбовців Чернігівського обласного територіального центру комплектування та соціальної підтримки.

«У ході заняття військові на певний час занурились в буремні події Революції гідності 2013-2014 років та ознайомились із цікавими фактами тих днів. «Українці вибороли право на демократичний європейський розвиток держави і готові боротися за нього та очищення від тоталітарного минулого – це одне із найголовніших досягнень Революції гідності», – розповів Бутко.

Заступник військового комісара підполковник Вадим Лільчицький, в свою чергу, після слів вдячності за цікаву та змістовну лекцію запросив пана Сергія брати участь у майбутніх аналогічних заходах, що проводитимуться в майбутньому.

Фото: Чернігівський обласний ТЦК та СП


У Полтавському краєзнавчому музеї імені Василя Кричевського відбулась презентація книги «Герої Крут і Полтавщина».

На презентації були присутні спілкування музейники, науковці, курсанти  Полтавського військового коледжу Інституту телекомунікацій та зв’язку ім. Героїв Крут, а також представники громадськості.

Автор-упорядник книги та регіональний представник УІНП в Полтавській області Олег Пустовгар провів низку краєзнавчо-просвітницьких виступів та зустрічей-презентацій.

Також проведена онлайн-презентація  у Обласній універсальній науковій бібліотеки ім. І.Котляревського Ніна Климко та презентація в Полтавському державному медичному університеті. Кульмінацією презентаційної кампанії книги стала презентація в обласній бібліотеці для юнацтва імені Олеся Гончара, яку відвідали журналісти, видавці, бібліотекарі, представники ОУН та учні 11 класу полтавської ЗОШ №7.

Фото: Північно-східний відділ УІНП


У селі Хорішки Козельщинської ОТГ на Полтавщині на відкрили меморіальну дошку контр-адміралу флоту УНР Михайлу Остроградському.

В урочистостях взяли участь представники місцевої влади, педагогічний колектив та учні Хорішківського ліцею та просто небайдужі жителі села.

«Сподіваюсь, нове місце пам’яті сприятиме ще й розвінчуванню міфів російської пропаганди, яка прагне втовкмачити тезу, про ,начебто, ледь не споконвічну приналежність Криму до «руского міра». Меморіальна дошка нагадуватиме козельщинцям очевидне: Крим - це Україна, його окупація Росією є продовженням загарбницької політики Російської імперії, як і сто років тому, в часи Остроградського. Нове місце пам’яті нагадуватиме героїчну сторінку періоду Української революції 1917-21 рр., яку неможливо уявити без видатного уродженця Полтавщини Михайла Остроградського : у квітні 1918 року весь Чорноморський флот був проголошений флотом Української Народної Республіки і на його кораблях урочисто піднято українські національні синьо-жовті прапори», – пояснив регіональний представник УІНП в Полтавські області Олег Пустовгар.

Фото: відділ культури Козельщинської ОТГ


У Полтаві організували пам’ятний захід із вшанування церковного і громадського діяча, учасника бою під Крутами Демида Бурка.

Організаторами заходу виступили Свято-Миколаївської церкви ПЦУ, депутати Полтавської міської та Північно-східний міжрегіональний відділ УІНП.

Парафіяни Свято-Миколаївської громади ПЦУ, активісти партій і громадських організацій вшанували пам’ять усіх учасників бою під Крутами.
Мітинг-реквієм з молебнем за полеглих під час бою та спочилих крутян провели біля меморіальної дошки видатного історика церкви, діяча УНР та учасника бою під Крути Демида Бурка, що торік встановили у Полтаві.

Почесну варту біля дошки несли активісти Всеукраїнської громадської організації «Сокіл», одягнені в однострої Армії УНР. Завершився пам’ятний захід спільним виконанням Державного гімну.

Фото: Північно-східний відділ УІНП.


28 січня, до Дня Соборності та 103-річниці бою під Крутами в актовому залі Харківського історичного музею ім. М. Сумцова відбулося відкриття виставки «Українська революція 1917-1921: регіональний вимір».

На заході були присутні представники громадськості та засобів масової інформації, студенти Харківської гуманітарно-педагогічної академії.

 «У навчальних курсах  з історії України і в суспільному дискурсі взагалі основна увага приділяється подіям, що відбувалися у Києві. Регіональний вимір визвольних змагань залишається недостатньо висвітленим. Наша виставка покликана виправити цю несправедливість. Адже вир революційних подій охопив усі українські землі», – зазначила очільниця Північно-східного відділу УІНП Марія Тахтаулова.

Про події Української революції 1917-1921 року на Харківщині розповів співробітник УІНП Едуард Зуб.

Виставка експонуватиметься у музеї до 19 лютого. Вхід вільний із дотриманням вимог карантину.

Фото: Північно-східний відділ УІНП


29 січня у Мерефі відбулися урочисті заходи з нагоди Дня пам’яті героїв Крут.

До конференц-залу Центру надання адміністративних послуг прийшли вчителі та учні місцевих шкіл, ветерани АТО, представники громадськості.

З лекцією про події столітньої давнини перед ними виступив співробітник Північно-східного відділу УІНП Едуард Зуб. Виступ перейшов у жвавий обмін думками між присутніми. Говорили про значення того давнього бою, про те, як склалася подальша доля його учасників. Предметом особливої уваги стало порівняння тих подій з сучасною російсько-українською війною.

Пам’ять загиблих під Крутами учасники зустрічі вшанували хвилиною мовчання.

Фото: Північно-східний відділ УІНП


28 січня начальник Центрального міжрегіонального відділу УІНП Богдан Галайко відвідав селище Тиврів Вінницької області та взяв участь у заходах до дня пам’яті бою під Крутами.

Зокрема Богдан Галайко провів історико-просвітницьку бесіду про бій під Крутами та події Української національної революції 1917-1921 рр. на Поділлі.

Також він презентував проєкти та видання Українського інституту національної пам’яті та обговорив подальшу співпрацю з керівництвом та представниками територіальної громади.

Фото: Центральний відділ УІНП


2 лютого у Вінницькій обласній універсальній науковій бібліотеці відбувся круглий стіл до 100-річчя перебування у Вінниці уряду Директорії УНР.

До участі у засіданні долучились начальник Центрального міжрегіонального відділу Інституту Богдан Галайко та головний спеціаліст відділу Олексій Серветнік.

Також, участь у круглому столі взяли митрополит Вінницький і Брацлавський Православної Церкви України Роман, директор департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю Вінницької ОДА Світлана Василюк, заступник директора з наукової роботи та інформатизації Вінницької обласної універсальної наукової бібліотеки Галина Слотюк, професорка Вінницького державного педагогічного університету ім. Михайла Коцюбинського Ольга Коляструк,  професор Вінницького державного педагогічного університету ім. Михайла Коцюбинського Олег Мельничук, представники громадськості та ЗМІ.

Фото: Олексій Серветнік


4 лютого у вінницькому Спасо-Преображенському кафедральному соборі ПЦУ відбулось поминальне богослужіння за загиблими героями російсько-української війни, що загинули у січні 2021 року.

Панахиду за загиблими захисниками України звершив архімандрит Софроній (Чуприна).

Участь у вшануванні взяли начальник Центрального міжрегіонального відділу Українського інституту національної пам’яті Богдан Галайко та співробітник відділу Олексій Серветнік.

Після поминального богослужіння, біля меморіальної дошки, що встановлена на території Спасо-Преображенського кафедрального собору усі присутні вшанували пам'ять героїв-вінничан і жителів області, які загинули на фронті російсько-української війни, починаючи з 2014 року.

Організаторами панахиди стали Центральний міжрегіональний відділ Українського інституту національної пам’яті, Вінницько-Барська єпархія Православної Церкви України та відділ Міністерства у справах ветеранів України у Вінницькій області.

Ініціатори віддали шану українським захисникам, що загинули у боях з російськими окупантами і проросійськими сепаратистами та мали на меті згуртувати громадськість довкола пам’яті про загиблих військовослужбовців, вкотре нагадавши суспільству правду про російську агресію.

Фото: Олексій Серветнік


29 січня в Одесі відбулася церемонія покладання квітів до меморіальної дошки борцям за незалежність України Івану і Юрію Липам, а також Іванові Луценку.

В урочистостях взяли участь начальник Південного міжрегіонального відділу УІНП Сергій Гуцалюк, керівництво міста та області, представники громадських організацій, студенти та школярі.

“Крути – одна з трагічних і водночас легендарних сторінок в історії українських визвольних змагань 1917-1921 років, яка навчила нас, що невелика група людей, об'єднаних спільною ідеєю, здатна зламати будь-якого ворога. Шануймо ж героїв. Вони були одними із тих, хто створив основу для сьогоднішньої незалежної держави” - зазначив під час виступу Сергій Гуцалюк.

Також в Одеській обласній універсальній науковій бібліотеці ім. М.Грушевського відбувся захід “Лицарський подвиг героїв Крут: до Дня пам’яті Героїв Крут”, який відвідали співробітники Південного міжрегіонального відділу Українського інституту національної пам’яті.

Фото: Південний відділ УІНП


29 січня 2021 року відбулася робоча зустріч начальника Південного міжрегіонального відділу УІНП Сергія Гуцалюка з начальником служби зв'язків з громадськістю ОК "Південь" полковником Анатолієм Будяшевським та представником відділення цивільно-військового співробітництва управління ОК “Південь” старшим лейтенантом Оксаною Козиренко.

“Мабуть, зараз ми можемо чітко констатувати, що наша співпраця носить не суто формальний характер, а є певне розуміння, навіщо захисникам України чітко розуміти історичну пам’ять. Військові стають мотивованими не лише своїм громадянським обов’язком, але й розумінням своєї історичної місії. І це дуже важливо”, - наголосив під час зустрічі Сергій Гуцалюк.

Під час зустрічі обговорили можливості взаємодії та плани роботи на 2021 рік, та передали настільні календарі Інституту "Українські жінки ХХ століття".

Фото: Південний відділ УІНП


Південний міжрегіональний відділ отримав Подяку за розвиток громадянського суспільства та турботу про права людини від громадського об’єднання  "Десяте Квітня".

Учасники проекту завітали до Міжрегіонального відділення УІНП, щоби особисто привітати співробітників інституту.

“Дякуємо ГО "Десяте Квітня" за увагу до збереження та розповсюдження української культури та традицій, за створення цікавих та корисних відеороликів. Приємно бути причетним до потужної команди фахівців”, - заявив керівник Південного міжрегіонального відділу УІНП Сергій Гуцалюк.

ГО "Десяте Квітня" розпочали серію відеоматеріалів з метою ознайомлення з українською історією, культурою, традиціями та звичаями людей, які отримали прихисток в Україні та для яких вона стала другою батьківщиною.

Співробітники Українського інституту надали волонтерам як експертно-консультаційну допомогу, так і виступили в ролі спікерів в низці відеоматеріалів.

Фото: Південний відділ УІНП