«Локальна пам'ять»: Презентація коміксу УІНП в Харкові та інші новини з регіонів

«Локальна пам'ять»: Презентація коміксу УІНП в Харкові та інші новини з регіонів

Спецпогашення конверту на Чернігівщині, круглий стіл на Вінниччині та презентація коміксу у Харкові, а також інші новини з регіонів у п`ятдесят четвертому інформаційно-новинному дайджесту про діяльність міжрегіональних відділів Української інституту національної пам'яті "Локальна пам'ять".

29 жовтня на території Національного архітектурно-історичного заповідника «Чернігів стародавній» проведено урочисте погашення спеціальним художнім поштовим штемпелем маркованого конверта, на честь Першого Всеукраїнського православного церковного собору Української автокефальної православної церкви, випущеного Укрпоштою за ініціативи Українського інституту національної пам’яті.

Почесну місію урочистого погашення спеціальним художнім поштовим штемпелем маркованого конверта здійснили в.о. генерального директора заповідника Володимир Хомич, директор Чернігівської дирекції ПАТ «Укрпошта» Олена Дорошенко, настоятель Катерининського кафедрального собору, секретар Чернігівської єпархії ПЦУ протоієрей Роман Кіник.

«Сьогоднішній захід символічно нагадує, що Чернігівщина була одним із осередків автокефалії Української православної церкви у 1920-х роках аж до нищівних комуністичних репресій», — зауважив регіональний представник Українського інституту національної пам’яті у Чернігівській області Сергій Бутко.

Фото: Північно-східний відділ УІНП


З ініціативи Полтавського офісу Північно-східного міжрегіонального відділу Українського інституту національної пам’яті (УІНП) та за підтримки відділу освіти виконкому Петрівсько-Роменської територіальної громади Миргородського району у селі Березова Лука відбулися просвітницько-меморіальні заходи з нагоди сторіччя від дня народження видатного земляка – командира сотні «Східняки» УПА Миколи Савченка.

Заходи провели у Березоволуцькому загальному закладі середньої освіти 1-3 ступенів. До меморіальної дошки від імені громади та колективу школи десятикласник Ростислав Гречка поклав осінні квіти.

Також провели просвітницький захід для молоді. Вчителька історії Тетяна Троян розповіла про життєвий шлях Миколи Савченка та його внесок у боротьбу за незалежність. Під час заходу учням Березоволуцької ЗОШ продемонстрували короткометражне документальне  про майора УПА «Байду», що його створив обласний суспільний телеканал «Лтава».

Фото: Північно-східний відділ УІНП


З жовтня у Харківському літературному музеї відбулась презентація першого історичного мальопису УІНП - "Оборона Замостя. Легенда про лопату" з участі авторів коміксу Володимира Поліщука та Ігоря Кромфа.

"Є дуже багато і невідомих, і нерозкритих, і непопуляризованих сторінок нашої української історії. Більшість знають, що на території Україні був Махно, Петлюра, білі, був Денікін, й на тому кіно закінчується. Хотілося б розповісти історію про "живу українську героїку". Коли українці могли взяти і дати тягла значно більшому ворогові і при цьому залишитись живими, здоровими та успішними", — розповів Володимир Поліщук.

Своєю чергою Ігор Кромф зауважив, що тема популяризації історії не нова і дуже популярна наприклад в франкомовних країнах, де існує власна традиція мальованих історій, а також країнах Центральної Європи.

"Польща, Чехія, Сербія створюють мальописи про своїх історичних персонажів. Франція видає величезні альбоми та графічні романи на історичну тематику. Україна довгий час жила в радянському розумінні культури, де комікс могли застосувати лише в журналі "Перець". Ми вирішили, що час і нам популяризувати історію в мальописах", - пояснив Кромф.

Також автори коміксу зауважили, що планують розширити серію "Слава Героям" та пригоди головного героя мальопис Гната Вечірнього до трилогії, розкривши інші події Української революції 1917-1921 років, а також створити окремий графічний роман про повстання в Кенгірському таборі.

Фото: Північно-східний відділ УІНП


У Полтавській галереї мистецтв імені Миколи Ярошенка влаштували просвітницький музичний захід, присвячений 270-річчю видатного українського композитора Дмитра Бортнянського та 100-річчю заснування Всеукраїнського музичного товариства імені Миколи Леонтовича. 

 Організаторами заходу виступили обласний осередок Національної спілки композиторів, творче об’єднання «Гілея» , Полтавський офіс Північно-східного міжрегіонального відділу Українського інституту національної пам’яті (УІНП) за підтримки Департаменту культури і туризму облдержадміністрації та Департаменту культури, молоді та сім’ї Полтавської міської ради.

Перед концертом регіональний представник УІНП в Полтавській області Олег Пустовгар розповів про видатного композитора Дмитра Бортнянського та діячів Всеукраїнського музичного товариства імені Миколи Лентовича -вихідців з Полтавщини, внесок товариства у розвиток української національної культури.


У Свято-Михайлівському храмі ПЦУ міста Полтава (селище Івонченці) відбулись просвітницькі заходи з нагоди сторіччя І Всеукраїнського православного церковного собору.

Організаторами заходу стали Харківсько-Полтавська єпархія Православної Церкви України (ПЦУ), Полтавський офіс Північно-східного міжрегіонального відділу Українського інституту національної пам’яті (УІНП), кафедра історії України Полтавського національного педагогічного університету (ПНПУ), Івонченківська філія Центру культури та дозвілля Полтавської міської ради та кафедра всесвітньої історії та методики викладання історії ПНПУ.

Розпочав зібрання регіональний представник УІНП в Полтавській області Олег Пустовгар, розповівши про передумови проведення собору. У межах заходу презентували новий  відеоролик Інституту «Протистояння двох світів» з циклу «Події епохи»


3 листопада  у приміщенні Дніпропетровського національного історичного музею ім. Д. Яворницького відбувся круглий стіл з обговорення концепції створення Музею російсько-української війни.

У заході взяли участь робоча група при Донецькому краєзнавчому музеї у Краматорську, Дніпропетровський національний історичний музей ім. Д.Яворницького, Музей «Громадянський подвиг Дніпропетровщини в подіях АТО», Південно-східний відділ УІНП.

В обговоренні брали участь директор ДНІМ Юлія Пісчанська, директор Музею «Громадянський подвиг Дніпропетровщини в подіях АТО» Вадим Якушенко, голова робочої групи зі створення концепції Олександр Мовчан та члени групи, начальник Південно-східного відділу Інституту Ігор Кочергін.

Серед іншого Ігор Кочергін наголосив на необхідності представленні в експозиції музею україноцентричного погляду на події українсько-російської війни і уникати згадок про так звану «донецьку ідентичність».

Фото: Південно-східний відділ УІНП


28 жовтня  за дорученням Міністерства у справах ветеранів України територіальними представниками в Одеській області передано копію Книги пам’яті добровольців-захисників, які загинули в боротьбі за незалежність, суверенітет і територіальну цілісність України до Одеського історико-краєзнавчого музею.

У Книгу пам’яті занесені 78 прізвищ добровольців, що загинули в період з 2014 по 2021 роки. Ця книга була виготовлена у Міністерстві у справах ветеранів разом з волонтерами і всіма тими, хто допомагав армії у цей період. Це перше видання, де зібрані майже усі імена добровольців-захисників України.

У заході взяли участь начальник відділу Міністерства у справах ветеранів в Одеській області Микола Сторожук, начальник Південного міжрегіонального відділу УІНП Сергій Гуцалюк, очільник Veterans HUB ODESA та представник Одеської області в Раді ветеранів України при Мінветеранів Олександр Голопотелюк, доброволець, ветеран АТО Сергій Братчук , мати загиблого Героя В'ячеслава  «Козака» Кирилова Світлана, ветеран АТО Олег Кошолапенко, директорка Одеського історико-краєзнавчого музею Віра Солодова та працівники музею.

Фото: Південний відділ УІНП


Південний міжрегіональний відділ Українського інституту національної пам'яті вшанував жертв політичного комуністичного терору на місці масових розстрілів на колишньому спецоб'єкті НКВС "Татарка".

У церемонії також взяли участь керівництво Одеської міськради, Одеське польське національно-культурне товариство імені Адама Міцкевича, Консульство Польщі в Одесі.

Керівник Південного офісу УІНП Сергій Гуцалюк підкреслив важливість робіт з увічнення жертв тоталітарних режимів та окремо відзначив, що Українська держава дбає не лише про відновлення національної пам'яті, але й про історичну справедливість.

"Історія України - вона така, якою є. І в ній не має бути білих чи чорних плям. Бо жоден пропагандист в цивілізаційному масштабі не зумів, переписуючи підручники з історії - змінити минуле. Комуністичний режим, що сюди зайшов на багнетах, знищував населення, аби закріпитися на якомусь історичному етапі. Знищував всіх. У даному випадку мова йде не лише про українців, німців-колоністів чи поляків... Знищував всіх, хто, на думку цього режиму, був або не лояльний, або ніс потенційну загрозу. Ми ж мусимо розповісти на таких прикладах справжню історію нашої держави і нашого краю і віддати всі належні почесті тим, хто похований тут і багато де в безіменних і ще не знайдених могилах", - повідомив Сергій Гуцалюк.

Фото: Міжвідомча група з питань дослідів місця масового знищення населення НКВС в Одесі


На Одещині відбулась поховальна церемонія загиблого на фронтi українського захисника, майстра-сержанта 93 окремої механізованої бригади "Холодний Яр" Георгiя Халiкова.

В церемонії, окрім побратимів воїна, взяли участь керівник Південного міжрегіонального відділення Українського інституту національної пам'яті Сергій Гуцалюк, голова Громадської Ради при Одеській ОДА Сергій Братчук, представник Міністерства у справах ветеранів України в Одеській області Микола Сторожук.

Поховали Героя в містечку Березино на українській Бессарабії.


4 листопада  у Вінницькій обласній універсальній науковій бібліотеці відбувся круглий стіл на тему «Українська революція 1917–1921-х рр.: найважливіші події, які змінили історію», присвячений 100-річчю Української революції.
 
З вітальним словом до учасників звернулася заступниця директора Вінницької обласної універсальної наукової бібліотеки Галина Слотюк. Участь у круглому столі взяли науковці – дослідники історії Перших Визвольних змагань, освітяни, бібліотекарі, представники ЗМІ. Від Інституту участь взяли начальник Центрального міжрегіонального відділу УІНП Богдан Галайко та головний спеціаліст відділу Олексій Серветнік.
 
"Відновлення національної пам’яті про Українську революцію 1917–1921 рр. в Україні та на Вінниччині зокрема, протягом останніх п'яти років було та залишається одним із ключових напрямків державної політики у цій сфері. Тільки розповідаючи справжню історію української державності 100 річної давнини, без історичних міфів та ворожої совєтсько-російської пропаганди - ми зможемо побудувати сильну Українську державу сьогодні!" - зауважив у своєму виступі Богдан Галайко.

 

Також, для Вінницької обласної універсальної наукової бібліотеки презентовали добірку найновіших видань Інституту, а саме тематичні брошури, які стосуються періоду Української революції "Українська дипломатія 1917-1926", "1920: на захисті Європи від більшовизму", "Антибільшовицький спротив на Поділлі: до 100 річчя Бабчинецько-Ямпільського повстання", "Антибільшовицький спротив на Поділлі: до 100 річчя загибелі повстанського отамана Якова Шепеля", "Пересильна тюрма №25 у Львові. Збірник документів" та інші.