Локальна пам'ять: робочий візит голови УІНП на Черкащину та інші новини з регіонів

Локальна пам'ять: робочий візит голови УІНП на Черкащину та інші новини з регіонів

Робочий візит голови УІНП на Черкащину, визначення журі конкурсу на спорудження пам’ятника Симонові Петлюрі в Полтаві, створення у Харкові робочої групи для організації заходів із вшанування пам’яті борці за незалежність України у ХХ столітті та інші новини у сьомому інформаційно-новинного дайджесту про діяльність міжрегіональних відділів Української інституту національної пам'яті "Локальна пам'ять".

2 жовтня у козацькому кафедральному соборі святої великомучениці Катерини Православної церкви України в Чернігові проведено традиційну панахиду за усіма воїнами, які у вересні 2020 року загинули під час російсько-української війни, а також тими, хто, виконуючи свій військовий обов’язок, загинув в авіакатастрофі в Харківській області.

Організаторами заходу стали Український інститут національної памяті, Чернігівська єпархія ПЦУ, козацька православна громада Храму святої великомучениці Катерини за сприяння Міністерства у справах ветеранів України. Панахида пройшла з дотриманням карантинних вимог та рекомендацій Чернігівської ОДА.

Панахиду відправили настоятель Кафедрального собору святої великомучениці Катерини отець Роман, головний військовий капелан оперативного командування «Північ» протоієрей Антоній, капелан Чернігівського прикордонного загону отець Максим, а також отець Володимир.

«У вересні війська російського агресора здійснили 60 обстрілів українських позицій. Ворог використовує найпідліші методи бойових дій проти захисників України. Так, обстрілами з різних видів зброї підпалює лісові масиви, які знаходяться у фронтовій та прифронтовій зоні. Одночасно продовжують мінування цієї території, щоб нашкодити українським воїнам і пожежникам. Внаслідок цього військового злочину російського агресора вже загинули, крім воїнів, ще й дев'ятеро цивільних. У минулому місяці на фронті дістали поранення десятеро військовослужбовців. Така ціна нашого мирного життя! Побажаємо пораненим успішного видужання! Вічна пам’ять загиблим захисникам України!», - зазначив співробітник УІНП Сергій Бутко.

На завершення молебню учасники заходу виконали Гімн України.

Фото надані Північно-східним відділом УІНП


У обласній організації Національної спілки письменників України відбувся  просвітницький захід «30-річчя підняття національного прапора у Полтаві:спогади учасників». Його організували  полтавська філія Суспільної служби України та  ветерани Народного Руху України за участю Північно-східного міжрегіонального відділу Українського інституту національної пам’яті.

Регіональний представник УІНП в Полтавській області Олег Пустовгар привітав учасників зібрання  зі знаковою датою в історії Полтави, а також наголосив на тому, що просвітницький захід має не лише громадський, але й державницький вимір, адже з ініціативи УІНП у 2015 році Верховна Рада прийняла закон «Про правовий статус та вшанування пам’яті борців за незалежність у ХХ столітті». Ним ціла низка організацій, зокрема й  Народний Рух України (до 24 серпня 1991 року) законодавчо визнані суб’єктами боротьби за відновлення державної незалежності України.

Фото: Олег Пустовгар


Просвітницький відеоролик Український інституту національної пам’яті про митрополита Української греко-католицької церкви Андрея Шептицького протрансювали полтавські телеканали «ІРТ», «Місто+» та «Центральний».

«Створення і телетрансляція просвітницького відеоматеріалу-посильний внесок нашого центрального органу виконавчої влади у справу пошанування цієї видатної людини. УІНП уклав угоди про інформаційну співпрацю, яку підписали голова Інституту Антон Дробович та менеджери телеканалів Полтавщини»,- сповістив регіональний представник УІНП в Полтавській області Олег Пустовгар

Нагадаємо, Український інститут національної пам’яті спільно присвятив вихід нового відео видатному релігійному і громадському діячеві, члену Національної Ради Західно-Української Народної Республіки, почесному президенту Української Національної Ради у Львові, а згодом – Всеукраїнської Національної Ради, митрополиту Андрею Шептицькому. Саме з його благословення 30 червня 1941 року проголосили Акт відновлення Української держави.


Голова Полтавської облдержадміністрації Олег Синєгубов підписав розпорядження про проведення відкритого всеукраїнського конкурсу на спорудження пам’ятника Симонові Петлюрі. 

Замовником конкурсу визначили Полтавську ОДА.  Також затвердили склад журі всеукраїнського конкурсу. Згідно з пропозиціями голови Українського інституту національної пам’яті  Антона Дробовича до журі увійшли й четверо представників цього центрального органу виконавчої влади. Зокрема, це експерт із меморіалізації Ростислав Лужецький, начальник управління наукового забезпечення політики національної пам’яті УІНП Ярослав Файзулін, лауреат державної премії в галузі архітектури Сергій Юрченко та регіональний представник УІНП в Полтавській області Олег Пустовгар.

Нагадаємо, на засіданні тридцять шостої сесії Полтавської міської ради депутати підтримали проєкт рішення «Про погодження місця встановлення пам’ятника Симонові Петлюрі в місті Полтаві». Пам’ятник розташують поруч із будівлею Обласного центру естетичного виховання учнівської молоді (ОЦЕВУМ) та першим будинком вулиці імені Симона Петлюри по вулиці Соборності, 67 неподалік скверу Матері і дитини.


1 жовтня в історичній будівлі колишнього Одеського юнкерського училища, а нині Військової академії, Південний міжрегіональний відділ Українського інституту національної пам'яті організував лекцію для курсантів та викладачів ВНЗ на тему “Скільки років Одесі !?"

Лекцію з відеопрезентацією унікальних матеріалів, мап і документів прочитав кандидат історичних наук, доцент факультету історії та філософії Одеського національного університету імені І.І.Мечникова Володимир Полторак. Слухачі дізналися про історичні передумови виникнення міста, про його першу згадку в ХV столітті, про литовський, османський і російський період його юрисдикції, про постійних його мешканців — українців, про зруйновані тутешні замки тощо.

Виступаючи перед присутніми на лекції, керівник відділу УІНП Сергій Гуцалюк згадав про відомих випускників цього вишу, які вписали своє ім'я золотими літерами в історію України: “Я вам нагадаю імена таких героїв, як Марко Безручко, Всеволод Змієнко. Всі вони, як і ви — випускники цих стін. Один з них став генералом-хорунжим Армії УНР, другий — полковником, його заступником. Обидва вони боронили Україну і зіграли ключову роль у звільненні Польщі рівно 100 років тому. Ми маємо добре пам'ятати це, бо це наша справжня історія, яку десятиліттями намагалися від нас приховати. Так само і з міфами про історію Одеси. Тільки знання справжньої історії дозволить нам не тільки розуміти її вірно, але й відчути власну дотичність до її модулювання тепер”.

Також Сергій Гуцалюк розповів військовослужбовцям про діяльність Інституту, та Південного відділу зокрема, про проєкти та цікаві відеоматеріали з історії Південної України та Одеси і передав до бібліотеки комплекти видань УІНП. 

Фото: Олександр Городилов


5 жовтня голова регіонального управління військового духовенства "Південь", єпископ Одеський і Балтський Православної Церкви України Павло в кафедральному соборі Різдва Христового міста Одеси відправив традиційну щомісячну панахиду за воїнами загиблими під час російсько-української війни. 

Також молебень відправили за офіцерів та курсантів Харківського національного університету Повітряних Сил імені Івана Кожедуба, трагічно загиблих в авіакатастрофі під Чугуєвим, що на Харківщині.

Помолитися та віддати шану загиблим героям прийшли керівник Південного міжрегіонального відділу Українського інституту національної пам'яті Сергій Гуцалюк,  представник від Одеської області в Раді ветеранів при Мінветеранів Олександр Голопотелюк, начальник відділу Одеської області Міністерства у справах ветеранів Микола Сторожук, учасники АТО, волонтери.

Нагадаємо, що панахида за загиблими воїнами відбувається за ініціативи ПЦУ, УІНП, ЗСУ та Мінветеранів України традиційно на початку кожного місяця.

Фото: Уляна Громович


7 жовтня, начальниця Північно-Східного відділу УІНП Марія Тахтаулова взяла участь у засіданні Координаційної ради з питань національно-патріотичного виховання при Харківській облдержадміністрації.

З ініціативи Тахтаулової на порядок денний було поставлено питання про вшанування пам’яті борців за незалежність України у ХХ столітті. Начальниця відділу повідомила, що у Харківській області нараховується лише десять меморіальних дошок на честь борців за незалежність, у тому числі шість у Харкові.

«Маркування публічного простору населених пунктів України національно забарвленими символами (топоніміка, пам’ятники, пам’ятні знаки, меморіальні та інформаційні дошки) є вагомим чинником у формування патріотизму громадян, обізнаності з історією свого регіону та країни. Під час та після завершення процесу декомунізації та демонтажу символів комуністичного тоталітарного режиму, постала необхідність переосмислення символічного простору, наповнення його українським порядком денним. Системні заходи щодо вшанування пам’яті борців за незалежність України у ХХ столітті можуть сприяти цьому. Крім того, в умовах російсько-української війни додаткової актуальності набуває маркування публічних просторів населених пунктів українською складовою», – зазначила Тахтаулова.

Члени координаційної ради підтримали таку ініціативу та ухвалили рішення про створення робочої групи для організації заходів із вшанування пам’яті борці за незалежність України у ХХ столітті. Її очолила начальниця Північно-Східного відділу УІНП Марія Тахтаулова.


5 жовтня  в межах проєкту «Дискусійний клуб» у Вінницькому обласному молодіжному центрі «Квадрат» за сприяння Центрального міжрегіонального відділу Українського інституту національної пам’яті, відбулось публічне обговорення теми «Андрій Мельник на тлі епох: міти та правда» до Дня захисника України.

Запрошеним лектором виступив перший заступник голови Держкомітету телебачення та радіомовлення України Богдан Червак. Модератором обговорення став начальник Центрального міжрегіонального відділу УІНП Богдан Галайко.

Андрій Мельник (1890-1964) - український державний, військовий, та політичний діяч, голова Проводу Українських Націоналістів, голова ОУН, однин з найближчих соратників полковника Євгена Коновальця, один з засновників Січових Стрільців, Української Військової Організації, Українського Національного Комітету, Української Національної Ради, ініціатор створення та ідеолог Світового Конгресу Вільних Українців.

Фото: Олексій Серветнік


7 жовтня голова Українського інституту національної памяті Антон Дробович відвідав з робочим візитом Черкаську область.

В межах візиту Антон Дробович  та начальник Центрального міжрегіонального відділу УІНП Богдан Галайко провели зустріч із заступником голови Черкаської обласної державної адміністрації Романом Карманніком. На зустрічі були присутні начальниця управління культури Людмила Фіть, та в.о. начальниця управління освіти Черкаської ОДА Оксана Сімушина.

Під час бесіди обговорили питання реалізації державної політики з відновлення національної пам'яті на Черкащині, оптимізацію роботи обласної комісії з реабілітації, завершення процесів декомунізації в області, належне відзначення ювілейних та пам'ятних дат, вшанування видатних уродженців краю та можливість реалізації спільних проектів у майбутньому.

Також голова УІНП спільно з начальником Центрального міжрегіонального відділу відвідали навчальний регіональний семінар для керівників гуртків історико-краєзнавчого напрямку, завідувачів музеїв історичного профілю закладів освіти Черкаської, Кіровоградської областей та м. Києва "Історія України ХХ ст.: виховний потенціал історичної правди".

Начальник Центрального міжрегіонального відділу Українського інституту національної пам’яті Богдан Галайко взяв участь в обговоренні кластерів «Відновлення національної пам’яті та перезавантаження краєзнавчо-пошукової діяльності» (фаховий діалог «Осмислення викликів») та «Історія України ХХ століття: перегляд парадигми», а також провів для учасників семінару кураторську лекцію та презентацію виставкового проєкту УІНП «Проти Голіафа», лекції на тему «Як і навіщо розвінчувати міти про Другу світову?» та «Сучасна російсько-українська війна. Історичні паралелі».

Фото надані Центральним міжрегіональним відділом УІНП.