«Локальна пам'ять»: співпраця УІНП з Нацгвардією та інші новини з регіонів

«Локальна пам'ять»: співпраця УІНП з Нацгвардією  та інші новини з регіонів

Співпраця з Нацгвардією в Харкові, гутірка про Алчевську в Чернігові, наради з представниками громадськості в Одесі та Вінниці, а також інші новини з регіонів у тридцять першому інформаційно-новинному дайджесту про діяльність міжрегіональних відділів Української інституту національної пам'яті "Локальна пам'ять".

15 квітня у Чернігівському обласному молодіжному центрі відбулася онлайн-гутірка про видатну громадську діячку та благодійницю Христину Алчевську.

Організаторами заходу стали Український інститут національної пам’яті, Чернігівський обласний молодіжний центр за сприяння Чернігівської облдержадміністрації.

Під час обговорення співробітники УІНП розповіли, що уся діяльність Алчевської була зразком самовідданого служіння своєму народу, адже всупереч російській державній шовіністичній політиці протягом 50-ти років у її школі звучала українська пісня, відстоювалася українська мова.

Фото: Північно-східний відділ УІНП


16 квітня в інформаційному хабі в/ч 3017 Національної гвардії України відбулося відкриття художньої виставки «Національна героїчна спадщина України».

У заході, організованому спільними зусиллями «Бібліо-хабу-3017» та художнього об’єднання «Національна палітра», взяли участь співробітники Північно-східного міжрегіонального відділу УІНП.

Начальниця відділу Марія Тахтаулова презентувала військовослужбовцям низку видань Інституту. А головний спеціаліст Едуард Зуб ознайомив нацгвардійців з біографією отамана Петра Болбочана, ім’я якого носить військова частина.

Фото: Північно-східний відділ УІНП


21 квітня начальник Центрального міжрегіонального відділу УІНП Богдан Галайко зустрівся з керівником вінницького Veteran Hub Ігорем Гембою.

В межах зустрічі обговорили можливості співпраці та реалізацію спільних заходів та проєктів між регіональним відділом Українського інституту національної пам'яті та Veteran Hub.

Водночас Богдан Галайко презентував установі добірку видань та плакатів Інституту для використання в поточній роботі.

Фото: Центральний відділ УІНП


21 квітня, у межах вшанування пам`яті Чорнобильської трагедії, у Вінницькій обласній науковій бібліотеці відбулася презентація книги «Шлях у 25 років», авторства керівника міської громадської організації «Союз Чорнобиль Україна» Михайла Ястремського.

Участь в заході взяли учасники ліквідації аварії на ЧАЕС, представники органів державної влади та місцевого самоврядування, духовенства, активісти Вінницької міської та обласної громадських організацій «Союз Чорнобиль України», меценати видання, історики та громадські діячі.

Від Інституту, участь у заході взяв начальник Центрального міжрегіонального відділу Богдан Галайко.

Митрополит Вінницький і Барський ПЦУ Симеон вручив учасникам ліквідації аварії на ЧАЕС нагороди від настоятеля ПЦУ Епіфанія.

Фото: Вінницька ОДА


21 квітня в Одесі, на Приморському бульварі, на місці, де розпочався і тривав 2013-2014 року одеський Євромайдан, Одеська єпархія Православної Церкви України провела молебень за мир в Україні. 

Богослужіння очолив єпископ Одеський і Балтський Павло

“Нам важливо в такі хвилини бути разом. Ми вже традиційно, щомісячно проводимо разом з Православною Церквою України молитви за загиблими воїнами, ми допомагаємо тим, хто шукає відповіді на складні історичні питання, а Церква допомагає вирішити питання вічні і філософські. Тому ми разом. Бо головне питання на часі - це становлення нашої держави, єдність нашого суспільства”, - прокоментував захід керівник Південного міжрегіонального управління Українського інституту національної пам’яті Сергій Гуцалюк.

Фото: Південний відділ УІНП


21 квітня в Одесі відбулася зустріч керівника Південного міжрегіонального відділу УІНП Сергія Гуцалюка, вченого-історика, викладача Одеського національного університету імені Мечнікова Володимира Полторака та режисера, керівника студії “ONYKO” Юрія Онищенка.

На зустрічі були підбиті підсумки минулорічного співробітництва, завдяки чому українці змогли ознайомитися з історією Білгорода-Дністровського, козаків-мазепинців та козаків-некрасівців, що осіли на Одещині а також дуже популярний ролик про маловідому раніше Ханську Україну.

Всі учасники зустрічі висловили надію продовжити співпрацю, оскільки планів з популяризації історії південної України - безліч, а ось можливостей для створення якісного контенту не так багато.

“Ми давно вже мріємо зняти відеоконтент у форматі або ролику, або короткометражного фільму про наших одеських героїв. Насправді їх багато, бо не змогла радянська агитмашина знищити всю память. Зокрема, це постать видатного одеського військового діяча, організатора першої української розвідки Всеволод Змієнко. Або діамант нашого краю - видатний політичний діяч, видавець, меценат, вчений Євген Чикаленко. Нам треба, щоби краяни цієї людини, а народився він в передмісті Подільська, знали про нього та пишалися б ним,як Шевченком на Черкащині або Лесею Українкою на Волині”, - заявив Сергій Гуцалюк.

Фото: Південний відділ УІНП