«Локальна пам'ять»: Співпраця з освітянами та інші новини з регіонів

«Локальна пам'ять»: Співпраця з освітянами та інші новини з регіонів

 

Навчальні бесіди зі школярами Одещини та Полтавщини, круглий стіл для музейників Дніпра та Луцька, а також інші новини з регіонів у п`ятдесят сьомому інформаційно-новинному дайджесту про діяльність міжрегіональних відділів Української інституту національної пам'яті "Локальна пам'ять".

В Чернігівській  облдержадміністрації відбувся круглий стіл з нагоди 30-річчя Всеукраїнського референдуму за незалежність України.

У обговоренні взяли представники Українського інституту національної пам`яті, Міністерства у справах ветеранів України та громадських організацій Чернігівщини.

“Ця подія – доленосний поворот в історії України. 30 років тому, шляхом демократичного волевиявлення, український народ підтвердив і засвідчив прагнення жити в суверенній державі. За підтримку незалежності проголосувало 90,32% виборців із 27 адміністративних регіонах України. І що важливо, протягом грудня суверенність нашої країни визнали близько 70 держав світу” - наголосив регіональний представник Українського інституту національної пам’яті в Чернегівській області Сергій Бутко.

Також в межах “круглого столу” презентували архівні документи та друковані видання, які відтворюють непростий шлях українського державотворення.

Наприкінці зустрічі Сергію Бутку вручили Подяку Міністерства у справах ветеранів України за вагомий особистий внесок у розвиток ветеранської спільноти, високу громадянську позицію та з нагоди відзначення 30-ї річниці незалежності України.

Фото: Північно-східний відділ УІНП


У Полтавській обласній бібліотеці імені І.Котляревського презентували книгу «Горе переможеним. Репресовані міністри української революції» створеного за участі УІНП.

Під час презентації регіональний представник УІНП в Полтавській області Олег Пустовгар звернув увагу, що два міністри УНР - міністр юстиції Григорій Сиротенко та міністр фінансів Петро Климович були вихідцями з Полтавщини.    


  У селі Великі Сорочинці Мирогородського району Полтавської області відбулися урочистості заходиз нагоди 90-річчя від дня народження свого земляка, всесвітньовідомого українського фізика Володимира Ажажі.

До вшанування у місцевих ліцеї та музеї запросили учнівську молодь Великосорочинської громади. Вчителі познайомили дітей і молодь із біографією земляка, переглядали документальне відео та презентації, цікавою інформацією про ядерну фізику, реакторобудівництво. 

Регіональний представник УІНП в Полтавській області зауважив, що на честь видатного українського науковця у його рідному селі Великі Сорочинці названо вулицю, а у краєзнавчому музеї місцевої ОТГ створено окремий тематичний куточок.


 

2 грудня у Музеї історії Дніпра відбувся круглий стіл «Імперська минуле в музейному просторі: як переосмислювати».

У круглому столі взяли участь заступниця міністра культури та інформаційної політики Катерина Чуєва, голова УІНП Антон Дробович, а також представники полтавських, одеських, дніпровських, новомосковських та кам`янських музеїв. Модерував захід начальник Південно-східного відділу Ігор Кочергін.

Під час круглого столу обговорювали як осмислювати імперський спадок в музейному просторі, говорити про локальну історію та використовувати музеї для деколонізаційних процесів.

Фото: Південно-східний відділ УІНП


 

25-27 листопада співробітники Південного міжрегіонального відділу УІНП Сергій Гуцалюк та Уляна Громовичвзяли участь у роботі Міжнародного форумі громадських об’єднань ветеранів, що відбувався в Миколаєві, за підтримки Міністерства у справах ветеранів України.

Начальник Південного міжрегіонального відділу УІНП Сергій Гуцалюк презентував для учасників Форуму проєкти Інституту на тему національно-патріотичного виховання, російсько-української війни та співпрацю Інституту з ветеранськими громадськими організаціями. Провів зустрічі з представниками місцевих органів державної влади та місцевого самоврядування Одеської, Херсонської та Миколаївської областей щодо налагодження співпраці стосовно питань популяризації історії боротьби за незалежність та її борців.

 

Співробітниця Південного відділу УІНП Уляна Громович під час Форуму ознайомила учасників з діяльністю Інституту та Південного міжрегіонального відділу, презентувала проекти Інституту на тему локальної історії Півдня та деколонізації.Організувала з учасниками Форуму гутірку з національно-патріотичного виховання молоді. Крім того, співробітники Відділу презентували та поширити матеріали Інституту: «Волонтери: Сила небайдужих», «Спротив геноциду», комплекти паперових моделей військової техніки періоду Української революції 1917–1921 років «Броня та крила трьох стихій: українське військо в небі, на землі та на морі», «Майдан від першої особи».

Фото: Південний відділ УІНП


 

30 листопада начальник Південного міжрегіонального відділу УІНП Сергій Гуцалюк провів зустріч-бесіду зі старшокласниками школи села Барабой Одеського району щодо пам'яті про Голодомо-геноцид та презентував для учнів видання УІНП, присвячені геноциду українського народу в 1932-33 році.

“У період 1932-1933 рр. режим використовував голод як зброю, захоплюючи ферми і врожай по всій Україні. Голодомор був навмисною спробою – як частина систематичного геноциду – знищити дух та ідентичність українського народу. Цього не вдалося”, - зазначив Сергій Гуцалюк.

Крім того, поспілкувалися з учнями про Революцію Гідності та початок нашої сучасної війни за Незалежність України.  Сергій Гуцалюк передав до шкільної бібліотеки видання Українського Інституту національної пам'яті.


 

29 листопада співробітники Центрального міжрегіонального відділу Українського інституту національної пам’яті провели зустріч істориком та викладачем Вінницького фахового коледжу економіки і підприємництва Західноукраїнського національного університету Олександром Колесником.

У часі розмови, співробітник відділу Олексій Серветнік презентував діяльність та ключові напрямки роботи Центрального міжрегіонального відділу, напрацювання усієї команди Українського інституту національної пам’яті та презентував добірку найновіших видань Інституту.

1 грудня співробітники Центрального міжрегіонального відділу Інституту Богдан Галайко та  Олексій Серветнік передали 63 примірники книги "Скриня" для директора Вінницької обласної універсальної наукової бібліотеки пані Лариси Сеник.
 
Вінницька обласна універсальна наукова бібліотека спільно з Вінницьким обласним відділенням Української бібліотечної асоціації  забезпечать централізовану передачу примірників видання для бібліотек усіх територіальних громад Вінницької області.Також, у комплекті до кожної книги надані листівки з QR-кодом, перейшовши за яким можна дізнатися більше про історичний контекст Голодомору-геноциду, психологічний супровід до книги, запитання до тексту.
 
"Розповідаючи дітям про Голодомор, варто наголошувати на цінностях життя і пам’яті про мертвих. Про трагедію треба казати правду, але не заглиблюватися в моторошні деталі, натомість зосередитися на моральному або емоційному аспекті теми, наприклад, взаємодопомога, співчуття, стратегіях виживання, подолання наслідків. Важливо наголосити, що ми, українці, сильні і нас не зламав комуністичний тоталітарний режим" - зауважив начальник відділу Богдан Галайко.

2 грудня у  Департаменті інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю Вінницької обласної державної адміністрації відбулося чергове засідання Вінницької обласної комісії з реабілітації.

На засіданні комісією було розглянуто 100 заяв та відповідний пакет документів до них, розглянувши всі заяви та пакет документів робоча група при обласній комісії з реабілітації перевірила факт обвинувачення та призначення покарання і дійшла висновку, що всі громадяни були репресовані позасудовими органами. Відповідні обґрунтовані пропозиції стосовно кожної з справ найближчим часом будуть передані до Національної комісії з реабілітації для подальшого їх вирішення по-суті.

29 листопада у Волинському обласному краєзнавчому музеї директор Галузевого державного архіву Українського інституту національної пам’яті Ігор Кулик провів майстер-клас «Як шукати інформацію про репресованих родичів у відкритих архівах репресивних органів СРСР».

Він презентував п’ять освітніх фільмів, які допоможуть усім охочим дізнатися правду про радянське минуле. По завершенні Ігор Кулик відповідав на численні питання зацікавлених лучан. Зокрема, цікавилися долею побудови Архіву національної пам’яті, а також процедурою зібрання там документів радянських спецслужб. Чимало людей ділилися і власним досвідом роботи з документами в архівах.

Фото: Західний відділ УІНП


 

30 листопада у Луцьку відбувся семінар щодовирішення проблем, пов’язаних із увічненням пам’яті жертв війни та тоталітарних репресій. 

У ньому взяли участь представники силових структур із п’яти західних областей України, а також волинські учасники самоврядування і територіальних структур, працівники районних історичних музеїв. 

Під час семінару фахівці УІНП виступили із доповідями про проблеми меморіалізації в Україні, використання архівів та архівних документів у справі увічнення пам’яті жертв війни та тоталітарних репресій, пошукові роботи з увічнення жертв війни, а також складні юридичні аспекти, що виникають у цій сфері.