"Локальна пам'ять": відкриття меморіальної дошку до 100-сторіччя завершення Першого Зимового походу та інші новини з регіонів

"Локальна пам'ять": відкриття меморіальної дошку до 100-сторіччя завершення Першого Зимового походу та інші новини з регіонів

Панахида за загиблими у жовтні захисниками України, презентація книги про воїнів УПА з Наддніпрянщини, відкриття меморіальної дошки до сторіччя завершення подій Першого Зимового походу Армії УНР у одинадцятому інформаційно-новинного дайджесту про діяльність міжрегіональних відділів Української інституту національної пам'яті "Локальна пам'ять".

5 листопада в Чернігові, у Козацькому кафедральному соборі святої великомучениці Катерини ПЦУ, проведено панахиду за усіма воїнами, які у жовтні 2020 року загинули в боях за незалежність України.

Панахиду відправили настоятель Кафедрального собору святої великомучениці Катерини отець Роман та отець Микола. Вони згадали про кожного з трьох загиблих героїв у жовтні 2020 року, які у віці 26 років, 27 років та 30 років віддали своє життя, захищаючи український народ від російського агресора.

"У жовтні війська російського агресора здійснили 97 обстрілів українських позицій, їхні БПЛА 9 разів порушували лінію фронту. Крім трьох загиблих Героїв, у минулому місяці на фронті поранено чотири військовослужбовців. Така ціна нашого мирного життя, можливість зосередитися країні на боротьбі з короновірусом та іншими внутрішніми проблемами! Побажаємо пораненим успішного видужання! Вічна пам’ять загиблим Захисникам України!", - зазначив представник УІНП в Чернігівській області Сергій Бутко

На панахиді був присутній начальник відділу в Чернігівській області Міністерства у справах ветеранів України Юрій Потійко. Захід проведено відповідно вимог карантину та рекомендацій Чернігівської облдержадміністрації.

Фото надане Північно-східним відділом УІНП


Північно-східний відділ Українського інституту національної пам'ят розпочав низку інтернет-показів документальних фільмів, присвячених пам'ятним датам і ювілеям. Зокрема, було продемонстровано у мережі Facebook фільм "Соловецькі в’язні з України. Микола Зеров", який у 2011 році році cтворили журналісти полтавської телекомпанії "Лтава".

"Цим інтернет-показом прагнемо привернути увагу до однієї з найтрагічніших сторінок української історії. 83 роки тому, у листопаді 1937 року на честь 20-ї річниці «Жовтневої революції» в урочищі Сандармох (Карелія, РФ) були розстріляні в’язні Соловецького табору особливого призначення - еліта української нації. Серед них і поет-"неокласик" Микола Зеров, який народився у повітовому містечку Зіньків на Полтавщині навесні,130 років тому",- зауважила начальниця відділу Марія Тахтаулова.

Регіональний представник УІНП в Полтавській області Олег Пустовгар зауважив, що "документально обґрунтований та емоційно забарвлений кінонарис сприяє утвердженню національної пам’яті. Творчому колективу (автор сценарію – Ольга Ніколенко, режисер – Наталія Іванченко, режисер-оператор - Дмитро Старіков) за цей фільм присуджено премію імені В’ячеслава Чорновола за кращу публіцистичну роботу в галузі журналістики. Авторська група Полтавської телекомпанії побувала на Соловецьких островах, де відбував ув’язнення поет, та в урочищі Сандармох (Карелія) – на місці розстрілу Миколи Зерова. Фільм насичений документальними кадрами епохи 20-30-х років ХХ століття з фондів Центрального державного кінофотоархіву ім. Г.Пшеничного, документами з архівів Служби безпеки України тощо. Спогади сучасників поета і перекладача у стрічці відтворюють професійні актори". 

 

5 листопада 2020 року в кафедральному соборі Різдва Христового у Одесі відбулась традиційна щомісячна панахида за українськими воїнами, загиблими в зоні проведення операції об'єднаних сил захищаючи цілісність і незалежність України

Панахиду відправив голова регіонального управління військового духовенства "Південь", єпископ Одеський і Балтський Павло. Йому співслужили священнослужителі Одеської єпархії архімандрит Микита (Сировегін), протоієрей Ярослав Бугринець, протоієрей Василь Вирозуб, протоієрей Андрій Ляшик.

“Протягом жовтня ми втратили трьох українських військовослужбовців: Олександра Фарина, Володимира Бондарюка, Михайла Старостіна. Солдат і два сержанти. Бог пам’ятає імені всіх наших загиблих військових. Але так само ми маємо говорити про них, про їхні життя та жертву, щоб пам’ятати їх тут. І молитись за них. Вічна пам’ять загиблим захисникам України!”, - зазначив єпископ Одеський і Балтський Павло.

Помолитися та віддати шану загиблим героям прийшли керівник Південного міжрегіонального відділу УІНП Сергій Гуцалюк, співробітники відділу Уляна Громович та Олександр Городилов, представник від Одеської області в Раді ветеранів при Міністерстві ветеранів Олександр Голопотелюк, начальник відділу Одеської області Міністерства у справах ветеранів Микола Сторожук, учасники АТО, волонтери.

Ініціаторами панахиди за українськими воїнами, які загинули в боях за незалежність України, та молитви за перемогу українського війська виступили ПЦУ, УІНП, ЗСУ та Мінветеранів України.

Фото: Уляна Громович


30 жовтня 2020 року у приміщенні Вінницького обласного молодіжного центру "Квадрат" відбулась презентація книги "Вояки Української Повстанської Армії, родом з Наддніпрянської України".

Презентував видання один із співавторів, директор Івано-Франківського обласного музею визвольної боротьби ім. Степана Бандери, дослідник історії ОУН та УПА, українського визвольного руху, член історико-просвітницького товариства "Меморіал" ім. Василя Стуса Ярослав Коретчук. Участь у презентації взяли співробітники Центрального міжрегіонального відділу Інституту.

Начальник відділу Богдан Галайко подякував Ярославу Коретчуку за роботу, висловив підтримку у подальших наукових розвідках стосовно вояків УПА, які були родом з Поділля. Зокрема, учасники презентації ухвалили спільне рішення стосовно належного вшанування пам`яті Костянтина Петера (псевдо "Сокіл", "Гонта"), учасника Перших визвольних змагань, сотника Армії УНР, згодом майора УПА, уродженця села Пилипи Борівські Томашпільського району Вінницької області та інших активних діячів українського визвольного руху - уродженців Вінниччини.

Фото: Олексій Серветнік


5 листопада у Вінниці, у Спасо-Преображенському кафедральному соборі ПЦУ, відбулось поминальне богослужіння за загиблими героями російсько-української війни, що загинули у жовтні 2020 року.

Співробітники Центрального міжрегіонального відділу УІНП поіменно згадали усіх загиблих бійців у жовтні 2020 року, їхні біографічні дані.

Після поминального богослужіння, біля меморіальної дошки, що встановлена на території Спасо-Преображенського кафедрального собору усі присутні вшанували пам'ять героїв-вінничан і жителів області, які загинули під час російсько-української війни, починаючи з 2014 року.

Учасники віддали шану українським захисникам, що загинули у боях з російськими окупантами та проросійськими сепаратистами та мали на меті згуртувати громадськість довкола пам’яті про загиблих військовослужбовців, вкотре нагадавши суспільству правду про російську агресію.

Фото: Олексій Серветнік


5 листопада 2020 року, у селі Писарівка, Ямпільського району Вінницької області, на території загальноосвітньої школивстановили меморіальну дошку на честь 100-річчя завершення Першого Зимового походу Армії УНР.

У заходах взяли участь начальник Центрального міжрегіонального відділу Українського інституту національної пам’яті Богдан Галайко, головний спеціаліст відділу Олексій Серветнік, голова Ямпільської РДА Ганна Сінчак, голова Писарівської сільської ради Василь Мельник, начальник відділу культури Ямпільської РДА Віктор Замишляєв, головний спеціаліст департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю Вінницької ОДА Олена Василишина, начальник відділу національно-патріотичного виховання ВОМЦ "Квадрат" Андрій Мельничук, педагогічний колектив школи, представники громадськості та ЗМІ.

100 років тому на Вінниччині завершився Перший Зимовий похід Армії УНР. 6 травня 2020 року виповнилось рівно 100 років завершення Зимового походу. Біля села Писарівка сучасного Ямпільського району Вінницької області передові відділи Армії УНР під командуванням генерала Михайла Омеляновича-Павленка зустрілись з розвідувальними підрозділами 2-ї Стрілецької дивізії полковника Олександра Удовиченка, що наступали з заходу разом з польськими союзниками і вже спільно звільняли Україну від московсько-більшовицьких загарбників.

Ця операція тривала рівно п’ять місяців – від 6 грудня 1919 року – і отримала назву Перший Зимовий похід. Його учасники подолали понад 2500 кілометрів територією сучасних Житомирської, Київської, Черкаської, Кіровоградської, Миколаївської, Одеської, Вінницької областей, провівши майже 50 переможних боїв. Основні відбулися під Липовцем, Жашковом, Уманню, Каневом, Черкасами, Смілою, Золотоношею, Ольвіополем, Голованівськом, Гайсином, Вознесенськом, Ананьєвим, Балтою. Похід став однією з найгероїчніших і найуспішніших бойових операцій часів Української революції 1917–1921 років.
Рівно 100 років тому, у листопаді 1920 року, відбулися останні бої регулярної армії УНР на Наддніпрянщині, зокрема на Поділлі.

З метою вшанування традицій боротьби за незалежність і соборність України та військової звитяги захисників рідної землі, творців національної державності, тисячолітньої історії державотворення нашого народу, визнання історичного значення подій, пов’язаних із визвольною боротьбою початку XX століття та у зв’язку зі 100-річчям подій Української революції 1917–1921 років Указом Президента України від 22 січня 2016 року № 17 вшанування подій і видатних учасників Української революції визначено одним із пріоритетів діяльності органів державної влади на 2017–2021 роки.

Фото: Олексій Серветнік