«Локальна пам'ять»: відкриття меморіальної дошки Олександру Шульгину на Полтавщині та інші новини з регіонів

«Локальна пам'ять»: відкриття меморіальної дошки Олександру Шульгину на Полтавщині та інші новини з регіонів

Відкриття меморіальної дошки Олександру Шульгину на Полтавщині, конференція про загрози "Придністровського фактору" в Одесі, продовження документального серіалу про УПА на Волині, а також інші новини з регіонів у п`ятдесят дев`ятому інформаційно-новинному дайджесту про діяльність міжрегіональних відділів Української інституту національної пам'яті "Локальна пам'ять".

До 115-ї річниці від заснування «Просвіти» У Чернігівському літературно-меморіальному музеї-заповіднику М.М. Коцюбинського відбулися збори членів Чернігівського міського об’єднання Всеукраїнського товариства «Просвіта» імені Тараса Шевченка.

Регіональний представник УІНП у Чернігівській області Сергій Бутко детально розповів про передумови виникнення «Просвіти».


У День працівників Дипломатичної служби, 22 грудня, на фасаді будівлі Андріївського закладу загальної середньої освіти, що в Хорольській міській територіальній громаді Полтавської області відкрили меморіальну дошку першому Міністру закордонних справ УНР Олександрові Шульгину. 

Меморіальну дошку було встановлено з ініціативи Всеукраїнської громадськох організації “Українська ініціатива”. Регіональний представник УІНП в Полтавській області Олег Пустовгар розповів про вагомість постаті Олександра Шульгина в історії України. 

«Шульгин належав до Української Центральної ради. В уряді очолив Генеральне секретарство міжнародних справ, а згодом — Міністерство закордонних справ. За Української Держави гетьмана Павла Скоропадського продовжив дипломатичну службу. Був одним із переговорників на Паризькій мирній конференції 1919-го. Усіма доступними способами намагався відстояти визнання незалежності України. Після поразки Української революції Олександр Шульгин увійшов до Державного центру УНР в екзилі. В еміграції провадив активну політичну та наукову діяльність», - заявив співробітник УІНП, зауваживши, що це третє в Україні місце памяті присвячене видатному українському дипломату. 

Цього ж дня у актовій залі Андріївського старостату охочі змогли переглянути документальне відео з циклу «Пишемо історію». Також представник УІНП передав місцевій школі видання Інституту. 

Фото: Північно-східний відділ УІНП


22 грудня відбувся онлайн семінар «Комуністичні репресії в Бахмуті. Меморіалізація простору». Семінар був присвячений з’ясуванню причин, обставин та наслідків репресій в місті Бахмуті у 1930-х років. Також відбулося обговорення можливостей визначення місця страт та поховань жертв політичних репресій та увічнення їх пам’яті.

У заході взяли участь ст. наук. співробітник Інституту історії НАН України Роман Подкур, керівник гуртка «Юні краєзнавці» Центру позашкільної роботи Краматорської міської ради Ольга Довбня, доцент Харківського національного університету радіоелектроніки Вадим Золотарьов, завідувач відділу Бахмутського краєзнавчого музею Ігор Корнацький, учитель-методист Бахмутського НВК № 11 Вікторія Бак. Модератором став начальник Південно-східного відділу Ігор Кочергін

Також під час семінару обговорили головні напрями дослідження державного терору радянської доби у сучасній історіографії України, історію Донецької області у добу Великого терор та політичні репресії на Донбасі у 1930-х років, місця пам'яті жертв масових репресій радянської доби в Бахмуті, а також репресивну систему Артемівська (нинішній Бахмут) 1930–1940 років та наслідки її діяльності (з архівів СБУ).


21 грудня, до 160-річчя від дня народження Євгена Чикаленка в Музеї української книги відбулась презентація документального короткометражного фільму “Меценат України Євген Чикаленко” в рамках проєкту “Український Південь”, започаткованого Південним міжрегіональним відділом Українського інституту національної пам’яті.

У межах презентації також відбулась зустріч з творчою групою проєкту, режисером фільму Юрієм Онищенком, дослідником біографії Є.Чикаленка, доцентом кафедри історії України ОНУ імені І.І.Мечникова Олександром Музичко, консультантами фільму доцентом кафедри історії України ОНУ імені І.І.Мечникова Володимиром Полтораком та начальником Південного міжрегіонального відділу УІНП Сергієм Гуцалюком.

Фото: Південний відділ УІНП


Співробітники Південого міжрегіонального відділу УІНП презентували фільми проєктів "Український Південь", "Південь без міфів" та "Діалоги про війну"  ветеранській спільності під час зустрічі міністеркою у справах ветеранів України Юлією Лапутіною.

Ветеранам та профільній міністерці презентували короткометражний документальний фільм про Всеволода Змієнка - організатора українського війська на Одещині в 1917–1918 роках, керівника військової розвідки УНР в екзилі, визначного воєначальника та активного діяча української еміграції.


22 грудня начальник Південного міжрегіонального відділу УІНП Сергій Гуцалюк взяв участь в конференції “Російські війська в Придністров’ї - безпекові виклики й шляхи подолання”, яку в Одесі організувала “Українська суспільна ініціатива”.

Виступаючи перед учасниками конференції С.Гуцалюк наголосив, що питання так званого "Придністровського фактору" завжди гостро поставало в Одесі.

“Не є секретом те, що задовго до початку нинішньої агресії, тобто ще до 2014 року жителі лівобережної частини Молдови, яку нині не контролює офіційний Кишинів, залучалися до антиукраїнських дій на території України. Тоді, як Одесу Російська Федерація розглядала як "хаб" для організації антимолдавських дій в “Придністров’ї”. Більше того, за певною інформацією, бойовики з “Придністров’я” долучалися до антиукраїнських акції взимку-навесні 2014 року, коли Одеси пробували розхитати в рамках т.зв операції “русская вєсна”. І ось тепер, на восьмому році війни ми констатуємо, що Лівий берег Дністра - територія, що до 1940 року перебувала в складі України - перетворений нині на антиукраїнський і антимолдовський плацдарм. І це неприпустимо”, - заявив представник УІНП.

Учасники конференції ухвалили резулюцію з вимогами вивести російський контингент з території лівобережжя Молдови а також сприяти подальшій деескалації Придністровського конфлікту. Документ передано Раді національної оборони України та Міністерству закордонних справ.


21 грудня начальник Центрального міжрегіонального відділу Інституту Богдан Галайко провів зустріч з представницею громадської організації "Тиверці" Ольгою Пастух.

Під час спілкування начальник відділу Богдан Галайко зазнайомив Ольгу Пастух з діяльністю та ключовими напрямки роботи Центрального міжрегіонального відділу Українського інституту національної пам’яті та передав найновіші видання Інституту, зокрема, нещодавно презентований у Вінниці мальопис УІНП "Оборона Замостя. Легенда про лопату".

Також, було обговорено перспективи майбутньої співпраці з питань відновлення і збереження національної пам'яті на Тиврівщині у 2022 році.


21 грудня начальник Центрального міжрегіонального відділу Інституту Богдан Галайко провів зустріч з фахівцем з питань місцевого та регіонального розвитку та краєзнавцем Юрій Войціцький.

 В часі бесіди начальник відділу Богдан Галайко ознайомив Юрія Войціцького з діяльністю та ключовими напрямки роботи Центрального міжрегіонального відділу Інституту, напрацюваннями усієї команди Українського інституту національної пам’яті. Під час спілкування сторони поділились думками стосовно спільної реалізації заходів у сфері політики національної пам'яті та національно-патріотичного виховання у регіоні в 2022 році.

Принагідно, для пана Юрія було презентовано перший історичний мальопис УІНП "Оборона Замостя. Легенда про лопату" та інші найновіші видання Інституту.

Фото: Центральний відділ УІНП


22 грудня у селі Мухівці Немирівської громади Вінницької області відбулося урочисте відкриття меморіального знаку пам`яті загиблих Героїв сучасної російсько-української війни.

Участь в урочистостях взяв начальник Центрального міжрегіонального відділу Інституту Богдан Галайко, представники місцевої влади, духовенства та ЗМІ.

"Ми маємо пам'ятати наших Героїв, котрі віддали найцінніше - своє життя, заради існування вільної Української держави. Ворог, як і 100 років тому, той самий, і ми не повинні повторювати помилок сторічної давнини. Тільки спільними зусиллями переможемо і проженемо російського окупанта з української землі" - зауважив Богдан Галайко. 

Фото: Центральний відділ УІНП


22 грудня 2021 року, начальник Центрального міжрегіонального відділу Інституту Богдан Галайко мав можливість поспілкуватися про політику національної пам`яті українського народу з школярами старших класів Дашівськоі громади Вінницької області.

Принагідно, презентував для школи найновіші видання Українського інституту національної пам`яті. 


20 грудня оприлюднили переможців відкритого відбору творчих телепроєктів у межах програми «Створюй із Суспільним».

Серед переможців відбору - другий сезон документального телесеріалу “Українське підпілля на Волині” луцької продакшн-студії «Правда PRO», науковим консультантом якого є співробітниця Західного міжрегіонального відділу УІНП Леся Бондарук. 

Зауважимо, що “Українське підпілля на Волині. ІІ сезон” — єдиний проєкт-переможець з Волині, на який «Суспільне» виділяє повне фінансування.

Фото: Західний відділ УІНП