"Локальна пам'ять": відкриття виставки про мілітарну традицію України та інші новини з регіонів

"Локальна пам'ять": відкриття виставки про мілітарну традицію України та інші новини з регіонів

Відкриття виставки про українську мілітарну традиції в Чернігові, Харкові, Вінниці Луцьку та Полтав, а також інші новини з регіонів у шістнадцятому інформаційно-новинного дайджесту про діяльність міжрегіональних відділів Української інституту національної пам'яті "Локальна пам'ять".    

4 грудня, у Чернігівському обласному молодіжному центрі відбулася презентація виставки Українського інституту національної пам’яті «Воїни. Історія українського війська» до Дня Збройних Сил України за участю військовослужбовців Чернігівського гарнізону, ветеранів російсько-української війни та представників громадських організацій.

«Нехай оптимізм, спокій та віра у власні сили завжди крокують поряд з вами, наші захисники! Успіхів вам на всіх фронтах!», - привітав військових колишній учасник російсько-української війни, а нині директор департаменту сім’ї, молоді та спорту Чернігівської облдержадміністрації Андрій Кужель.

Співробітники Українського інституту національної пам’яті представили виставку «Воїни. Історія українського війська», яка розповідає про історію військових формувань на теренах України від часів Русі до сьогодення. Дає змогу подивитися, якими були однострої та зброя українських воїнів у різні історичні епохи. Світлини супроводжує інформація про тип військових організацій, чисельність і озброєння військ, методи воєнного мистецтва та найвизначніші битви.

«Українська армія гідно протистоїть агресору, спираючись на потужну народну підтримку та славні бойові традиції, що формувалися впродовж багатьох минулих століть. Воїни Русі тисячу років тому прогриміли на всю Європу успішними походами на Візантію та розгромом Хазарського каганату. В часи Великого князівства Литовського та Речі Посполитої особливо славилися своїми бойовими якостями волинські та подільські корогви. А з утворенням козацького стану постав новий тип воїна – універсального, витривалого, готового до швидкої зміни обстановки. Не дарма козацьку піхоту вважають чи не найкращою в Східній Європі. А з десяти лівобережних полків три розташовувалися в нашому регіоні – Чернігівський, Ніжинський та Прилуцький», — наголосив представник Українського інституту національної пам’яті Сергій Горобець.

У Чернігівському обласному центрі з експозицією виставки «Воїни. Історія українського війська» можна ознайомитися в наступні два тижні, а потім її представлятимуть в області.

Світлини: Північно-східний міжрегіональний відділ УІНП


9 грудня начальник Центрального міжрегіонального відділу Богдан Галайко  з робочим візитом відвідав місто Могилів-Подільський Вінницької області.  

В рамках відвідин зустрівся з  керівництвом Могилів-Подільської ОТГ, зокрема новообраним головою Геннадієм Глухманюком, керуючим справами Володимиром Вербовим та обговорив з ними питання дотримання вимог «декомунізаційного законодавства» та вшанування видатних уродженців міста.

З заступником голови Могилів-Подільської  райдержадміністрації Юрієм Яцуком обговорив питання реалізації державної політики з відновлення національної пам’яті в краї. В рамках зустрічі з місцевими громадськими активістами й краєзнавцями обговорили ініціативи щодо проведення ювілейних заходів до 100-річчя подій Української революції 1917-1921 рр. в регіоні.

З викладачами й студентами Могилів-Подільського монтажно-економічного коледжу провів історико-просвітницьку бесіду «100 років боротьби. До 100-річчя подій Української революції 1917-1921 рр.», а з директором закладу Володимиром Заячковським та заступником директора з виховної роботи Віталієм Костиком обговорили перспективи подальшої співпраці та можливість реалізації спільних проєктів у 2021 р. 

Також Галайко відвідав Могилів-Подільський прикордонний загін імені Героя України старшого лейтенанта В'ячеслава Семенова. Зазнайомився з командиром прикордонників полковником Сергієм Соколовським, заступником командира по роботі з персоналом підполковником Михайлом Пікусом та обговорив напрямки співпраці у майбутньому. У часі відвідин ознайомився з експозицією музею частини, з директоркою музею Людмилою Катеринич обговорили напрямки, тематику вдосконалення експозиції.

Під час зустрічей Галайко презентував проєкти та видання Українського інституту національної пам’яті, зокрема набір арт-плакатів «Визначні діячі Української революції 1917-1921 рр.», та роботу Центрального міжрегіонального відділу УІНП. 

Фото:  Центральний міжрегіональний відділ УІНП 


9 грудня 2020 року, у приміщенні Вінницького обласного краєзнавчого музею, головний спеціаліст Центрального міжрегіонального відділу Інституту Олексій Серветнік провів тематичну екскурсію виставкою "Воїни. Історія українського війська" для сержантського складу військової частини 3008 Національної гвардії України, що базується у місті Вінниці.

Виставка є проєктом Українського інституту національної пам'яті та була презентована у Вінниці до Дня Збройних сил України.

«Воїни. Історія українського війська» – це 20 розповідей про історію військових формувань на теренах України від часів Русі до сьогодення. Експозиція дає змогу зазирнути в минуле та подивитися, якими були однострої та зброя українських воїнів у різні історичні епохи. Світлини супроводжує інформація про тип військових організацій, чисельність і озброєння військ, методи воєнного мистецтва та найвизначніші битви.

Фото:  Центральний міжрегіональний відділ УІНП


8 грудня 2020 року, у холі Вінницького гуманітарно-педагогічного коледжу, до Дня Збройних сил України, для співробітників та студентів закладу презентували виставку Українського інституту національної пам’яті «Проти Голіафа» - про жінок і чоловіків з УПА, які кинули виклик двом тоталітарним режимам.

У заході взяли участь директор коледжу Костянтин Войцехівський, начальник Центрального міжрегіонального відділу УІНП Богдан Галайко та головний спеціаліст відділу Олексій Серветнік, заступник директора департаменту інформаційної діяльності та зв’язків з громадськістю Іван Педорук та головний спеціаліст департаменту Олена Василишина, викладачі та студенти коледжу.

Принагідно, для закладу, співробітниками Інституту були презентовані найновіші видання, які стосуються подій Української революції 1917-1921 рр., історії Українського війська, зокрема, набір артплакатів «Визначні діячі Української революції 1917-1921 рр.», брошуру «Українське війське 1917-1921», «Україна у Другій світовій війні», «Тріумф людини. Українці в нацистських і радянських концтаборах» та ін.

«З початку активної фази новітньої російсько-української війни у 2014 році, українське військо розпочало своє відродження, яке супроводжується історичною тяглістю до військових традицій часів Визвольних змагань. та інших славетних сторінок боротьби за Українську державність, присвоєння почесних найменувань військових частин, провадження елементів українського національного однострою, військових звань, відзнак. Маємо усвідомлювати, що саме така українська армія зможе перемогти новітнього агресора» - зауважив Богдан Галайко.

Своєю чергою, Іван Педорук презентував видання «Українська революція 1917-1921 в іменах: вінницькі сторінки», яке є спільним доробком Центру історії Вінниці та Вінницького державного педагогічного університету імені Михайла Коцюбинського.

Ознайомитись з матеріалами виставки можна у холі головного корпусу коледжу, за умови дотримання карантинних обмежень.

Фото: Центральний міжрегіональний відділ УІНП


До Дня Збройних Сил України у Харківському національному університеті Повітряних Сил імені Івана Кожедуба відкрили банерну виставку «Воїни. Історія Українського війська»

3 грудня співробітники Українського інституту національної пам’яті Марія Тахтаулова та Едуард Зуб представили виставку Українського інституту національної пам’яті та влаштували презентацію арт-плакатів «Діячі Української революції». Під час оглядання виставки курсантам могли побачити, як виглядали захисники рідного краю у різні періоди його історії – від княжих часів і до сьогодення.

«Надзвичайно важливо аби ті, хто зараз захищають або у майбутньому стануть на захист української землі, розуміли, що вони є продовжувачами української військової традиції. Історія українського війська сягає кількох століть. Ця виставка як раз покликана показати як виглядали воїни від Русі до сьогодення», – зазначила очільниця Північно-східного відділу УІНП Марія Тахтаулова. Також вона передала університетській бібліотеці низку видань інституту, коротко їх проанонсувавши.

Головний спеціаліст Едуард Зуб прочитав курсантам лекцію «Українське військо у Харкові в часи Визвольних змагань», яка викликала зацікавлення курсантів.

Виставка експонуватиметься в фойє університетського клубу до кінця грудня. Захід пройшов з дотриманням усіх вимог карантину.

Фото: Марія Тахтаулова


На фасаді Полтавського політехнічного коледжу Національного технічного університету «Харківський політехнічний інститут»  встановили меморіальну дошку президенту Української Головної Визвольної Ради (УГВР)  Кирилу Осьмаку.

Окрім світлини Осьмака на дошці зображено й офіційну печатку Президії УГВР, що її виготовив художник та воїн УПА Ніл Хасевич

«З ініціативи УІНП   ювілей Кирила Осьмака (130-річчя з дня народження) цьогоріч відзначається на державному рівні згідно з Постановою Верховної Ради про пам’ятні дати та ювілеї у 2020 році. Уродженець містечка Шишаки на Полтавщині-багатогранна особистість, одна із провідних постатей українського визвольного руху»,− розповів регіональний представник Українського інституту національної пам’яті у Полтавській області Олег Пустовгар.

За його словами, з бюджету на створення пам’ятної дошки кошти не витрачалися. Це, зокрема, власні гроші активістів Полтавської організації ОУН, викладачів і студентів коледжу та співробітників УІНП.

Присутні вшанували пам’ять президента УГВР хвилиною мовчання. Через відеозв’язок до церемонії долучилася громадська діячка, біограф і дослідниця життя й діяльності власного батька Наталія Осьмак Вона подякувала дирекції коледжу, УІНП та ОУН за вдало підібрану світлину та за збереження пам’яті про тата.

Світлини: Північно-східний міжрегіональний відділ УІНП


У Полтавському краєзнавчому музеї імені Василя Кричевського відкрилась виставка «Воїни. Історія українського війська», яка розповідає про історію військових формувань на теренах України від часів Русі до сьогодення. Виставку відвідали співробітники облвійськкомату та викладачі й курсанти Полтавського військового коледжу сержантів Військового Інституту телекомунікацій й інформатизації  імені Героїв Крут.

«Століттями ворожа російська пропаганда переконувала, що українці - миролюбний народ, який не мав свого війська. Щонайменше, як могли нас називати російсько-імперські пропагандисти - «бандіти», «банди ізмєнніков». Наш проєкт надає можливість усвідомити сучасним воїнам, що вони спираються на потужну національну традицію. Тому, серед іншого, розробники прагнуть показати важливість перетворення нашої армії із «совкової» у справжню, національну, українську. Російських агресорів у нинішній війні переможе не пострадянська, а саме українська армія», - запевняє регіональний представник УІНП Олег Пустовгар.

Виставка «Воїни. Історія українського війська» у краєзнавчому музеї експонуватиметься впродовж наступних двох тижнів.

Фото: Сергій Пустовіт (Укрінформ)


8 грудня в Луцьку відбулася презентація виставки «Злам на Сході. Життя змінюється» організованої в рамках Тижнів Німеччини в Україні, які цього року присвячені 30-тій річниці возз’єднання Німеччини після падіння Берлінського муру.

Організатори експозиції виступили посольство Федеративної Республіки Німеччина в Україні та Український інститут національної пам’яті. Виставка створена Німецьким федеральним фондом дослідження диктатури Соціалістичної єдиної партії Німеччини (СЄПН) та Уповноваженим Федерального уряду у справах нових федеральних земель.

У презентації взяли участь представник Луцької міської ради Сергій Годлевський, викладачі та декан факультету історії, політології та національної безпеки Волинського національного університету імені Лесі Українки Ярослав Ярош, журналісти, викладачі та студенти університету, працівники Волинського обласного краєзнавчого музею. 

"Споглядання німецької виставки наштовхує на роздуми, що дуже багато спільного в українців із тими подіями, які відбувалися в Німеччині останні 30 років. Сьогодні нам також доводиться "зшивати" свою країну – патріотизмом, спільним побутом, спільними проблемами, подоланням історичних міфів. Німецький досвід у цьому дуже цікавий і повчальний. Творці цієї виставки вважають, що їхня країна зуміла об'єднатися, і подолати шалені розбіжності між різними частинами завдяки підтримці країн ЄС і завдяки діяльності у ЄС. І справді, сьогодні Німеччина є однією із найсильніших і за авторитетом, і за рівнем життя, і за політичною вагою країн ЄС. І у цьому вони бачать рецепт свого успіху. І ми також хочемо бачити власний успіх в орієнтації на Європу", – розповіла присутнім на презентації головний спеціаліст Західного міжрегіонального відділу Українського інституту національної пам’яті Леся Бондарук..  

Виставка «Злам на Сході. Життя змінюється» розташована навпроти факультету історії, політології та національної безпеки Волинського національного університету імені Лесі Українки.  

Фото: Волинь.Правда


4 грудня, в Луцьку, у Волинському регіональному музеї українського війська та військової техніки відбулося відкриття виставки Українського інституту національної пам’яті «Воїни. Історія українського війська».

Виставка  «Воїни. Історія українського війська» має на меті ознайомити із українськими військовими традиціями. Вона складається із 19 банерів про історію української армії від Русі до сьогодення.

Кожен банер виставки містить фотографії-реконструкції вояків, зображених в українських одностроях усіх часів і з відповідною зброєю, а також інформаційні матеріали про українські військові підрозділи різного часу: тип військової організації, чисельність і озброєння війська, методи воєнного мистецтва та найвизначніші битви. Це такі військові з’єднання: військо Давньої Русі, українці у війську Великого князівства литовського, козацьке військо, Українські січові стрільці, військо доби Української державності, Карпатська Січ, Українська повстанська армія, добровольчі загони українців у 2014-2016 рр., сучасна українська армія.

 «Важливо, що цю виставку можна вільно завантажити із сайту Українського інституту національної пам’яті та вільно роздрукувати для потреб навчальних закладів чи військових частин. Це значно допоможе під час національно-патріотичного виховання молоді», - наголосила на відкритті головний спеціаліст Західного міжрегіонального відділу Українського інституту національної пам’яті Леся Бондарук.

Фото: Західний міжрегіональний відділ.


5 грудня в Одеському кримськотатарському культурному центрі відбувся урочистий захід до Дня Збройних сил України.

Всім військовослужбовцям кримським татарам вручили медалі «За служіння Ісламу та Україні». Духовне управління мусульман України ”Умма” виготовило медалі і за ініціативою голови ГО ”Qirim gazi” Рустема Халилова нагороди були отримані воїнами.

До заходу по скайпу долучився голова Меджлісу кримських татар Рефат Чубаров, а наживо був присутній й імам одеської мечеті та представник ”Умма” Билал Хамзе. На урочистості був запрошений й начальник Південного міжрегіонального відділу УІНП Сергій Гуцалюк.

Фото: Південний міжрегіональний відділ УІНП


6 грудня, до Дня Збройних сил України на запрошення командування військової частини А3880, розташованої на території Чорноморської селищної об'єднаної громади, начальник Південного міжрегіонального відділу УІНП Сергій Гуцалюк привітав особистий склад зі святом на урочистому шикуванні.

Від Українського інституту національної пам’яті військові 38 ЗРП та Окремого радіотехнічного батальйону ЗСУ отримали комплекти видання "Визначні діячі Української революції 1917-1921 років".

Фото: Південний міжрегіональний відділ УІНП


 

7 грудня начальник Південного міжрегіонального відділу УІНП Сергій Гуцалюк провів робочу зустріч з керівництвом Військової академії (м.Одеса) щодо взаємодії та співпраці у наступному році, щодо реалізації державної політики національної пам'яті.

Також відбулась зустріч з керівництвом Військово-морського ліцею імені віце-адмірала Володимира Безкоровайного щодо спільної роботи з виховання майбутніх офіцерів та співпраці у 2021 році.

Начальник відділу Сергій Гуцалюк передав до навчальних закладів останні видання Інституту для роботи з курсантами -"Нариси з історії освоєння Південної України XV-XVIII ст.", та комплекти плакатів "Визначні діячі української революції 1917-1921 роки".

Плакати будуть розміщені як в головних корпусах закладів , так і в їх структурних підрозділах. 

Фото: Південний міжрегіональний відділ УІНП


 

Арт-плакати «Визначні діячі Української революції 1917-1921 років» тепер у школах Одеси та області

8 грудня начальник Південного міжрегіонального відділу УІНП Сергій Гуцалюк провів робочі зустрічі з керівництвом чотирьох шкіл м. Южне, п'яти шкіл Доброславської Об'єднаної територіальної громади Одеської області, а також одеських 118 та 48 ЗОСШ, та передав для школярів комплекти плакатів Українського інституту національної пам'яті - "Визначні діячі Української революції 1917-1921 років".

Фото: Південний міжрегіональний відділ УІНП


9 грудня відбулась онлайн-презентація колективної монографії «Нариси з історії освоєння Південної України XV-XVIII ст.»

Презентоване видання – колективна монографія присвячена історії Південної України XV-XVIII ст., одна зі складників повернення пам’яті про доімперський період історії Південної України.

На презентації виступив начальник Південного міжрегіонального відділу Українського інституту національної пам'яті Сергій Гуцалюк.

Під час презентації обговорили різні аспекти історії поселень регіону в цей період та механізми символічного присвоєння простору, які використовувала Російська імперія.

Завершилася презентація переглядом ролику "Південь без міфів: концепція "Новоросії"", який розповідає про те, як відбувався процес колонізації Російською імперією українських степів та створення імперської концепції "Новоросії".

Фото: Південний міжрегіональний відділ УІНП