Локальна пам'ять: відкриття виставки "Суворі та Стильні" та інші новини з регіонів

Локальна пам'ять: відкриття виставки "Суворі та Стильні" та інші новини з регіонів

Відкриття виставки присвяченої творчості художників-"шістдесятників" в Одесі, презентація книг про діяльність радянських партизанів у Чернігові, передпоказ фільму про Конотопську битву у Полтаві та інші новини з регіонів у п'ятому випуску інформаційно-новинного дайджесту про діяльність міжрегіональних відділів Української інституту національної пам'яті "Локальна пам'ять".

16 та 18 вересня у військово-історичному відділі Чернігівського обласного історичного музею імені Василя Тарновського історик Михайло Жирохов презентував свої книги «Червоні» партизани Добрянщини: за лаштунками радянських міфів» та «Іван Бовкун: кривавий шлях «народного месника» присвячені діяльності радянських партизанів на Чернігівщини. 

«Замість лакованої комуністичної казки про «народних» месників нам представлено чесну, правдиву історію. Михайло Жирохов документально спростував радянські міфи про нерегулярні збройні формування та диверсантів силових структур Збройних сил СРСР, яких називали партизанським рухом», —прокоментував книги  представник Українського інституту національної пам’яті Сергій Бутко.

Фото надане Північно-східним відділом УІНП


22-23 вересня 2020 року за ініціативи Одеського обласного гуманітарного центру позашкільної освіти та виховання, Південного міжрегіонального відділу УІНП та ОНУ імені І.І. Мечникова відбувся обласний семінар-практикум вчителів історії, географії, керівників гуртків краєзнавчого профілю «Краєзнавство як засіб формування громадянського мислення та життєвих компетентностей в учнівської молоді».

Семінар відбувся у онлайн-форматі в рамках заходу “Український південь” з метою розвінчування імперських та радянських міфів на Півдні України, це уже третій семінар в серії подібних заходів. У якості лекторів у семінарі-практикумі взяли участь професори, історики, краєзнавці, географи та експерти з туризму.

“Ми живемо в період глобальних суспільних змін, глибокого осмислення життя та його сенсу, ми живемо в період війни. Сучасне українське суспільство потребує соціально зрілих, ініціативних молодих людей, орієнтованих на позитивну самореалізацію у всіх сферах життєдіяльності суспільства, здатних не просто адаптуватися до навколишнього світу, а творчо його трансформувати, змінювати. І тому сьогодні формування громадянського мислення, зокрема патріотизму як його складової, є потребою держави, потребою суспільства, потребою особистості.” - зауважив Гуцалюк.

Також Сергій Гуцалюк рекомендував учасникам семінару корисні інформаційні матеріали УІНП, відеоролики з історії Півдня України та історії Одеси зокрема. Усього у семінарі-практикумі взяли участь 44 учасники.


2 вересня презентували черговий просвітницький анімаційний  фільм волонтерського об’єднання “PIVDEŃ ARTBOOK” “Як козаки Хаджибей здобували. Історія Чорноморської України”.

Фільм створено за організаційної підтримки історичного факультету Одеського національного університету імені І.Мечникова, а також Південного міжрегіонального відділу Українського інституту національної пам’яті. 

За словами керівника Південного міжрегіонального відділу УІНП Сергія Гуцалюка, співпраця в такому форматі — це найкраща форма донесення історії до молоді, яка не цікавиться профільною літературою, але залюбки готова витратити власний час для такого роду освіти в Інтернеті.

“Це прекрасна колаборація митців з істориками, що на виході дає прекрасний продукт, цікавий широким колам як молоді, так і людей старшого віку, що не вивчали справжню історію України в радянських школах. Ми залюбки виступаємо консультантами в проєкті Павла Майстренка і Катерини Антоненко, бо за такими проєктами майбутнє. Ми вже рекомендували системі освіти цей продукт і вони залюбки його взяли в роботу. Тепер, в часи, коли карантин і дистанційне навчання це повсякденність — такі фільми — просто знахідка”, - заявив Гуцалюк.

Проєкт “PIVDEŃ ARTBOOK” - це ініціатива молодого кінорежисера Павла Майстренка і художника, культуролога Катерини Антоненко з популяризації справжньої історії зокрема Одеси та Півдня України.

Переглянути ролик можна за посиланням: https://youtu.be/o_P7j-jqbtc


В Одеському художньому музеї, за підтримки Українського інституту національної пам’яті, відкрився масштабний мистецький проєкт #СуворіТаСтильні. Виставка присвячена мистецтву "довгих шістдесятих" років минулого століття.

Цей проєкт - критичний погляд на історію "суворого стилю", із його зародження, розвитку і занепаду, впливу на мистецтво України, насамперед Одеси.

На виставці експонуються роботи із зібрання Одеського художнього музею, коллекцій Музею сучасного мистецтва Одеси та Одеського художнього коледжа ім. М.Б. Грекова, а також з колекцій приватних зібрань.

В межах проєкту видано каталог виставки, який включає тексти українською та англійською мовами, а також архівні фотографії і біографічні дані художників-«суворостильців».

“Нарешті ми з Олександром Ройтбурдом та його творчим колективом обмінялися нашими каталогами - він нам передав музейний, а ми йому - інститутський. Нам дуже приємно, що в громадський простір Одеси ми входимо не лише по історичним, науковим сходинкам, але й по мистецьким. І в цьому є сакральний зміст. Бо український акцент Одеси давно вже вийшов за межі суспільно-політичного мейнстриму або академічної науки, а й вийшов на новий якісний рівень - рівень багато в чому духовний”, - підкреслив Сергій Гуцалюк.

Фото: Сергій Гуцалюк


У Полтаві відбувся допрем’єрний показ «Конотопська битва. Імені Виговського». Благодійно-просвітницький захід організували волонтери та патріотична громадськість спільно з благодійним фондом «Карітас». Усі зібрані кошти передадуть на лікування ветеранів російсько-української війни у Полтавському військовому шпиталі.

Над стрічкою працювала кіностудія «Кінематографіст» Національної спілки кінематографістів України на замовлення Міністерства культури та інформаційної політики.

Документалісти вибудували стрічку у такий спосіб, що розповідь про події війни між Гетьманщиною і Московським царством і зокрема Конотопської битви 1659 року перехрещуються з кадрами про воїнів сучасної російсько-української війни з 58-ої окремої мотопіхотної бригади імені гетьмана Івана Виговського.

Після презентації відбулося громадське обговорення та спілкування глядачів з режисером фільму Олегом Володкевичем та творчою групою.

Регіональний представник Українського інституту національної пам’яті в Полтавській області Олег Пустовгар акцентував увагу присутніх на чітких паралелях між московсько-козацькою війною та сучасною російсько-українською війною.

Фото надане Північно-східним відділом УІНП


Телеканали ІРТ , «Місто+» і «Центральний» показали полтавцям новий проникливий історичний ролик Українського інституту національної пам’яті (УІНП). Новий просвітницький продукт демонструвався в рамках угоди про інформаційну співпрацю між УІНП та полтавськими телеканалами. 

«Продовжуємо повертати забуті імена. Цього разу розповіли про талановиту дослідницю української минувшини Катерину Грушевську,120-річчя якої згідно з Постановою Верховної Ради відзначається цьогоріч на державному рівні», - з регіональний представник УІНП в Полтавській області Олег Пустовгар.

Катерина Грушевська – одна з перших українських етносоціологів, редакторка й упорядниця наукових видань та часописів, єдина донька, помічниця і соратниця видатного історика, голови Української Центральної Ради Михайла Грушевського. Детальніше про життя і трагічну долю цієї неординарної дослідниці можна прочитати на офіційному сайті УІНП


24-25 вересня 2020 року у Вінниці на базі Вінницького державного педагогічного університету імені Михайла Коцюбинського відбулась XXXI Вінницька всеукраїнська наукова історико-краєзнавча конференція «Вінниччина: минуле та сьогодення» присвячена 30-річчю з Дня проголошення Декларації про державний суверенітет України. У зв’язку із карантинними обмеженнями конференція пройшла в онлайн-режимі.

Участь в обговоренні взяли дослідники з різних куточків України, науковці ВДПУ імені М.Коцюбинського, команда Центру історії Вінниці. Від УІНП взяли участь начальник Центрального міжрегіонального відділу Богдан Галайко та головний спеціаліст Олексій Серветнік.

Богдан Галайко привітав учасників та ознайомив усіх із діяльністю Центрального міжрегіонального відділу Українського інституту національної пам’яті, наголосив на важливості проведення таких наукових та краєзнавчих досліджень для подільського краю, так і для України в цілому. Познайомив усіх з основними тезами статті «Декларація про державний суверенітет України – переломний етап 100-річної боротьби за Українську державність».

З ухваленням Верховною Радою Декларації про державний суверенітет розпочалася нова сторінка, новий відлік часу – епоха утвердження України як самостійної держави. Декларація про суверенітет визначила національну державність українського народу, закріпила республіканську форму держави, самостійність, верховенство і неподільність державної влади на всій території. Прийняття Декларації стало першим кроком до відновлення історичної справедливості, відродження української державності як ідеї соборності українського народу та його земель. Саме спираючись на Декларацію, було прийнято Акт про державну незалежність 24 серпня 1991 року, який разом з державним суверенітетом був підтверджений волевиявленням народу на Всеукраїнському референдумі 1 грудня 1991 року. Акції громадянської непокори, які охопили Україну у 1990 році, заклали традиції проведення демократичних акцій протесту, подальшими виразником яких стала Помаранчева революція та Революція Гідності» - наголосив Галайко.


25 вересня, у приміщенні ВОМЦ «Квадрат», відкрилась виставки «Символ твоєї свободи. 100 років державного герба України» 

У відкритті взяв участь директор ВОМЦ «Квадрат» Сергій Шмігленко, науковці, представники активної громадськості та ЗМІ. Презентував виставку начальник Центрального міжрегіонального відділу УІНП Богдан Галайко.

«Пропонована виставка знайомить ближче з історією становлення тризуба, як державного герба України, дискусією довкола законодавчого затвердження герба в час УНР та відновлення незалежності у 1991 р., основних митців – авторів проєктів та зображень герба, еволюцію зображення тризуба у продовжувачів боротьби за державність у XX ст. – ОУН та УПА. Водночас варто наголосити, що державний герб є одним з важливих символів нашої державності та важливим елементом у відстоюванні свободи в сучасній російсько-українській війні» - зазначив Галайко, відкриваючи виставку.

Виставка «Символ твоєї свободи. 100 років Державного герба України», створена УІНП у співпраці з видавництвом «Родовід».

Фото: Олексій Серветнік


24 вересня 2020 року начальник Центрального міжрегіонального відділу Українського інституту національної пам'яті Богдан Галайко з робочим візитом відвідав Тиврівський район на Вінничині.

Під час відвіди Богдан Галайко провів робочі зустрічі щодо налагодження співпраці з реалізації державної політики з відновлення національної пам'яті українського народу з головою Тиврівської РДА Віталієм Урдзіком, головою Тиврівськоі районної ради Ярославом Красовським, місцевими освітянами, краєзнавцями, громадськими активістами з ГО «Тиверці».

Співробітник Інституту взяв участь у історико-просвітницькому заході для старшошколярів Тиврівського ліцею №1 присвяченого 100-річчю подій Української національної революції 1917-1921 років та бойовою діяльністю уродженця Тиврівщини, сотника Армії УНР та повстанського отамана Артема Онищука.

На завершення заходу, присутні мали змогу переглянути документальний фільм «Соловей співає» про роль української мови у збереженні ідентичності українців та її ваги у сучасній російсько-українській війні. Презентацію здійснив керівник відділу національно-патріотичного виховання Вінницького молодіжного центру «Квадрат» Андрій Мельничук.

Також Богдан Галайко відвідав місцевий Меморіал мучеників за віру, що знаходиться у костелі Св.Михайла в Тиврові та віддав шану загиблим воякам Галицької армії, які були поховані у Тиврові взимку 1919-1920 рр. в часі епідемії плямистого тифу.

Фото: Богдан Галайко