«Локальна пам'ять»: Відвідини президента ФРН Корюківки та інші новини з регіонів

«Локальна пам'ять»: Відвідини президента ФРН Корюківки та інші новини з регіонів

 

Відвідини президента ФРН Чернігівщини, презентація опери на Харківщині, відкриття музейної експозиції про Любомира Гузара на Вінниччині, співпраця УІНП та Морської охорони на Одещині та інші новини з регіонів у п`ятдесят першому інформаційно-новинному дайджесту про діяльність міжрегіональних відділів Української інституту національної пам'яті "Локальна пам'ять".

1 жовтня в Чернігівській облдержадміністрації відбулося четверте засідання регіональної комісії з реабілітації жертв політичних репресій у Чернігівській області.

«На жаль, через об’єктивні обставини – карантин, нам повільно надходили на розгляд справи на осіб з архівів, які маємо розглянути. Саме тому сьогодні аналізуємо документи і приймемо рішення тільки щодо п’ятьох осіб. Попереду ще багато роботи», — зауважила голова комісії Олена Герасименко.

Регіональна комісія здійснила попередній розгляд обставин, пов’язаних з учиненням репресій проти п’яти осіб: Кобця В. П., Коваленка Г. А., Медведя П. М., Москаленка К. Г., Сартисон Л. Х.

«Нам необхідно визначати чи підлягає та чи інша особа реабілітації з принципів і вимог, які визначено в законодавстві. Необхідно врахувати, чи приймала безпосередню участь у політиці державного терору комуністичного або нацистського тоталітарних режимів та чи інша людина», — зауважив регіональний представник Українського інституту національної пам’яті в Чернігівській області Сергій Бутко.

За результатами розгляду прийнято рішення про надання Національній комісії з реабілітації обґрунтованих пропозицій щодо можливості визнання (відмови у визнанні) осіб реабілітованими або потерпілими від репресій. Остаточне рішення стосовно осіб, справи яких розглянуті на засіданнях регіональної комісії, ухвалить Національна комісія з реабілітації.


6 вересня у Чернігові з нагоди вшанування 80-х роковин трагедії Бабиного Яру біля пам'ятного знаку жертвам Голокосту в урочищі «Березовий рів» відбувся захід за участі представників обласної та міської влади, громадсько-культурних товариств Чернігівщини, жителів міста та області.

Учасники меморіальної церемонії поклали квіти до монументу та хвилиною мовчання вшанували пам'ять усіх жертв Голокосту.

«Чернігівщина теж має свої «бабини яри» - місця нацистських розстрілів євреїв та інших жертв. Тільки в Чернігові їх чотири. Одне з них — урочище Березовий Рів символом пам’яті жертв Голокосту. В нашій області нацистські окупанти в 1941-1943 роках, за різними підрахунками істориків, вбили від 4-х до 6 тисяч людей за те, що вони євреї. Також пам’ятаємо, що більшість розстрілів здійснено зондеркомандою 4а, саме тою, що організувала 29-30 вересня 1941 року знищення майже 34 тисяч євреїв у Бабиному Яру в Києві, а 1-2, 9 березня 1943 року — селища Корюківка разом із усім населенням — близько 7 тисяч мирних жителів», — повідомив на заході регіональний представник Українського інституту національної пам’яті у Чернігівській області Сергій Бутко.

Фото: Північно-східний відділ УІНП


6 жовтня Федеральний президент Федеративної республіки Німеччини Франк-Вальтер Штайнмаєр відвідав місто Корюківка Чернігівської області , щоб віддати данину пам'яті загиблим під час масових розстрілів нацистськими окупантами у березні 1943 року.

Президент ФРН поклав квіти до меморіалу у центрі міста та вклонився братським могилам на місці розстрілів цивільного населення. В історичному музеї він оглянув експозицію, присвячену Корюківській трагедії та поспілкувався зі свідком тих страшних подій.

Фото: Північно-східний відділ УІНП


Полтавські телеканали «Місто+», «ІРТ» і «Центральний» продемонстрували 1 вересня новий відеоролик «Золотий вересень», створений Українським інститутом національної пам'яті у межах відеопроєкту «Війна і міф».

Показ відбувся у межах угоди про інформаційну співпрацю між УІНП та менеджментом полтавських телеканалів. Про це повідомили у Полтавському офісі Північно-східного міжрегіонального відділу УІНП.


Депутати Полтавської міської ради під час сесійного засідання схвалили рішення про спрямування коштів на реставрацію об'єкта культурної спадщини — хати патріарха Мстислава. 

Консультативну допомогу депутатам надав регіональний представник Українського інституту національної пам’яті (УІНП) в Полтавській області Олег Пустовгар.

«Ухвала сесії Полтавської міськради є кроком вперед у справі створення музею. Як відомо, в юності майбутній Патріарх Мстислав служив хорунжим полку імені Костя Гордієнка й у 3-й Залізній дивізії Армії Української Народної Республіки, і навіть — особистим ад’ютантом Симона Петлюри. Тож у музеї важливо висвітлювати важливі сторінки Української революції 1917-21 рр та шлях українського православ’я до здобуття автокефалії», - прокоментував подію Олег Пустовгар.


7 жовтня керівниця Північно-східного відділу УІНП Марія Тахтаулова взяла участь у Всеукраїнській інтернет-конференції для вчителів «Формування громадянської компетентності на різних уроках».

Під час свого виступу Марія Тахтаулова детально ознайомила з матеріалами Інституту для освітян. Окремо закцентувала увагу вчителів на серію відеороликів «Діалоги про війну», відеолекції з мілітарної історії тощо.

Традиційне зацікавлення викликали настільні ігри «Українська революція 1917-1921 рр» та «УПА – відповідь нескореного народу», а також збірка методичних рекомендацій Олени Охрімчук та Ганни Байкєніч «Колекція пам’яток до пам’ятних дат Української революції 1917-1921 рр.» .


У Харківському національному академічному театрі опери та балету ім. М. Лисенка 1 і 2 жовтня відбулася прем’єра авангардної опери «Вишиваний. Король України».

Опера стала результатом співпраці Благодійного фонду «Україна ХХІ» з ХНАТОБ / СХІД ОПЕРА та провідних українських митців: музику написала композиторка Алла Загайкевич, лібрето – поет Сергій Жадан. Поставив оперу режисер Ростислав Держипільский, головну партію виконав баритон Володимир Козлов. Голова Українського інституту національної пам’яті Антон Дробович виступив амбасадором опери.

Обидві прем’єрних вистави  відбулася при повних залах, з присутністю широкого дипломатичного представництва та амбасадорів проєкту, культурних діячів, митців, журналістів. У центрі сюжету – постать Вільгельма Габсбурга,  австрійського ерцгерцога, який брав участь у Перших визвольних змаганнях, був полковником армії УНР і загинув у Лук’янівській в’язниці після Другої світової війни.

«Голова інституту є амбасадором цього проєкту, бо нам надзвичайно важливо було долучитися до популяризації твору як інструменту відновлення історичної пам’яті. Василь Вишиваний — людина, яка пов’язує Україну із Європою, із домом Габсбургів, тобто з історичної точки зору постать була обрана дуже влучна і так само вона була показана в опері. Опера складна тим, що немає лінійно-логічного сюжету. Це фрагменти різного часу, простору і, напевно, з цього ракурсу постановка для поціновувачів класичної опери була дещо неочікуваною. Харків на два вечори став центром європейського мистецтва», - відзначила начальниця Північно-Східного міжрегіонального відділу УІНП Марія Тахтаулова після відвідин прем’єри.

Фото: Північно-східний відділ УІНП


1 жовтня у Харківському прес-клубі пройшла урочиста конференція, присвячена 90-й річниці Харківського тракторного заводу та 100-тій – українського тракторобудування.

 

Захід відбувся за активної участі співробітника УІНП Едуарда Зуба. Переконливо, з посиланням на архівні джерела, він спростував пропагандистську тезу про ключову роль більшовиків в створенні індустріальних обєктів в Україні.

«Родзинкою» його виступу стало декламування віршів, присвячених Харківському тракторному заводу радянського поета-пропагандиста Дємьяна Бєдного на честь пуску Харківськогт тракторного заводу, які переважно російськомовний поет написав українською. 

Фото: Північно-східний відділ УІНП


 

29 вересня на базі Одеської національної наукової бібліотеки у відділі міжнародних проєктів відбулася презентація навчального посібника для вчителів на тему Голодомору. У форматі онлайн та офлайн також взяли участь науковці, професори, історики, студенти, вчителі та викладачі шкіл Одеси та області, викладачі ОНУ імені І.І.Мечникова, ІДГУ.

Навчальний посібник є одним із перших навчальних видань, яке повною мірою висвітлює передумови, обставини та наслідки Голодомору 1932–1933 рр. – геноциду української нації – та масових штучних голодів 1921–1923 рр., 1946–1947 рр. в широкому історичному контексті як української, так і всесвітньої історії.

Головна запорука неповторення цього всього, це знання про те, чому воно спричинилося, звідки коріння взялося, хто це все робив” - зазначив під час презентації керівник Південного міжрегіонального відділу УІНП Сергій Гуцалюк.


 

3 жовтня, у Центрі культури та дозвілля Овідіопольської селищної ради Одеського району відбувся фестиваль "Пісні, обпалені війною". На запрошення організаторів начальник Південного міжрегіонального відділу УІНП Сергій Гуцалюк та співробітниця відділу Уляна Громович взяли участь в урочистостях.

У фестивалі взяли участь представники громадських організацій, волонтери , виконавці вокально-хорового та музичного жанрів в різних вікових категоріях. Виступив відомий етно-драйв гурт «Друже Музико» та ансамбль «Перлини кордону».

Також на фестивалі демонструвалась музейна експозиція з дитячими малюнками «Народжені перемогати».

По завершенню фестивалю усі учасники були нагороджені грамотами та подяками. Начальник Південного міжрегіонального відділу також отримав подяку від овідіопольської громади.

Фото: Південний відділ УІНП


4 жовтня в Одесі відбулася зустріч керівника Південного міжрегіонального управління Українського інституту національної пам'яті Сергія Гуцалюка з заступником командира загону Морської охорони регіонального управління Морської охорони Державної прикордонної служби України по роботі з особовим складом, капітаном I рангу Михайлом Паславським.

"Головне - підтримувати бойовий дух і мотивацію для наших захисників. Більше того, коли йде мова про моряків-прикордонників, які багато часу проводять в морі", - заявив Сергій Гуцалюк.

Охоронцям морського кордону України співробітники УІНП передали комплект видань Інституту для роботи з особовим складом.

Фото: Південний відділ УІНП


До Дня захисників та захисниць України 14 жовтня, у стінах Вінницького обласного молодіжного центру "Квадрат" (м. Вінниця, вул. Театральна, 15) експонується виставка Українського інституту національної пам'яті «Воїни. Історія українського війська».

"Тематична виставка Інституту, розміщена у стінах молодіжного центру, зазнайомить широке коло вінничан та гостей міста з історією українського війська, його мілітарних традицій та особливостей у різні історичні епохи, у часі відзначення Дня захисників та захисниць України 14 жовтня" - зауважив співробітник Центрального міжрегіонального відділу Олексій Серветнік.


7 жовтня в часі робочого візиту до в селі Городище Літинської територіальної громади Вінницької області, для школярів та колективу місцевої школи відбулася презентація проекту UA:Суспільне «Покоління. Паралелі» про боротьбу українців за державність 100 років тому, діяльності повстанського отамана Якова Шепеля на Літинщині.

Для директора школи, начальник Центрального міжрегіонального відділу Богдан Галайко презентував добірку видань Інституту, тематичні арт-плакати «Визначні діячі Української революції 1917-1921 рр.». Згодом, у центрі культури та дозвілля Літинської селищної ради, для учнів шкіл №1 та №2 смт Літина була презентована стрічка «Покоління. Паралелі», методичну підтримку у створенні якого надав Центральний міжрегіональний відділ УІНП, для використання у поточній діяльності для шкіл смт Літина було передано добірку видань Інституту, тематичні арт-плакати «Визначні діячі Української революції 1917-1921 рр.».

Головною подією стало засідання круглого столу «Антибільшовицький спротив на Поділлі: Історія та пам'ять (до 100-річчя загибелі повстанського отамана Якова Шепеля)» у  актовій залі Літинської селищної ради в рамках заходів з відзначення видатних осіб та 100-річчя подій Української революції 1917-1921 рр. на Поділлі  «Пам’ятаймо славні дні Визвольних змагань».

Фото: Центральний відділ УІНП


5 жовтня у Вінницькому обласному краєзнавчому музеї відбулося відкриття фотовиставки "Прилучитися до Великого" та експозиції з особистими речами Блаженнішого Патріарха УГКЦ Любомира Гузара.

В основу фотовиставки входять фотографії з архіву родини Гузарів, візитів Патріарха до Вінниці. Світлини оздоблені крилатими висловами Гузара. Виставка особистих речей Патріарха містить мітра, Патріарший одяг, кардинальський перстень, паспорти, щоденник, наукові доробки, молитовники, ручний хрест та речі щоденного побуту Патріарха.

За інформацією краєзнавчого музею, переглянути експозицію виставки можна до 17 жовтня 2021 року.