«Локальна пам'ять»: відзначення 130-річчя Євгена Коновальця та інші новини з регіонів

«Локальна пам'ять»: відзначення 130-річчя Євгена Коновальця та інші новини з регіонів

Відзначення 130-річчя першого голови ОУН Євгена Коновальця, презентація фільму "Італієць" про Віталія Марківа, співпраця з бібліотеками та військовими підрозділами, а також інші новини з регіонів у тридцять сьомому інформаційно-новинному дайджесту про діяльність міжрегіональних відділів Української інституту національної пам'яті "Локальна пам'ять".

11 червня бібліотеки Чернігова отримали нові видання Українського інституту національної пам’яті.

Співробітники Північно-Східного міжрегіонального відділу УІНП представили та передали Чернігівській обласній універсальній науковій бібліотеці імені В.Г. Короленка та Чернігівській міській комунальній централізованій бібліотечній системі: брошуру «2014: початок російсько-української війни», книгу «Пам’ять роду», книгу Наталки Позняк-Хоменко «Волонтери: Сила небайдужих», колективну монографію «Нариси з історії освоєння Південної України XV–XVIII ст.» та

книгу Ірини Реви «Воїни Дніпра: цінності, мотивації, смисли».  Також бібліотеки отримали електронні версії видань УІНП.

 

Фото: Північно-східний відділ УІНП


Жителі Полтавщини за участю депутатів Полтавської міської ради Юліана Матвійчука і Ігоря Скляра та співробітників Українського інституту національної пам’яті (УІНП) вшанувала 130-річнию з дня народження першого голови ОУН Євгена Коновальця.

Захід відбувся біля інформаційної пам’ятної дошки Євгену Коновальцю, яка встановлена на будівлі полтавської ЗОШ № 34 Полтавської міської ради.

«Один з ідеологів українського націоналізму Євген Коновалець народився 14 червня 1891 року в Зашкові на Львівщині. Його постать стала своєрідним «містком» між двома поколіннями борців за незалежність України. Маємо знати, пам’ятати і шанувати внесок військового і політичного діяча, полковника Армії УНР Євгена Коновальця у визвольну боротьбу. Саме він керував одним із найбоєздатніших підрозділів армії УНР — корпусом Українських Січових стрільців. Саме він у 1920 році очолив УВО, саме він став першим головою Організації українських націоналістів», - наголосив регіональний представник УІНП в Полтавській області Олег Пустовгар.

Завершилися урочистості покладанням квітів до пам’ятної дошки та виконанням Державного гімну.


11 червня у приміщенні Ков’язького навчально-виховного комплексу відкрилася пересувна виставка Українського інституту національної пам’яті «Українська революція 1917-1921: регіональний вимір».

Під час заходу, організованого Валківським краєзнавчим музеєм та Північно-східним міжрегіональним відділом УІНП, відбулася також презентація проекту «Валківське (Ков’язьке) антибільшовицьке повстання 1920-1921рр.».

У відкритті виставки взяли участь заступник голови Харківської ОДА Роман Семенуха, голова Валківської МТГ Валерій Скрипніченко, депутат обласної ради Сергій Жуков, очільниця Північно-східного міжрегіонального відділу УІНП Марія Тахтаулова. Модерувала захід директорка Валківського краєзнавчого музею Тамара Поліщук.

З великою цікавістю представники місцевої громадськості вислухали розповідь співробітника УІНП Едуарда Зуба про діячів Української революції на Слобожанщині. Загальне захоплення викликала доповідь дослідниці Олени Школьник, присвячена славетній сторінці історії Ков’яг – масовому антибільшовицькому повстанню.

На завершення заходу очільниця Північно-східного міжрегіонального відділу УІНП Марія Тахтаулова подарувала Ков’язькому НВК набір плакатів з портретами діячів Української революції.

Фото: Північно-східний відділ УІНП


14 червня  начальник Центрального міжрегіонального відділу УІНП Богдан Галайко взяв участь в урочистостях з нагоди 130-річчя від дня народження Євгена Коновальця.

У часі поїздки Богдан Галайко виступив на урочистому вічі, що відбулося на подвір’ї родинної садиби Коновальців у с. Зашкові на Львівщині, оглянув оновлену експозицію в музеї Є.Коновальця у с.Зашків, також виступив на круглому столі присвяченому військово-політичній діяльності Є.Коновальця в контексті українського державотворення, взяв участь у презентації спільного україно-литовського проєкту військових ліцеїв Львова та Каунаса.

В урочистостях прийняли участь очільники Львівської ОДА, обласної ради на міської ради Львова, народні депутати України, місцевих рад Львівщини, представники ветеранських та національно-патріотичних організацій, активна громадськість краю.

Фото:  Центральний міжрегіональний відділ УІНП


16 червня у стінах Центру історії Вінниці, відбулася презентація книги «Руські парафії міста Вінниці у XVIII столітті» авторства доктора історичних наук, професора, наукового працівника Центру історії Вінниці Арсена Зінченка.

В основу дослідження історії руських парафій Вінниці покладено документи, вперше введені в науковий обіг: акти візитацій і метричні книги цих парафій, записи до актових книг, презенти, які разом із опублікованими джерелами й науковою аналітикою дали змогу створити розгорнутий наратив церковного сегменту міського життя на тлі ширших соціокультурних і політичних процесів Правобережної України XVIII ст.

Участь у презентації взяв начальник Центрального міжрегіонального відділу УІНП Богдан Галайко

Фото: Богдан Галайко 


11 червня на базі “Veterans HUB ODESA” відбулося засідання таборової старшини ІІ-го обласного етапу Всеукраїнської дитячо-юнацької військово-патріотичної гри «Сокіл» («Джура»).

У засіданні взяли участь начальник Південного міжрегіонального відділу УІНП Сергій Гуцалюк, керівник ГО Veterans HUB ODESA Олександр Голопотелюк, представник ГО ветеранів та людей з інвалідністю АТО "Рапіра" Олег Кошолапенко, представник Чорноморське Гайдамацьке З'єднання Григорій Кирилкин, керівник ГО учасників та волонтерів АТО “Південь” Олександр Прімак та представники інших громадських організацій.

Обговорили організаційні питання щодо проведення ІІ-го обласного етапу, визначили призовий фонд та відзнаки для переможців.


13 червня курсанти факультету підготовки спеціалістів Десантно-штурмових військ і морської піхоти Військовій академії (м. Одеса) провели традиційний щорічний спортивний забіг на честь загиблого на сході держави випускника академії лейтенанта Федіра Караконстантина.

З вітальними словами до учасників звернулися начальник Військової академії (м. Одеса) генерал-майор Олег Гуляк і начальник факультету підготовки спеціалістів ДШВ та морської піхоти полковник Сергій Куз. 

На запрошення організаторів співробітниця Південного міжрегіонального відділу УІНП Уляна Громович взяла участь у заході. До заходу також долучилися командувачі Військово-Морських Сил України та Морської піхоти Військово-Морських Сил України , керівник регіонального відділення Міністерства України у справах ветеранів та громадськість.

Особливістю заходу є проведення після забігу ритуалу передачі символу спадковості поколінь – копії меча князя Святослава, який в урочистій обстановці головний сержант випускного курсу передав своєму молодшому побратиму головному сержанту 3 курсу.

Фото: Південний відділ УІНП


15 червня в Одеській кіностудії в рамках проєкту “Позивний “Італієць” відбувся кінопоказ документального фільму “Позивний “Італієць” та презентація книги видавництва “Фоліо” “Віталій Марків”. Книга та 56-хвилинна документальна стрічка – про непересічну історію нацгвардійця Віталія Марківа - добровольця та учасника Революції гідності.

На запрошення організаторів представники Південного міжрегіонального відділу УІНП Сергій Гуцалюк та Уляна Громович взяли участь у заході. До заходу також долучилися військовослужбовці НГУ, ЗСУ, курсанти та керівництво Одеського державного університету внутрішніх справ, працівники Національної поліції та інших силових структур Одеської області, ветерани АТО/ООС, волонтери, представники громадськості.У заході взяв участь головний герой фільму Віталій Марків.

«Я не міг здатись або впасти духом, бо тут судили не мене, а всю Україну! Було важко, але ми довели, що можемо відстоювати інтереси своєї країни спільними зусиллям» - зазначив нацгвардієць.

Фото: Південний відділ УІНП