«Локальна пам'ять»: відзначення 25-тої річниці ухвалення Конституції та інші новини регіонів

«Локальна пам'ять»: відзначення 25-тої річниці ухвалення Конституції та інші новини регіонів

Заходи з нагоди Дня Конституції України, співпраця з військовими та завершення обласного етапу гри "Сокіл" ("Джура"), а також інші новини з регіонів у тридцять дев`ятий інформаційно-новинному дайджесту про діяльність міжрегіональних відділів Української інституту національної пам'яті "Локальна пам'ять".

Регіональний представник Українського інституту національної памяті Сергій Бутко взяв участь в круглому столі присвяченому 25-річчю ухвалення Конституції України.

Учасники засідання говорили і про передумови цієї важливої події українського державотворення та відомих чернігівців, які мали відношення до згаданого процесу, а співробітник УІНП розповів про ухвалення Конституції України, а також цікаві маловідомі факти.


25 червня у Чернігові в Туристичному інформаційному центрі відбулася консультація управління культури і туризму Чернігівської міськради з істориками щодо майбутньої реконструкції скверу імені Попудренка. 

Справа у тому, що у північно-східній частині скверу імені Попудренка в місті Чернігів розташована братська могила 24-х воїнів Червоної армії, які у вересні-жовтні 1943 року полягли в боях з нацистськими загарбниками під час їх вигнання з Чернігова та при форсуванні Дніпра. Серед них — Герой Радянського Союзу політпрацівник Зальман Віхнін, командир роти Йосип Доценко, командир полку Олександр Серьожников, артилерист Василь Сєриков.  

Відповідь істориків була одностайною: здійснити перепоховання братської могили з території скверу імені Попудренка на територію відповідного сектору комплексу поховань міського кладовища «Яцево», де знаходяться могили загиблих воїнів Другої світової війни. Зробити це треба відповідно Військового поховального ритуалу. 

Також, з власної ініціативи, історики вкотре підняли також питання щодо необхідності перейменування скверу імені Попудренка. Серед запропонованих назв були «Магістрацький» та на честь Левка Лук’яненка.


25 червня, до 25-річчя ухвалення Конституції України, очільниця Північно-східного міжрегіонального відділу УІНП Марія Тахтаулова виступила з лекцією "Державотворчі традиції: від "Руської правди" до Конституції незалежної України»  для воїнів військової частини Національної гвардії. 

Лекторка коротко виклала слухачам історію конституційного процесу на наших теренах від середньовіччя і до сьогодні. Більш докладно розповіла, як чверть віку тому приймалася Конституція незалежної України.

Фото: Північно-східний відділ УІНП


28 червня у Харкові, на майдані Конституції, відбулися урочистості до 25-ї річниці прийняття Основного Закону України.

За участю голови Харківської ОДА Айни Тимчук пройшла церемонія покладання квітів до пам’ятника Незалежності. У відзначенні Дня Конституції взяли участь також заступники голови Харківської ОДА, народні депутати України, представники структурних підрозділів облдержадміністрації, обласної ради та міської ради, представники територіальних органів міністерств і відомств України, представники дипломатичних установ, розташованих на території Харківської області, Харківського гарнізону, духовенства, об'єднань громадян, засобів масової інформації та студентської молоді.

Квіти до пам’ятника Незалежності поклали і працівники Північно-східного міжрегіонального відділу УІНП Марія Тахтаулова і Едуард Зуб.


1 липня на подвір'ї Іоано-Богословського храму Харкова, біля меморіалу загиблим захисникам, відбулася панахида за усіма воїнами, які загинули смертю хоробрих у червні цього року.

Чин панахиди відправив єпископ Харківський і Богодухівський Митрофан. Полеглих згадали поіменно, розповіли про їхнє життя, службу та обставини загибелі.

Вшанувати українських воїнів, які загинули у боях з російським агресором, прийшли їхні рідні, представники громадськості та працівники засобів масової інформації.

Захід проведено спільними зусиллями Харківської єпархії ПЦУ, Північно-східного міжрегіонального відділу Українського інституту національної пам’яті, Міністерства у справах ветеранів та ГО "Всеукраїнське об'єднання рідних зниклих безвісти та загиблих захисників України"

Фото: Північно-східний відділ УІНП


25 червня в Харкові біля волонтерського намету «Все для перемоги», розташованого на Площі Свободи, відбулась презентація книги «Волонтери: сила небайдужих», яка продовжила серію презентацій видання в регіонах.

Крім авторки книги, співробітниці УІНП Наталки Позняк-Хоменко, про свій волонтерський досвід розповіли двоє відомих харківських волонтерів, чиї історії увійшли до книги – активістка харківського АвтоМайдану Юлія Смагіна та «хрещений батько» намету «Все для перемоги» Борис Редін. Їх представила очільниця Північно-Східного міжрегіонального відділу УІНП Марія Тахтаулова.

 «Ця книга – нагадування усім нам, якими ми можемо бути в наших найкращих проявах, коли ми разом, об’єднані однією метою. І якою може бути Україна, якщо її любити і захищати. І це моя спроба сказати «дякую» всім причетним до волонтерства, усім, хто в 2014-2015 роках рятував країну і продовжує це робити», – розповіла авторка книги Наталка Позняк-Хоменко.

Найближчим часом презентації книги «Волонтери: сила небайдужих» в регіонах триватимуть. 4 липня про волонтерський рух Наталка Позняк-Хоменко розповідатиме на гутірковій галявині Фестивалю нескореної nації «Холодний Яр». Також презентація книги та інших видань УІНП відбудеться в Слов’янську, Краматорську та Бахмуті в рамках фестивалю «З країни в Україну».

Фото: Північно-східний відділ УІНП


25 червня 2021 року  на Одещині відбулося  урочисте закриття фіналу ІІ обласного етапу Всеукраїнської військово-патріотичної дитячо-юнацької гри "Сокіл" ("Джура")

У Грі взяли участь 20 команд-роїв середньої та старшої вікової групи. Протягом чотирьох днів джури пройшли різні випробування: стрільбу, тактичну медицину, саперну підготовку, спортивне орієнтування, пластун, таборування, інтелектуальні змагання на знання історії України тощо.

 «“Сокіл” (“Джура”) – один із важливих елементів як патріотичного, так і спортивного, фізичного виховання дітей та молоді. Тішить, що кількість учасників змагань постійно збільшується, а це означає, що традиції патріотичного виховання, в основі якого лежать відродження національних святинь, вшанування героїв, істинної української історії, повертаються до школи. Нині приємно дивитися на вас – активних, упевнених у власних силах, гідних синів і доньок українського народу!», – наголосив начальник Південного міжрегіонального відділу УІНП Сергій Гуцалюк під час урочистої частини.

 

За підсумками ІІ обласного етапу Всеукраїнської військово-патріотичної дитячо-юнацької гри "Сокіл" ("Джура") у старшій та середній віковій групі судді визначили переможців: призові місця в середній віковій групі вибороли: І – рій «Патріот» Тарутинського НВК Тарутинської ТГ Болградського району, ІІ – рій «Нащадки козаків» Бочманівської філії опорного Новоселівсього ЗЗСО Куяльницької ТГ Подільського району, ІІІ – рій «Козацька воля» Знам’янського опорного ЗЗСО Знам’янської ТГ Березівського району.

Фото: Південний відділ


26 червня в Одесі відбувся Мегамарш у вишиванках. Захід присвячений 25-ї річниці Конституції України, 30-ї річниці Незалежності України, дню кримськотатарського прапору та 15-ї річниці Всесвітнього дня вишиванки. 

У марші взяли участь близько тисячі людей. Учасники мегамаршу пройшли центральною частиною міста, завершивши ходу біля будівлі Одеської міської ради, де на них чекав святковий концерт. 

“Мегамарш у вишиванках - одне з найулюбленіших свят одеситів, яке щороку збирає сотні учасників. Це захід, який об’єднує та надихає. Цьогоріч хоч зі запізненням, але захід відбувся.” - зазначив присутній на заході начальник Південного міжрегіонального відділу УІНП Сергій Гуцалюк.

Захід пройшов за підтримки «Одеського обласного центру патріотичного виховання» та організації «Дозвілля дітей та молоді», а також департаменту освіти і науки Одеської ОДА. Це вже 14-й марш від часу заснування акції.

Фото: Думська, Олена Балаба


29 червня, на запрошення організаторів, начальник Південного міжрегіонального відділу УІНП Сергій Гуцалюк взяв участь у онлайн-зустрічі «Від Конституції Пилипа Орлика до Конституції України», де виступив з доповіддю "Шлях до Конституції: від "Руської Правди" до сучасної Конституції України".

“Конституція України постала не на порожньому місці. Біля її витоків – “Руська правда”, “Литовські статути”, акти періоду Гетьманщини – правові акти конституційного характеру, що ставили Україну в один ряд з іншими європейськими країнами”, - зазначив С.Гуцалюк під час виступу.

В заході також взяли участь історики, науковці, дослідники з числа ветеранів та волонтерів з Вінницької, Дніпропетровської, Донецької, Закарпатської, Запорізької, Луганської, Миколаївської, Одеської, Полтавської, Сумської, Тернопільської, Харківської, Чернігівської областей та Києва.

Захід організований  Міністерством у справах ветеранів до 25-й річниці з Дня ухвалення Конституції України.


5 червня  співробітники Центрального міжрегіонального відділу Богдан Галайко та Олексій Серветнік відвідали 26-ту окрему артилерійську бригаду імені генерал-хорунжого Романа Дашкевича, яка дислокується у місті Бердичеві  Житомирської області.

Участь в урочистих заходах також взяли начальник 26-ої окремої артилерійської бригади імені Р. Дашкевича, полковник Андраник Гаспарян, співробітники Центру історії Вінниці на чолі з директором Олександром Федоришеним, Генеральний консул Республіки Польща у Вінниці Дамян Цярціньскі, голова Комітету зв’язків з полякам за кордоном Сеймику Підкарпатського воєводства Яцек Магдонь, комендант Південно-Східного округу стрілецької спілки “Стшелець” Марек Матула, директор Південно-Східного наукового інституту в Перемишлі Станіслав Стемпень, голова Християнсько-демократичної спілки поляків Вінниці Юрій Войціцький, директор Державного архіву Вінницької області Юрій Легун, Бердичівський міський голова Сергій Орлюк, представники ЗМІ.

У ході урочистого шикування офіцерського складу 26-ої артилерійської бригади, співробітники Центру історії Вінниці та представники польської делегації урочисто передали на зберігання особовому складу бригади копію-репліку Бойового Прапору 6 Січової стрілецької дивізії.

«Тільки спільними зусиллями, шануючи та відроджуючи забуті сторінки нашої історії, ми зможемо побудувати сильну, незалежну державу» - зауважив у своєму виступі начальник Центрального міжрегіонального відділу УІНП Богдан Галайко.

Принагідно, для особового складу бригади, очільник відділу передав арт-плакати «Визначні діячі Української революції 1917-1921 років», «Військова еліта Української революції 1917-1921 років» та низку найновіших видань Українського інституту національної пам’яті, що поповнять бібліотечну колекцію бригади та стануть у нагоді для усіх військовослужбовців.

Фото: Центральний міжрегіональний відділ УІНП


30 червня  у приміщенні "HUB Місто змістів" відбулася презентація Археологічного атласу міста, який стане інструментом поетапного дослідження культурного шару в межах територій зони охорони археологічного культурного шару, а також територій, що є пам'ятками культури на теренах Вінниці.

Презентували атлас перший заступник директора департаменту архітектури та містобудування - головний архітектор міста Вінниці Євген Совінський, очільниця науково-дослідницького сектору археології Вінницького обласного краєзнавчого музею Ольга Мазур, директор Центру історії Вінниці Олександр Федоришен.

Участь у заході взяли співробітники Центрального міжрегіонального відділу УІНП Богдан Галайко та Олексій Серветнік, науковці, представники громадськості та ЗМІ.


1 липня у Спасо-Преображенському кафедральному соборі ПЦУ Вінниці відбулось поминальне богослужіння за загиблими героями російсько-української війни, що загинули у червні цього року. 

Організаторами панахиди стали Центральний міжрегіональний відділ Українського інституту національної пам’яті УІНП. Центр, Вінницько-Барська єпархія ПЦУ  та відділ Міністерства у справах ветеранів України у Вінницькій області.

Панахиду за загиблими Героями звершив митрополит Вінницький і Барський ПЦУ Симеон. Згодом, усі присутні згадали загиблих українських воїнів.

Участь у вшануванні, ознайомивши усіх присутніх з біографічними даними та обставинами загибелі, взяв співробітник Центрального міжрегіонального відділу Українського інституту національної пам’яті Олексій Серветнік.Після поминального богослужіння, біля меморіальної дошки, що встановлена на території Спасо-Преображенського кафедрального собору усі присутні вшанували пам'ять героїв-вінничан і жителів області, які загинули на фронті російсько-української війни, починаючи з 2014 року.

Ініціатори віддали шану українським захисникам, що загинули у боях з російськими окупантами і проросійськими сепаратистами та мали на меті згуртувати громадськість довкола пам’яті про загиблих військовослужбовців, вкотре нагадавши суспільству правду про російську агресію.

Фото: Вінницько-Барська єпархія ПЦУ