«Локальна пам'ять»: вшанування Івана Мазепи на Чернігівщині та інші новини регіонів

«Локальна пам'ять»:  вшанування Івана Мазепи на Чернігівщині та інші новини регіонів

19 березня відбулося підписання Меморандуму про співпрацю між Пенітенціарною академією України та Українським інститутом національної пам’яті. Документ підписали в.о. ректора ПАУ Юлія Петровська та заступник головий УІНП Володимир Тиліщак.

Меморандум передбачає активну співпрацю у сфері збереження національної пам’яті українського народу, популяризації історії України, реалізації спільних заходів і проєктів та національно-патріотичного виховання здобувачів вищої освіти.

«Сьогоднішня подія важлива, але вона тільки формалізує й активізує нашу співпрацю, яка триває вже не один рік», — зауважив представник Українського інституту національної пам’яті у Сергій Бутко.


У Чернігові в Пенітенціарній академії України відбулась презентація видання «Владні інституції Чернігово-Сіверщини. Ілюстрована історія» Володимира Бойка, Дмитра Казімірова, Сергія Леп’явка.

Книгу, друге доопрацьоване видання якої приурочене до 1000-ліття Великого князівства Чернігівського, представив директор Чернігівського регіонального центру підвищення кваліфікації, кандидат історичних наук  Володимир Бойко.

«Це видання наочно та документально показує понад тисячоліття українського державотворення, переконливо спростовує російські імперські фальсифікації історії. Книгу, її матеріали, співробітники Українського інституту національної пам’яті використовують у своїй роботі. Вона корисна, наприклад, в організації заходів із національно-патріотичного виховання як різних груп цивільного населення, так і військовослужбовців», — заважив представник Українського інституту національної пам’яті Сергій Бутко, який взяв участь у заході.


20 березня на території Національного архітектурно-історичного заповідника «Чернігів стародавній», відбулась низка урочистих заходів на честь 385-річчя з дня народження гетьмана України Івана Мазепи.

Єпископ Чернігівський і Ніжинський Антоній із священиками відслужив поминальну літію за Іваном Мазепою. Він нагадав про великі богоугодні справи гетьмана, доброго християнина, для розвитку вітчизняної Церкви.

«Талановитий державний керівник Іван Мазепа, його віддане та успішне служіння Українському народу є прикладом для сучасної владної еліти нашої країни», — підкреслив під час виступу представник Українського інституту національної пам’яті Сергій Бутко.

За участі представників громадськості і науковців відбулося покладання квітів до пам’ятника гетьману. Потім учасники заходу зібралися біля Колегіуму, де урочисто відкрили копії закладної гербової дошки з гербом Івана Мазепи та записом про його пожертвування.


Депутати Ланнівської сільської ради Полтавського району перейменовали 18 вулиць і провулків у дев’яти населених пунктах громади. 

У селі Коржиха

  • вулицю Гастелло – на вулицю Лесі Українки

  • вулицю Жовтневу – на вулицю Залізничну

  • вулицю 9 травня – на вулицю Лугову

У селі Львівське

  • вулицю Лялі Убийвовк – на вулицю Польова

У селі Куми

  • вулиця Горького – на вулицю Аграрна.

У селі Чалівка

  • вулицю Гагаріна – на вулицю Зоряна

У селі Федорівка

  • вулицю Горького – на вулицю Гайова

  • вулицю Мічуріна – на вулицю Затишна

  • вулицю Пушкіна – на вулицю Річкова

  • провулок Горького - на провулок Зоряний

У селі Верхня Ланна

  • вулицю Гагаріна – на вулицю Лесі Українки

  • провулок Гагаріна – на провулок Лесі Українки

У селі Нижня Ланна

  • вулицю Гагаріна – на вулицю Річкову

  • провулок Гагаріна – на провулок Річковий

У селі Климівка

  • вулицю Гагаріна – на вулицю Польова

  • вулицю Пушкіна – на вулицю Бузкова

У селищі Ланна

  • провулок Валі Котика – на провулок Весняний

  • провулок Гагаріна – на провулок Калиновий.


21 березня на засіданні профільного комітету Верховної Ради вирішили винести на розгляд парламенту сім нових назв сіл Полтавської області. 

Шість із них: Калинівка, Пологи, Мирне, Петренки, Майдан, Єднання - це пропозиції від самих громад. А от село Першотравневе у Пирятинській міській громаді можуть перейменувати на Перевідне за пропозицією від Українського інституту національної пам’яті.


У Полтаві демонтували низку символів російського імперського чи радянського тоталітарного минулого. 

З будинків №53 і 53/1 у місті Полтава, зі знаку «Усім загиблим» у центрі міста Зіньків Полтавського району, із фасаду будинку культури села Сазонівка Оржицької територіальної громади Лубенського району та із зали вокзалу «Укрзалізниці» Лубен прибрано герби СРСР або їх елементи у формі зображень, ліпнин серпів і молотків або макетів радянських орденів.

По вулиці Просвіти у Полтаві демонтовано неактуальну анотаційну дошкуприсвячену радянського пропагандистові Лідову. Також у Полтаві з будинку по вулиці Антона Грицая усунено з публічного простору й стару незаконну анотаційну дошку присвячену радянському воєначальникові Ляхову. 

Також з входу до парку поруч із Шевченківським райвиконкомом Полтави прибрано вивіску з пропагандистським кліше «воїни-інтернаціоналісти».