«Локальна пам'ять»: вшанування пам'яті жертв Голодомору 1932–1933 років та інші новини регіонів

«Локальна пам'ять»:  вшанування пам'яті жертв Голодомору 1932–1933 років та інші новини регіонів

25 листопада в Чернігові відбулася презентація книги «Нескорена Чернігівщина», в якій зібрано історії людей про початок повномасштабної війни, зокрема на території Чернігівської області, а також злочини російських окупантів та героїчний опір українського народу.

«Ця книжка  портрет нас, нашого народу, краю, області. Це портрет ворога, з яким ми воюємо», — розповів на презентації регіональний представник Українського інституту національної пам'яті в Чернігівській області та автор передмови до книги Сергій Бутко. Він додав, що видання стало вагомим внеском у літопис російсько-української війни, осмислення якої стане однією з важливих задач української національної пам'яті.


Вранці 26 листопада біля пам’ятного хреста жертвам Голодомору-геноциду в селі Киїнка на Чернігівщині відбулося вшанування пам’яті жертв Голодомору 1932–1933 років та масових штучних голодів 1921–1923 та 1946–1947 років.

Поминальну літію за загиблими від голодоморів та інших злочинів радянських і російських режимів відправив настоятель Кафедрального собору святої великомучениці Катерини отець Роман. Він помолився за перемогу України в цій війні, за всіх захисників.

У вшануванні взяли участь голова Чернігівської обласної військової адміністрації В’ячеслав Чаус, представники органів влади області, району та громади, громадськості та Українського інституту національної пам’яті.

«Невипадково для цьогорічного вшанування пам’яті жертв Голодомору та штучних масових голодів в області обрано Киїнку. На території шести населених пунктів об’єднаної громади під час Голодомору-геноциду 1932–1933 років загинуло 327 людей. Киїнка постраждала під час оборони Чернігова в сучасній російсько-українській війні. За ступенем руйнувань займає друге сумне місце в області. Тільки 28 лютого від російського обстрілу в селі загинуло 14 людей. Проте, витримали, вижили, визволилися від рашистів», — пояснив регіональний представник УІНП в Чернігівській області Сергій Бутко.


Пам’ять жертв Голодомору-геноциду 1932–1933 років і масових штучних голодів 1921–1923 і 1946–1947 років вшанували цього дня і в Чернігові, біля П’ятницької церкви. 

У заході взяли участь голова Чернігівської обласної військової адміністрації В’ячеслав Чаус, командувач Оперативного командування «Північ» Сухопутних військ Збройних Сил України, генерал-майор, Герой України Віктор Ніколюк, перша заступниця голови Чернігівської обласної ради Ніна Лемеш, Чернігівський міський голова Владислав Атрошенко, представники органів влади та силових структур, громадськості, Українського інституту національної пам’яті. 

Поминальну літію відправив настоятель Кафедрального собору святої великомучениці Катерини отець Роман.

О 16:00 присутні взяли участь у Загальнонаціональній хвилині мовчання, вшанували пам’ять жертв геноцидів і голодоморів, організованих російським імперіалізмом, поставили лампадки до символічного хреста біля церкви.

«Важливо пам’ятати, що Голодомор-геноцид 19321933 років убив голодом 3529 мешканців Чернігова. Це число жертв, які історики за документами й спогадами встановили поіменно. Цей факт доводить, що жертвами  були не тільки селяни, а й міські жителі. Сподіваємося, що в майбутньому в обласному центрі буде встановлено пам’ятний знак жертвам Голодомору-геноциду», — зауважив представник Українського інституту національної пам’яті Сергій Бутко.


1 грудня відбулося онлайн засідання Консультативної ради з питань охорони культурної спадщини при Департаменті культури й туризму, національностей та релігій Чернігівської обласної військової адміністрації за участі регіонального представника УІНП в Чернігівській області Сергія Бутка. 

На засіданні ухвалили перелік більш як із двох тисяч пам’яток історії та монументального мистецтва Чернігівської області, які пропонують занести до Державного реєстру нерухомих пам’яток України. Це надасть їм більшу юридичну захищеність. Окрім того, уточнено та доповнено перелік пам’яток історії та монументального мистецтва місцевого значення Чернігівської області, які підлягають зняттю з обліку.


2 грудня нагородили учасників конкурсу патріотичних аматорських відео «Молодь! Армія! Країна!», який відбувається в Чернігівській області. 

Чернігівський обласний територіальний центр комплектування та соціальної підтримки визначив переможців у трьох номінаціях: «З Україною в серці!», «Армія з народом! Народ зі своїм військом!», «Вірю в ЗСУ — наближаю Перемогу!».

Регіональний представник УІНП в Чернігівській області Сергій Бутко привітав переможців та вручив їм видання Інституту.


На Харківщині вшанували пам'ять жертв Голодомору-геноциду 19321933 років за організаційної та інформаційної підтримки Північно-східного відділу УІНП.

Пам'ятні заходи за участі керівництва області та міста відбулися на Меморіалі жертв Голодоморів на окружній дорозі. 

Громадська акція «Запали свічку» о 16 годині пройшла на майдані Свободи біля намету «Все для перемоги».


На Одещині триває демонтаж монументів пов'язаних із російською імперською спадщиною.

В місті Ананьїв Подільського району демонтували погруддя російського поета Олександра Пушкіна. В місті Ізмаїл знесли пам'ятник російському полководцю Олександру Суворову.

Одеська міськрада ухвалила рішення про демонтаж пам’ятників Катерині ІІ та Суворову.


У передмісті Одеси презентували фільм про видатного земляка, історика Михайла Слабченка. Картина стала частиною проєкту «Український південь».

Стрічку презентували начальник Південного міжрегіонального відділу УІНП Сергій Гуцалюк, сценарист та історик Володимир Полторак, речник Одеської ОВА Сергій Братчук, директорка Одеської національної наукової бібліотеки Ірина Бірюкова.


26 листопада в Одесі  вшанували пам’ять жертв Голодомору-геноциду 1932–1933 років і масових штучних голодів 1921–1923 і 1946–1947 років. 

Організаторами акції виступили Південний міжрегіональний відділ Українського інституту національної пам’яті у співпраці з Veterans HUB ODESA, Одеським відділом Міністерства у справах ветеранів України, регіональним офісом Уповноваженого у справах зниклих безвісти за особливих обставин, а також Одеською єпархією Православної церкви України.

Поминальну літію за загиблими від голоду відправив настоятель Кафедрального собору Різдва Христового єпископ Одеський і Балтський Афанасій, а також отці Теодор Оробець Ярослав Бугринець, Андрій Волошин.


В Одесі відбулася робоча зустріч співробітників Південного міжрегіонального відділу УІНП з очільницею Управління культури Херсонської міської ради Світланою Думинською.

Під час зустрічі розробили дорожню карту з переосмислення історії південної України загалом і Херсону, який дев'ять місяців перебував в окупації. Погодили розпочати культурно-освітній проєкт Південного міжрегіонального відділу УІНП та Управління культури Херсонської міськради — «Деокупація історичної пам'яті». Також обговорили моделі з упорядкуванням топоніміки Херсона та відродження місцевих музеїв, експонати яких викрадені окупантами.


Південний міжрегіональний відділ УІНП долучився до Всеукраїнської науково-практичної конференції з міжнародною участю «Голодомор-геноцид як чинник руйнації традиційної культури українців» до 90-х роковин Голодомору 19321933 років, що відбувалася у Одеській національній науковій бібліотеці.

Форум об’єднав професійну спільноту бібліотекарів, архівістів, працівників музейних установ та науковців для обговорення пріоритетних напрямів дослідження теми Голодомору 19321933 років в Україні, а також висвітлення досвіду меморіалізації пам’яті про Голодомор в Україні та світі.


25 листопада у Вінницькому обласному краєзнавчому музеї відбувся круглий стіл «Голодомор-геноцид 19321933 років як прояв національного терору».

У рамках круглого столу головний спеціаліст Центрального міжрегіонального відділу УІНП Олексій Серветнік представив доповідь «Голодомор — злочин совєтського окупаційного режиму», а також ознайомив учасників з матеріалами УІНП та ключовими меседжами інформаційної кампанії до Дня пам'яті жертв Голодомору. До заходу долучилися науковці, бібліотекарі, представники ЗМІ та громадськості.

«Цьогорічним гаслом із вшанування пам’яті жертв Голодомору та масових штучних голодів в Україні є «Пам’ятаємо. Єднаємося. Переможемо». Пам’ятаємо злочин сталінського геноциду та його жертв. Єднаємося, тому що єдність є запорукою нашої перемоги. Роз’єднаність і непорозуміння стали причиною втрати українцями власної держави під час Перших визвольних змагань, її окупації більшовиками й вчинення злочину геноциду. Сьогодні ми маємо власну державу та Збройні сили, підтримку світу, військову, фінансову, дипломатичну допомогу. І найголовніше згуртованість народу. Тому ми вистоїмо й переможемо», — зауважив Олексій Серветнік.


У Вінницькому технічному фаховому коледжі відкрито виставку УІНП «Україна 19321933. Геноцид голодом».

Відкритили банерну експозиції до 90-х роковин Голодомору 1932–1933 років. Виставка розповідає про історію Голодомору та чому світове співтовариство має визнати Голодомор геноцидом українського народу. 


21 листопада начальник Центрального міжрегіонального відділу УІНП Богдан Галайко взяв участь в етері програми «Віч-на-Віч» на «Українському радіо. Вінниця»

Представник УІНП розповів про День Гідності та Свободи, передумови свята та цьогорічну інформаційну кампанію Музею Майдану та УІНП.


28 листопада представниця Західного відділу УІНП Леся Бондарук прочитала для студентів і викладачів Луцького педагогічного коледжу лекцію про українців на Соловках. 

Співробітниця УІНП розповіла про радянські репресії українців у 1930-х роках, про засудження і перебування українських політв’язнів у Соловецькому таборі особливого призначення, а також про страту соловецьких в’язнів в урочищі Сандармох у Карелії. 

Свою лекцію Леся Бондарук проілюструвала численними фотографіями та документами, зокрема зробленими власноруч під час подорожі в Сандармох і на Соловки у 2003 році.