«Локальна пам'ять»: вшанування Тараса Шевченка та інші новини з регіонів

«Локальна пам'ять»: вшанування Тараса Шевченка та інші новини з регіонів

Вшанування Тараса Шевченка в Одесі та Полтаві, знесення пам`ятника Леніну на Миколаївщині та урочисті заходи до річниці оборони Вінниці Іваном Богуном, а також інші новини з регіонів у двадцять шостому інформаційно-новинному дайджесту про діяльність міжрегіональних відділів Української інституту національної пам'яті "Локальна пам'ять". 

З нагоди 90-річчя від  дня народження композитора Олександра Білаша у Градизьку на Полтавщині виконавчий комітет місцевої ОТГ влаштував низку пам’ятних  заходів.

6 березня у центрі селища Градизьк, біля пам’ятника Олександру Білашу, провели урочистий захід. Також відбулися вечори пам’яті у місцевих гімназії, музеї, школі, бібліотеках. Цього ж дня у місцевому Будинку культури влаштували концерт «Улюбленець двох муз….». Концертна програма складалася з пісень, музику до яких написав Олександр Білаш. 

«90 років від дня народження уродженця міста Градизьк, композитора, Героя України та лауреата Шевченківської премії Олександра Білаша, який найбільш відомий, як автор музики до пісень «Ясени», «Два кольори», «Сніг на зеленому листі». Його творчість  сприяла  піднесенню української  ліричної пісні, що базувалася на глибинних національних традиціях», - прокоментував подію представник УІНП в Полтавській області Олег Пустовгар.

Фото: Градизька ОТГ


У Полтавській обласній універсальній науковій бібліотеці ім. І.Котляревського відбувся історико-просвітницький вечір присвячний  95-річчю встановлення у Полтаві пам’ятника Тарасові Шевченку (скульптор Іван Кавалерідзе).

У заході взяли участь студенти Полтавського національного педагогічного університету ім. В.Г.Короленка, Полтавського державного медичного університету та постійні користувачі бібліотеки.

Регіональний представник УІНП в Полтавській області Олег Пустовгар наголосив на вагомості встановлення у Полтаві пам’ятника Тарасові Шевченку не лише в культурному житті Полтави, а й усієї України. Він коротко означив історичний контекст, у якому і створювалися найрізноманітніші культурні сенси, в тому числі в сфері скульптури й архітектури. Йдеться про Українську революцію 1917-21 рр. та , спричинений нею потужний імпульс до національного відродження у 1920-ті роки.

Фото: Вікіпедія


 

Начальник Південного міжрегіонального відділу УІНП Сергій Гуцалюк провів робочу зустріч з доцентом катедри історії та етнографії України Одеського національного політехнічного університету Олегом Мельником.

Під час зустрічі були обговорені напрямки співпраці та взаємодії установ, розглянуті можливості використання ресурсів Інституту у навчальній та науковій діяльності кафедри. 

Також начальник Південного міжрегіонального відділу УІНП Сергій Гуцалюк передав на кафедру історії та етнографії України Одеського національного політехнічного факультету комплект видань УІНП.

Фото: Південний відділ УІНП


 

4 березня начальник Південного міжрегіонального відділу УІНП Сергій Гуцалюк провів робочу зустріч з начальницею відділу формування Національного архівного фонду, організації і координації архівної справи та діловодства Державного архіву Одеської області Галиною Успенською.

Під час зустрічі обговорили можливості взаємодії щодо створення фондів, де будуть зібрані свідчення учасників сучасної війни за Незалежність України.

Фото: Південний відділ УІНП


 

5 березня 2021 року в кафедральному соборі Різдва Христового Православної Церкви України в Одесі відбулась традиційна щомісячна панахида за українськими воїнами, які віддали життя за Батьківщину у лютому 2021 року.

Вже за традицією співорганізаторами спільної молитви виступили Український інститут національної пам'яті, Міністерство у справах ветеранів України, Православна Церква України, Veterans HUB Odesa. Чин панахиди звершив єпископ Одеський і Балтський Павло.

Помолитися та віддати шану загиблим Героям окрім організаторів долучилися ректор Одеського державного університету внутрішніх справ В’ячеслав Аброськін курсанти та викладачі вишу, учасники АТО, ветерани, волонтери та небайдужі одесити.

Напередодні пам'ять українських військових також вшанували у Доброславі.

Фото: Південний відділ УІНП


 

9 березня  в Одесі відбулося урочисте покладання квітів до пам’ятника Кобзарю. Квіти до пам’ятника поклали керівники Одеської міської ради та Одеської облдержадміністрації, військові, духовенство та представники громадськості. До церемонії долучився начальник Південного міжрегіонального відділу УІНП Сергій Гуцалюк. 

"Слово може бути сильнішим за зброю. Тарас Шевченко довів це своїм життєвим прикладом. Незламність духу й невпинна боротьба за свободу, які сповнюють рядки його творів, знайшли визнання у всьому світі.” - зауважив Гуцалюк.

 

А співробітниця відділу Уляна Громович прочитала лекцію про Кобзаря для персоналу Одеського прикордонного загону.

“Для нашого народу — «Кобзар» не просто книга. Це святі для нашої Батьківщини рядки, які не втратили свою актуальність навіть через десятки років після їх написання. Кожен українець пам’ятає Шевченкові слова, в кожному живе його дух і кожен бачить у ньому щось своє.” - зазначила  Громович під час виступу.

Фото: Південний відділ УІНП

 


9 березня в Одесі відбулася зустріч прокурора області Сергія Костенка з громадськістю. На зустріч було запрошено начальника Південного міжрегіонального відділу Українського інституту національної пам'яті Сергія Гуцалюка.

Південний міжрегіональний відділ УІНП цікавить модернізація Одеського аеротерміналу, коли заради введення в експлуатацію нової злітно-посадкової смуги  і переносу вежі авіадиспетчерів, власникам гаражних кооперативів було запропоновано "переїхати" на територію 6-го кілометра Овідіопольської дороги, де комуністична влада влаштовувала табори смерті. Частину жертв червоного терору було перенесено на цвинтар, однак більша частина залишилася в лісосмузі біля аеровокзалу.

На пряме запитання Сергія Гуцалюка до Сергія Костенка з цього питання, прокурор зазначив, що почув громадськість і триматиме це важливе питання під власним контролем. Представник УІНП заявив, що сподівається на плідну співпрацю з надзорним відомством, оскільки раніше небажання чиновників в сфері виконання законодавства з питань збереження національної пам'яті в місті оберталися конфліктами і протистояннями.


 

На Миколаївщині знесли останній з наразі відомих пам'ятників Володимиру Леніну.

Нагадаємо, у селі в селі Старі Трояни Ізмаїльського району Одеської області  демонтували останній відомий пам`ятник Леніну в області.

Фото: Південний відділ УІНП


10 березня 2021 року у співпраці з Вінницький обласний молодіжний центр "Квадрат", в рамках дискусійного клубу відбувся круглий стіл "Незнана перемога: оборона Вінниці Іваном Богуном".

Участь у обговоренні взяли провідні дослідники теми, історики, краєзнавці, митці, громадські діячі, військовослужбовці, ветерани новітньої російсько-української війни.

В рамках заходу були озвучені новітні дослідження оборони Вінниці, обговорені факти та міфи стосовно козацького полковника, презентовані книги пов’язані з постаттю Івана Богуна, презентований портрет Івана Богуна у виконанні художниці Наталії Павлусенко. Окрім науковців, свої рефлексії стосовно обговореної тематики висловили військовослужбовці, учасники новітньої російсько-української війни та громадські активісти.

Фото: Центральний відділ УІНП


10 березня начальник Центрального міжрегіонального відділу Інституту, к.і.н Богдан Галайко вязв участь у  передачі "Час змін" на "Радіо місто над Бугом".

В радіоетері обговорили 370-річчя героїчної оборони Вінниці Іваном Богуном

Фото: "Радіо місто над Бугом"