«Локальна пам'ять»: вшанування загиблих українських захисників та інші новини з регіонів

«Локальна пам'ять»: вшанування загиблих українських захисників та інші новини з регіонів

Вшанування пам'яті полковника армії УНР та жертв Корюківської трагедії в Чернігові, дільничного поліцейського в Одесі та українських захисників в усій Україні, а також інші новини з регіонів у двадцять п'ятому інформаційно-новинному дайджесту про діяльність міжрегіональних відділів Української інституту національної пам'яті "Локальна пам'ять". 

23 лютого у місті Ічня Чернігівської області відбулись меморіальні заходи увічнення пам’яті полковника Армії УНР Архипа Кмети.

Захід розпочався  хвилиною мовчання на честь іншого захисника України, уродженця села Більмачівка Ічнянського району Сергія Петраускаса, який загинув в зоні ООС. Меморіальну дошку на честь полковника Армії Української Народної Республіки Архипа Кмети встановлено на фасаді будівлі місцевого історико-краєзнавчого музею. Ініціатором і організатором заходів виступила ГО «Українська ініціатива», за сприяння Ічнянської міської ради та підтримки Українського інституту національної пам'яті.

 

«Архип Кмета — професійний військовий, який присвятив своє життя боротьбі за незалежність України. Проте, він добре розумів, що українська мова, література, історія, культура, церква так само важливі для українця-переможця, як і зброя, ресурси тощо. Саме тому він, наприклад, у 1920-1922 роках не тільки очолював відділ статутів та інструкцій Головного штабу армії УНР, але коли був інтернований у польському таборі Каліш, то взяв активну участь у культурно-просвітницькій діяльності Православного братства імені святих Кирила і Мефодія. Так само одним із важливих напрямів діяльності підпілля ОУН, яке він організував на Чернігівщині під час нацистської окупації, була просвітницька робота — українська мова, культура та історія»,— підкреслив представник УІНП в Чернігівській області Сергій Бутко.

Фото: Північно-східний відділ УІНП


23 лютого в місті Ічня Чернігівської області біля будівлі залізничного вокзалу проведено меморіальний захід на честь національного героя та духовного лідера кримськотатарського народу Номана Челебіджіхана.

Організувала захід ГО «Українська ініціатива» за сприяння Ічнянської міської ради та за підтримки Українського інституту національної пам’яті. На фасаді вокзалу три роки тому було встановлено меморіальну дошку на честь цієї видатної постаті.

 

 

«За нашими даними, ця меморіальна дошка на честь Номана Челебіджіхана — єдина на території материкової України. У 2020 році вандали знищили поличку для покладання квітів під меморіальним знаком. На цю ганебну подію жорстко реагували Український інститут національної пам’яті, громадськість, ЗМІ. Дякуємо активістам ГО «Українська ініціатива», які не тільки її відновили, а зробили ще кращою. У таких подіях якраз і проявляється момент істини — єдність України, українців і кримських татар, власне всіх громадян нашої держави. Разом ми переможемо!», — наголосив представник УІНП в Чернігівській області Сергій Бутко.

Фото: Північно-східний відділ УІНП


 

25 лютого у Чернігові в Обласному молодіжному центрі проведено онлайн-гутірку до Дня спротиву окупації Криму.

Організаторами заходу виступили Український інститут національної пам’яті, Чернігівський обласний молодіжний центр за сприяння Чернігівської облдержадміністрації.

«Російський імперіалізм ненавидить усі народи, які незламно і мужньо борються за свою свободу. Особливість російської імперської ненависті до кримських татар у тому, що це корінний народ Кримського півострову. Якщо його повністю, так би мовити, витіснити з Криму, то легше буде брехати, що він «ісконно русская земля», — підкреслив представник УІНП у Чернігівській області Сергій Бутко.

Того ж дня, у обласному художньому музеї імені Григорія Галагана ГО «Кримська громада» разом із Обласним центром народної творчості провели просвітницький захід до Дня спротиву окупації Криму. У заході взяли  були керівники національно-культурних товариств Чернігівщини.

Фото: Північно-східний відділ УІНП


4 березня, традиційно у перший четвер місяця, в Чернігові у Козацькому кафедральному соборі святої великомучениці Катерини Православної церкви України проведено панахиду за воїнами, які в лютому цього року віддали своє життя за нашу країну, а також за всіх загиблих у боях за незалежність України.

Панахиду відправили настоятель Кафедрального собору святої великомучениці Катерини отець Роман, секретар Чернігівської єпархії ПЦУ ієромонах Нестор. Вони помолилися за кожного з загиблих воїнів, які в лютому цього року віддали своє життя за нашу країну, та всіх загиблих Героїв в боях за незалежність України.

«Ціна нашого мирного життя в лютому 2021-го: 11 загиблих, 25 поранених Захисників України. Війська російського агресора за офіційними даними здійснили 180 обстрілів під час «повної тиші». Отже, щодня були запеклі бої. Ситуація різко загострилася. Для порівняння: такої кількості загиблих українських воїнів не було з початку 2020-го року», — заявив представник УІНП в Чернігівській області Сергій Бутко.

Фото: Північно-східний відділ УІНП


У вівторок, 2 березня в місті Корюківка Чернігівської області відбулись жалобні заходи з вшанування 78-х роковин Корюківської трагедії 1, 2, 9 березня 1943 року.

Участь в заходах взяла голова Чернігівської облдержадміністрації Анна Коваленко, голова Чернігівської обласної ради Олена Дмитренко, Корюківський міський голова Ратан Ахмедов, Надзвичайний і Повноважний Посол ФРН в Україні Анка Фельдгузен, представники Українського інституту національної пам’яті, місцевих органів влади, громадськості та мешканці громади.

Заупокійну літію відправив настоятель храму Святої Великомучениці Катерини, секретар Чернігівської єпархії Православної Церкви України отець Роман (Кіник).

Після мітингу-реквієму в центрі Корюківки жалобні заходи відбулися в урочищі Гай на околиці міста на місці перепоховання жертв Корюківської трагедії в Меморіальному комплексі пам’яті жителів населених пунктів України, знищених нацистськими окупантами.

Фото: Північно-східний відділ УІНП


4 березня у Свято-Успенському кафедральному соборі (ПЦУ) Полтави панахидою вшанували  воїнів, які полягли на російсько-українськоій війні взимку (січень-лютий) 2021 року.

Панахиду відслужив архієпископ Полтавський і Кременчуцький ПЦУ владика Федір. Регіональний представник УІНП в Полтавській області Олег Пустовгар поіменно згадав полеглих захисників у січні-лютому, а також їхні біографії, досягнення на службі та обставини загибелі.

Участь у вшануванні Героїв взяли  курсанти й викладачі Полтавського військового коледжу сержантського складу Інституту телекомунікацій та інформатизації ім. Героїв Крут та представники громадськості, Полтавського обласного відділу Міністерства у справах ветеранів України, Полтавського обласного військового територіального центру комплектування та соціальної підтримки.

Захід відбувся з дотриманням карантинних обмежень, встановлених Постановою Кабміну.

Фото: АрміяInform


У межах відзначення 30-річчя відновлення незалежності України у культурно-громадському центрі розмістили виставку УІНП «Люди Свободи. Творці Незалежності».

Експонування виставки відбулось за сприяння відділу культури і туризму Пирятинської міської ради.

Проєкт розповідає про 26 постатей, які своєю працею та боротьбою у минулому столітті зробили можливим відновлення незалежності України.

«Запрошуємо пирятинців до перегляду,зокрема освітян, працівників сфери культури. Також школярів, які саме зараз вивчають історію своєї країни, тож мають нагоду доповнити свої знання частина стендів присвячена особистостям, життя і діяльність котрих пов’язана з Полтавщиною», - прокоментував подію представник УІНП в Полтавській області Олег Пустовгар.


Ролики серії "Український південь" демонструватимуться в ефірі Військового телебачення України

Цикл краєзнавчих відеолекцій Південного міжрегіонального відділу УІНП  демонструватимуться в ефірі військового телебачення "Бриз". Такої згоди було досягнуто в результаті зустрічі керівника Південного міжрегіонального відділу УІНП Сергія Гуцалюка з керівництвом військового телебачення "Бриз".

Окрім демонстрації роликів, обговорили співпрацю на поточний рік у справі розбудови гуманітарного простору та протидії російській пропаганді.

"Ми регулярно працюємо в напрямку не лише просвітницьких проєктів для військових, але й в поширенні інформації про історію Одеси, півдня України, історії українського флоту. Дуже раді, що знайшли в керівництві військового телебачення однодумців і побратимів, з якими легше робити спільну справу", - заявив при зустрічі Сергій Гуцалюк.

Фото: Південний відділ УІНП


До Дня спротиву окупації Криму в Одеській обласній універсальній науковій бібліотеці ім. М.Грушевського відбувся тематичний захід .Ініціатором заходу став голова ГО "Кримські татари Одещини" Февзі Мамутов.

В заході взяли участь науковці, правознавці, історики, молодь, курсанти військових навчальних закладів, представники національно-культурних товариств, а також начальник Південного міжрегіонального відділу УІНП Сергій Гуцалюк. 


 

2 березня, начальник Південного міжрегіонального відділу УІНП Сергій Гуцалюк зустрівся з ректором Одеського державного університету внутрішніх справ В’ячеславом Аброськіним.

Під час зустрічі обговорили питання, що пов’язано зі зверненням колективу Одеського державного університету внутрішніх справ до одеського міського голови щодо присвоєння звання «Почесний громадянин міста Одеса» дільничному офіцеру Приморського відділу поліції Одеси, старшому лейтенантові поліції Сергію Пригаріну.

«Якщо не увіковічувати пам’ять тих людей, які загинули, захищаючи спокій наших громадян, або загинули на Сході нашої країни, то тоді на прикладі кого ми повинні виховувати наших дітей», – зауважив В’ячеслав Аброськін.

Сергій Гуцалюк зазначив, що Український інститут національної пам’яті цілковито підтримує ініціативу керівництва університету та зробить все аби гідно вшанувати ім’я справжнього героя, який віддав власне життя заради порятунку інших людей і назавжди залишиться прикладом мужності та патріотизму для всіх мешканців рідного міста.

Фото: Південний відділ УІНП


 

3 березня  в Центрі професійного розвитку педагогічних працівників Южненської міської ради відбувся семінар Одеської обласної школи виховників джур з національно-патріотичного виховання.

Начальник Південного міжрегіонального відділу УІНП Сергій Гуцалюк взяв участь у проведенні та організації заходу. Під час семінару він презентував діяльність та матеріали Українського інституту національної пам’яті, а також проєкти Південного міжрегіонального відділу. Обговорив з учасниками семінару можливості співпраці та взаємодії педагогічних працівників та працівників Інституту, звернув увагу на ефективне використання ресурсів Інституту для національно-патріотичного виховання у системі “Сокіл (Джура)” та безпосередньо у школі.

У заході взяли участь заступники директорів з виховної роботи шести шкіл Южненської ОТГ, виховники куренів та викладачі "Захисту України".

Фото: Південний відділ УІНП


4 березня на подвір'ї Іоано-Богословського храму Харкова, біля меморіалу загиблим захисникам, відбулася панахида за усіма воїнами, які загинули у лютому 2021 року.

Панахиду здійснив єпископ Харківський і Богодухівський Митрофан. Полеглих згадали поіменно, розповіли про їхнє життя, службу та обставини загибелі.

Віддати шану українським воїнам, що загинули у боях з російськими окупантами, прийшли їхні рідні, небайдужі представники громадськості та засобів масової інформації.

Цим заходом Північно-східний міжрегіональний відділ Українського інституту національної пам’яті спільно з Харківською єпархією ПЦУ, Міністерством у справах ветеранів, ГО "Всеукраїнське об'єднання рідних зниклих безвісти та загиблих захисників України" відновили у Харкові щомісячне вшанування пам’яті захисників України, загиблих в російсько-українській війні.

Захід відбувся з дотриманням вимог карантину.

Фото: Північно-східний відділ УІНП


2 березня 2021 року у Вінницькому обласному краєзнавчому музеї відбулася презентація відреставрованого кабінетного стола ХІХ ст.,  відомого як «стіл Петлюри».

Ймовірно, стіл знаходився у кабінеті Головного отамана Армії УНР Симона Петлюри у Вінниці.  За однією з версій за цим столом Головний отаман Симон Петлюра проводив переговори з Маршалком Польщі Йозефом Пілсудським.

Реставрація експонату відбувалася у Національному науково-дослідному реставраційному центрі України.

Участь у презентації столу взяли начальник Центрального міжрегіонального відділу УІНП.

Фото: Олексій Серветнік


3 березня 2021 року, начальник Центрального міжрегіонального відділу Управління забезпечення реалізації політики національної пам’яті в регіонах Богдан Галайко провів робочу зустріч з керівництвом  Вінницького торговельно-економічного інституту КНТЕУ.

Під час бесіди обговорили співпрацю Вінницького торговельно-економічного інституту КНТЕУ з Українським інститутом національної пам'яті. Зокрема запланували низку спільних заходів спрямованих на відновлення та збереження національної пам’яті  та формування національної свідомості.

Принагідно, для закладу було презентовано видання Українського інституту національної пам’яті, які поповнять бібліотечний фонд навчального закладу.

Фото: Центральний відділ УІНП


4 березня у Спасо-Преображенському кафедральному соборі ПЦУ Вінниці відбулось поминальне богослужіння за загиблими героями російсько-української війни, що загинули у лютому 2021 року.

Панахиду за загиблими захисниками України звершив митрополит Вінницький і Барський ПЦУ Симеон. Організаторами панахиди стали Центральний міжрегіональний відділ Українського інституту національної пам’яті, Вінницько-Барська єпархія ПЦУ та відділ Міністерства у справах ветеранів України у Вінницькій області.

Згодом, усі присутні згадали загиблих українських воїнів.

Участь у вшануванні взяли начальник Центрального міжрегіонального відділу Українського інституту національної пам’яті Богдан Галайко та співробітник відділу Олексій Серветнік.

Після поминального богослужіння, біля меморіальної дошки, що встановлена на території Спасо-Преображенського кафедрального собору усі присутні вшанували пам'ять героїв-вінничан і жителів області, які загинули на фронті російсько-української війни, починаючи з 2014 року.

Фото: Центральний відділ УІНП