«Локальна пам'ять»: Встановлення меморіального знаку воякам Залізної дивізії Армії УНР та інші новини з регіонів

«Локальна пам'ять»: Встановлення меморіального знаку воякам Залізної дивізії Армії УНР та інші новини з регіонів

Встановлення меморіального знаку воякам Залізної дивізії Армії УНР, насанкціонований демонтаж пам’ятника Чапаєву на Полтавщині, методологічний семінар на Миколаївщині, а також інші новини з регіонів у п`ятдесят третьому інформаційно-новинному дайджесту про діяльність міжрегіональних відділів Української інституту національної пам'яті "Локальна пам'ять".

24 жовтня 2021 року, у селі Майдан-Олександрівський Віньковецької громади Хмельницького району Хмельницької області відбувся урочистий захід з відкриття меморіалу та вшанування пам'яті загиблих вояків Віньковецького надрайонного проводу ОУН.

20 жовтня 1951 року у селі Майдан-Олександрівський в бою з спецпідрозділами МГБ загинули вояки ОУН Василь Николин «Богдан» та Михайло Ганзюк «Терентій». З цієї нагоди, силами місцевої влади та активістів був встановлений меморіальний хрест на місці загибелі українських бійців.

Участь у офіційних заходах від Інституту взяв начальник Центрального міжрегіонального відділу Богдан Галайко. Принагідно, для громади та школи Майдан-Олександрівська начальник відділу передав добірку видань Інституту та тематичні плакати "Визначні діячі Української революції 1917-1921 років".

Фото: Центральний міжрегіональний відділ УІНП 


28 жовтня 2021 року, у селі Кукавка Могилів-Подільського району Вінницької області було відкрито меморіальний знак воякам УНР, які загинули у листопаді 1920 року у бою з більшовиками.

Участь у відкритті знаку взяли директор Департаменту інформаційної діяльності та зв’язків з громадськістю Вінницької ОДА Світлана Василюк, начальник Центрального міжрегіонального відділу Українського інституту національної пам’яті Богдан Галайко, український скульптор – автор меморіалу Микола Крижанівський, представники місцевої влади, освітяни, науковці, військовослужбовці – учасники новітньої російсько-української війни, ЗМІ.

«Сьогодні вшановуємо пам`ять 19 українських героїв, вояків 3 Залізної дивізії Армії УНР, що загинули 101 рік тому. Війна російсько-українська триває і нині, кожного місяця у нас бойові втрати на фронті. Найважливіше - розуміння, що боротьба іде за тіж речі, що і 100 років тому, за існування Української самостійної соборної держави. Відновлення нашої історії, національної пам`яті, героїчних сторінок минулого є запорукою сучасної перемоги.  Вдячний скульптору Миколі Крижанівському за якісну, змістовну та високохудожню роботу та усім, хто долучився до спорудження меморіалу. Вічна слава українським героям!» - зауважив начальник відділу Богдан Галайко.

У 2018 році, у с. Кукавці урочисто перепоховали останки 19-х вояків Армії Української Народної Республіки, загиблих у боях з більшовиками 11 листопада 1920 року. У 2017 році масове поховання поблизу Кукавки було досліджене КП ЛОР «Доля» на замовлення Українського інституту національної пам'яті. За результатами аналізу супровідного матеріалу та архівних досліджень кандидатів історичних наук Андрія Руккаса, Михайла Ковальчука та Ярослава Тинченка було встановлено, що у братській могилі спочивають вояки Армії УНР.

За твердженням Ярослава Тинченка, 11 листопада 1920 р. між селами Кукавка та Вендичани відбувся бій між 3-м кінним полком 3-ї Залізної дивізії Армії УНР та частинами 8-ї кавалерійської дивізії Червоної армії. Ворожа кіннота, що кількісно переважала українців, змогла розділити 3-й кінний полк. Більшу його частину ворог відкинув у напрямі на Борщівці, менша з боєм відступила на Вендичани. Встановити приналежність віднайдених останків до Армії УНР Інституту вдалось завдяки комплексному аналізу зібраної інформації. На місце поховання українських вояків вказав мешканець Кукавки Єфремов Семен Васильович (1928 р.н.), який в дитинстві чув розмови старших людей про вояків Армії УНР, похованих у Романовому яру за селом. У підлітковому віці він неодноразово випасав худобу біля могили (до її руйнування) відтак зміг чітко вказати пагорб, на якому й знаходилась поховальна яма. Крім того у могилі були виявлені елементи військового спорядження та одностроїв різних армій. Останки загиблих мали сліди прижиттєвих уражень (рубаних ударів холодною зброєю).

Фото: Департамент інформаційної діяльності та зв’язків з громадськістю Вінницької ОДА


УІНП на Миколаївщині провів семінар "Державна політика у сфері відновлення та збереження національної пам’яті Українського народу"

22 жовтня 2021 року на запрошення Березанської громади співробітники Південного міжрегіонального відділу Українського інституту національної пам'яті Сергій Гуцалюк та Олександр Городилов провели семінар-практикум для працівників закладів культури та освіти, вчителів історії, музейників громади.

Під час семінару, присутні ставили запитання та отримали вичерпні відповіді з української історії, зокрема історії Південної України. Крім того приємним моментом семінару стало те, що Український інститут національної памяті уклав договір про співпрацю із ГО "ЕКО Березань". Також співробітники Південного міжрегіонального відділу УІНП обговорили з активом організації подальшу співпрацю на 2022 рік. Пізніше, стало відомо, що Березанська публічна бібліотека вже замовила 15 комплектів видань Інституту для читалень своєї територіальної громади.

Фото: Південний відділ УІНП


22 жовтня у Музеї АТО (м. Дніпро) відбувся круглий стіл «Російсько-українська війна: політика пам’яті та практики комеморації». Організаторами заходу стали Музей АТО та Дніпропетровський національний історичний музей ім. Д. Яворницького.

В круглому столі взяли участь директор Музею АТО Вадим Якушенко, заступник директора Дніпропетровського національного історичного музею ім. Д. Яворницького Валерія Лавренко, капелан ПЦУ Дмитро Поворотний, доцент Дніпровського національного університету ім. О. Гончара Світлана Каюк, завідувач Дніпропетровського державного університету внутрішніх справ, ветеран російсько-української війни Кирило Недря та інші. 

Начальник Південно-східного міжрегіонального відділу УІНП Ігор Кочергін серед іншого зауважив, що в російсько-українській війні існує не лише фронт, який пролягає в межах Донецької, Луганської областей та Криму, але також фронт інформаційної війни. Він проходить через освітній, музейний, віртуальний та суспільний простори, які необхідно насичувати правдивою україноцентричною інформацією, аби мати можливість протидіяти російській пропаганди.


У ніч з 25 на 26 жовтня у Лубнах здійснили несакціонований демонтаж пам’ятника військовому діячу більшовиків та “червоному командиру” Василю Чапаєву. 

«Пора це збагнути і владі Лубен. Протягом вже ось двох років УІНП надсилав офіційні листи до Лубенської міськради, в яких пропонував виважений підхід: якісний демонтаж й перевезення до філії Державного історико-культурного заповідника у Путивлі «Музей монументального мистецтва тоталітарної доби «Парк радянського періоду» в Спадщанському лісі музею-парку радянського періоду на Сумщині. Але лубенські посадовці обмежувалися «відписками». Саботажницька позиція керівництва Лубенської громади й призвела до несакціонованого демонтажу невідомими», - прокоментував події у Лубнах регіональний представник Інституту в Полтавській області Олег Пустовгар.

Фото: Північно-східний відділ УІНП


У Полтавській обласній бібліотеці імені Олеся Гончара, за ініціативи відділу військового духовенства єпархії ПЦУ та Полтавського офісу УІНП відбулась зустріч страшокласників з капеланом Сергієм Сущенком.

У межах заходу капелан та бібліотекарка Вікторія Піскова познайомили старшокласників із виданнями Українського інституту національної пам’яті про російсько-української війну: «Капелани. На службі Богу і Україні», «Волонтери: сила небайдужих», «Дівчата зрізають коси».

Капелан поділився пережитим і осмисленим під час перебування на російсько-українському фронті та під час подій Революції гідності. Також Сергій Сущенко обговорив з учнями старших класів полтавських шкіл тему російсько-української війни. А ще старшокласники довідалися про походження поняття «капелан» та роль військових священників у сучасній історії.

Фото: Полтавська обласна бібліотека для юнацтва.


У Диканському краєзнавчому музеї презентували виставковий проєкт УІНП - «Мазепа. Karl ХІІ. Пётр І. Топ-10 міфів ru.пропаганди».

На презентацію завітали школярі Диканських НВК ім. Гоголя та ЗОШ І-ІІІ ст., громадськість, ветерани російсько-української війни, а також депутат обласної ради Микола Кульчинський та регіональний представник Українського інституту національної пам’яті в Полтавській області Олег Пустовгар.

Олег Пустовгар звернув увагу, що виставка, серед іншого, спростовує російсько-імперський міфи про постать Івана Мазепи та зв’язки України та Швеції. Він подарував для фондів музею раритетне видання історичну п’єсу міністра УНР у справах освіти Івана Огієнка (митрополита Іларіона) «Розіп’ятий Мазепа» та набір виставкових плакатів УІНП про військовиків Армії.

Виставка УІНП експонуватиметься у Диканському краєзнавчому музеї до кінця листопада. Очікується, що її відвідають старшокласники  з сіл Диканської ОТГ.

Фото: Диканський краєзнавчий музей ім.Гармаша