"Локальна пам'ять": встановлення меморіальних дошок українським захисникам та інші новини з регіонів

"Локальна пам'ять": встановлення меморіальних дошок українським захисникам та інші новини з регіонів

Встанолення меморіальних дошок українським захисникам на Чернігівщині, співпраця з військовими на Одещині, історичні лекції на Вінниччині, а також інші новини з регіонів у сорок другому інформаційно-новинному дайджесту про діяльність міжрегіональних відділів Української інституту національної пам'яті "Локальна пам'ять".

17 липня в місті Ічня Чернігівської області з нагоди 31-ї річниці прийняття Декларації про державний суверенітет України урочисто відкрито меморіальні дошки на честь борця за незалежність України в 20-му столітті та захисника нашої незалежної держави.

Меморіальну дошку на честь полковника медичної служби Армії УНР Юрія Добриловського встановлено на фасаді будинку Комунального некомерційного підприємства «Ічнянський центр первинної медико-санітарної допомоги».

Того ж дня на фасаді будівлі гімназії імені Степана Васильченка встановлено меморіальну дошку на честь українського воїна Сергія Петраускаса який загинув захищаючи суверенітет і територіальну цілісність України.

Сергій Петраускас «Ящур» – воїн 72-ї окремої механізованої бригади імені Чорних Запорожців. Народився 18 грудня 1977 року в Ічні на Чернігівщині. Його батько – литовець, мати – українка з російського Ростова-на-Дону. Активний учасник Помаранчевої революції і Революції Гідності, оборонець Луганського аеропорту в 2014 році. Загинув 22 лютого під час ворожого обстрілу в районі Авдіївки.

Пам’ятні дошку встановлено громадською організацією «Українська ініціатива» за сприяння Ічнянської міської ради та Українського інституту національної пам’яті.


19 липня до роковин початку нацистської окупації Вінниці 1941-1944 рр. у приміщенні Центр історії Вінниці відбулася публічна лекція «Вінниця і липневі бої 1941 р.».

На заході обговорювались епізоди штурму та боїв за Вінницю, тимчасове завершення совєцької та початок нацистської окупації міста. Окрім того, відбулася презентація унікальних світлин та документів цього періоду.  Від Інституту, участь у заході взяв співробітник УІНП Олексій Серветнік


22 липня  у приміщенні організації "Дата-центр соціальної сфери" відбулося засідання Координаційної ради з питань національно-патріотичного виховання при Вінницькій облдержадміністрації.

Засідання ради пройшло під керівництвом першої заступниці голови Вінницької ОДА Наталі Заболотної.

У ході засідання, члени ради обговорили наступні питання:

  • про внесення змін до складу Координаційної ради з питань національно-патріотичного виховання при Вінницькій облдержадміністрації та представлення нових її членів - зокрема, до складу ради був введений начальник Центрального міжрегіонального відділу УІНП Богдан Галайко.
  • про фінансування Обласної цільової соціальної програми національно-патріотичного виховання на 2021-2025 рр.
  • про проведення конкурсу згідно Постанови Кабінету Міністрів України від 12 жовтня 2011 року №1049 "Про затвердження порядку проведення конкурсу з визначення програм розроблених інститутами громадянського суспільства, для виконання яких надається фінансова підтримка" на 2021 та 2022 роки.
  • про проведення стратегування для суб'єктів у сфері національно-патріотичного виховання протягом 2021 року.

 

16 липня в Чорноморську громадськість вшанувала пам'ять земляка та почесного громадянина міста Віталія Шума

Керівник Південного міжрегіонального відділу УІНП Сергій Гуцалюк також долучився до церемонії меморіалу.

“Віталій Шум став ще одним символом нашої боротьби. Він загинув в перші місяці війни в складі підрозділу Збройних сил України. Саме з його смертю розуміння війни дійшло до Чорноморська зокрема. Світла пам’ять Герою!”, - заявив Сергій Гуцалюк.

Чоловік загинув рівно сім років тому під час активної фази Антитерористичної операції на сході України. Віталій Шум служив у 28-й ОМБр ім. Лицарів Зимового походу.

На честь Віталія і усіх загиблих захисників України священики Православної Церкви України відслужили панахиду, а побратими зробили залпи салюту.

Фото: Південний відділ УІНП


У рамках співпраці та взаємодії з військовослужбовцями, співробітники Південного міжрегіонального відділу УІНП 20 липня провели зустріч-бесіду з заступниками командувачів військових частин Південного оперативно-територіального об'єднання Національної гвардії України.

Начальник Південного міжрегіонального відділу УІНП Сергій Гуцалюк розповів про завдання та діяльність Інституту та поспілкувався з військовими на тему “2014 р. Як і чому провалилась “русская весна” в Одесі?”.

Головний спеціаліст відділу Уляна Громович висвітлила інформаційні матеріали, ресурси та проєкти Інституту. Також під час зустрічі військовослужбовців ознайомили з відеороликами Інституту: “Міф про імперську концепцію “Новоросії” (проєкт “Південь без міфів”) та “Рання історія Одеси” (проєкт “Український Південь”).

“Український інститут національної пам'яті надає вільний доступ до всіх своїх видань, проєктів та матеріалів. Наша принципова позиція – задля зручності читачів усі матеріали викладати також в електронних форматах. Маємо надію, що інформація та матеріали Інституту стануть корисними у Вашій роботі” - зазначив С. Гуцалюк.

Фото: Південний відділу УІНП