"Локальна пам'ять": Вифлеємський вогонь у Вінниці та інші новини регіонів

"Локальна пам'ять": Вифлеємський вогонь у Вінниці та інші новини регіонів

Передача Вифлеємського вогню у Вінниці, круглий стіл з протидії російським міфам в Одесі, вшанування пам'яті контр-адмірала Остроградського на Полтавщині та інші новини з регіонів у вісімнадцятому інформаційно-новинному дайджесту про діяльність міжрегіональних відділів Української інституту національної пам'яті "Локальна пам'ять".    

Співробітники УІНП передали настільний календар Інституту на 2021 рік «Українські жінки XX століття» обласний молодіжний центр Чернігівської обласної ради.

«Молодіжний центр Чернігівщини — надійний та креативний партнер Українського Інституту національної пам’яті, який робить вагомий внесок у справі національно-патріотичного виховання, вивчення історії українського державотворення, етапів боротьби за відновлення державності та поширення відповідної інформації в області. Цей календар є ще одним історичним аргументом у справі реалізації гендерної політики, якою займаються наші ініціативні соратники», — наголосив представник УІНП в Чернігівській області Сергій Бутко.


Напередодні зимових свят нову серію артплакатів «Визначні діячі Української революції 1917-1921 років» Українського інституту національної пам’яті отримали військові.

Комплекти з постерами співробітники Північно-східного міжрегіонального відділу УІНП передав для військ оперативного командування «Північ» і Чернігівському обласному територіальному центру комплектування та соціальної підтримки (структура органів місцевого військового управління України). Також артплакати передані Чернігівському обласному молодіжному центру.

«Героїчні предки — приклад для виховання нинішніх військовослужбовців, дітей і молоді.  Боротьба українців за свободу в минулому – цінний досвід для нас сьогодні, коли знову зі зброєю доводиться відстоювати незалежність та територіальну цілісність нашої держави. Українська революція 1917-1921 років подарувала цілу когорту вояків та воячок, якими ми всі пишаємося», — підкреслив представник УІНП в Чернігівській області Сергій Горобець.

Фото: Північно-східний міжрегіональний відділ УІНП


Співробітники Північно-східного відділу УІНП передали книгу «Пам'ять Роду» головним бібліотекам і музеям Чернігівщини.

Видання уже отримали Чернігівська обласна універсальна наукова бібліотека імені В.Г. Короленка, Чернігівська центральна міська бібліотека імені М. М. Коцюбинського, Чернігівський обласний історичний музею імені В.В. Тарновського, Чернігівський літературно-меморіальний музей-заповідник Михайла Коцюбинського.

«Пам’ять про Голодомор-геноцид 1932-1933 років в Україні вже почала виконувати функцію запобіжника від повторення подібних злочинів. Така важлива й корисна книга як «Пам’ять роду» якраз закликає наших співвітчизників відкрити свої родинні фотоальбоми, запрошує дізнатися більше про історію своїх родин, поговорити з тими, хто пам’ятає «великий голод». Це видання — ще один важливий крок у відновленні та збереженні національної пам’яті Українського народу», — зауважив представник УІНП в Чернігівській області Сергій Горобець.

Фото: Північно-східний міжрегіональний відділ УІНП


З ініціативи Північно-східного міжрегіонального відділу Українського інституту національної пам’яті (УІНП) Козельщинська бібліотека імені Олеся Гончара провела просвітницький захід, який присвятили своєму земляку, командувачу Чорноморським військово-морським флотом України у період Української революції 1917-21 рр. Михайлу Остроградському.

З учасниками вечора пам’яті у онлайн-форматі спілкувався історик Андрій Іванець. Присутні також переглянули анімаційний ролик УІНП, створений спільно з творчою спільнотою «Добродій» та художником Юрієм Журавлем, про підняття українських прапорів на Чорноморському флоті.  

Родзинкою заходу став перегляд короткометражного документального фільму «Вірний завжди». Контр-адмірал Михайло Остроградський: невідомий будівничий флоту незалежної України», створеного інтернет-виданням «Новинарня» за фінансової підтримки Українського культурного фонду

Захід відбувся у межах вимог Постанови КМУ «Про встановлення карантину та запровадження посилених протиепідемічних заходів на території із значним поширенням гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2».


На Полтавщині відбувся захід до 130-тої річниці голови ОУН Андрія Мельника. Організаторами заходу виступили: департамент культури і туризму Полтавської ОДА, обласна універсальна наукова бібліотека ім. І. Котляревського, краєзнавчо-історичний клуб ім. Федора Борківського та Північно-східний міжрегіональний відділ УІНП.

У межах заходу відбулися показ документальних відео, інформаційно-методичний семінар у онлайн-форматі для істориків-педагогів Полтавщини й презентація книжкової виставки, присвяченої Андрію Мельнику.

 «12 грудня виповнилося 130 років від дня народження  Андрія Мельника.  З  ініціативи УІНП ювілей  борця за незалежність цьогоріч відзначається на державному рівні згідно з Постановою Верховної Ради про пам’ятні дати та ювілеї у 2020 році. Цю історичну постать вшановують по всій Україні. У столичному історичному музеї розгорнули тематичну виставку.  Пам’ятні заходи у військових частинах Луганської і Донецької областей, якраз у  прифронтовій зоні, продемонстрували, що й нині агресор той, що і в часи Мельника - російський імперіалізм. Також цими днями   Інститут нацпам’яті провів науковий круглий стіл «Андрій Мельник: історія, пам’ять, спадщина». Науковий захід, організований УІНП, був спробою різнобічного погляду на життя, діяльність і переконання Андрія Мельника. Відеозапис  «круглого столу»  під головуванням голови УІНП Антона Дробовича можна переглянути на офіційному сайті нашої установи», - сповістив регіональний представник УІНП в Полтавській області Олег Пустовгар.

Захід відбувся в межах вимог Постанови КМУ «Про встановлення карантину та запровадження посилених протиепідемічних заходів на території із значним поширенням гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2».


24 грудня  до Центрального міжрегіонального відділу УІНП завітали представники Національної скаутської організації України «Пласт» та принесли Вифлеємський вогонь миру.

Вифлеємський вогонь миру – міжнародна щорічна скаутська акція до святкувань Різдва Христового, котра полягає у поширенні символічного вогню, запаленого на місці народження Ісуса Христа. Вогник символізує мир та злагоду, очікування в період посту, світло є символом тепла, душевного спокою, любові до людей і до світу.

Своєю чергою, співробітники відділу презентували найновіші видання Інституту для представників пластунського руху Вінниці.

Фото: Центральний міжрегіональний відділ УІНП


Відбулася офіційна зустріч керівника Південного міжрегіонального відділу УІНП Сергія Гуцалюка з новопризначеним головою Одеської облдержадміністрації Сергієм Гриневецьким

15 грудня, Голова ОДА Сергій Гриневецький зустрівся із керівником Південного міжрегіонального відділу Українського інституту національної пам’яті Сергієм Гуцалюком та керівником громадської організації Veterans Hub Odesa Олександром Голопотелюком.

Відбулося обговорення основних аспектів та напрямків співробітництва, зокрема поновлення роботи та затвердження  нового Положення і складу Координаційної Ради з питань національно-патріотичного виховання при ОДА.

Також обговорили нагальні  проблеми соціального супроводження, адаптації  та допомоги учасникам сучасного ветеранського руху.


Програми про українське військо 1917-1921 рр. транслюватимуть на одеських телеканалах.

Зокрема, підготовлений Українським інститутом національної пам'яті, а також ГО "Експертний Корпус" медіа-продукт - транслюється нині на одеському телеканалі "Думська", телебаченні "МіГ" м.Южне а також військовому телебаченні "Бриз".

«Це ще один приклад нашої плідної співпраці з одеським та військовим телебаченням, де ми не лише доносимо інформацію про свою діяльність, але й залучаємо медіа до нашої основної справи — популяризації історії України. І нам дуже приємно, що телеканали настільки зацікавилися такою співпрацею», - прокоментував керівник Південного міжрегіонального відділу УІНП Сергій Гуцалюк.


19 грудня 2020 року на запрошення керівництва Одеського державного університету внутрішніх справ начальник Південного міжрегіонального відділу УІНП Сергій Гуцалюк разом з військовим побратимом Григорієм Кирилкіним провели зустріч з курсантами на тему сучасної російсько-української війни, боротьби за Незалежність України та ролі молодших командирів у силових структурах, зокрема підрозділах Збройних сил України.

“Дуже часто нам доводиться так званим “старим поліцейським” пояснювати елементарну державну політику до тих чи інших подій. Втім, зараз вже ми бачимо, що інтерес у керівництва таких вишів та у молодих курсантів і офіцерів до знань зокрема історії України, пошуку оцінок тих чи інших подій — змінився докорінним образом. Можливо, горнила нинішньої війни зробили свою справу, а можливо, нове покоління українців, що народилися вже в Незалежній державі — це принципово нові громадяни”, - підсумував зустріч Гуцалюк.

Фото: Південний міжрегіональний відділ УІНП


Арт-плакати "Визначні діячі Української революції 1917-1921 років" тепер на військових кораблях, а також в навчальних закладах Одеси, Овідіополя та  Красносільської ОТГ.

Протягом тижня співробітниками Південного відділу УІНП було передано артплакати до Красносільської об'єднаної територіальної громади Одеської області, які розмістять у п’яти  школах громади. Також комплекти артплакатів  передали до гімназій №7, №1, №4 м.Одеси та ЗОШ  №111.

Плакати і матеріали УІНП отримали ДНЗ "Одеський центр професійно-технічної освіти, школа №2 м.Овідіополя та СЮТ “Сігма”.  А останніми набори плакатів отримали військові моряки та одеська школа мистецтв імені К.Костанді.

Фото: Південний міжрегіональний відділ УІНП


22 грудня Південний міжрегіональний відділ Українського інституту національної пам'яті провів круглий стіл на тему "Розвінчання історичних міфів, що використовуються державою-агресором в гібридній війні проти України".

В обговоренні взяли участь співробітники УІНП: начальник південного міжрегіонального відділу Сергій Гуцалюк та модератор зустрічі Олександр Городилов. Також до нас завітали: представник Українського національного інституту стратегічних досліджень Артем Филипенко, політолог Дмитро Колцун, одеський історик і краєзнавець Олександр Бабіч, професор історії Одеського національного університету ім.Мечникова д.і.н. Тарас Гончарук, службовець відділу військово-цивільної співпраці ВМС ЗСУ Сергій Ткачук, представник Одещини в Раді ветеранів при Мінветеранів України Олександр Голопотелюк та психолог "Ветеранс ХАБу" Юлія Стрельцова.

Учасники експертного круглого столу обговорили сучасні історичні міфи, на яких грунтується інформаційна пропаганда проти нашої держави, згадали схожі міфи, що використовувалися Росією у війнах проти інших держав, проаналізували ті слабкі місця, що є в наявності у нашої країни в інформаційній обороні а також можливі шляхі для підсилення державної інформаційної програми по захисту від гібридних диверсій.

Також учасники круглого столу домовилися зустрічатися регулярно і обговорювати більш глибоко різні окремі напрями захисту інформаційного поля нашої держави.

Фото: Південний міжрегіональний відділ УІНП