«Локальна пам'ять»: заходи до Дня добровольця та інші новини регіонів

«Локальна пам'ять»:  заходи до Дня добровольця та інші новини регіонів

3 березня в Новобілоуській сільській раді Чернігівського району відбулася зустріч учнів старших класів п’яти шкіл територіальної громади з регіональним представником Українського інституту національної пам’яті в Чернігівській області Сергієм Бутком. 

Зустріч була присвячена річниці повномасштабного вторгнення Росії в Україну. Розпочався захід хвилиною мовчання в пам'ять про українських захисників та цивільних жертв російських окупантів. 


9 березня біля пам’ятника Тарасу Шевченку в Чернігові відзначили 209-й день народження великого Кобзаря.

Заупокійну літію відправив керуючий Чернігівською єпархією Православної церкви України єпископ Чернігівський і Ніжинський Антоній.

Вшановуючи пам’ять українського поета та художника, керівники Чернігівської області та міста, командування оперативного командування «Північ» Сухопутних військ ЗСУ, представники Українського інституту національної пам’яті, громадськості провели меморіальний мітинг, поклали квіти до пам'ятника Кобзареві.


10 березня регіональний представник УІНП в Чернігівській області Сергій Бутко виступив на першому засіданні комісії з питань найменування (перейменування) вулиць, інших міських об’єктів, встановлення пам’ятних знаків Михайло-Коцюбинської територіальної громади Чернігівського району.

Комісія прийняла рішення щодо алгоритмів роботи з перейменування вулиць та інших об’єктів топоніміки згідно з політикою очищення публічного простору від символів імперськості та комуністичного тоталітарного режиму. Після засідання Сергій Бутко відвідав Михайло-Коцюбинський історико-краєзнавчий музей, надав пропозиції щодо його реекспозиції відповідно до вимог законодавства та результатів досліджень української історичної науки.


13 березня комісія з питань міської топонімії, охорони та збереження історико-культурного середовища Чернігівської міської ради за участі регіонального представника УІНП Сергія Бутка одноголосно прийняла рішення пропонувати міській раді перейменувати вулицю Попудренка на честь солдата 119-ї окремої бригади територіальної оборони, Героя України (посмертно) Олександра Мацієвського.

Відповідно до політики очищення публічного простору від символіки імперськості та радянського тоталітаризму комісія затвердила до третього блоку перейменувань ще 10 вулиць і провулків обласного центру.


14 березня біля Меморіальних стел загиблим захисникам України на Красній площі в Чернігові відбулося вшанування добровольців, які віддали життя в боротьбі за незалежність, суверенітет і територіальну цілісність нашої держави.

Регіональний представник УІНП в Чернігівської області Сергій Бутко розповів про феномен добровольчого руху в Україні, який виник у 2014 році. Звернув увагу на історичну тяглість цього феномену, згадав місцевих жителів, які долучилися до добровольчого руху. 

Учасники заходу поклали квіти до меморіальних стел і вклонилися загиблим героям.

Того ж дня посадовець долучився онлайн до просвітницького заходу Київського державного будинку художньої та технічної творчості, де розповів про феномен українського добровольчого руху учням та студентам професійно-технічних закладів освіти Києва. 


Полтавська обласна універсальна наукова бібліотека імені І. П. Котляревського, Український інститут національної пам’яті, відділи культури Лубенської та Пирятинської міських рад влаштували відеоміст «Полтава – Пирятин – Лубни – Одеса», присвячений 160-річному ювілею історика та діяча УНР Івана Луценка.

Модерували відеоміст завідувачка відділу краєзнавства бібліотеки Марина Федорова та регіональний представник УІНП в Полтавській області Олег Пустовгар. Також у заході взяла участь співробітниця Південного міжрегіонального відділу УІНП Уляна Громович.


У Полтавській обласній універсальній науковій бібліотеці імені І. П. Котляревського відбулось обговорення деколонізації публічного простору Полтавської міської територіальної громади в контексті розвитку й утвердження ідей мазепинства.

Захід відбувся після обговорень реалізації державної політики подолання наслідків русифікації та тоталітаризму в місті Полтаві та Полтавській області, який місяць тому проводили Експертна рада при Міністерстві культури та інформаційної політики й Полтавська обласна військова адміністрація. 

У зібранні взяли участь депутати обласної та міської рад, науковці, музейники та громадські активісти. Модерував захід регіональний представник УІНП в Полтавській області Олег Пустовгар. 

Йшлося також про потребу створити на території музею «Поле Полтавської битви» кластер російської монументальної пропаганди перемістити туди з публічного простору міста згадані імперські маркери. А також про важливість відображення згадок про Івана Мазепу та його соратників у публічному просторі Полтави. 


9 березня у Полтаві відбулися заходи з ушанування 209-ї річниці з дня народження українського поета та художника Тараса Шевченка. 

Представники Полтавської обласної військової адміністрації та Збройних сил України поклали квіти до пам’ятника Кобзареві. 

Представники громадськості Полтавщини за участю викладачів та студентів Полтавського національного педагогічного університету й Полтавського офісу УІНП взяли участь у просвітницькому заході, де обговорювали важливість постаті Шевченка та його творчої спадщини в українській історії та національній пам’яті.


У селі Веселий Поділ Семенівської громади Кременчуцького району демонтовано пам’ятник-погруддя радянському діячеві Іванові Мічуріну.

Демонтаж провело комунальне підприємство «Комунальник» Семенівської селищної ради. Об’єкт перебуватиме на території цього комунального підприємства до прийняття окремого рішення щодо передачі в музейний простір.


У Новоселівській громаді Полтавського району депутати сільської ради перейменували 17 вулиць і провулків, які пов’язані з російським імперським чи радянським тоталітарним минулим.

Перейменування відбулись у селах Новоселівка, Крокове, Брунівка, Глоби, Черкасівка, Терентіївка, Пасківка, Кованьківка, Рунівщина, Черкасівка, Божки та Божківське. 

Рішенню депутатів передувало широке громадське обговорення перейменувань у соцмережах, а також на офіційному сайті та у друкованому віснику громади.


14 березня в Полтавській академії неперервної освіти ім. М. В. Остроградського освітянам Полтавщини представили проєкт «Діалоги про війну».

У форматі онлайн долучилися 134 освітні платформи – школи, інші навчальні заклади, методичні кабінети, ресурсні центри, відділи освіти територіальних громад тощо. 

Про можливості використання матеріалів проєкту в організації освітнього процесу розповіла в режимі відеозв’язку співробітниця УІНП Ганна Байкєніч. А начальниця Управління забезпечення реалізації політики національної пам’яті в регіонах УІНП Олена Охрімчук зосередила увагу на складовій проєкту – методичних рекомендаціях, у яких вміщено три тематичні матриці до заняття з можливими варіаціями завдань щодо опрацювання відео.


Південний міжрегіональний відділ Українського інституту національної пам’яті розширює співпрацю з виконавчим партнером Управління Верховного комісара ООН у справах біженців в Україні – громадською організацією «10 квітня». Ця організація займається допомогою мігрантам, які прибули в Україну, внутрішньо переміщеним особам та особам без громадянства, які перебувають в Україні.

11 березня в Одеській обласній науковій бібліотеці імені М. Грушевського відкрилася локація розмовного клубу «Ріка», а на відкриття серед інших були запрошені співробітники Українського інституту національної пам’яті.

Уляна Громович та Олександр Городилов розповіли про діяльність Інституту, його програми й основні завдання. Також перед учасниками заходу виступили мовознавці, краєзнавці, історики, етнорок-гурт «Друже Музико» та інші.


14 березня в Одесі та передмісті відбулася низка урочистих меморіальних заходів до Дня українського добровольця.

Начальник Південного міжрегіонального відділу УІНП Сергій Гуцалюк долучився до громадськості, щоб вшанувати пам’ять усіх, хто став до лав українського війська на захист Батьківщину.

На Західному цвинтарі в Одесі віддали шану всім похованим на Алеї Героїв. Окремо вшанували пам’ять Володимира Малофєєва   символа одеських добровольців.

А в передмісті Одеси, в селі Визирка, учасники делегації відвідали могилу Героя України, кулеметника «Правого сектору», а згодом 28-ї окремої механізованої бригади імені Лицарів Зимового походу Дениса Максишка, який загинув під час визволення Миколаївщини.

У церемонії вшанування пам’яті взяли участь добровольці, представники Міністерства у справах ветеранів, Одеської ОВА, Оперативного командування «Південь» та бойових бригад, Православної церкви України.


У ветеранському просторі Veterans HUB ODESA відбувалася зустріч «Віртуальна екскурсія Одесою», яку організував Південний міжрегіональний відділ УІНП та Одеський національний університет імені І. І. Мечникова. 

Начальник Південного міжрегіонального відділу УІНП Сергій Гуцалюк наголосив, що на тлі агресії Росії проти України виглядає незрозумілою ситуація з організацією міських екскурсій, бо місцеві екскурсоводи жодним чином не намагаються скорегувати зміст своїх турів.

Професори, доктори історичних наук Олена Бачинська та Тарас Гончарук продемонстрували електронну презентацію – віртуальну екскурсію Одеси, де із загального контексту не вирвані епохи, а розповіді не зациклені на імперському періоді міста. Було продемонстровано античний, Литовський, Ханський, Османський, російський, український революційний, радянський та сучасний етапи розвитку міста. Всі ці періоди доповнюють один одного, збагачуючи історію Хаджибея-Одеси.


27 лютого у Вінницькій обласній універсальній науковій бібліотеці імені Валентина Отамановського відбувся інформаційно-просвітницький захід, присвячений 130-річчю українського історика, на честь якого названа бібліотека. 

Участь у заході взяли науковці, бібліотечні фахівці, студенти Харківського національного автомобільно-дорожнього університету, краєзнавці.

З вітальними словами до учасників звернулися директорка бібліотеки Лариса Сеник та начальник Центрального міжрегіонального відділу Українського інституту національної пам’яті Богдан Галайко.

Модератором заходу була завідувачка відділу краєзнавства бібліотеки Оксана Антонюк. Захід супроводжувала книжкова виставка «Валентин Отамановський – видатний історик України», підготовлена фахівцями відділу краєзнавства.


9 березня у Вінницькому обласному краєзнавчому музеї відбулося відкриття виставки «Азов. Янголи Маріуполя», присвяченої пам’яті бійців полку «Азов» з усієї України, які загинули під час оборони Маріуполя та «Азовсталі».

Участь у презентації взяли рідні та близькі загиблих українських захисників, науковці, музейні працівники, представники ЗМІ. До заходу з вітальним словом долучився співробітник УІНП Олексій Серветнік.


9 березня  для студентів Технологічно-промислового фахового коледжу Вінницького національного аграрного університету відбувся інформаційно-просвітницький захід до річниці повномасштабного вторгнення РФ в Україну.

Начальник Центрального міжрегіонального відділу Богдан Галайко поспілкувався з молоддю про передумови, перебіг та періодизацію новітньої російсько-української війни, ключові етапи.


14 березня в Харківському національному університеті внутрішніх справ, що тимчасово розміщується у Вінниці, відбувся інформаційно-просвітницький захід до Дня українського добровольця та річниці повномасштабного вторгнення РФ в Україну.

Начальник Центрального міжрегіонального відділу УІНП Богдан Галайко ознайомив курсантів закладу з історією започаткування пам'ятної дати, розповів про передумови, перебіг та періодизацію новітньої російсько-української війни, її ключові етапи.


9 березня у Волинському краєзнавчому музеї представники кримськотатарської громади передали міжнародний вишитий рушник єднання «Цвіт вишиванки».

За ініціативою регіональної представниці УІНП Тернопільський музей національно-визвольної боротьби, який втілює проєкт міжнародного вишиваного рушника, знайшов співпрацю із Волинським краєзнавчим музеєм і майстринею Людмилою Завадою.  

Орнамент, який закарбує майстриня вишивки,  – це унікальний малюнок XX століття з волинською технікою виконання, яка є маловідомою. Довжина рушника – 12,5 метра. На ньому є роботи з кількох українських регіонів, а також з інших країн. До створення рушника долучилися майстри з Канади, Німеччини, Польщі, Італії, Англії, Австрії, Естонії, Латвії та Литви. 

Задум творців міжнародного вишитого рушника – показати орнаменти областей України, АР Крим та української діаспори. У 2022 році естафету підхопили майстрині кримськотатарської національності Оксана Дворецькова, Гульнара Абдулаєва та Ельміра Аблялімова-Чийгоз. Вони зобразили на рушникові орнамент «егрігел» – жіночий мотив, який символізує розквіт та розвиток. Зараз естафету отримала волинська вишивальниця, яка передасть його рівнянам, коли закінчить свою частину роботи.