«Локальна пам'ять»: заходи до Дня добровольця та інші новини з регіонів

«Локальна пам'ять»: заходи до Дня добровольця та інші новини з регіонів

Онлайн-гутірки, покладання квітів, презентації книг, святковий концерт до Дня добровольця, а також інші новини з регіонів у двадцять шостому інформаційно-новинному дайджесту про діяльність міжрегіональних відділів Української інституту національної пам'яті "Локальна пам'ять". 

11 березня в Чернігівському обласному молодіжному центрі проведено онлайн-гутірку на тему «День українського добровольця. Про що це?» за участі істориків і воїна-добровольця.

Організаторами заходу стали Український інститут національної пам’яті, Чернігівський обласний молодіжний центр за сприяння Чернігівської обласної державної адміністрації та Чернігівського обласного історичного музею імені Василя Тарновського.

«Саме добровольці, добровольчий рух врятував нашу країну від загарбання російським агресором навесні-влітку 2014-го. Згадаємо факт, що перший наступальний бій по знищенню російського блокпосту під Слов’янськом загоном «Правого сектору» проведено саме 20 квітня 2014-го. Він був погоджений із керівництвом держави, яке, зв’язане перемовинами у Женеві та іншими обставинами (так зване «перемир’я» тощо), потім заявило, що силові структури України до цього не мають жодного відношення», — заявив представник Українського інституту національної пам’яті у Чернігівській області Сергій Бутко.

Фото: Північно-східний відділ УІНП


14 березня на Красній площі у Чернігові проведено обласний захід до Дня українського добровольця за участю учасників бойових дій в російсько-українській війні, волонтерів, батьків та родичів загиблих Героїв, військовослужбовців Чернігівського гарнізону, представників місцевих органів влади, Українського інституту національної пам’яті, громадськості.

Всім добровольцям, які врятували країну від російського загарбання, учасники зібрання висловили щиру вдячність. Вшанували пам'ять усіх, хто загинув під час Революції Гідності та при виконанні військового обов’язку у відбитті російської агресії в Луганській та Донецькій областях України, хвилиною мовчання, та поклали квіти до пам'ятних стел загиблим героям.

«Чернігівщина, яка чисельністю та ресурсами не так потужна, як інші області, зуміла в критичний для країни 2014 рік виставити на захист України два батальйони територіальної оборони, добровольчий батальйон патрульної служби міліції особливого призначення, наші земляки воювали практично в усіх добровольчих формуваннях України. Крім цього з березня 2014-го велика кількість патріотів, про конкретну чисельність ще рано говорити, через військкомати пішли в армію воювати з російським агресором», — наголосив представник Українського інституту національної пам’яті в Чернігівській області Сергій Бутко.

Фото: Чернігівська міська рада


16 березня у Харківському національному університеті повітряних Сил ім. Івана Кожедуба співробітники Північно-східного міжрегіонального відділу УІНП презентували виставку "Проти Голіафа".

Після презентації співробітник УІНП Едуард Зуб прочитав курсантам лекцію "Топографія терору. Харків, 1917-1920 роки". Подорож харківським жахіттям столітньої давності справила на слухачів незабутнє враження.

Фото: Північно-східний відділ УІНП


12 березня в приміщенні Будинку культури Верхньодніпровської міської ради відбулася презентація видань «Природна спадщина Верхньодніпровщини» та «Верньодніпровські обрії (краєзнавчий альманах)».

На заході були присутні представники Верхньодніпровської міської ради, Верхньодніпровської міської бібліотеки, Верхньодніпровського народного історико-краєзнавчого музею, учні шкіл Верхньодніпровська, науковці та краєзнавці з Дніпра та Кам’янського. Організаторами заходу стали Верхньодніпровська міська рада та Верхньодніпровський народний історико-краєзнавчий музей.

Перед аудиторією виступили автори альманаху: заслужений журналіст України Микола Чабан, керівник громадської природоохоронної організації «Орлан» Петро Чегорка, військовослужбовець полку "Дніпро-1" Віктор Дідик, доцент Дніпровського національного університету Вадим Манюк, доцент Придніпровської державної академії будівництва та архітектури Олександр Харлан, директорка Музею історії міста Кам’янське Наталя Буланова, колекціонерка з Верхньодніпровська Альона Артеменко, викладач Дніпровського національного університету Олег Сизенко, краєзнавець з міста Кам’янське Віктор Ольгашко, керівник верхньодніпровської дитячої телестудії «Ракурс» Галина Солдатенко, начальник Південно-східного міжерегіонального відділу УІНП Ігор Кочергін.

Ігор Кочергін передав для Верхньодніпровської бібліотеки та музею видання Інституту і в своїй доповіді серед іншого наголосив на важливості збереження і популяризації історичної пам’яті краю задля формування національної ідентичності.

Фото: Південно-східний відділ УІНП


17 березня у бібліотеці ім. Джона Маккейна (Дніпровська центральна міська бібліотека) відбулася презентація книги Ірини Реви «Воїни Дніпра: цінності, мотивації, смисли».

Організаторами заходу стали Дніпропетровський національний історичний музей ім. Дмитра Яворницького, Дніпровська центральна міська бібліотека, Південно-східний міжрегіональний відділ Українського інституту національної пам’яті.  На презентації були присутні співробітники Дніпровської міської бібліотеки, учасники АТО/ООС, викладачі дніпровських вишів, краєзнавці та інші.

Про особливості підготовки матеріалу для книги, головну мету та сенси, представлені у книзі розповіла авторка Ірина Рева. Один з героїв книги –Віктор Савченко розповів про свої враження і досвід учасника АТО. Начальник Південно-східного відділу Інституту Ігор Кочергін у своїй промові наголосив на важливості таких видань в час, коли російсько-українська війна досі триває.

Фото: Південно-східний відділ УІНП


11 березня 2021 року начальник Південного міжрегіонального відділу Українського інститут національної пам’яті Сергій Гуцалюк провів робочу зустріч з директоркою Одеської  бібліотеки №8 ім. Івана та Юрія Лип Наталією Белінською. 

Під час зустрічі обговорили напрямки співпраці та розглянули можливість використання ресурсів Інституту у діяльності бібліотеки.Також начальник Південного міжрегіонального відділу УІНП Сергій Гуцалюк передав до фонду бібліотеки комплект видань УІНП.

Фото: Південний відділ УІНП


До Дня Українського добровольця начальник Південного міжрегіонального відділу Українського інституту національної пам’яті Сергій Гуцалюк провів бесіду з учнями 9-го класу Одеської загальноосвітньої школи № 60 про формування добровольчих батальйонів, про їх завдання та мету та про те, хто взагалі такі добровольці.

“Українські добровольці - це ті, хто першими став на захист нашої країни. Вони - це символ героїзму, патріотизму та відваги. Українські добровольці стали гордістю українського народу та водночас головним болем кремлівських посіпак” , – зазначив Гуцалюк.

Також начальник Південного міжрегіонального відділу УІНП Сергій Гуцалюк розповів учням про сучасну російську-українську війну, про побут на фронті та про життя після війни. Передав до бібліотеки школи комплект видань УІНП.

Фото: Південний відділ УІНП


14 березня у сквері Героїв Небесної Сотні до Дня українського добровольця відбулася урочиста церемонія покладання квітів до меморіального каменю, спорудженого воїнам Одеси та області, які загинули в зоні проведення АТО.

Захід розпочався хвилиною мовчання у пам’ять про тих, хто загинув виборюючи право на існування вільної та незалежної України. Після цього гідних синів та дочок українського народу відзначили почесними грамотами від керівництва області та міста.

Начальник Південного міжрегіонального відділу Українського інституту національної пам’яті Сергій Гуцалюк долучився до урочистих заходів та разом з керівництвом області та міста, держслужбовцями, представниками ветеранських організацій, військовослужбовцями, волонтерами та небайдужими одеситами поклав квіти до меморіального каменю.

Фото: Південний відділ УІНП


В одеському Кафедральному соборі Різдва Христового Православної Церкви України відбулися урочистості на честь Дня добровольця.Захід відбувся за підтримки і участі Південного міжрегіонального відділу Українського інституту національної пам'яті.

Єпископ Одеський і Балтський Павло звершив чин панахиди за загиблими героями-добровольцями біля "Стіни пам'яті", встановленої на соборі. Перед присутніми виступили також активісти громадських об'єднань, матері загиблих українських захисників, музиканти, добровольці.

 “Українці здавна мають традиції згуртовуватися перед зовнішньою загрозою. А для добровольців питання не виникали, бо на той час, після Революції Гідності силові структури держави були або майже знищені, або вкрай деморалізовані. А добровольців, волонтери і небайдужі не лише взяли на себе головні удари російських окупантів, але й зупинили їх. І це, не дивлячись на перевагу ворога в забезпеченні і силі. Саме дух українського козацтва, повстанців і гайдамаків прокинувся зараз знову. І це, власне, і є секретом нашої сили, стійкості наших "кіборгів", незламності нашого воїнства!”, - наголосив начальник Південного міжрегіонального відділу УІНП Сергій Гуцалюк.

Фото: Південний відділ УІНП


14 березня в Одеській обласній науковій бібліотеці імені Грушевського за організаційної підтримки Українського інституту національної пам'яті відбулася презентація поетичної збірки Гліба Бабіча "Вірші та пісні".

У заході взяв участь керівник Південного міжрегіонального відділу Українського інституту національної пам'яті Сергій Гуцалюк. В програмі авторських читань відбулася зустріч Гліба Бабіча з читачами Одещини. А, оскільки захід відбувся в рамках відзначення Дня добровольця, презентацію відвідали ветерани АТО/ООС та волонтери. Виступ автора супроводжували відеокліпи, зняті на його пісні.

Фото: Південний відділ УІНП


В Одесі День добровольця відбувся концерт в ротонді Міського саду. Співорганізаторами концерту і свята загалом виступив Південний міжрегіональний відділ Українського інституту національної пам'яті.

Перед одеситами, що зібралися на свято виступили зокрема: гурт "Козацьке коло”; бард, ветеран АТО Валерій Глушук; бард, ветеран АТО Гліб Бабич; хедлайнер гурт "Друже Музико".

Фото: Південний відділ УІНП


17 березня на запрошення командування 38-го зенітного ракетного полку ЗСУ начальник Південного міжрегіонального відділу УІНП Сергій Гуцалюк провів бесіду з військослужбовцями полку на тему "2014 р. Як і чому провалилась "русская весна" в Одесі?".

Також під час зустрічі було презентовано діяльність та нові проєкти Інституту, зокрема і проєкти Південного міжрегіонального відділу.По завершенню зустрічі командування 38-го ЗРП ЗСУ нагородило Почесною грамотою начальника Південного міжрегіонального відділу Сергія Гуцалюка.

Фото: Південний відділ УІНП