«Локальна пам'ять»: заходи до Дня Героїв та інші новини з регіонів

«Локальна пам'ять»: заходи до Дня Героїв та інші новини з регіонів

Пам`ятні заходи до Дня Героїв, а також інші новини з регіонів у тридцять п`ятому інформаційно-новинному дайджесту про діяльність міжрегіональних відділів Української інституту національної пам'яті "Локальна пам'ять".

21 травня у Черніговському обласному молодіжному центрі відбулась гутірка «День Героїв: Симон Петлюра» за участі представників УІНП та учнів старших класів загальноосвітніх шкіл міста.

Регіональний представник УІНП в Чернігівській області Сергій Бутко розповів історію походження свята День Героїв та закцентував увагу на постаті голови Директорії УНР та Головного отамана військ і флоту УНР Симонові Петлюрі, адже саме 22 травня 1879 року він народився у Полтаві.

Фото: Північно-східний відділ УІНП


21 травня співробітники УІНП передали видання Інституту центральній бібліотеці селища Срібне Прилуцького району Чернігівської області.

Серед переданих видань УІНП зокрема книга «Пам’ять роду» (16 історій родин, які пережили геноцид 1932-1933 років), книга Наталки Позняк-Хоменко «Волонтери: Сила небайдужих», колективна монографія «Нариси з історії освоєння Південної України XV–XVIII ст.», книга Ірини Реви «Воїни Дніпра: цінності, мотивації, смисли», настільний календар на 2021 рік «Українські жінки ХХ століття», друга серія комплекту артплакатів «Визначні діячі Української революції 1917-1921 років».

Зазначимо, що книги також будуть передані у 17 філій центральної бібліотеки в районі.

Фото: Північно-східний відділ УІНП


23 травня, у День Героїв, у Чернігові біля меморіальних стел загиблим захисникам України та Героям Небесної Сотні громадськість вперше святкувала разом із представниками влади.

Ініціатором заходу стала громадська організація «Єдина родина Чернігівщини», яка об’єднує родини загиблих воїнів російсько-української війни та Чернігівська міська рада. У заході взяли участь батьки загиблих Героїв, представники ветеранських організацій учасників бойових дій в російсько-українській війні та інших громадських організацій та рухів, Чернігівської обласної ради, Чернігівської міської ради, Міністерства у справах ветеранів України, Українського інституту національної пам’яті та інших урядових організацій, громадськість.

Вони вшанували хвилиною мовчання полеглих Героїв-Захисників, поклали квіти до Меморіальних стел. Почесну варту біля меморіальних стел несли курсанти Академії Державної пенітенціарної служби. Молебень за живих і полеглих Героїв відправив отець Євген Орда, настоятель гарнізонної церкви Івана Воїна, військовий капелан.

«З початком захисту нашої вітчизни в 2014 році від російського агресора традиція вшанування героїв 23 травня міцнішає. На жаль, ряди героїв, що віддали своє життя в останні сім років, поповнюється чи не щодня. Сьогодні ми згадуємо і 189 полеглих воїнів із Чернігівщини», — заявив регіональний представник Українського інституту національної пам’яті в Чернігівській області Сергій Бутко.

Скріншот: NEWCH.TV


22 травня у Чернігові біля пам'ятника Тарасу Шевченку на Валу відбулася літературно-мистецька акція з нагоди 160-річчя перепоховання праху Тараса Шевченка на Чернечій горі в Каневі.

В урочистому заході взяли участь перша заступниця голови Чернігівської обласної ради Ніна Леміш, начальник управління культури і туризму Олександр Шевчук, представники органів влади, Українського інституту національної пам’яті, закладів культури, громадськість.

Заупокійну літію за Тарасом Шевченком відправив настоятель Чернігівського храму Святої Великомучениці Катерини, секретар Чернігівської Єпархії Православної церкви України, протоієрей отець Роман Кіник. Після цього відбулося покладання квітів.

«Останній шлях Великого Кобзаря проходив і через населені пункти Чернігівщини: Атюші, Батурин, Доч, Шаповалівку, Борзну, Оленівку, Берестовець, Комарівку, Ніжин, Носівку, Козари, Козелець, Сираї і далі на Київ. Труну супроводжували численні маси населення, майже в кожному місті була зупинка процесії, де відправлялася панахида. Біля Оленівки в лісі відбувся багатолюдний обід для народу. Тут був дехто з прислуги Білозерських, що особисто знав Тараса Григоровича з часів його перебування в Оленівці та Мотронівці в 1847 році. Тут же, в Оленівці, художник Григорій Честахівський змалював масову зустріч народом домовини Тараса Шевченка. Особливо ж урочиста зустріч відбулася в м. Ніжині. Микола Білозерський згадував, що «в Ніжині назустріч вийшли цехові із значками, ліцеїсти та гімназисти», — повідомив регіональний представник УІНП в Чернігівській області Сергій Бутко.

У літературно-мистецькій акції взяли участь професійні артисти, діти та молодь. Студенти університету виготовили семиметровий стилізований рушник із цитатами з віршів Великого Кобзаря, яким прикрасили пам’ятник молодого Шевченка.

Капела бандуристів ім. О. Вересая виконали твори українського поета «Зоре моя вечірня», «Тече вода в синє море». А учні Чернігівської міської школи мистецтв озвучили, зокрема, «Бандуристе орле сизий», «По діброві вітер виє», «Мені однаково» та «Думка».

Традиційно після завершення виступів усіх бажаючих запросили до «вільного мікрофону» для читання поетичного слова Кобзаря, авторської поезії, присвяченої Шевченкові, та патріотичних творів.

Фото: Північно-східний відділ УІНП


21 травня  у Харківському національному університеті ім. В. Н. Каразіна відбулася презентація ювілейного випуску «Польського альманаху» та книги «Поляки Харківщини на тлі радянського тоталітарного режиму».

Захід відбувся за участі Генерального консула Республіки Польща у Харкові Пьотра Стаханчика, ректора ХНУ ім. В. Н. Каразіна Віля Бакірова, науковців та представників громадськості.

З коротким повідомленням про репресії проти харківських поляків у 1920 році виступив головний спеціаліст Північно-східного відділу УІНП Едуард Зуб.

Фото: Північно-східний відділ УІНП


З нагоди 142-ї річниці з дня народження Симона Петлюри у Полтаві поклали квіти до меморіальних дошок, якими увічнена пам’ять видатного земляка.

До вшанування долучилися заступниця голови Полтавської ОДА Катерина Рижеченко, директорка Департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю облдержадміністрації Вікторія Пилипенко, очільник обласного об’єднання ВУТ «Просвіта», депутат облради Микола Кульчинський, історик та архівіст Тарас Пустовіт, співробітники УІНП та інші.

Спершу делегація відвідала колишню вулицю Симона Петлюри, де знаходилася садиба Петлюр та встановлена меморіальна дошка. Потім поклали квіти до меморіальної дошки на будівлі Полтавської державної аграрної академії. Раніше це була споруда Полтавської духовної семінарії, де з 1895 по 1901 рік навчався студент-семінарист Симон Петлюра — майбутній державний та громадсько-політичний діяч, очільник Української Народної Республіки.  Також Полтавський краєзнавчий музей імені Василя Кричевського для полтавців та гостей міста провів  авторську екскурсію «Полтавські стежки Симона Петлюри».

«Це піший маршрут, що включає три локації, що пов’язані з полтавським періодом життя видатного полтавця», - розповіла наукова співробітниця музею Наталія Кузьменко.

Фото: Полтавська ОДА


Днями у межах вшанування пам'яті жертв депортації кримськотатарського народу комуністичним тоталітарним режимом ролик Українського інституту національної пам’яті про одного з лідерів кримськотатарського національного відродження початку ХХ століття Номана Челебіджіхана продемонстрували на полтавських телеканалах «Місто+» та «Центральний».

Як повідомив регіональний представник УІНП в Полтавській області Олег Пустовгар, показ відеоматеріалу про одного з найяскравіших та найважливіших фігур у всій багатосотлітній історії кримськотатарського народу відбувся в рамках угоди між менеджментом телеканалів та головою УІНП Антоном Дробовичем.

«Донесення телеканалами до полтавців історичної правди про такого видатного діяча як Номан Челебіджіхан вкрай важливо нині,коли Крим і нині тимчасово потрапив під окупацію російських агресорів»,- сказав Олег Пустовгар


27 травня в  Департаменті інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю Вінницької обласної державної адміністрації відбулося чергове засідання обласної комісії з реабілітації.

На засіданні комісією було розглянуто 213 заяв та відповідні пакети документів до них, комісія перевірила факт обвинувачення та призначення покарання і дійшла висновку, що 205 репресованих громадян підлягають реабілітації, так як були засуджені позасудовими органами, зокрема за постановою Управління народного комісаріату внутрішніх справ (трійки УНКВС) та за рішенням Особливої наради при Державному політичному управлінні, а відповідно до Закону України «Про реабілітацію жертв репресій комуністичного тоталітарного режиму 1917–1991 років» реабілітованими визнаються особи, які до 24 серпня 1991 року були обвинувачені, або яким було призначено покарання за рішенням позасудового органу незалежно від діяння, яке вони вчинили, або мотивів обвинувачення чи призначення покарання.

Відповідні обґрунтовані пропозиції стосовно кожної з справ найближчим часом будуть передані до Національної комісії з реабілітації для подальшого їх вирішення по-суті.

Фото: Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю Вінницької ОДА


28 травня 2021 року до Центрального міжрегіонального відділу УІНП завітали в гості редакторка видання "Український журнал" (м. Прага, Чехія), україніст Ленка Віхова, військовий волонтер В'ячеслав Раєвський та заступник директора МЦ "Квадрат" Андрій Мельничук.

В часі бесіди, начальник відділу Богдан Галайко розповів про діяльність та ключові напрямки роботи Українського інституту національної пам’яті, важливі напрацювання усієї команди Інституту та презентував для гостей низку видань Інституту.

Фото: Олексій Серветнік


З 21 по 23 травня в Одесі відбувався “Інтелект-форум-2021”. В рамках заходу тривали XХІІ Всеукраїнська виставка-форум «Українська книга на Одещині» та ІІІ ОдесаБібліоСаміт – програма професійного спілкування для працівників бібліотек, музеїв та архівів.

Мета щорічної інтелектуально-літературної події – сприяння відродженню та розвитку культури в Україні, стимулювання розвитку книговидавничої справи та книгорозповсюдження, промоція та репрезентація сучасної української книги, виховання культури читання на кращих зразках вітчизняної та світової літератури в українському перекладі.

У роботі Інтелект-форуму-2021 взяли участь представники центральних та місцевих органів державної влади й місцевого самоврядування, літературного світу, провідних видавництв України. Головний спеціаліст Південного міжрегіонального відділу УІНП Уляна Громович також долучилася до відкриття Інтелект-форуму.

Цьогоріч у рамках XХІІ Всеукраїнської виставки-форуму «Українська книга на Одещині» новітні видання представили близько 60 вітчизняних видавництв з різних регіонів України.

Відбулися творчі зустрічі з відомими українськими авторами: Ірен Роздобудько, Андрієм Кокотюхою, Володимиром Рутківським та іншими видатними вітчизняними та зарубіжними авторами.

Фото: Південний відділ УІНП


У місті Южне відбувся міський етап Всеукраїнської дитячо-спортивної військово-патріотичної гри «Сокіл» («Джура»)

Начальник Південного міжрегіонального відділу УІНП Сергій Гуцалюк взяв участь у проведенні гри «Сокіл» («Джура»), як очільник таборової старшини. Під час заходів С. Гуцалюк презентував для старшин та організаторів Гри проєкти Українського інституту національної пам’яті щодо військово-патріотичного виховання молоді, героїки визвольних рухів, вшанування пам’яті учасників сучасної війни за Незалежність України.

С.Гуцалюк мав можливість зустрітись із ветеранами російсько-української війни, журналістами, представниками місцевого самоврядування, відділів культури та освіти для налагодження подальшої взаємодії.

Під час нагородження С.Гуцалюк передав командам-учасникам гри «Сокіл» («Джура») видання Інституту та паперові моделі військової техніки періоду Української революції 1917-1921 років.

Фото: Південний відділ УІНП


 

 

27 травня у Науковій бібліотеці Одеського національного університету імені І. І. Мечникова відбулася презентація видання "За сонячним годинником Кліо", що присвячене 30-річчю наукової діяльності та ювілею до дня народження професорки, доктора історичних наук Олени Бачинської.

Співробітники Південного міжрегіонального відділу УІНП Сергій Гуцалюк та Уляна Громович взяли участь презентації.

“Щиро раді, що мали можливість долучитись до презентації та публікації ювілейного видання. І звичайно ж бажаємо шановній Олені Анатоліївні натхнення на досягнення нових наукових вершин та витримки у нелегкій, але потрібній науковій роботі!”, - заявив на презентації керівник Південного міжрегіонального відділу Українського інституту національної пам’яті Сергій Гуцалюк.

Фото: Південний відділ УІНП


Учні одеської школи №118 та №48 отримали від співробітників Південного міжрегіонального відділу УІНП паперові моделі військової техніки періоду Української революції 1917-1921 років “Броня та крила трьох стихій: в небі, на землі та на морі”.

Як запевнили в цих навчальних закладах, відтепер дітям буде легше розуміти історичні процеси, що відбувалися в нашій країні сто років тому.

"Ми надзвичайно раді тому, що школи самі ініціюють зустріч з нами, щоби отримати плакати або моделі, бо наочних матеріалів ще замало, а потреба у візуальних посібниках велика. Отож, співпраця триває", - прокоментував передачу матеріалів керівник Південного відділу Українського інституту національної пам'яті Сергій Гуцалюк.

Фото: Південний відділ УІНП